.
Κατηγορία Yamaha
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2024 13:51

Test - Yamaha RayZR (2024)

Εργαλειομηχανή

Η πιο πρόσφατη προσθήκη στη γκάμα σκούτερ της Yamaha θέτει ένα νέο ελάχιστο στον τιμοκατάλογό της για ένα εργαλείο γεννημένο για την πόλη.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το πλήρες όνομα του νέου σκούτερ της Yamaha είναι Cygnus RayZR 125, υποδηλώνοντας τη συγγένειά του με μια σειρά προγόνων γνώριμων στο ελληνικό κοινό, όπως λ.χ. το Cygnus X 125 των αρχών της δεκαετίας του 2000. Το RayZR φτιάχτηκε για να εξυπηρετήσει στη μάχη της καθημερινότητας με όπλο του την απλότητα, στοχεύοντας σε μια φιλική τιμή που να είναι σε θέση να κοντράρει τον πολύ αυξημένο ανταγωνισμό στην Α1 κατηγορία των σκούτερ όπου τα τελευταία χρόνια σημειώνονται πολλές αξιόλογες νέες αφίξεις από την Ασία και κυρίως την Κίνα.

Κοστολογημένο στα €2,190 το RayZR τοποθετείται στο ανταγωνιστικότατο κάτω άκρο της κατηγορίας του, προσφέροντας μια προσιτή επιλογή για νέους αναβάτες ή εν γένει για όσους αναζητούν ένα οικονομικό εργαλείο για την καθημερινότητα.

A15A0121 web

Στη βάση του το σκούτερ της Yamaha πατά πάνω σε δύο βασικούς άξονες, οικονομία και οικολογία. Αμφότερες οι επιδιώξεις αυτές ικανοποιούνται από την τεχνολογία Blue Core στον κινητήρα, η οποία αποσκοπεί σε όσο το δυνατόν πιο "καθαρή" λειτουργία όσον αφορά στις εκπομπές ρύπων, αλλά και στην οικονομία καυσίμου.

Το πακέτο αυτό ενσωματώνει την έξυπνη και ελαφριά μίζα Smart Motor, απαραίτητο εφόδιο για να λειτουργήσει το σύστημα Star-Stop που σβήνει τον κινητήρα μετά από μερικά δευτερόλεπτα στο ρελαντί για να προσφέρει ένα θεωρητικό κέρδος κατανάλωσης της τάξης του 4%. Αυτό το τελευταίο βέβαια εξαρτάται περισσότερο από το πεδίο χρήσης του σκούτερ, δηλαδή θα έχει προφανέστερο όφελος σε διαδρομές με πολλές στάσεις σε φανάρια και ανάλογα μικρότερο αν μιλάμε για πορεία με συνεχή ροή και λίγες στάσεις.

Η οικονομία εδώ έχει διττό νόημα, καθώς από τη μια ο οικολογικά ευσυνείδητος κινητήρας υπόσχεται χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, ενώ από την άλλη η Yamaha φροντίζει να διατηρήσει και την τιμή αγοράς του σκούτερ της χαμηλά επιλέγοντας ένα αρκετά λιτό πακέτο εξοπλισμού.

Μικροί τροχοί, ταμπούρο πίσω και συνδυασμένα φρένα CBS (αντί ABS), καθώς και μια LCD οθόνη στα όργανα συνθέτουν τα βασικά εφόδια του RayZR - αν και η συνδεσιμότητα Bluetooth της οθόνης είναι ένα ευπρόσδεκτο προσόν τη σήμερον ημέρα, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες, που το σκούτερ διαθέτει στο στάνταρ πακέτο εξοπλισμού του.

Αν και μικρόσωμο, τόσο στην όψη όσο και στους αριθμούς που περιγράφουν την εργονομία του, το RayZR φιλοξενεί έναν μπαμπάτσικο αναβάτη σαν και του λόγου χωρίς πρόβλημα. Στη χαμηλή σέλα του (785 mm) αισθάνομαι φυσιολογικά, χωρίς να νιώθω στριμωγμένος καθ' οιονδήποτε τρόπο, ούτε στα πόδια, ούτε στα χειριστήρια στα χέρια.

 A15A0068 web

Ο διβάλβιδος αερόψυκτος κινητήρας έρχεται αθόρυβα σε λειτουργία, επιδεικνύοντας δύο βασικά προσόντα του σκούτερ: την έξυπνη μίζα και τη βελούδινη φύση της Blue Core τεχνολογίας με πολλή προσοχή στη μείωση των τριβών μεταξύ κινούμενων μερών του.

Η επιτάχυνσή του στα πρώτα μέτρα είναι δυνατή, περισσότερο απ' όσο θεωρητικά υπονοούσαν οι 8 ίπποι και το 1 χιλιογραμμόμετρο ροπής, συνεχίζοντας να σπρώχνει δυναμικά το RayZR ως τουλάχιστον τα 60 km/h πριν αρχίσει να διαφαίνεται μια πτώση στην απόδοσή του.

Η Yamaha μας λέει πως η καλή επιτάχυνση είναι αποτέλεσμα ενός ηλεκτρικού συστήματος υποβοήθησης (power assist) που τονώνει τις χαμηλομεσαίες του μονοκύλινδρου κινητήρα για ισχυρότερες εκκινήσεις.

Η τελική του ταχύτητα ωστόσο δεν είναι ανάλογα υψηλή καθώς στα 85 km/h χτυπά σε έναν ηλεκτρονικό κόφτη, παρότι ως εκεί ο κινητήρας δίνει την εντύπωση πως θα μπορούσε να πλησιάσει την κατοστάρα.

Αυτό από μόνο του ακούγεται κάπως περιοριστικό για το βεληνεκές χρήσης του RayZR εκτός του κλεινού άστεως, ωστόσο στην πράξη πληγώνει μόνο το πρεστίζ της τελικής ταχύτητας. Όλη η κατηγορία σκούτερ προδιαγραφών Α1 διακρίνεται από μοντέλα με μέγιστες ταχύτητες γύρω στα 100 km/h (άντε λίγο παραπάνω σε κάποιες περιπτώσεις), ικανά να κρατήσουν σταθερά μια ταχύτητα της τάξης το πολύ ως 90 km/h για κίνηση σε ανοικτό δρόμο, κάτι όχι μακριά από το RayZR.

Ούτως ή άλλως προορισμός του είναι η καθημερινότητα της πόλης, εκεί όπου οι μικρές ρόδες έχουν πλεονεκτήματα. Με 12 ίντσες μπροστά και 10 πίσω, το RayZR ποντάρει στην απίθανη ευελιξία του, στην ικανότητα να χώνεται στα πιο απίθανα σημεία για να αποδράσει του μποτιλιαρίσματος και στην πολύ μικρή ακτίνα στροφής.

Σαφώς οι μικροί τροχοί δεν υπηρετούν το στρίψιμο με την ίδια συνέπεια που θα κάνουν μεγαλύτεροι ομόλογοί τους (14 ως 16 ίντσες), αλλά αυτό είναι μάλλον μικρό κακό για ένα δίκυκλο πόλης.

A15A0109 web

Ένα σημαντικό εφόδιο που δεν περίμενα να απολαύσω είναι τα φρένα του. Με μονοπίστονη δαγκάνα μπροστά και ταμπούρο πίσω το σύστημα πέδησης δεν ακούγεται εντυπωσιακό, στο χέρι ωστόσο είναι αποτελεσματικότατο, με δυνατό δάγκωμα από την αρχή και εν γένει επαρκέστατη δύναμη για να σταματήσει το RayZR από τη φόρα που μπορεί να μαζέψει.

Η "μαγεία" κρύβεται στην επιστήμη και δη σε δύο βασικότατες παραμέτρους: πρώτον, το μικρό βάρος του σκούτερ που παραμένει διψήφιο (99 κιλά) με το ρεζερβουάρ των πέντε λίτρων γεμισμένο και, δεύτερον, το σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS που κατανέμει αριστοτεχνικά τη δύναμη των φρένων μπροστά και πίσω με τέτοιον τρόπο ώστε και το φρενάρισμα να είναι (και να το νιώθεις) αποτελεσματικό και το μπλοκάρισμα τροχού να αποφεύγεται.

Έτσι το RayZR καταφέρνει να υπηρετεί τον αναβάτη όχι μόνο οικονομικά και πρακτικά, αλλά και χωρίς να δείχνει ο φτωχός συγγενής της κατηγορίας από πλευράς απόδοσης, δίνοντας στον ιδιοκτήτη του αυτά που χρειάζεται: καλές επιταχύνσεις για να ξεμπλοκάρεις γρήγορα από τη θάλασσα τετράτροχων κουτιών και ασφάλεια για τη δύσκολη στιγμή που θα πρέπει να σταματήσεις γρήγορα.

Όσο για την οικονομία στην κατανάλωση καυσίμου, οι μετρήσεις μας δεν ξεφεύγουν από τα δεδομένα της κατηγορίας κινούμενες μονίμως κάτω από τα 2.5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, κάτι που μεταφράζεται σε αυτονομία της τάξης των 200 χιλιομέτρων με το μικρό ρεζερβουάρ των 5 λίτρων.

Στον πρακτικό τομέα το RayZR έχει τα απαραίτητα για εξυπηρετήσει τον ιδιοκτήτη του: φιλόξενη σέλα για δύο, αποθηκευτικό χώρο 21 λίτρων από κάτω της που μπορεί να φιλοξενήσει ένα ανοικτό κράνος, κεντρικό σταντ. Ό,τι έχει δουλεύει σωστά και η πολυτέλειά του δεν εστιάζει σε χρωματιστές οθόνες και λοιπά αξεσουάρ, αλλά στην ενσωμάτωση προηγμένης τεχνολογίας (Blue Core) σε ένα πακέτο που διατηρεί πολύ χαμηλά την τιμή του.

A15A0001 web

Με την κοστολόγησή του το RayZR μπαίνει σε κάθε συζήτηση περί σκούτερ-εργαλείου και διπλωμάτων Α1, χάνοντας ενδεχομένως σε πλούτο εξοπλισμού από τον κινέζικο ανταγωνισμό, αλλά κερδίζοντας στην υστεροφημία που ακόμη εξασφαλίζει το όνομα της Yamaha. Αξίζει να σημειώσουμε πως το RayZR έχει μακράν τη χαμηλότερη τιμή στον τρέχοντα κατάλογο της Yamaha, αρκετά κατοστάρικα πιο κάτω ακόμη και από το παπί Crypton S.

Θα έλεγα πως εντάσσεται στην ίδια λογική με αυτή της Suzuki που πέρυσι έφερε μια τριάδα ανάλογα οικονομικών και απλών 125αριών σκούτερ - Avenis, Address και Burgman 125EX - με το RayZR σχεδιαστικώς να κουμπώνει περισσότερο με το πρώτο στο πιο σύγχρονης και σπορ αισθητικής μοτίβο.

Είναι μια αναμενόμενη απάντηση στη λαίλαπα φτηνών σκούτερ για την Α1 κατηγορία διπλωμάτων που έχει κατακλύσει την αγορά τα τελευταία χρόνια και, αν μη τι άλλο, αυτή η δοκιμή αναδεικνύει ένα ικανότατο 125άρι που υπηρετεί αποτελεσματικά και αγόγγυστα στην αστική ζούγκλα ζητώντας πολύ λίγα σε ολα τα επίπεδα.

A15A0021 web

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: MT Thunder 3 SV Jet Silton B2

Τζάκετ: Nordcode Dune

Γάντια: Five E3 Evo

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο Yamaha RayZR (2024)
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική A.E.E.
Τιμή (€) 2,190
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4T, 1K, αερόψυκτος, 1ΕΕΚ, 2 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 125
Συμπίεση 10.2:1
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 52.4 x 57.9
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εκκίνησης Μίζα και μανιβέλα
Συμπλέκτης Αυτόματος φυγοκεντρικός
Κιβώτιο ταχυτήτων Διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT)
Μετάδοση Ιμάντας
   
Πλαίσιο  
Τύπος  Ατσάλινο
Κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm) 1,880 x 685 x 1,190
Μεταξόνιο (mm) 1,280
Ύψος σέλας (mm) 785
Απόσταση εδάφους (mm) 145
Βάρος (kg) 99 (υγρό)
Ρεζερβουάρ (l) 5.2
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι / διαδρομή 90 mm
Πίσω Ένα αμορτισέρ / προφόρτιση ελατηρίου / διαδρομή 80 mm
   
Ελαστικά Maxxis (tubeless)
Mπροστά 90/90-12
Πίσω 110/90-10
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος, δαγκάνα 1 εμβόλου, CBS
Πίσω Μηχανικό ταμπούρο, CBS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm) 8 / 6,500
Ροπή εργοστασίου (kg.m / rpm) 1 / 5,000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2024 13:51

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride – Yamaha XMAX 300 Tech MAX 2024
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon