.
Κατηγορία Aprilia
Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024 10:21

Test – Aprilia Tuareg 660 Rally "Guareschi Corse"

Ιταλική συνταγή

Βρεθήκαμε στην Ιτέα για να οδηγήσουμε την μοτοσυκλέτα που κέρδισε το Hellas Rally Raid 2024, την Aprilia Tuareg Rally του Jacopo Cerutti. Μία factory μοτοσυκλέτα, βασισμένη στην παραγωγής Tuareg, η οποία είναι μία καθαρόαιμη αγωνιστική κατασκευή.

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Project Colaninno

Πρόκειται για μία μοτοσυκλέτα που βασίζεται πάνω στην Aprilia Tuareg 660 παραγωγής, και αφορά ένα project που ζήτησε ο ίδιος ο πρόεδρος της εταιρίας, ο Κος Roberto Colaninno, ο οποίος ήθελε μία αγωνιστική συμμετοχή στους αγώνες Rally. Και όταν μπορείς να το κάνεις τόσο καλά ακόμη και στα MotoGP, τότε στα Rally μάλλον είναι πιο προσιτό οικονομικά και πιο εύκολο ως project.

DSC_0428_-_web.jpg

Το όνομα της Aprilia βρίσκεται στο νούμερο 1 σε κορυφαίους αγώνες του είδους όπως το Ιταλικό πρωτάθλημα Motorally 2023 αλλά και το Africa Eco Race 2024, όντας έτοιμη να επιδιώξει ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους. Εξελιγμένη ήδη σε σημαντικούς αγώνες από την ομάδα της Aprilia Racing και την τεχνική συνεργασία της εταιρίας GCorse των αδελφών Gianfranco και Vittoriano Guareschi, η αγωνιστική Tuareg βασίζεται σε μία μοτοσυκλέτα παραγωγής, με αρκετές αλλαγές βεβαίως προκειμένου να ταιριάξει στις νέες απαιτήσεις.

Οι απαιτητικές πολυήμερες ειδικές διαδρομές αλλά και οι οδηγικές του Cerutti, έφεραν αλλαγές προς όφελος της αξιοπιστίας αλλά και των επιδόσεων. Στον τομέα του κινητήρα, έχει αλλάξει η συμπίεση με μία παχύτερη φλάτζα ανάμεσα στον κύλινδρο και στην κεφαλή με αποτέλεσμα να έχει κατέβει από το 13,5:1 στο 12,5:1, για ομαλότερη συμπεριφορά. Παράλληλα, η απόδοση βρίσκεται στους 91 ίππους – να θυμίσουμε ότι αυτός ο κινητήρας στο RS 660 βγάζει 95 άλογα, ενώ στο Tuareg 84, άρα έχει περιθώρια εξέλιξης τόσο προς τα πάνω, όσο και προς τα κάτω. Στόχος ήταν η ομαλότερη λειτουργία, και η νέα ρύθμιση στα γρανάζια των εκκεντροφόρων ώστε να χρονιστεί ο κινητήρας με την νέα συμπίεση ήταν απαραίτητη.

DSC_0595_-_web.jpg

Προσαρμογή στις συνθήκες

Τα γρανάζια των εκκεντροφόρων του Tuareg δίνουν αυτή την δυνατότητα άλλωστε. Ο κινητήρας δεν έχει κάποιες άλλες αλλαγές εσωτερικά, ούτε σε έμβολα, ούτε σε μπιέλες, και παραμένει παραγωγής ενώ συνδυάζεται με μία εξάτμιση ολόσωμη από τιτάνιο, της SC Project. Υπάρχουν ωστόσο και τα riding modes που προσφέρει η Aprilia μαζί με την οθόνη TFT που είναι τοποθετημένη σε νέο σημείο. Από τα ηλεκτρονικά, το μόνο που έχει αφαιρεθεί είναι το ABS μαζί με την μονάδα του για μείωση βάρους, αφού έτσι κι αλλιώς δεν χρειαζόταν στο χώμα, και ούτε θα χρησιμοποιούσε ο Cerutti την ρύθμιση Explore που διαθέτει η μοτοσυκλέτα. Το shifter παραμένει με λειτουργία up/down και είναι ένα χρήσιμο εξάρτημα για ευκολία σε τόσες αλλαγές σχέσεων που χρειάζονται σε έναν πολυήμερο αγώνα. Νέα γρανάζια για την τελική μετάδοση για προσαρμογή της ταχύτητας στις υπάρχουσες συνθήκες, είναι κάτι που έτσι κι αλλιώς οι αναβάτες κάνουν αναλόγως αναγκών.

DSC_0609_-_web.jpg

Αλλαγές σε βάρος δεν υπάρχουν σοβαρές, μιας και απουσιάζουν απλά οι καθρέπτες, τα φλάς, τα μαρσπιέ συνεπιβάτη, καθώς και η βάση της πινακίδας ενώ έχει προστεθεί μία γερή αλουμινένια ποδιά προστασίας του κινητήρα. Το υποπλαίσιο, έχει αντικατασταθεί από ένα ίδιας φιλοσοφίας αλουμινένιο, για μείωση βάρους, ενώ σε αυτό, τοποθετούνται και τα έξτρα ρεζερβουάρ για αύξηση αυτονομίας.

Στην εισαγωγή του κινητήρα συναντάμε ένα νέο φίλτρο αέρα, σφουγγάρι, όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι enduro μοτοσυκλέτες, για καλύτερη αναπνοή, με μία βάση που επιτρέπει την σύσφιξή του για να μην περνάει σκόνη.

Έχει αλλαχθεί  το μπροστινό τμήμα του fering εσωτερικά με έναν πύργο πάνω στον οποίο βιδώνονται το road book και όλα τα απαραίτητα για την πλοήγηση, ενώ δεν υπάρχει κλειδί στον κεντρικό διακόπτη, αλλά η μοτοσυκλέτα παίρνει μπροστά ενεργοποιώντας την τρόμπα καυσίμου από τα κουμπιά που βρίσκονται στο δεξί τμήμα του τιμονιού. Αυτό λειτουργεί και ως run/off, ενώ υπάρχει και το κουμπί της μίζας κανονικά. Η σύνδεση με την οθόνη παραμένει με τον ίδιο διακόπτη ενώ αριστερά συναντάμε τα κουμπιά από τα οποία μπορεί να χειριστεί το road book ο αναβάτης.

DSC_0620_-_web.jpg

Γεωμετρία και αναρτήσεις

Οι αλλαγές στην θέση οδήγησης αφορούν σε ένα τιμόνι μεταβλητής διατομής της Renthal, Fat Bar, τοποθετημένο σε αποστάτες, ώστε να βολεύει στην όρθια οδήγηση, ενώ τα γκριπ είναι σφουγγαρένια, για αντοχή στις πολυήμερες συνθήκες. Νέα είναι και η σέλα, ψηλότερη, με νέο αντιολισθητικό υλικό για συγκράτηση του αναβάτη.

Οι πλάκες δεσίματος του μπροστινού συστήματος είναι διαφορετικές με άλλο offset στα 20 χιλιοστά από 25 της μοτοσυκλέτας παραγωγής, ώστε να γίνει πιο γρήγορη η μοτοσυκλέτα στις αλλαγές κατεύθυνσης. Είναι μία αλλαγή που έγινε για τον συγκεκριμένο αγώνα όπου οι στροφές είναι πολλές σε σχέση με τους αγώνες στην έρημο όπου υπάρχουν μεγάλες ευθείες και χρειάζονται οι αναβάτες αυξημένη σταθερότητα.

DSC_0692_-_web.jpg

Υπάρχει διαφορετικό “στήσιμο” για τον συγκεκριμένο αγώνα, τόσο σε γεωμετρία και γρανάζια, μιας και οι ταχύτητες είναι διαφορετικές, αλλά και σε αναρτήσεις, που ουσιαστικά, αλλάζουν τελείως την συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας.

Το μπροστινό σύστημα προέρχεται από την Ohlins και αφορά σε ένα ανεστραμμένο διαμέτρου 48mm και διαδρομής 270mm, από τα 240mm της παραγωγής, ενώ και το αμορτισέρ της Ohlins έχει διαδρομή 285mm – αμφότερες, πλήρως ρυθμιζόμενες φυσικά. Στο πίσω τμήμα, συναντάμε και νέο μοχλισμό κατασκευασμένο από ergal, ο οποίος δεν βρίσκεται στο εμπόριο και έχει κατασκευαστεί από την ομάδα.

Τα μαρσπιέ είναι θηριώδη ώστε να μπορείς να στέκεσαι όρθιος άνετα, έχουμε διαφορές στα φρένα με έναν δίσκο μαργαρίτα για εμπρός αντί για δύο και δίσκο μαργαρίτα χωρίς τρύπες για πίσω, με τις ίδιες δαγκάνες. Έχουν αντικατασταθεί και οι τροχοί με νέους της Excel Takasago (στεφάνια και κέντρα) για να αντέχουν στις καταπονήσεις, οι οποίοι δεν είναι tubeless, μιας και εδώ χρησιμοποιούνται rally ελαστικά της Metzeler και mouse αντί για σαμπρέλες.

DSC_0608_-_web.jpg

Εξωφρενικά… φιλική!

Όλα αυτά φυσικά για να μπορεί η μοτοσυκλέτα να κινείται σε εξωφρενικά γρήγορους ρυθμούς, σε αγωνιστικούς ρυθμούς ώστε να μπορεί να διεκδικεί και να κερδίζει πρώτες θέσεις.

Τι σημαίνει εξωφρενικοί ρυθμοί όμως για έναν αναβάτη Rally; Σημαίνει ουσιαστικά ότι θα πρέπει ο αναβάτης να μπορεί να οδηγάει γρήγορα, με ρυθμούς που τις περισσότερες φορές ξεπερνούν τα 120-140χ.α.ω. στο χώμα, για πολλές ώρες, για πολλές μέρες. Χωρίς να κουράζεται πολύ, με λιγότερο κίνδυνο, με περισσότερη φιλικότητα από την μοτοσυκλέτα, ώστε να περνάει πολλές ευχάριστες ώρες επάνω της.

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο μυστικό σε αυτή την Aprilia Tuareg 660 η οποία είναι “εντουροποιημένη” και φιλική, είναι πιο θετική στο άνοιγμα του γκαζιού, βάζει πιο εύκολα την δύναμη στο έδαφος, βρίσκει πολύ πιο εύκολα πρόσφυση λόγω ροπής και ελαστικότητας στην απόδοση στις χαμηλές στροφές.

DSC_0610_-_web.jpg

Ανοίγεις το γκάζι και αυτή σουζάρει γλυκά και επιταχύνει γρήγορα, αντί να χάνει δύναμη σε σπινάρισμα και να κουράζει έτσι τον αναβάτη. Μεταφράζει το άνοιγμα του γκαζιού σε επιτάχυνση και όχι σε χάσιμο πρόσφυσης και φτάνει στην επόμενη στροφή πριν το πάρεις χαμπάρι. Εκεί που με μία άλλη Tuareg παραγωγής θα προσπαθούσες να βγεις γρήγορα από τη στροφή και να επιταχύνεις, με την εργοστασιακή, έχεις στην έξοδο της στροφής, τα χιλιόμετρα που με μία απλή θα είχες 50 μέτρα μετά. Αυτή είναι τρομερά μεγάλη διαφορά, ουσιαστική, αφού αν σκεφτούμε ότι ένας αγώνας έχει χιλιάδες στροφές, εύλογα θα καταλάβουμε ότι το να έχεις ταχύτερη έξοδο σε κάθε μία από αυτές, με λιγότερο κόπο, λιγότερη δύναμη και περισσότερη ασφάλεια, ουσιαστικά σου δίνει και αντοχή, αλλά και αποτέλεσμα σε χρόνο. Η μοτοσυκλέτα είναι πολύ γρήγορη, αν και η αρχική εντύπωση από την απόδοση του κινητήρα είναι φιλική. Η “μετάφραση” αυτή του ανοίγματος του γκαζιού σε χιλιόμετρα, σε κάνει να οδηγάς συχνά πυκνά με ταχύτητες άνω των 100χ.α.ω ακόμη και σε μικρές ευθείες, και όταν μιλάμε για χωματόδρομους όπου ο κίνδυνος καραδοκεί, αυτό είναι κάτι που αρχικά σε τρομάζει.

Ο τρόπος με τον οποίο μαζεύει τα χιλιόμετρα. Αυτό σε τρομάζει.

DSC_0583_-_web.jpg

Ασφάλεια παντού και πάντα

Να μιλήσουμε για την ασφάλεια που προσφέρει όμως; Δεν κινδυνεύεις ποτέ. Η μοτοσυκλέτα αποσβένει πέτρες, νεροφαγώματα, σαμαράκια, ότι βρίσκει μπροστά, οι τρομερές αναρτήσεις καταπίνουν τα πάντα, είναι όσο μαλακές χρειάζεται για να είσαι άνετος και όσο σκληρές χρειάζεται από ελατήρια ώστε να διατηρούν το ύψος τους, ώστε να είναι πάντα έτοιμες για δουλειά. Δύσκολα εξαντλούν τη διαδρομή τους, άλλωστε τα 270/285mm είναι νούμερο που από λίγους θα εξαντληθεί, οπότε ως μονάδες, κάνουν το αδύνατο δυνατό και δίνουν την δυνατότητα στον αναβάτη να περνάει από παντού άνετα. Η μοτοσυκλέτα μπορεί να ντριφτάρει ελεγχόμενα με άνεση, με το σταμπιλιζατέρ τιμονιού να κάνει εξαιρετική δουλειά διατηρώντας την Tuareg στην θέση της, ενώ αν έχεις τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρία, μπορείς να κινηθείς εξαιρετικά γρήγορα στην σέλα της.

Κάθεσαι πάνω σε μία μοτοσυκλέτα που θυμίζει αγωνιστική μοτοσυκλέτα rally, είναι πολύ δυνατή, πολύ φιλική ώστε να την οδηγάς με άνεση, με κινητήρα ρυθμισμένο όπως πρέπει για να οδηγείται γρήγορα σε πολυήμερους αγώνες, με αγωνιστικά specs σε αναρτήσεις που ουσιαστικά την καθιστούν μία καθαρόαιμη αγωνιστική κατασκευή.

Φτιαγμένη από μία αγωνιστική ομάδα με εμπειρία, η Aprilia Tuareg 660 Rally του Jacopo Cerutti, ήρθε, είδε, κέρδισε, και έφυγε. Κι εμείς, τυχεροί που πήραμε μία γεύση από αυτή την γνήσια ιταλική συνταγή!

DSC_0639_-_web.jpg

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024 20:26

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon