.
Κατηγορία MotoGP
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2024 10:48

Michelin - Με ενισχυμένα ελαστικά στην δύσκολη πίστα του Buriram

Ο 18ος αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MotoGP™ 2024 θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο στην πίστα Chang International Circuit, γνωστή για τα δύσκολα χαρακτηριστικά της και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες στην περιοχή.

 

  • Η Michelin Motorsport θα έχει διαθέσιμα ελαστικά προσαρμοσμένα στις υψηλές θερμοκρασίες που δημιουργούνται από τη διαμόρφωση της πίστας και τους περιορισμούς που προκύπτουν.
  • Σχεδόν 200.000 θεατές αναμένονται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε αυτήν την πίστα, όπου το πρωτάθλημα και η Michelin επισκέπτονται για πέμπτη φορά μέσα σε έξι χρόνια.

Στην καρδιά των αγώνων Ασίας-Ωκεανίας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MotoGP, ο αγώνας PT Grand Prix της Ταϊλάνδης θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των αγώνων στο Phillip Island στην Αυστραλία και στο Sepang στη Μαλαισία. Μια πολυάσχολη περίοδος των Grand Prix στο τέλος της σεζόν, πριν από τον μεγάλο τελικό στη Βαλένθια της Ισπανίας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 17 Νοεμβρίου. Το πρωτάθλημα του 2024, με μείγμα πολύ διαφορετικών αγώνων, έχει ήδη επιτρέψει στη Michelin Motorsport να αναδείξει τις επιδόσεις των ελαστικών της σε πίστες με μερικές φορές δύσκολα και αντίθετα χαρακτηριστικά.

Η πίστα Buriram έχει επίσης τις δικές της ιδιαιτερότητες. Βρίσκεται στα βόρεια της χώρας, περίπου 500 χλμ. από την πρωτεύουσα Μπανγκόκ, η πίστα Chang International Circuit βρίσκεται σε μια ζεστή και υγρή περιοχή - ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου. Η φύση της επιφάνειας της πίστας του, καθώς και η διάταξή της μήκους 4.554 χλμ. με πέντε αριστερές και επτά δεξιές στροφές, μαζί με δύο ευθείες –η μεγαλύτερη από τις οποίες φτάνει το ένα χιλιόμετρο– προσφέρουν εξαιρετικά δυνατες συνθήκες δοκιμής για τα ελαστικά. Οι αναβάτες και οι μοτοσυκλέτες θα υποφέρουν εξίσου, αλλά ευτυχώς η γκάμα των ελαστικών που προτείνει η Michelin θα ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης πίστας. Για να επιλέξουν αυτά τα ελαστικά, οι τεχνικοί του Γάλλου κατασκευαστή βασίστηκαν σε δεδομένα από προηγούμενους αγώνες, καθώς και στα εξαιρετικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στην ίδια πίστα το 2023.

«Το επίπεδο επίδοσης που είδαμε εδώ μόλις πριν από ένα χρόνο μας οδήγησε να χρησιμοποιήσουμε ξανά τους ίδιους τύπους ελαστικών, αλλά με ορισμένες προσαρμογές στα μπροστινά ελαστικά», δήλωσε ο Piero Taramasso, Michelin TwoWheel Motorsport Manager. «Πέρυσι, χάρη σε ένα ιδιαίτερα καλά προσαρμοσμένο πακέτο, γίναμε μάρτυρες ενός συναρπαστικού θεάματος με μερικές μεγάλες μάχες στην πίστα. Δεδομένης αυτής της απόδοσης και των ρεκόρ που καταρρίφθηκαν σε όλο τον κόσμο από την αρχή της σεζόν, αυξήσαμε ελαφρώς την ακαμψία των τριών μπροστινών μειγμάτων γόμας και επίσης ενισχύσαμε την εσωτερική δομή του σκληρού μείγματος γόμας. Τα πίσω ελαστικά ήταν ήδη προσαρμοσμένα από πέρυσι, επομένως τα επαναχρησιμοποιούμε ως έχουν. Είτε πρόκειται για πρόσφυση, έλξη, σταθερές επιδόσεις φρεναρίσματος ή φθοράς, πρέπει να παρέχουμε ελαστικά που θα λειτουργούν καλά σε όλους τους τομείς. Στον αγώνα Tissot Spint του 2023, με θερμοκρασίες πίστας 45°C (30°C αέρας) και 60% υγρασία, σχεδόν όλοι οι συνεργάτες μας επέλεξαν τα μεσαία μείγματα γόμας των ελαστικών  MICHELIN Power Slicks, τόσο για τον μπροστινό όσο και για τον πίσω τρόχο και λειτούργησαν πολύ καλά.Την Κυριακή, όλοι οι αναβάτες (εκτός από τον Alex Marquez) επέλεξαν ένα το σκληρό μείγμα γόμας για τον  πίσω τροχό και παρακολουθήσαμε ένα υπέροχο Grand Prix, με πολλές εναλλαγές θέσης και συνεχείς επιθέσεις. Και με την γκάμα μας για το 2024, πιστεύουμε ότι το θέαμα θα επαναληφθεί και φέτος!».

Για τον αγώνα  PT Grand Prix της Ταϊλάνδης, οι συνεργάτες της Michelin θα έχουν διαθέσιμα τρία συμμετρικά εμπρός ελαστικά σε μαλακό, μεσαίο και σκληρό μείγμα γόμας, ενώ για τον πίσω τροχό μπορούν να επιλέξουν μεταξύ του μεσαίου και σκληρού μείγματος γόμας και τα δύο με ασύμμετρο πέλμα. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η επιλογή του σκληρού εμπρός μείγματος γόμας και τα δύο πίσω ελαστικά θα επωφεληθούν από μια πιο άκαμπτη εσωτερική δομή σκελετού.

Σε περίπτωση βροχής, η Michelin θα έχει διαθέσιμη την γκάμα ελαστικών  MICHELIN Power Rain σε μαλακό και μεσαίο μείγμα γόμας για τον μπροστινό και πίσω τροχό, το τελευταίο από τα οποία θα  είναι πιο ενισχυμένο στην  δεξιά πλευρά, όπως τα slicks MICHELIN Power.

Ρεκόρ προς κατάρριψη

 

Αγώνας Tissot Sprint (1η έκδοση το 2023)

  • Τον ταχύτερο γύρο σε αγώνα Sprint έχει σημειώσει ο Jorge Martin (Prima Pramac Racing) με χρόνο 1'30.178.
  • Ο χρόνος διάρκειας του αγώνα Sprint που είναι προς κατάρριψη είναι 19'41.593.

Αγώνας Grand Prix

  • Το 2023 ο Jorge Martin (Prima Pramac Racing) σημείωσε το ρεκόρ πίστας όλων των εποχών με χρόνο 1’29’’287.
  • Ο Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team) κατέχει το ταχύτερο ρεκόρ αγώνα με χρόνο 1’29.896, που σημειώθηκε επίσης το 2023.
  • Ο χρόνος ρεκόρ για το Grand Prix είναι 39’36.223, ο οποίος χρονολογείται από το 2019, όταν νικητής ήταν ο Marc Marquez.

Ο αγώνας PT Grand Prix της Ταϊλάνδης θα ξεκινήσει την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου με ένα πρώτο practice session από τις 10:45 έως τις 11:30. Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο session  το απόγευμα από τις 15:00 έως τις 16:00, που θα επιτρέψει στους 10 ταχύτερους αναβάτες να περάσουν απευθείας στη δεύτερη προκριματική φάση (Q2). Μετά από μια τελευταία ελεύθερη δοκιμή το πρωί του Σαββάτου από τις 10:10 έως τις 10:40, το Q1 θα επιτρέψει σε δύο επιπλέον αναβάτες να προχωρήσουν στο Q2, όπου οι αναβάτες θα παλέψουν για τις πρώτες θέσεις στη σχάρα εκκίνησης.  Η εκκίνηση του αγώνα Sprint των 13 γύρων θα γίνει το Σάββατο στις 15:00 και αυτή του Grand Prix των 27 γύρων έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, ξανά στις 15:00.

Σχετικά με τον Όμιλο Michelin:

Με ηγετική θέση στον τομέα της κινητικότητας, δέσμευση της Michelin είναι να βελτιώνει διαρκώς τις διαδρομές των πελατών της με βιώσιμο τρόπο καθώς και να σχεδιάζει και να διανέμει τα ιδανικά ελαστικά και τις καταλληλότερες υπηρεσίες και λύσεις για τις ανάγκες τους. Να προσφέρει ψηφιακές υπηρεσίες, χάρτες και Οδηγούς που τους βοηθούν να μετατρέψουν τις διαδρομές και τα ταξίδια τους σε μοναδικές εμπειρίες. Και να αναπτύσσει υλικά με τεχνολογία αιχμής που αξιοποιούνται σε πολλές και διαφορετικές βιομηχανίες. Με έδρα το Clermont-Ferrand της Γαλλίας, ο Όμιλος της Michelin έχει παρουσία σε 177 χώρες και περισσότερους από 124.760 εργαζομένους, ενώ διαθέτει 68 μονάδες παραγωγής που συνολικά κατασκεύασαν σχεδόν 173 εκατομμύρια ελαστικά το 2021. (www.michelin.com). 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2024 10:52

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon