.
Κατηγορία Superbike
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2024 11:03

WorldSBK 2024, 11ος αγώνας, Estoril (Πορτογαλία)

Ο Toprak Razgatlioglu πήρε άλλες δύο νίκες και ήδη ακουμπά το φετινό πρωτάθλημα με έναν αγώνα να απομένει στο πρόγραμμα.

Φτάνοντας στην Πορτογαλία για τον 11ο και προτελευταίο αγώνα του φετινού πρωταθλήματος ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας, Toprak Razgatlioglu (BMW), είχε χτίσει μια διαφορά 90 βαθμών την τελευταία φορά που το πρωτάθλημα επισκέφτηκε τη χώρα της Ιβηρικής, τότε στο Portimao.

Ακολούθησε ωστόσο ο τραυματισμός του στο Magny-Cours και απουσία δύο αγώνων, κάτι που επέτρεψε στον Nicolo Bulega (Ducati) να ξαναμπεί στο παιχνίδι κλείνοντας τη διαφορά στους 13 βαθμούς.

Η επιστροφή του Razgatlioglu στην Αραγονία για τον 10ο αγώνα της χρονιάς επανέφερε τη διαφορά στους 39 βαθμούς, για να φτάσουμε τώρα στο Estoril για να συνεχιστεί το ξεκαθάρισμα.

O Razgatlioglu έδειξε τις προθέσεις του από την αρχή, κερδίζοντας τον Bulega στη διαδικασία της Superpole για να πάρει την πρώτη θέση εκκίνηση με μόλις 8 εκατοστά του δευτερολέπτου διαφορά από τον Bulega ως μια ένδειξη του τί μας περίμενε αυτό το σαββατοκύριακο στο Estoril.

52267 JDR R11 Action

Στο πρώτο σκέλος ο Τούρκος αναβάτης έκανε μια μέτρια εκκίνηση επιτρέποντας στον Andrea Locatelli (Yamaha) να οδηγήσει αρχικά τον αγώνα μπροστά από τον Danilo Petrucci (Ducati), ωστόσο η συγκυρία εξελίχθηκε θετικότατα για τον Razgatlioglu που βρέθηκε πρώτος στον πέμπτο γύρο την ώρα που ο Bulega έκανε ένα λάθος που τον έστειλε στην έβδομη θέση.

Καθώς ο αναβάτης της BMW άνοιγε διαφορά στην κεφαλή του αγώνα, οι πτώσεις των Petrucci και Alvaro Bautista (Ducati) άνοιξαν δρόμο στον Bulega, ο οποίος πέρασε και τον Locatelli για να φτάσει δεύτερος - ενώ λίγο αργότερα και ο "Loca" θα έπεφτε εκτός μάχης.

Ο Razgatlioglu ωστόσο ήταν πια πολύ μακριά μπροστά για ν' ανησυχήσει από οποιονδήποτε αντίπαλο, έτσι πήρε εύκολα την πρώτη νίκη στο Estoril, με τον Bulega δεύτερο και τον Iker Lecuona (Honda) να ολοκληρώνει το πρώτο βάθρο του σαββατοκύριακου με εντυπωσιακή εμφάνιση και κερδισμένη μάχη με τον Alex Lowes (Kawasaki) στο κλείσιμο του αγώνα.

52190 JDR R11 Ambience

Η μισής διάρκειας Superpole Race ξεκίνησε άσχημα για τον Bulega, που πάλι βρέθηκε εκτός της ομάδας των πρωτοπόρων, με τον Razgatlioglu να οδηγεί υπό την ασφυκτική πίεση των Petrucci, Locatelli και Jonathan Rea (Yamaha).

Ο Bulega ανέκαμψε γρήγορα και άρχισε να πλησιάζει στην κορυφή, φτάνοντας δεύτερος με οκτώ γύρους να απομένουν ακόμη στον αγώνα, ενώ τρίτος πίσω του έφτανε ο Bautista. Ο Ιταλός rookie της Ducati άρχισε να μαζεύει τη διαφορά από τον Razgatliogliu και οι δυο τους οδηγήθηκαν σε έναν επικό τελευταίο γύρο όπου μονομάχησαν για τη νίκη με τον Bulega να την κατακτά με slipstreaming στην ευθεία τερματισμού από τον Τούρκο.

Η διαφορά των τριών χιλιοστών του δευτερολέπτου στο φώτο-φίνις του αγώνα (κεντρική φωτογραφία) είναι επίσημα η μικρότερη που έχει σημειωθεί σε τερματισμό της μεγάλης κατηγορίας στην ιστορία της!

Η σημασία της ωστόσο ήταν κυρίως ψυχολογική για τον νεαρό Ιταλό, καθώς με τον Razgatlioglu δεύτερο δεν είχε ουσιαστικό όφελος στη βαθμολογία. Τρίτος τερμάτισε ο Bautista, ο οποίος ωστόσο είχε ήδη χάσει κάθε ελπίδα για τίτλο πέφτοντας στο πρώτο σκέλος.

52518 JDR R11 Action

Απέμενε ένας αγώνας, το δεύτερο σκέλος, όπου πλέον ο Razgatlioglu είχε μαθηματικές ελπίδες να κατακτήσει το πρωτάθλημα από τώρα. Παρά την κακή του εκκίνηση, ο αναβάτης της BMW έφτασε σε θέση βάθρου στον 4ο γύρο και τρεις γύρους αργότερα είχε καθαρίσει με τον ανταγωνισμό έχοντας πια έναν νέο στόχο: να χαθεί στον ορίζοντα.

Στο μεταξύ ο Bulega έδινε μάχη με τον Bautista, την οποία και κέρδισε για να βρεθεί δεύτερος, αλλά για μια φορά ακόμη ο Razgatlioglu βρισκόταν σε έναν δικό του αγώνα, κερδίζοντας το δεύτερο σκέλος με σχεδόν 4 δευτερόλεπτα διαφορά.

54955 JDR R11 Action

Μετά και τον προτελευταίο αγώνα της χρονιάς στο Estoril, ο Razgatlioglu διεύρυνε κι άλλο την απόστασή του από τον δεύτερο στη βαθμολογία. Λίγο, αλλά αρκετά για να είναι πια και βάσει αριθμών το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο.

O Razgatlioglu μετά πλέον 473 βαθμούς, 46 περισσότερους από τους 427 του Bulega που δεν κατάφερε τίποτε περισσότερο απ' το να αναστείλει τη στέψη του Τούρκου. Στην τρίτη θέση της κατάταξης βρίσκεται ο Bautista με 356 βαθμούς, χωρίς πια να απειλείται από τον Petrucci (291 βαθμοί), ο οποίος κατέκτησε ήδη τον τίτλο του πρώτου αναβάτη ιδιωτικής ομάδας στο πρωτάθλημα του 2024.

DCPR9651

Με 62 βαθμούς διαθέσιμους στον τελευταίο αγώνα και το μαξιλαράκι των 46 βαθμών που ήδη διαθέτει, ο Razgatlioglu θα πρέπει να "αυτοκτονήσει" για να χάσει το πρωτάθλημα του 2024.

Αναλυτικά αποτελέσματα και βαθμολογίες WorldSBK 2024

Ο τελευταίος αγώνας της χρονιάς θα ξεκαθαρίσει τα πάντα στην πίστα της Jerez στην Ισπανία από 18 ως 20 Οκτωβρίου 2024.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « WorldSBK 2024, 10ος αγώνας, Aragon (Ισπανία)
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon