.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2024 12:22

Νέος Κ.Ο.Κ. – Ναι στην διήθηση, αλλά τέλος στο παράλληλο παρκάρισμα

Μεγάλες οι αλλαγές για τους δικυκλιστές που προβλέπει ο νέος ΚΟΚ και θα συζητηθούν, από κάθε άποψη. 

Ευχάριστα σε γενικές γραμμές, αλλά και με αστερίσκους τα νέα για τους μοτοσυκλετιστές στην Ελλάδα, οι οποίοι διακαώς επιθυμούν την νομοθετική «κάλυψη» της γκρίζας ζώνης της διήθησης, μία πρακτική κατά κόρον εφαρμοζόμενη στους δρόμους και υπό καθεστώς ανοχής, αλλά μέχρι τώρα παράνομη. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο νέος ΚΟΚ, που θα τεθεί σε διαβούλευση εντός του Σεπτεμβρίου, προβλέπει την νομιμοποίηση της διήθησης των δικύκλων, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, τα δίκυκλα θα επιτρέπεται πλέον να περνούν ανάμεσα από σταματημένα αυτοκίνητα, ωστόσο με ταχύτητα όχι παραπάνω από το εκάστοτε όριο ταχύτητας. Στην δημοσιότητα έχει έρθει ο αριθμός των 25 χλμ/ώρα ως «προτεινόμενη ταχύτητα» κατά την πρακτική της διήθησης, ωστόσο δεν είβεβαιώνεται ότι αυτό είναι και το όριο που τελικά θα επιβληθεί.

Παράλληλα, κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους δικυκλιστές είναι ότι  θα νομιμοποιηθεί η πρόσβαση μπροστά από τα αυτοκίνητα στο φανάρι, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για αποσυμφόρηση της κίνησης. Πάμε τώρα και στα «άλλα», καθώς ο νέος ΚΟΚ θα προβλέπει αλλαγή του τρόπου στάθμευσης των δικύκλων στους δρόμους: Τέλος το «παράλληλο» παρκάρισμα σαν αυτοκίνητο, πλέον θα επιτρέπεται το «κάθετο» παρκάρισμα και μόνον – έτσι ώστε να εξοικονομούνται θέσεις για αυτοκίνητα. Και, εδώ που τα λέμε, όταν ένα αυτοκίνητο δεσμεύει χώρο για 3-4 μοτοσυκλέτες, ενώ μία μοτοσυκλέτα "ακυρώνει" σε μήκος μία ολόκληρη θέση αυτοκινήτου, είναι σαφές ότι αυτή η νέα πρόταση έχει και βάσεις, και επιχειρήματα. 

Αυστηροποιούνται παράλληλα οι ποινές για χρήση κράνους, που θα προβλέπουν πλέον αφαίρεση διπλώματος έως και για 5 χρόνια, ενώ γενικότερα θεσπίζεται κατηγοριοποίηση επικινδυνότητας παραβάσεων, ενώ πλέον ξεχνάμε τα «σβησίματα» κλήσεων, καθώς αυτές θα καταχωρούνται σε ηλεκτρονικό μητρώο.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι τα όρια ταχύτητας εντός πόλεων αναμένεται να μειωθούν στα 30 χλμ/ώρα, αλλά με σταδιακή εφαρμογή, ώστε να εκτιμηθεί και ο αντίκτυπος τους στην κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2024 12:49

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon