.
Κατηγορία Κεντρική Ελλάδα
Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024 08:16

Στις σκιές των Μετεώρων με το Voge DS900X

« Η Μοναξιά, ποτέ δεν θα καταλάβει την ανθρώπινη ψυχή όταν έχει την αίσθηση ότι ο Θεός βλέπει, ακούει, είναι … Παρών!  Ίσως κάτι τέτοιο να σκέφθηκαν οι πρώτοι ασκητές των Μετεώρων, όταν άφηναν τα εγκόσμια για να αφοσιωθούν στην αγάπη και τον λόγο του Ιησού.

Θα παραποιήσω το παραπάνω γνωμικό λέγοντας πως « η μοναξιά ποτέ δεν θα καταλάβει την ψυχή του μοτοσικλετιστή, όταν έχει την αίσθηση ότι αυτός βλέπει, ακούει, νιώθει και οδηγεί στον ανοιχτό δρόμο…»
Η Voge DS900X κυλούσε με γρήγορους ρυθμούς στην Ε65, ο καυτός αέρας περνούσε με δύναμη από τους αεραγωγούς, ενώ δεκάδες έντομα γίνονταν γκράφιτι στο κράνος και την μοτοσικλέτα. Λίγο πριν τα Τρίκαλα, αναβάτης και μοτοσικλέτα αναζητούν την δροσιά και την διασκέδαση οπότε μια παράκαμψη και μερικά χιλιόμετρα παραπάνω δεν βλάπτουν. Πέρασμα από την Πύλη με το υπέροχο πέτρινο γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα ( 1514 μ.Χ.) και εν συνεχεία στάση στην Ελάτη για φαγητό, το οποίο δυστυχώς δεν ήταν αντάξιο των προσδοκιών. Τουλάχιστον η διαδρομή ήταν χάρμα οφθαλμών, κατάφυτη και δροσερή. Προσοχή, μετά την Χρυσομηλιά ο δρόμος έχει πολλές χωμάτινες παρακάμψεις μιας και έχει καταστραφεί από τις περσινές βροχές. Η Voge 900 DSX κατάπινε στην κυριολεξία κάθε ανωμαλία του δρόμου, σε σημείο … απορίας αλλά και έκπληξης! Νωρίς το απόγευμα οι τροχοί της νέας adventure μοτοσικλέτας σταμάτησαν κάτω από την σκιά των Μετεώρων.

voge900dsmeteora2.jpg

Τα Μετέωρα

Η ιστορία των επιβλητικών σκουρόχρωμων βράχων είναι πλούσια και εντυπωσιακή, συνδέοντας τη γεωλογική δημιουργία τους με την ανάπτυξη του μοναχισμού στην περιοχή. Οι βράχοι των Μετεώρων σχηματίστηκαν πριν από περίπου 60 εκατομμύρια χρόνια κατά τη διάρκεια της Παλαιογενούς περιόδου. Πώς δημιουργήθηκαν; Ποτάμια ιζήματα αποθέτονταν σε έναν προϊστορικό ωκεανό. Με την πάροδο του χρόνου, οι ιζηματογενείς βράχοι αναδύθηκαν λόγω γεωλογικών διεργασιών και διαμορφώθηκαν από τη διάβρωση του νερού και του ανέμου, δίνοντας τους τη μοναδική τους μορφή.

Η περιοχή των Μετεώρων ήταν κατοικημένη από την αρχαιότητα, ενώ η μοναστική ζωή άρχισε να αναπτύσσεται κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Οι πρώτοι ερημίτες και ασκητές εγκαταστάθηκαν στους βράχους τον 9ο αιώνα, αναζητώντας απομόνωση και πνευματική αφιέρωση. Μετέωρο ονόμασε τον πλατύ λίθο όπου ασκήτεψε το 1344 ο Άγιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης ( όχι δεν έσκασε από το διάστημα) και έτσι προέκυψε η ονομασία «Μετέωρα». Ο εν λόγω άγιος ίδρυσε και το πρώτο οργανωμένο μοναστικό κοινόβιο, το Μεγάλο Μετέωρο (Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος). Το μοναστήρι αυτό έγινε το κέντρο της μοναστικής κοινότητας και προσέλκυσε πολλούς μοναχούς. Ήταν δυσπρόσιτο για τους επιδρομείς μιας και οι βράχοι παρείχαν φυσική προστασία. Βέβαια ήταν και δύσκολη η διαβίωση, με τους καλόγερους να χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές για να κατασκευάσουν τα κτίσματά τους στις πιο δυσπρόσιτες θέσεις αλλά και να μεταφέρουν τις προμήθειές τους.

voge900dsmeteora4.jpg

Κατά την Οθωμανική κατοχή της Ελλάδας, τα Μετέωρα παρέμειναν σημαντικό πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο. Τα μοναστήρια λειτουργούσαν ως καταφύγια και σχολεία, διατηρώντας την ελληνική γλώσσα και παράδοση ζωντανή. Ενώ στις βιβλιοθήκες τους οι μοναχοί έκρυβαν πολύτιμα χειρόγραφα και κειμήλια.

Σήμερα, από τα 24 μοναστήρια ( για άλλους 30) που υπήρχαν κατά την ακμή τους, μόνο έξι λειτουργούν. Τα μοναστήρια έχουν ανακαινιστεί και συντηρούνται, ενώ προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες και προσκυνητές από όλο τον κόσμο.

Τα 6 επανδρωμένα μοναστήρια είναι τα παρακάτω:

  1. Μεγάλο Μετέωρο: Το μεγαλύτερο και πιο επισκέψιμο μοναστήρι. Ανοιχτό καθημερινά εκτός Τρίτης.
  2. Βαρλαάμ: Γνωστό για τις τοιχογραφίες και τις συλλογές του. Ανοιχτό καθημερινά εκτός Πέμπτης.
  3. Ρουσάνου: Μικρότερο σε μέγεθος αλλά με εντυπωσιακή θέα. Ανοιχτό καθημερινά.
  4. Άγιος Νικόλαος Αναπαυσάς: Ξεχωρίζει για τη γραφικότητα και την ησυχία του.
  5. Άγια Τριάδα: Επισκέψιμο μέσω μιας πεζοπορικής διαδρομής. Ανοιχτό καθημερινά εκτός Πέμπτης.
  6. Άγιος Στέφανος: Ευκολότερα προσβάσιμο με γέφυρα και μοναδική αρχιτεκτονική. Ανοιχτό καθημερινά εκτός Δευτέρας.

Τα Μετέωρα ανακηρύχθηκαν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1988, αναγνωρίζοντας την πολιτιστική και ιστορική τους σημασία. Η περιοχή παραμένει ένα από τα σημαντικότερα μοναστικά κέντρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά τοπία της Ελλάδας.

Αφήνουμε πίσω τα «γνωστά» Μετέωρα, αυτά των χιλιάδων τουριστών, των λεωφορείων και των minibus και πάμε να γνωρίσουμε την άγνωστη πλευρά των βράχων. Είμαστε ταξιδιώτες, μοτοταξιδιώτες και δεν μένουμε στα κοινά, αναζητούμε το άγνωστο, την περιπέτεια, την λεπτομέρεια. Όπως και η νέα Voge DS900X, μια μοτοσικλέτα σχεδιασμένη για να προσφέρει συνδυαστική εμπειρία απόδοσης, άνεσης και τεχνολογίας για τους λάτρεις των περιπετειών και των μεγάλων αποστάσεων!

voge900dsmeteora5.jpg

Αλλαγή του riding mode σε enduro, οπότε μοτοσικλέτα και αναβάτης χάνονται στον μικρό δασικό χωματόδρομο που οδηγεί στην εγκαταλειμμένη μονή της Υπαπαντής του Κυρίου. Δυστυχώς τα 100% ασφάλτινα ελαστικά δεν ενέπνεαν εμπιστοσύνη. Πέτρες, φερτά υλικά, άμμος και χώμα δημιουργούσαν ένα τερέν κακό. Δεν ήταν και λίγες οι φορές που παραλίγο να «ιζηματοποιηθώ». Με δυσκολία και αρκετό άγχος προσέγγισα την μονή. Φθάνοντας στο μοναστήρι το βλέμμα χάθηκε, η θέα της με συνεπήρε, οπότε και έπαψα να σκέφτομαι την επιστροφή.

Η απομονωμένη μονή έχει ανακαινισθεί αλλά παραμένει κλειστή μιας και δεν κατοικείται. Απόλαυσα το τοπίο και επέστρεψα πίσω στην σέλα της κινέζας. Το «κατέβασμα» ήταν πιο εύκολο, ήταν σαν να έκανα σέρφ, δεν ξέρω, αλλά το φαντάζομαι μιας και έπλεα στο σαθρό έδαφος! Επόμενος σταθμός η μονή του Αγίου Αντωνίου. Πρόκειται για το ασκηταριό του Αγίου Αντωνίου που κάηκε την δεκαετία του 1970 από ξένους τουρίστες που διανυκτέρευαν. Αναστηλώθηκε και αποτελεί την ιδανική μονή για να απολαύσεις την ηρεμία και την κατάνυξη μιας και δεν βουλιάζει από τουρίστες λόγω της πρόσβασης. Λίγο πιο βόρεια σκαρφαλωμένο πάνω στον βράχο βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου του Μπάντοβα. Εντυπωσιακή κατασκευή αλλά η πρόσβαση απαιτεί πεζοπορία και πολύ ιδρώτα. Είναι και αυτό κλειστό, όμως μόνο που το αντικρύζεις νιώθεις δέος! Στην διαδρομή για την μονή του Αγίου Αντωνίου , θα αντικρύσετε χαλάσματα από παλαιότερο ασκηταριό για το οποίο δεν βρήκα κάποια πληροφορία παρόλα αυτά ακόμα και τα ερείπιά του μαγνητίζουν το βλέμμα. Το άγνωστο δεν τελειώνει εδώ, υπάρχουν διάσπαρτα ασκηταριά και εκκλησίες στην περιοχή των Μετεώρων. Με λίγο ψάξιμο και αρκετή υπομονή θα βρεθείτε σε γωνιές όπου ο χρόνος έχει σταματήσει όπως π.χ. στην περιοχή του Γάβρου με το υπέροχο ναΐδριο του Αγίου Νικολάου.

voge900dsmeteora3.jpg

Ολοκληρώνοντας την μικρή περιήγηση στις γνωστές αλλά και τις άγνωστες μονές των Μετεώρων, προσπέρασα το όμορφο χωριό Καστράκι και πήγα στην Καλαμπάκα για να βρεθώ στην παλιά πόλη όπου εδρεύει ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Πρόκειται για μια βυζαντινή εκκλησία του 10ου ή 11ου αιώνα η οποία είναι διακοσμημένη με εξαιρετικές αγιογραφίες αλλά και με ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο που πιθανά κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα. Από εκεί πετάχτηκα μέχρι το σπήλαιο της Θεόπετρας. Την τελευταία φορά που πέρασα ήταν κλειστό και δυστυχώς παραμένει λόγω κατολισθήσεων. Αξίζει όμως να αναφερθεί πως το διάσημο σπήλαιο αποτελεί έναν μοναδικό αρχαιολογικό χώρο μιας και τα ευρήματα του αρχίζουν από την παλαιολιθική εποχή ( 50.000 π.Χ.) και μέχρι το τέλος της νεολιθικής περιόδου ( 4000 π.Χ.). Μάλιστα κατά την διάρκεια ανασκαφών ανακαλύφθηκε ένας τοίχος που κτίστηκε πριν από 23000 χρόνια καθιστώντας τον ως τη παλαιότερη ανθρώπινη κατασκευή!

voge900dsmeteora6.jpg

Για να απολαύσετε και να γνωρίσετε τα Μετέωρα απαιτούνται τουλάχιστον 3 μέρες και ιδανικά καθημερινές, διότι τα σαββατοκύριακα γίνεται χαμός. Επιλέξτε την Καλαμπάκα ή ακόμα καλύτερα το Καστράκι, για την διαμονή σας στο χωριό αλλά και στην πόλη υπάρχουν καταλύματα για όλα τα βαλάντια, χόστελ, ξενοδοχεία, ξενώνες και δωμάτια μέχρι και κάμπινγκ. Καλό θα είναι να κάνετε κράτηση πριν την άφιξή σας ειδικά κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε πως τα μοναστήρια έχουν τους δικούς τους κανόνες λειτουργίας και επίσκεψης. Οπότε και θα πρέπει να ενημερωθείτε για τα ωράρια τους. Φυσικά πέραν των μοναστηριών, μπορείτε να απολαύσετε εναλλακτικές δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία, αναρρίχηση και φωτογραφία.

Τα Μετέωρα δεν είναι απλώς ένας προορισμός, είναι μια εμπειρία ζωής που συνδυάζει φυσική ομορφιά, ιστορία και πνευματικότητα. Είτε είστε περιπετειώδεις είτε απλά αναζητάτε ηρεμία, τα Μετέωρα θα σας προσφέρουν κάτι μοναδικό και αξέχαστο όπως και η Voge 900 DSX, η ολοκληρωμένη πρόταση της Κινεζικής εταιρείας που ήρθε για να μείνει!

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Δημήτρης Κατσούλας

Ο Δημήτρης Κατσούλας σπούδασε μουσικολογία και εργάζεται ως ταξιδιωτικός σύμβουλος εταιρικών πελατών.

Παράλληλα είναι moto-blogger και λάτρης των ταξιδιών με μοτοσικλέτα.

Γνωστός στο χώρο της μοτοσικλέτας ως «Mototaxidiotis», τα τελευταία 25 χρόνια έχει διανύσει περισσότερα από 600.000 χλμ. με την μοτοσυκλέτα του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αποτυπώνοντας τις εμπειρίες στο προσωπικό του μπλογκ www.mototaxidiotis.gr και στο ΒΙΚΕΙΤ

Δημήτρης Κατσούλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024 11:41

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ταξιδιωτικό - Ρεντίνα Αγράφων, premium μοτο-προορισμός.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon