.
Κατηγορία BMW
Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024 12:18

Test - BMW R12 nineT (2024)

Φρουρός της παράδοσης

Το νέο R 12 nineT συνεχίζει το έργο του προκατόχου του στη Heritage πτέρυγα της BMW Motorrad και στη μόνη οικογένεια που επιμένει στον αεροελαιόψυκτο boxer των 1,170 cc.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Η σειρά των R nineT εμφανίστηκε το 2013, τη χρονιά δηλαδή που η BMW εισήγαγε τον πρώτο της υγρόψυκτο boxer με το R 1200 GS, αναλαμβάνοντας να κρατήσει στη ζωή τον προηγούμενο αεροελαιόψυκτο δικύλινδρο που ταίριαζε καλύτερα στην κλασικότατη σχεδίασή της.

Με τη συμπλήρωση ενός αιώνα κατασκευής μοτοσυκλετών το 2023, η BMW έκρινε πως είχε έρθει η ώρα να ανανεωθεί η Heritage οικογένεια των nineT, έτσι το περασμένο Φθινόπωρο παρουσίασε τη διάδοχη κατάσταση που πλέον λεγόταν R 12 nineT, ενταγμένη στη νέα φαμίλια R 12 του 2024 που μετρά ακόμη άλλο ένα μοντέλο σε cruiser λογική.

A15A8353 web

Το R 12 nineT είναι ένα όμορφο roadster με ρετρό γραμμές και, παρότι έχει επανασχεδιαστεί εκτενώς σε όλα του σχεδόν τα σημεία, το συνολικό αποτέλεσμα παραμένει εξαιρετικά οικείο, αναγνωρίσιμο και πιστό στη σιλουέτα που ξέρουμε την τελευταία δεκαετία.

Η BMW δεν πείραξε ιδιαίτερα τον κινητήρα της, με τη μόνη ουσιαστική διαφορά να έγκειται στο νέο φιλτροκούτι που πλέον βρίσκεται επανατοποθετημένο κάτω από τη σέλα, ενώ τα στοιχεία απόδοσής του παραμένουν ακριβώς ίδια με αυτά του προκατόχου R nineT: ισχύς 109 ίπποι και ροπή 11.7 χιλιογραμμόμετρα για 220 υγρά κιλά, δύο λιγότερα από τα ονομαστικά του απερχόμενου μοντέλου.

Η σημαντικότερη αλλαγή στο νέο μοντέλο αφορά στο πλαίσιο, το οποίο είναι ολοκαίνουργιο. Πάλι είναι ένα ατσάλινο σωληνωτό σχέδιο, συνδυάζεται με ένα επίσης νέο αφαιρούμενο υποπλαίσιο και φέρνει στο προσκήνιο ελαφρώς αλλαγμένη γεωμετρία, καθώς άνοιξε λίγο η γωνία κάστερ και μάκρυναν το ίχνος και το μεταξόνιο.

Η αλλαγή δεν είναι δραματική και, όπως θα δούμε στη συνέχεια, δε διαφοροποιεί την οδηγική προσωπικότητα της μοτοσυκλέτας, όπως δεν αλλάζει δραστικά ούτε και την εργονομία της θέσης οδήγησης. Η νέα ίσια σέλα ψήλωσε ελάχιστα, κατά ένα εκατοστό, και το τιμόνι έρχεται ανεπαίσθητα πιο κοντά στον αναβάτη, αλλά ειλικρινά αν δεν το έλεγε η BMW στο σχετικό υλικό Τύπου για το μοντέλο δε νομίζω πως θα το αντιλαμβανόμουν.

A15A8358 web

Ένα από τα πιο ευχάριστα χαρακτηριστικά του R nineT ευτυχώς δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό στο R 12 nineT. Μιλώ για τον κινητήρα, ο οποίος βρίσκει εδώ ένα εξαιρετικό πεδίο διασκέδασης με πρωταγωνίστρια τη ροπή. Ή μάλλον τη ροπάρα, και δεν αναφέρομαι μόνο στα 11.7 κιλά που κορυφώνουν σχετικά νωρίς στις 6,500 σ.α.λ., μα στο πόσο γεμάτος είναι παντού.

Με πλουσιοπάροχες δόσεις ροπής από πολύ χαμηλά, αυτός ο boxer δε χρειάζεται ποτέ να στροφάρει πάνω από τις μεσαίες για να ξυπνήσει το traction control και κάθε χορταστικό άνοιγμα του γκαζιού ισοδυναμεί με ωμή προσπάθεια της μοτοσυκλέτας να σου μακρύνει τα χέρια. Σκέτη απόλαυση και μάλιστα ανεξαρτήτως σχέσης στο κιβώτιο, ασχέτως ποιας ride mode έχεις επιλέξει.

Η BMW εξοπλίζει το R 12 nineT με τρία προγράμματα οδήγησης Rain, Road και Dynamic, καθένα εκ των οποίων ρυθμίζει την απόκριση του γκαζιού και την ευαισθησία των traction control και engine drag torque control - το δεύτερο έχει ως στόχο να αποτρέψει απώλεια πρόσφυσης στον πίσω τροχό κατά το κλείσιμο του γκαζιού και τα κατεβάσματα σχέσεων ρυθμίζοντας το άνοιγμα των πεταλούδων του ψεκασμού.

Προφανώς η ακρίβεια στη γκαζιέρα μεγαλώνει όσο κινούμαστε από το Rain προς το Dynamic, ενώ η επεμβατικότητα των άλλων δύο συστημάτων ακολουθεί την αντίστροφη πορεία.

A15A8391 web

Το καλό με το R 12 nineT, ή μάλλον με αυτόν τον κινητήρα, είναι πως έχει τόση ροπή χαμηλά και τόση ελαστικότητα που κάνει κάθε πρόγραμμα οδήγησης ευχάριστο, ακόμη και το πιο ήπιο και "βαρετό" Rain. Απλώς θέλει να ανοίξεις λίγο περισσότερο τη γκαζιέρα για να απολαύσεις επιτάχυνση, αλλά η ροπή δεν κρύβεται όσο μεταξένιο και να κάνεις το δεξί χέρι.

Αυτή έχει ένα ακόμη πλεονέκτημα, την οικονομία καυσίμου. Οδηγώντας χαλαρά το ρετρό γυμνό καταφέρνει εύκολα μέση κατανάλωση κάτω από τα έξι λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, τιμή που μέτρησα κατά τις ημέρες που το είχα στα χέρια μου, ακόμη και οδηγώντας πιο επιθετικά.

Η μέγιστη ταχύτητα πλησιάζει τα 215-220 km/h, ξεπερνώντας κατά πολύ την ουσία του R 12 nineT, η οποία δεν είναι το κυνήγι αλλά οι χαλαρές βόλτες.

Ο μεγάλος αεροελαιόψυκτος boxer μας είναι λίγο-πολύ γνωστός έχοντας υπηρετήσει πιστά τη γκάμα της BMW για χρόνια, με μια δεκαετία στο R 1200 GS. Αν κάτι είναι πασίγνωστο γι' αυτόν είναι πως δεν του αρέσει να περνά πολύ χρόνο ψηλά στο στροφόμετρο - και όταν λέω "ψηλά" εννοώ τις 6,500-7,000 σ.α.λ. και πάνω.

Όλο του το ζουμί, το νόημα ύπαρξής του είναι αυτό το πλουσιοπάροχο οροπέδιο ροπής από το μηδέν ως τις μεσαίες, εκεί που δεν υπάρχουν ούτε κραδασμοί, ούτε το μοτέρ ζορίζεται, ούτε οι ταχύτητες επιχειρούν να εκθέσουν τον ακάλυπτο αυχένα του αναβάτη.

Ο,τιδήποτε έχει να κάνει με short-shifting, με πρόωρες αλλαγές σχέσης μετάδοσης για να σερφάρεις ατελείωτα στον αφρό της ροπής, λογίζεται ως εκλεκτό έδεσμα στο μενού του R 12 nineT και συστήνω ανεπιφύλακτα να το δοκιμάσεις.

A15A8413 web

Το πακέτο με το οποίο προικίζει η BMW τη μοτοσυκλέτα της μπορεί να ανταπεξέλθει προθυμότατα στο στροφιλίκι, εκμεταλλευόμενο το ζύγισμα που του χαρίζει αρκετά ουδέτερη αίσθηση στην είσοδο της στροφής, τις καλές αναρτήσεις και την απλωτή γεωμετρία που του προσφέρουν σταθερότητα σε όλη τη διάρκειά της.

Το δε χαμηλό κέντρο βάρους που αποτελεί φυσικό προσόν του boxer σε συνδυασμό με το τη λογική μάζα της μοτοσυκλέτας - 220 κιλά γεμάτο - φτιάχνει ένα σύνολο που μπορεί να στρίψει σχετικά γρήγορα. Σύμμαχοί σου σε αυτή τη διαδικασία είναι οι αναρτήσεις, με καλή πληροφόρηση από το μπροστινό και μεγάλο εύρος ρύθμισης για να τις φέρεις στα γούστα σου, αλλά και τα δυνατά monobloc Brembo που είναι εκεί για όταν το παρακάνεις.

Πλάτη για τις ακόμη πιο δύσκολες καταστάσεις βάζει το cornering ABS που αποδείχθηκε αόρατο στη διάρκεια της δοκιμής τόσο μέσα όσο κι έξω από την πόλη, μέχρι τις ελάχιστες φορές που πραγματικά χρειάστηκε να επέμβει.

Αν οι ορέξεις σου δεν περιλαμβάνουν κυνηγητά στα στροφιλίκια με M1000R, το R 12 nineT κρύβει κάτω από την κλασική του εμφάνιση μια αποτελεσματικότατη, σβέλτη και πολύ απολαυστική σπορ πτυχή στον χαρακτήρα του.

A15A8340 web

Αυτό που δεν κρύβεται είναι η τιμή του, καθώς εκκινώντας από τα €18,900 ξεκαθαρίζει πως δεν είναι για ευρεία κατανάλωση, όχι στην Ελλάδα τουλάχιστον. Η δε εικόνα αυτή ενισχύεται από την ίδια τη λογική με την οποία σχεδιάστηκε, ως μια πλατφόρμα για καστομάρισμα, με μια ατελείωτη λίστα προαιρετικών αξεσουάρ που αγγίζουν τα πάντα, από την εμφάνιση ως την πρακτικότητα.

Ωστόσο στο βασικό πακέτο έχεις τα απολύτως απαραίτητα: τρία προγράμματα οδήγησης, keyless χειρισμό, ABS Pro (cornering), traction και engine drag torque control. Αυτά. Θα έλεγε κανείς πως σε αυτήν την τιμή η BMW θα μπορούσε να έχει προσθέσει μερικά ακόμη πράγματα όπως quickshifter και cruise control, για ν' αναφέρω τα πιο κλασικά.

Προσωπικά μου άρεσαν ιδιαίτερα τα κλασικά δίδυμα ρολόγια στα όργανα - με ελαστικές βάσεις για να χορεύουν στις χαμηλές στροφές το καθένα στον δικό του ρυθμό - αλλά η BMW προσφέρει εναλλακτικά μια μικρή, μακρόστενη TFT οθόνη με συνδεσιμότητα. Κι αυτή βέβαια στη λίστα του προαιρετικού εξοπλισμού.

A15A8364 web

Συνολικά πάντως η εμπειρία μου με το R 12 nineT ήταν κάτι παραπάνω από ευχάριστη, καθώς έχει το μαγικό χάρισμα να γοητεύει ακόμη και στις πιο διαδικαστικές διαδρομές. Όσο κι αν είναι μια μεγάλη μοτοσυκλέτα 1,200 κυβικών με πάνω από 100 ίππους, απολαμβάνει το σπουδαίο προσόν να είναι διασκεδαστική και αποτελεσματική σε προσγειωμένες ταχύτητες, δε χρειάζεται να πας με 200 για να σου ζωγραφίσει χαμόγελο στα χείλη.

Μαζί της θα απολαύσεις υπέροχες και χαλαρωτικές διαδρομές, θα έχεις μια συνεπή σύντροφο όποτε θελήσεις να στρίψεις πιο επιθετικά, ενώ και στην καθημερινότητα μπορεί να υπηρετήσει με ελάχιστους συμβιβασμούς. Ακόμη κι αν θες ταξίδι - κάτι που συνιστά πρωταγωνιστικό προσόν αυτού του κινητήρα - μπορεί να το κάνει ικανοποιητικά εφόσον ενισχύσεις την αεροδυναμική της προστασία.

Εν κατακλείδι, είναι μια μοτοσυκλέτα με ένα πολύ σπουδαίο προσόν: σε ωθεί να ψάχνεις αφορμή για βόλτα. Αρκεί να την αντέχει η τσέπη σου.

A15A8367 web

 

Βρες μπαταρία για την BMW R 12 με ένα κλικ εδώ 

 

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: Caberg Avalon

Τζάκετ: Norcode Aero

Γάντια: Five E3 EVO

Μπότες: Forma Cooper Camo

ΤEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο

BMW R 12 nineT (2024)

Εισαγωγέας

BMW Motorrad Hellas
Τιμή

€18,900

Εγγύηση

3 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, 2K boxer, αεροελαιόψυκτος, 2ΕΕΚ, 8 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

1,170

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

101 x 73

Συμπίεση

12: 1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός

Εκκίνηση

Μίζα

Μπαταρία

12 V / 10 Ah

Συμπλέκτης

Ξηρός μονόδισκος υδραυλικός

Μετάδοση

Κιβώτιο έξι σχέσεων

Τελική μετάδοση

Άξονας

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο σωληνωτό, βιδωτό ατσάλινο υποπλαίσιο, αλουμινένιο ψαλίδι Paralever

Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm)

2,130 x 870 x 1,070

Μεταξόνιο (mm)

1,511

Γωνία κάστερ (°)

27.7

Ίχνος  (mm)

110.7

Ύψος σέλας  (mm)

795

Απόσταση από έδαφος  (mm)

Δ.Α.

Βάρος  (kg)

220 (υγρό)

Ρεζερβουάρ  (lt)

16

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Ανεστραμμένο πιρούνι 45 mm, διαδρομή 120 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο

Πίσω

Ένα αμορτισέρ χωρίς μοχλικό, διαδρομή 120 mm, προφόρτιση ελατηρίου και απόσβεση επαναφοράς

   

Ελαστικά / Τροχοί

Michelin Road 6 GT (tubeless)

Μπροστά

120/70-ZR17

Πίσω

180/55-ZR17

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δύο δίσκοι 310 mm, ακτινικές δαγκάνες Brembo monobloc 4 εμβόλων, BMW Motorrad ABS Pro

Πίσω

Δίσκος 265 mm, δαγκάνα Brembo 2 εμβόλων, BMW Motorrad ABS Pro

   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

109 / 7,000

Ροπή (kgm / rpm)

11.7 / 6,500

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 12:47

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - BMW R 12 nineT 2024 - Αποστολή στην Ισπανία
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon