.
Κατηγορία Triumph
Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024 11:06

Test - Triumph Tiger 900 GT Pro (2024)

Ολοκλήρωση

Η Triumph παρουσιάζει φέτος μια νέα γενιά Tiger 900, ωριμότερη και απολαυστικότερη από ποτέ.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το μακρινό 2010 η Triumph παρουσίασε στον κόσμο μια νέα οικογένεια Tiger 800 με τρικύλινδρο σε σειρά κινητήρα σε μια on-off υλοποίηση την εποχή που η ευρύτερη κατηγορία των adventure είχε ήδη μπει στην εποχή της μεγάλης της άνθισης.

Στα δεκατέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν οι Άγγλοι συνέχισαν να εξελίσσουν και να βελτιώνουν τη μεσαία τους adventure, για να φτάσουμε σήμερα σε μια νέα γενιά που παραλαμβάνει τη φλόγα για να συνεχίσει σε ένα περιβάλλον με ανταγωνισμό που καθημερινά σφίγγει και περισσότερο, ειδικά με τις νέες αφίξεις από την Κίνα.

A15A5424 web

Στον νέο Tiger 900 οι άνθρωποι της Triumph κινήθηκαν σε δύο βασικούς άξονες: στη βελτιστοποίηση βάσει των κριτικών που ακούν τόσα χρόνια από τους ιδιοκτήτες των μοτοσυκλετών τους και στην εναρμόνιση με τα δεδομένα που θέτει ο ανταγωνισμός. Έτσι κατέληξαν σε μια μοτοσυκλέτα που σαφέστατα παραμένει αναγνωρίσιμη ως Tiger, με κοινή σχεδιαστική σφραγίδα που απλώνεται ως το ρετιρέ του Tiger 1200 και φυσικά τον τρικύλινδρο σε σειρά T-plane κινητήρα που παρουσιάστηκε το 2019.

Σε αυτόν ωστόσο οι Άγγλοι έκαναν αρκετές επεμβάσεις και ρυθμίσεις ώστε να του τονώσουν την απόδοση με στόχο να πλησιάσει ή και να ξεπεράσει τα δεδομένα του άμεσου ανταγωνισμού του, καταφέρνοντας ένα σπουδαίο αποτέλεσμα.

Διαβάστε σχετικά: Τεχνική Ανάλυση Tiger 900 GT / GT Pro / Rally Pro 2024

A15A5250 web

Ο ανανεωμένος τρικύλινδρος φέρνει 13 παραπάνω ονομαστικούς ίππους σκαρφαλώνοντας από τους 95 στους 108, ενώ και η ροπή του δέχτηκε μικρή ενίσχυση για να φτάσει στα ικανοποιητικότατα 9.2 χιλιογραμμόμετρα. Αυτή όμως είναι η μισή πραγματικότητα, καθώς τα προαναφερθέντα μέγιστα εμφανίζονται πλέον σε διαφορετικές στάθμες περιστροφής του κινητήρα. Και εδώ κρύβεται ένα μεγάλο μέρος της βελτίωσης του T-plane κινητήρα στη γενιά του 2024.

Η μέγιστη ισχύς αποδίδεται λίγο ψηλότερα από την προηγούμενη γενιά, ενώ η μέγιστη ροπή χαμηλότερα. Αυτό στην πράξη μεταφράζεται σε έναν κινητήρα που αισθάνεται ελαφρύτερος και ισχυρότερους παντού, καθώς προσφέρει αισθητά βελτιωμένη ελαστικότητα στις χαμηλομεσαίες (ροπή), ενώ δείχνει πιο γυμνασμένος και πάνω από τις μεσαίες (ισχύς).

Αλλαγές σημειώνουμε και στην εξοπλισμό, καθώς η Triumph φορά στα Tiger 900 μια νέα οθόνη TFT έγχρωμη με διαγώνιο 7 ιντσών και στάνταρ συνδεσιμότητα - ίδια με του Tiger 1200 - με καινούργια διαρρύθμιση μενού χρησιμοποιώντας τα ίδια χειριστήρια που γνωρίζαμε από πριν.

Παραδόξως η Triumph διατηρεί στο Tiger 900 το χειριστήριο-joystick στην αριστερή πλευρά του τιμονιού ως βασικό εργαλείο για τη μετακίνηση στα μενού, την ώρα που στο νέο Scrambler 1200X που δοκιμάζαμε πολύ πρόσφατα το έχει αλλάξει με μια νέα διάταξη, μια τετράδα κουμπιών σε σχήμα σταυρού.

A15A5265 web

Η έκδοση που δοκιμάζουμε εδώ είναι η Tiger 900 GT Pro, δηλαδή η πλούσια εκδοχή του βασικού μοντέλου 900 GT, η οποία είναι φορτωμένη στο βασικό της πακέτο με πολλά επιπλέον καλούδια που μάλλον θα κόστιζαν πολλά περισσότερα από τα δύο χιλιάρικα που κοστολογείται η προσθήκη του Pro στο όνομα.

Έχουμε λοιπόν ένα ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο αμορτισέρ της Marzocchi που προσφέρει άφθονες δυνατότητες ρύθμισης στον αναβάτη, ο οποίος μπορεί να παίξει με την υδραυλική απόσβεση επαναφοράς και με την προφόρτιση του ελατηρίου.

Το πακέτο του Tiger 900 GT Pro είναι πληρέστατο, ενσωματώνοντας τα βασικά συστήματα ασφαλείας με cornering χαρακτηριστικά, ABS και traction control (TC), quick shifter, πέντε προγράμματα οδήγησης (ride modes), αυτόματη ακύρωση φλας, θερμαινόμενα γκριπ και σέλες, ρυθμιζόμενο ανεμοθώρακα πανεύκολα με το χέρι και με 50 mm εύρος ύψους, δύο παροχές φόρτισης USB (ταμπλό οργάνων και κάτω από τη σέλα), φώτα προειδοποίησης έκτακτου φρεναρίσματος, cruise control και κεντρικό σταντ.

Αυτό που δεν έχει καμιά GT παραλλαγή, σκέτη ή Pro, είναι προστασία του κινητήρα με μια ποδιά, η οποία προφανώς παραγγέλνεται χωριστά. Τα δε κάγκελα κινητήρα που φορά η μοτοσυκλέτα της δοκιμής είναι επίσης κομμάτι του έξτρα εξοπλισμού.

Στις riding modes το GT Pro διαθέτει επιπλέον του GT την επιλογή Rider όπου μπορεί ο αναβάτης να αποθηκεύσει τις προσωπικές του επιλογές για ride mode, απόσβεση και προφόρτιση αμορτισέρ, ευαισθησία ABS και TC.

A15A5256 web

Η Triumph κινήθηκε πολύ έξυπνα στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του νέου Tiger 900, καθώς καταφέρνει να δίνει πολλή εξουσία στον αναβάτη χωρίς να κάνει το όλο πράγμα περίπλοκο. Από πλευράς κινητήρα έχεις ουσιαστικά να επιλέξεις μεταξύ τεσσάρων επιλογών απόδοσης που διαφέρουν πρωτίστως στην ευαισθησία του γκαζιού, στην απόκριση, και μετά να στήσεις την ευαισθησία των ABS και TC στο επίπεδο που επιθυμείς.

Το δεύτερο μέρος των προσωπικών ρυθμίσεων αφορά στην πίσω ανάρτηση, στην οποία έχεις χωριστά την προφόρτιση και την απόσβεση επαναφοράς. Η πρώτη ρυθμίζεται σε τέσσερεις προκαθορισμένους συνδυασμούς φορτίου - μονοκάβαλο, δικάβαλο και οι ανάλογες επιλογές με μπαγκάζια - ενώ η δεύτερη προσφέρει κάμποσα ηλεκτρονικά "κλικ" για να φέρεις την επαναφορά στα γούστα σου.

Η θέση οδήγησης του Tiger 900 GT Pro είναι υπέροχα εργονομική. Με τη σέλα στα 820 mm πατώ εύκολα στο έδαφος, όλα τα χειριστήρια και τα μαρσπιέ έρχονται φυσικά στα άκρα μου, καθώς απολαμβάνω το νέο φαρδύτερο κάθισμα που κάνει την πολύωρη παραμονή πάνω του πιο ξεκούραστη από πριν.

Η ποιότητα είναι εμφανής σε κάθε σημείο της μοτοσυκλέτας και πραγματικά λάμπει με αυτή τη βαθιά κόκκινη βαφή, κάτι που ίσχυε σε όλες τις γενιές των μεσαίων Tiger από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν - και είχα την τύχη να τις οδηγήσω όλες, από την παρουσίαση της πρώτης γενιάς στη Βαρκελώνη το 2010 ως τώρα.

A15A5382 web

Η αίσθηση που παίρνεις μόλις εκκινήσει ο κινητήρας είναι χαρακτηριστικά οικεία και μέχρις εδώ το Tiger 900 GT Pro δε δείχνει να έχει αλλάξει καθόλου από την πρότερη γενιά του. Μέχρι να αρχίσει να κινείται.

Σύντομα γίνεται εμφανές πως ο τρικύλινδρος είναι πιο ροπάτος χαμηλά και κυρίως στις μεσαίες, δίνοντας πιο ελαφριά αίσθηση στη μοτοσυκλέτα. Τα 9 και κάτι κιλά ροπής που διαθέτει φτάνουν σε αυτήν την κορύφωση πριν τις 7,000 rpm και έχεις μονίμως κάμποσα στο χέρι, άμεσα διαθέσιμα για να ανοίξεις το γκάζι και να πάρεις άμεσο απτό αποτέλεσμα.

Αυτή είναι μια αξία που θα εκτιμηθεί δεόντως στην καθημερινή κίνηση, καθώς συμβάλλει στην ευελιξία, όπως και το εξαιρετικό ζύγισμα της μοτοσυκλέτας που βγάζει μια φιλικότατη ουδετερότητα και κάνει τον αναβάτη να τη νιώθει ως φυσική προέκταση του σώματός του.

Το ταξίδι με αυτόν τον κινητήρα γίνεται παιχνιδάκι διατηρώντας παράνομες μέσες ταχύτητες χωρίς να ζορίζεται και με ικανότατο απόθεμα για παραπάνω, ενώ η τελική του ξεπερνά ελάχιστα τα 200 km/h. Η αεροδυναμική κάλυψη του αναβάτη είναι αρκετά καλή, με έναν ανεμοθώρακα που ρυθμίζεται πανεύκολα με το χέρι και καλύπτει καλά τον αναβάτη ακόμη και στη χαμηλότερη θέση της συνεπικουρούμενη από δύο πλευρικούς ανακλαστήρες στο κάτω μέρος της.

Η δε μέση κατανάλωσή του κυμαίνεται μεταξύ 5.5 και 6 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα, καθόλου άσχημα για 900άρη κινητήρα 108 ίππων και με χορταστική αυτονομία από το 20λιτρο ρεζερβουάρ καυσίμου.

A15A5375 web

Χάρη στις άριστες αναρτήσεις του και τη δυνατότητα προσαρμογής των ρυθμίσεών τους στις οδηγικές προτιμήσεις της κάθε περίστασης, αλλά και με τη συμβολή του ροπάτου κινητήρα, το Tiger 900 GT Pro λάμπει στο στρίψιμο.

Το πανίσχυρο σύστημα φρένων της Brembo με τις δύο ακτινικές τετραπίστονες Stylema μπροστά προσφέρει όλη τη δύναμη που μπορεί να χρειαστεί σε κάθε περίπτωση με άριστο έλεγχο από το χέρι με ακρίβεια και αίσθηση στη μανέτα. Στην είσοδο της στροφής το Tiger μπαίνει με σιγουριά, μεταφέροντας την πληροφορία αυτή με ακρίβεια στον αναβάτη, κάθεται αρχοντικά στην κλίση του και εκτοξεύεται στην έξοδο με το traction control να απλοποιεί κάθε επιθετικό άνοιγμα του γκαζιού.

Η σπορ πλευρά του Tiger 900 GT Pro είναι εξαιρετική για τα δεδομένα της adventure/on-off κατηγορίας, δίνοντας περιθώρια για πολλή διασκέδαση σε κάθε είδους πεδίο οδήγησης.

Σε αυτό συμπεριλαμβάνουμε και την οδήγηση εκτός δρόμου, ένα απαραίτητο συστατικό σε κάθε adventure μοτοσυκλέτα. Για το Tiger 900 GT Pro το χώμα είναι μια δευτερεύουσα πτυχή της προσωπικότητάς του, καθώς η Triumph διατηρεί μια ξεκάθαρη στρωμάτωση στη γκάμα της φαμίλιας αυτής.

Το Tiger 900 Rally είναι το κατ' εξοχήν πιο χωμάτινο μοντέλο σε αυτήν, ενώ το δίδυμο των GT και GT Pro προσεγγίζει καλύτερα το τουριστικό άκρο. Ωστόσο η Triumph του έχει προσφέρει αρκετά εφόδια για να κινηθεί αξιοπρεπέστατα εκτός δρόμου, με το κάτι παραπάνω στις διαδρομές των αναρτήσεων (180-170 mm μπροστά και πίσω), ειδική Off-Road mode που προσαρμόζει την απόδοση του κινητήρα, απενεργοποιεί το TC και κουρδίζει τις αναρτήσεις αναλόγως. Το ABS δεν απενεργοποιείται πλήρως (όπως στο Rally με την Off-Road Pro mode), αλλά εδώ σβήνει στον πίσω τροχό και χαλαρώνει την ευαισθησία του μπροστά.

Χάρη σε αυτά, αλλά και σε εγγενή θετικά χαρακτηριστικά όπως η γραμμική απόδοση του κινητήρα και το ουδέτερο ζύγισμα του πλαισίου, το Tiger 900 GT Pro δε θα διστάσει σε κανέναν χωματόδρομο για να ικανοποιήσει τον "τουρισμό παντός εδάφους" ως οφείλει, ικανοποιώντας τον περιηγητικό του ρόλο. Τα 182 εκατοστά ύψους μου βολεύτηκαν μια χαρά στην όρθια στάση οδήγησης στο Tiger 900, παρότι το τιμόνι είναι σχεδιασμένο εδώ για κυρίως ασφάλτινη χρήση - σε αντίθεση με το Rally που έχει διαφορετικό τιμόνι και άλλη εργονομία θέσης οδήγησης.

A15A5415 web

Η νέα γενιά Tiger 900 απολαμβάνει πλέον την ωριμότητά της, έχοντας ξεκινήσει από μια εξαίρετη αφετηρία που διαρκώς βελτιώνεται σε όλα της στη διάρκεια των τελευταίων 14 ετών. Ισχυρότερο και πιο ροπάτο από ποτέ, οικονομικό σε κατανάλωση, με άριστα και ποιοτικότατα περιφερειακά καθώς και ένα πληρέστατο πακέτο εξοπλισμού που κορυφώνεται στην έκδοση GT Pro που δοκιμάζουμε σήμερα, κοιτά άφοβα στα μάτια τον ανταγωνισμό του.

Η τιμή του στα €16,490 είναι προφανώς αρκετά αλμυρή, αντανακλώντας το επίπεδο εξοπλισμού του, ωστόσο τα δύο χιλιάρικα που κοστίζει επιπλέον του πιο λιτού Tiger 900 GT δικαιολογούνται επαρκώς από τα επιπλέον στοιχεία που φορά: ηλεκτρονική πίσω ανάρτηση, quick shifter, θερμαινόμενες σέλες και γκριπ τιμονιού, αισθητήρες πίεσης ελαστικών και μια επιπλέον riding mode (Rider) με έξτρα ρυθμίσεις.

Το νέο Tiger 900 GT Pro εκπροσωπεί επάξια τις αξίες που οφείλει να επιδεικνύει μια adventure μοτοσυκλέτα, όντας ένα πραγματικό πασπαρτού. Βολικότατο στην καθημερινότητα χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερους συμβιβασμούς από τον ιδιοκτήτη του, αποτελεσματικό και άνετο στο ταξίδι, πρόθυμο για στριφτερά παιχνίδια με ασφάλεια και δεκτικό σε λογική οδήγηση εκτός δρόμου.

Και όλα αυτά σε ένα πακέτο που αποδίδει καλύτερα από κάθε πρότερη γενιά Triumph Tiger σε αυτό το επίπεδο κυβισμού, με εξαιρετική ποιότητα κατασκευής. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

A15A5276 web

Εξοπλισμός δοκιμής:

Κράνος: Arai Tour-X 5 - Arai Hellas
Τζάκετ: Nordcode Himalayan - Moto Market
Παντελόνι: Nordcode Aero - Moto Market
Μπότες: Forma Cooper Moto Market
Γάντια: Nordcode Trophy - Moto Market

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ     
Μάρκα Triumph
Μοντέλο Tiger 900 GT Pro
Αντιπρόσωπος Triumph Motorcycles Hellas / Ηλιοφιλ
Τιμή Από €16,490
   
Κινητήρας 4T, 3Κ σε σειρά, Υ/Ψ, 2EEK, 12 βαλβίδες
Χωρητικότητα 888 cc
Διάμετρος x Διαδρομή 78 x 61.9 mm
Συμπίεση 13:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εξάτμιση 3 σε 1
Τελική μετάδοση O-ring αλυσίδα
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος, μονόδρομος με υποβοήθηση
Κιβώτιο 6 σχέσεις
   
Πλαίσιο  
Τύπος Σωληνωτό χωροδικτύωμα, αφαιρούμενο αλουμινένιο υποπλαίσιο, αλουμινένιο ψαλίδι
Πλάτος 935 mm
Ύψος 1410 - 1460 mm
Ύψος σέλας 820 - 840 mm
Μεταξόνιο 1556 mm
Γωνία κάστερ 24.6º
Ίχνος 102.9 mm
Βάρο 222 kg (υγρό)
Ρεζερβουάρ 20 l
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι Marzocchi 45 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 180 mm
Πίσω Ένα αμορτισέρ Marzocchi ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο σε προφόρτιση ελατηρίου και απόσβεση επαναφοράς, διαδρομή τροχού 170 mm
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 320 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων Brembo Stylema, Cornering ABS
Πίσω Δίσκος 255 mm, δαγκάνα1 εμβόλου Brembo, Cornering ABS
   
Τροχοί / ελαστικά Metzeler Tourance Next (tubeless)
Μπροστά 100/90-19
Πίσω 150/70-17
   
Κατανάλωση 4,7l/100 km
Ρύποι EURO 5 Standard: 102 g/km
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη (hp/rpm) 108 / 9,500
Ροπή (kgm/rpm) 9.2 / 6,850

 

Βρες την κατάλληλη μπαταρία για την συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα με ένα κλικ εδώ

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024 09:21

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Triumph Scrambler 1200 X (2024)
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon