.
Κατηγορία MotoGP
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2024 18:51

MotoGP 2024, 15ος αγώνας, Mandalika (Ινδονησία)

Ανατροπή της ανατροπής και τίποτα δεν άλλαξε στην κορυφή.

Η πτώση του Pecco Bagnaia (Ducati) στο Misano πριν μια εβδομάδα την ώρα που ο Jorge Martin (Ducati) τερμάτιζε δεύτερος στον κυρίως αγώνα είχε φτιάξει μια διαφορά 24 βαθμών υπέρ του Martin στην κατάταξη του πρωταθλήματος.

Στην Ινδονησία ο Martin μπήκε από την πρώτη στιγμή αποφασισμένος στην πίστα και το βροντοφώναξε με την pole position που κατέκτησε διαλύοντας τα χρονόμετρα με ταχύτερο γύρο 6 δέκατα πιο γρήγορο από τον δεύτερο, Marco Bezzecchi (Ducati).

Στην τρίτη θέση ο Pedro Acosta (GASGAS) έδειχνε επίσης απειλητικός, στέλνοντας τον Bagnaia μια σειρά πιο πίσω στη σχάρα εκκίνησης.

Francesco Bagnaia ITA Ducati Lenovo Team Ducati MotoGP GP Indonesia 2024 (Circuit Mandalika) 27-29.09.2024 photo: Lukasz Swiderek
 www.photoPSP.com
 @photopsp_lukasz_swiderek


Sprint Race

Στον σύντομο αγώνα του Σαββάτου (28/9) ο Martin εκμεταλλεύτηκε ιδανικά την pole του ξεκινώντας άριστα για να ηγηθεί του αγώνα με τον Bagnaia στο κατόπι του, ωστόσο η στροφή 16 της πίστας ήρθε να τα αλλάξει όλα.

Πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος, ο Martin έχασε το μπροστινό του και, όταν ξανασηκώθηκε, ήταν τελευταίος και κυνηγούσε έστω και έναν βαθμό.

Στο μεταξύ ο Bagnaia ήταν πρώτος και, πλην ενός κυνηγητού με τον Bezzecchi, πήρε σχετικά άνετα την πολυπόθητη νίκη που χρειαζόταν για να σημάνει (άλλη μια) αντεπίθεση στον Martin στη βαθμολογία. Πίσω του ωστόσο ήταν όλο το ζουμί του υπόλοιπου αγώνα.

Enea Bastianini ITA Ducati Lenovo Team Ducati MotoGP GP Indonesia 2024 (Circuit Mandalika) 27-29.09.2024 photo: Lukasz Swiderek
 www.photoPSP.com
 @photopsp_lukasz_swiderek


Εκεί οι Acosta, Bezzecchi και Marc Marquez (Ducati) έπαιζαν ξύλο για τις δύο θέσεις του βάθρου πίσω από τον νικητή, ενώ σύντομα μπλέχτηκε και ο επερχόμενος Bastianini στον καυγά.

Ο πρώτος χαμένος ήταν ο Bezzecchi που βρέθηκε εκτός βάθρου εξαιτίας ενός λάθους που έκανε στα φρένα και παραλίγο να τον στείλει καρφωτό στον πίσω τροχό του Bagnaia, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει τέταρτος.

Η επόμενη αποχώρηση από τη μάχη του βάθρου αφορούσε τον Acosta που έμενε από λάστιχα τερματίζοντας τελικά έκτος, χάνοντας από τους τρεις προαναφερθέντες και τον Franco Morbidelli (Ducati).

Η κατανομή των δύο θέσεων του βάθρου εξελίχθηκε έτσι σε μονομαχία Bastianini με M. Marquez, η οποία ξεκαθάρισε τρεις γύρους πριν το τέλος όταν ο πρώτος έκανε την αποφασιστική κίνηση ενώ ο δεύτερος δεν είχε λάστιχα για ν' απαντήσει και στο τέλος τερμάτισε στην τρίτη θέση με 1.6 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Bastianini.

Το πρώτο βήμα για τον Bagnaia είχε γίνει: η διαφορά από την κορυφή έπεσε στο μισό, καθώς ο Martin απέτυχε να πάρει έστω κι έναν βαθμό παρά τον εντυπωσιακό αγώνα που έτρεξε μετά την πτώση του, τερματίζοντας δέκατος.

Jorge Martin SPA Prima Pramac Racing DucatiMotoGP GP Indonesia 2024 (Circuit Mandalika) 27-29.09.2024 photo: Lukasz Swiderek
 www.photoPSP.com
 @photopsp_lukasz_swiderek


Αγώνας

Για τον Martin ο κυρίως αγώνας ήταν πλέον αγωνιώδης καθώς στη Mandalika ο Ισπανός σημείωσε πτώσεις τόσο το 2022 όσο και το 2023, ενώ το νέο του λάθος στη Sprint Race έδειξε να παγιώνει μια κατάρα. Ο μόνος τρόπος να τη διαψεύσει ήταν με μια ωραιότατη νίκη, όπερ και εγένετο.

Ο Martin έκανε μια ακόμη εκπληκτική εκκίνηση και άνοιξε τη δράση οδηγώντας τον αγώνα με τον Acosta κατά πόδας να τον πιέζει, όχι όμως από απόσταση ικανή για άμεσο προσπέρασμα. Ενόσω οι δυο τους έγραφαν ταχύτατους γύρους που στα πρώτα στάδια του αγώνα ουδείς μπορούσε να καταφέρει, οι εργοστασιακές Ducati δεν έδειχναν ικανές να ακολουθήσουν.

Στον πρώτο γύρο είχαμε ένα μεγάλο ατύχημα που έβγαλε εκτός τέσσερεις αναβάτες. Ο Jack Miller (KTM) έχασε το μπροστινό του και πέφτοντας πήρε μαζί του εκτός μάχης τους Alex Marquez (Ducati), Aleix Espargaro (Aprilia) και Luca Marini (Honda). Ευτυχώς κανείς τους δεν τραυματίστηκε.

Alex Marquez SPA Gresini Racing MotoGP DucatiMotoGP GP Indonesia 2024 (Circuit Mandalika) 27-29.09.2024 photo: Lukasz Swiderek
 www.photoPSP.com
 @photopsp_lukasz_swiderek


Ο Bastianini κρατούσε την τρίτη θέση, μα ο Bagnaia τα έβρισκε ακόμη πιο δύσκολα όταν οι Bezzecchi και Morbidelli τον έστελναν έκτο, με τον M. Marquez να έρχεται φουριόζος από τη δωδέκατη θέση στην εκκίνηση.

Σταδιακά ο Martin επέβαλλε την κυριαρχία του καθώς ο Acosta αντιλήφθηκε πως δε μπορούσε να τον πιάσει, ιδιαίτερα όσο τα λάστιχά του φθείρονταν.

Πίσω του ωστόσο μαίνονταν διάφορες μάχες, με τον M. Marquez να δέχεται έντονη πίεση από τον Fabio di Giannantonio (Ducati), πριν ο δεύτερος εγκαταλείψει μετά από lowside. Αυτό θεωρητικά θα μας έφτιαχνε το κλίμα για μια ωραία μονομαχία με τον Bagnaia για την έκτη θέση, ωστόσο λίγο αργότερα ο M. Marquez αντιμετώπισε βλάβη στη μοτοσυκλέτα του, η οποία μάλιστα πήρε φωτιά καθώς έβγαινε από την πίστα.

Πλέον το κυρίως πεδίο μάχης ήταν για την τρίτη θέση με το παρεάκι της ακαδημίας VR46 - Morbidelli, Bastianini, Bezzecchi και Bagnaia - να μας χαρίζει μοναδικές προσπεράσεις, ειδικά μεταξύ των δύο πρώτων που πραγματικά χόρεψαν στο όριο για δύο συναπτούς γύρους.

Στον 17ο γύρο ο Bastianini πέρασε τρίτος, έχοντας γράψει διαδοχικούς ταχύτερους χρόνους, ωστόσο αυτή η ρέντα τέλειωσε με χαμένο μπροστινό και εγκατάλειψη στον 21ο γύρο.

Enea Bastianini ITA Ducati Lenovo Team Ducati MotoGP GP Indonesia 2024 (Circuit Mandalika) 27-29.09.2024 photo: Lukasz Swiderek
 www.photoPSP.com
 @photopsp_lukasz_swiderek


Στο ίδιο διάστημα ο Bagnaia είχε καταφέρει να βρει πολύ καλό ρυθμό, χάρη στον οποίο επιτέθηκε στους δύο προπορευόμενους, περνώντας τον Bezzecchi στον 22ο γύρο και τον Morbidelli έναν γύρο αργότερα.

Ήταν τρίτος, μα ήταν πια αργά για να ελπίζει για κάτι παραπάνω καθώς είχε χάσει πάρα πολύ χρόνο κολλημένος στην έκτη θέση, κι ας είχε στο τέλος τον ρυθμό να μαζεύει με τις χούφτες δέκατα από τους πρωτοπόρους σε κάθε γύρο.

Κάπως έτσι ο Martin πανηγύρισε μια μεγάλη και σημαντική νίκη, χάρη στην οποία η διαφορά από τον Bagnaia ξανακαβάλησε τους 20 βαθμούς. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Morbidelli, ο οποίος νίκησε τον Bezzecchi για 1.5 δέκατο στο "dragster" της καρό σημαίας.

Pedro Acosta SPA Jorge Martin SPA Francesco Bagnaia ITA Podium MotoGP GP Indonesia 2024 (Circuit Mandalika) 27-29.09.2024 photo: Lukasz Swiderek
 www.photoPSP.com
 @photopsp_lukasz_swiderek


Πίσω από τον τέταρτο Bezzecchi τερμάτισε ο Maverick Vinales (Aprilia), αλλά με μεγάλη διαφορά σχεδόν 4.5 δευτερολέπτων και δύο δεύτερα πιο πίσω έφτασε ο Fabio Quartararo με τη Yamaha που δείχνει πιο δυνατή στους τελευταίους αγώνες, αλλά όχι σε επίπεδο βάθρου ακόμη.

Τη δεκάδα συμπλήρωσε ο Brad Binder (KTM) μετά από έναν επικό αγώνα από την εικοστή θέση στην εκκίνηση, ο Johann Zarco που έβαλε τη Honda στη δεκάδα και στη Sprint Race (8ος) και ο Raul Fernandez (Aprilia).

Στη βαθμολογία ο Martin ανάσανε από το λάθος του Σαββάτου και οδηγεί το πρωτάθλημα με 366 βαθμούς και τη διαφορά στους 21 βαθμούς από τον Bagnaia (345 β.), ενώ τρίτος ανέβηκε ο Bastianini με 291 βαθμούς, τρεις περισσότερους από τον άτυχο M. Marquez.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία MotoGP 2024

Ο επόμενος αγώνας θα γίνει 4-6 Οκτωβρίου στην Ιαπωνία και την πίστα Mobility Resort Motegi.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon