.
Κατηγορία Ducati
Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2024 20:22

Ducati Panigale V2 Superquadro Final Edition - Τέλος εποχής με τρόπο εμβληματικό

Μια περιορισμένης έκδοσης συλλεκτική Panigale V2 έρχεται να κλείσει ένα κύκλο που ξεκίνησε πριν από περισσότερα από τριάντα χρόνια, εκείνο των κινητήρων V2 90° με τις 4 δεσμοδρομικές βαλβίδες ανά κύλινδρο.

Μιλάμε για κινητήρες που υπήρξαν το σήμα κατατεθέν των supersport μοτοσυκλετών της Ducati, γεννώντας εμβληματικές μοτοσυκλέτες όπως οι 748, 749, 848, 899 και 959, μέχρι το σημερινό Panigale V2. Το εν λόγω συλλεκτικό Panigale, παράγεται σε μια περιορισμένη και αριθμημένη σειρά 555 μονάδων, ένας φόρος τιμής στον κινητήρα Superquadro, του οποίου η ιστορία καρποφορείται με την κατάκτηση του πρώτου παγκόσμιου τίτλου Supersport από τον Nicolò Bulega.

Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως, καθώς ο πρώτος κινητήρας Superquadro δημιουργήθηκε το 2011 για το 1199 Panigale. Το όνομα προέρχεται από τις υπερτετραγωνισμένες αναλογίες εντός του κυλίνδρου, όπου στα 1285 κ.εκ. του επέτρεψε να προσφέρει μια απόλυτη τιμή αναφοράς μέγιστης ισχύος για έναν δικύλινδρο κιητήρα. Εξελίχτηκε με τα χρόνια, ενώ είδε επίσης τη γέννηση εκδόσεων μικρότερου κυβισμού, πρώτα 898 και μετά 955, τα τελευταία ικανά να κερδίσουν τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο Supersport για την Ducati το 2023 με τον Nicolò Bulega και τον τίτλο MotoAmerica Supersport το 2022 και 2023.

 pani_V2F5.jpg

Οι τεχνολογικές λύσεις του δικύλινδρου Superquadro έχουν θέσει νέα πρότυπα στον τομέα των επιδόσεων, καθώς οι στροφαλοθάλαμοι κατασκευάστηκαν με χύτευση Vacural, με χιτώνια κυλίνδρων από συμπιεσμένο αλουμίνιο εξοπλισμένα με επίστρωση NikaSil που επέτρεπε τη στερέωση των κεφαλών απευθείας στους στροφαλοθαλάμους. Τα καπάκια κεφαλής και συμπλέκτη είναι κατασκευασμένα από μαγνήσιο. Όλα αυτά συνέβαλαν στην ανάπτυξη ενός εξαιρετικά συμπαγούς και άκαμπτου κινητήρα, ένα έντονο στοιχείο ενός καινοτόμου συνόλου που βασίζεται σε ένα μονοκόκ πλαίσιο. Ακόμα, τα εξαρτήματα του δεσμοδρομικού συστήματος έλαβαν επίστρωση με DLC για μείωση της τριβής και αύξηση της αντοχής στην κόπωση.

Στην περίπτωση του Panigale V2 Superquadro Final Edition, ο Superquadro που υιοθετήθηκε είναι αυτός με τον κυβισμό στα 955 κ.εκ., με τους 155 ίππους στις 10.750 σ.α.λ. και τη ροπή στα 104. Nm στις 9.000 σ.α.λ. Το αφιέρωμα της Ducati σε αυτόν τον επαναστατικό κινητήρα έχει τη μορφή συλλεκτικής μοτοσυκλέτας. Η έκδιση Superquadro Tribute που δημιουργήθηκε από την Drudi Performance μαζί με το Centro Stile Ducati, παραμένει πιστή στη στυλιστική γλώσσα της Ducati χρησιμοποιώντας τα χαρακτηριστικά χρώματα: λευκό, κόκκινο, μαύρο και γκρι.

 pani_V2F3.jpg

Με βάση το Panigale V2 λοιπόν, η τελική έκδοση "διακοσμείται" από την ανάρτηση και το αμορτισέρ τιμονιού Öhlins. Τα υποπόδια αναβάτη της Rizoma είναι ρυθμιζόμενα, κατασκευασμένα από αλουμίνιο billet, ενώ το μπροστινό και το πίσω φτερό, το άκρο του σιγαστήρα, το προστατευτικό της αλυσίδας, το προστατευτικό του καλύμματος του συμπλέκτη, του ψαλιδιού και του αμορτισέρ είναι όλα από ανθρακονήματα. Η μπαταρία είναι ιόντων λιθίου με το Panigale V2 Superquadro Final Edition να προσφέρεται σε μονοθέσια διαμόρφωση. Τέλος, τα γραφικά στο όργανο κατά την εκκίνηση του είναι επίσης μοναδικά για την περίσταση.

 pani_V2F2.jpg

Κατά τα άλλα, ίδια παραμένουν η ασφάλεια και ο πλήρης έλεγχος της μοτοσυκλέτας που διασφαλίζονται πάντα από τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του Panigale V2, βασισμένος στη χρήση της πλατφόρμας αδρανείας 6 αξόνων. Το ηλεκτρονικό πακέτο περιλαμβάνει ABS Cornering EVO, Ducati Traction Control (DTC) EVO 2, Ducati Wheelie Control (DWC) EVO, Ducati Quick Shift up/down (DQS) EVO 2 και τέλος Engine Brake Control (EBC) EVO, που βοηθά τον αναβάτη να βελτιστοποιεί τη σταθερότητα του Ducati του σε ακραίες συνθήκες εισόδου στη στροφή

 pani_V2F4.jpg

Για όσους επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το Panigale V2 Superquadro Final Edition στην πίστα, υπάρχει το κιτ για την αφαίρεση της πινακίδας και των καθρεπτών και το καπάκι του αγωνιστικού ρεζερβουάρ από αλουμίνιο billet που παραδίδεται μαζί με τη μοτοσυκλέτα, το οποίο είναι ήδη εξοπλισμένο με μονάδα GPS για λήψη δεδομένων DDA.

Όπως κάθε συλλεκτική Ducati, το Panigale V2 Superquadro Final Edition φέρει στην τιμονόπλακα τον αριθμό μοντέλου ενώ συνοδεύεται από πιστοποιητικό γνησιότητας και εξατομικευμένο κάλυμμα μοτοσυκλέτας. Το Panigale V2 Superquadro Final Edition θα είναι διαθέσιμο στις αντιπροσωπείες τον Οκτώβριο του 2024.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2024 21:03

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon