.
Κατηγορία KTM
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2024 20:26

KTM Freeride E 2025 - Το ηλεκτρικό enduro συνεχίζεται 10 χρόνια μετά

Τα ηλεκτρικά πλάνα της ΚΤΜ συνεχίζονται με το Freeride E του 2025 να μαρτυρά πως η εξέλιξη των Αυστριακών συνεχίζεται δυναμικά.

Πίσω στο 2014, η KTM αποκάλυψε το KTM Freeride E τόσο σε μορφές Enduro όσο και σε Motocross και αργότερα σε έκδοση δρόμου για αστική μετακίνηση και... «παιχνίδι». Μια δεκαετία αργότερα, η τεχνολογία έχει προχωρήσει, το hardware είναι καλύτερο και ελαφρύτερο και το λογισμικό έχει γίνει πιο έξυπνο. Σε αυτά πάτησε η KTM δείχνοντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της μπαταρίας.

Όπως αναφέρουν λοιπόν Αυστριακοί, το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της KTM απασχολείται με την εξέλιξη τεχνολογίας ηλεκτρικών συστημάτων μετάδοσης κίνησης στην πλατφόρμα του Freeride E. Με ονομαστική ισχύ 11 kW και μέγιστη 19,2 kW (15 και 25 ίπποι, αντίστοιχα), ροπή σχεδόν 4 χιλιογραμμόμετρων και τελική ταχύτητα της τάξης των 95 χλμ/ώρα, ο κινητήρας είναι πλέον πιο αθόρυβος, πιο ανθεκτικός στο νερό και τη σκόνη και πλήρως ενσωματωμένος στο γενικό χαρακτήρα και την αίσθηση της μοτοσυκλέτας. Τρεις λειτουργίες οδήγησης (Eco, Normal και Sport) και τρεις ρυθμίσεις ανάκτησης ενέργειας (Off, Mid και High) μπορούν να συγχρονιστoύν με στόχο την αυτονομία και τη διαχείριση της δύναμης. Ο έλεγχος πρόσφυσης μπορεί επίσης να καθοριστεί με ορισμένο επίπεδο για να περιορίσετε ή να αυξήσετε τον έλεγχο του πίσω τροχού. Περισσότερα θέματα ασφάλειας προέρχονται από τον «αισθητήρα πτώσης» που κόβει την ισχύ σε περίπτωση ατυχήματος.

freerideE25c.jpg

Επίσης, η KTM έδωσε προτεραιότητα στην ευκίνητη και ελαφριά οδική συμπεριφορά και ανέπτυξε νέο πλαίσιο. Η γεωμετρία έχει αλλάξει και το μεταξόνιο μεγάλωσε για περισσότερη σταθερότητα και άνεση. Το σύνολο μπορεί να παραμείνει ελαφρύ και λεπτό, "παντρεύοντας" το πλαίσιο από χρωμομολυβδαινιούχο χάλυβα με τον κινητήρα και την αρχιτεκτονική της μπαταρίας. Το τελικό βάρος έτοιμο για βόλτα θα είναι μικρότερο από 112 κιλά χάρη και στο υποπλαίσιο το οποίο είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και fiberglass.

freerideE25d.jpg

Ως προς τη μπαταρία, είναι ιόντων λιθίου, ζυγίζει 29 κιλά και έχει δοκιμαστεί στις πιο ακραίες συνθήκες. Έχει κατασκευαστεί με εναλλάξιμη αρχιτεκτονική, επιτρέποντας τη χρήση μιας δεύτερης μπαταρίας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας φόρτισης ή για να αυξηθεί η αυτονομία του ταξιδιού. Η χωρητικότητα της είναι στις 5,5 kWh, κατά 1,5 kWh μεγαλύτερη σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο, δίνοντας 20% περισσότερο χρόνο οδήγησης ή απόστασης. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας μπορεί να αντέξει περισσότερους από 1000 κύκλους φόρτισης πριν μειωθεί στο 80% της αποτελεσματικότητας, με το χρόνο οδήγησης Enduro να εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 2 και 3 ωρών κάθε φορά. Το Freeride E του 2025 συνοδεύεται από φορτιστή 660 W και χρειάζεται για μια πλήρη φόρτιση 8 ώρες σε οικιακή παροχή ρεύματος, με το 20-80% να μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ 4-5 ωρών.

freerideE25b.jpg

Στα περιφερειακά, συναντάμε την τελευταίας γενιάς ανάρτηση της WP, με το XACT στα 43 χλστ. εμπρός, να έχει την κάψουλα αέρα στην αριστερή μονάδα και το σύστημα απόσβεσης λαδιού στη δεξιά. Η ρύθμιση γίνεται εύκολα με την ενιαία βαλβίδα πίεσης αέρα και την παρεχόμενη αντλία αέρα για προφόρτιση και με κλικ για τη συμπίεση και την επαναφορά. Η ολοκαίνουργια σχεδίαση του συστήματος WP XPLOR PDS παρέχει 250 χλστ. διαδρομής στο πίσω μέρος. Η, όπου η ροή λαδιού έχει βελτιστοποιηθεί για πιο σταθερή αίσθηση απόσβεσης από το αμορτισέρ των 374 χλστ.

Άλλα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν μαύρες ζάντες αλουμινίου,  συστήματα πέδησης της BRAKETEC με δίσκους εμπρός και πίσω 260/240 χλστ., νέους διακόπτες και γραφικά, θυμίζοντας αισθητικά την εικόνα των γραμμών των KTM SX και KTM EXC. Τέλος, το νέο Freeride E θα κυκλοφορήσει από τη γραμμή παραγωγής της Αυστρίας τον Δεκέμβριο και θα είναι διαθέσιμο σε εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους KTM τον Ιανουάριο του 2025.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2024 21:37

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon