.
Κατηγορία Ducati
Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 22:10

Ducati Panigale V4 2025 - Αλλαγμένο ριζικά και πιο ετοιμοπόλεμο από ποτέ

Το νέο Panigale V4 είναι μια μοτοσυκλέτα που εισάγει ηλεκτρονικές λύσεις και τεχνολογίες που προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από το MotoGP, με τους μηχανικούς από το Borgo Panigale να κάνουν και πάλι το... θαύμα τους.

Μιλάμε για λύσεις όπως ο κινητήρας V4 με το δεσμοδρομικό σύστημα βαλβίδων, τον αντίθετα περιστρεφόμενο άξονα και το πλαίσιο και τα ηλεκτρονικά που έρχονται από τη σφαίρα του Desmosedici. Μια μοτοσυκλέτα -όπως λένε οι Ιταλοί- ικανή να ενισχύσει τις ικανότητες οδήγησης του αναβάτη της, είτε επαγγελματία είτε ερασιτέχνη, προσφέροντας του την αυτοπεποίθηση που του επιτρέπει να ξεπεράσει τα όριά του στην εντός πίστας οδήγηση. Ένα Panigale V4 που ακολουθεί την εξελικτική πορεία που χάραξε η Ducati στα MotoGP, όπου η Desmosedici έγινε η πιο επιθυμητή μοτοσυκλέτα στην κατηγορία, με την οποία το 2023 επτά στους οκτώ αναβάτες μπόρεσαν να κερδίσουν τουλάχιστον έναν αγώνα.

4dv4.jpg

Όσο αφορά δε το νέο Panigale V4 S, το βάρος είναι στα μόλις 187 κιλά, δύο λιγότερα από το προηγούμενο μοντέλο (και -4 από το "απλό", πλήρες υγρών αλλά άνευ καυσίμου) και αποδίδει +0,5 ίππο παρά την πιο περιοριστική έγκριση Euro5+. Οι τεχνολογικές καινοτομίες με τις οποίες είναι εξοπλισμένο, σε συνδυασμό με αυτές τις βελτιώσεις, επέτρεψαν σε μια ομάδα αναβατών διαφορετικών ικανοτήτων - από τον γρήγορο ερασιτέχνη έως τον επαγγελματία αναβάτη - να μειώσουν τον καλύτερο χρόνο τους κατά ένα ολόκληρο δευτερόλεπτο κατά τη διάρκεια μιας συγκριτικής δοκιμής που πραγματοποιήθηκε στην πίστα της Κρεμόνας.

3dv4_copy.jpg

Εμβαθύνοντας, ας ξεκινήσουμε με τα του κινητήρα. Ο λεγόμενος Desmosedici Stradale, έχει τις ρίζες του στη μοτοσυκλέτα από το MotoGP, με την οποία μοιράζεται πολλές τεχνικές λύσεις, ξεκινώντας από την αρχιτεκτονική. Είναι ένας V4 90° με δεσμοδρομικό σύστημα, αντίθετα περιστρεφόμενο άξονα και χρονισμό "διπλού παλμού", που δίνει στο Panigale V4 έναν ήχο παρόμοιο με αυτό του Desmosedici GP! Στον κινητήρα του νέου Panigale V4, το διάγραμμα διανομής έχει αναθεωρηθεί, με έκκεντρα με διαφορετικό προφίλ και υψηλότερη τιμή ανύψωσης. Ο εναλλάκτης και η αντλία λαδιού είναι τα ίδια με αυτά που είναι τοποθετημένα στο Panigale V4 R, ενώ το κιβώτιο ταχυτήτων είναι αυτό που χρησιμοποιείται στο Superleggera V4.  Ακόμα, όπως προείπαμε παρόν είναι το Euro5+, με τον κινητήρα να αποδίδει 216 ίππους στις 13.500 σ.α.λ. και μέγιστη ροπή 12,3 κιλών στις 11.250 σ.α.λ. Τιμές που αυξάνονται στη διαμόρφωση της πίστας με την υιοθέτηση της αγωνιστικής εξάτμισης Ducati Performance από την Akrapovič, όπου η μέγιστη ισχύς αυξάνεται στους 228 ίππους.

10dv4_copy.jpg

Το παραπάνω μηχανικό σύνολο δε θα μπορούσε να φιλοξενηθεί και σε ένα επανασχεδιασμένο περιβάλλον, θέτοντας νέους στόχους ακαμψίας για το πλαίσιο και το ψαλίδι. Οι μηχανικοί της Ducati Corse καθόρισαν τη βέλτιστη πλευρική ακαμψία για τη διατήρηση της πρόσφυσης σε γωνίες κλίσης πάνω από 60°, ενώ ταυτόχρονα διατήρησαν υψηλές τιμές διαμήκους ακαμψίας για να εκμεταλλευτούν τη ροπή του κινητήρα κατά την επιτάχυνση και την ισχύ πέδησης κατά το φρενάρισμα. Για το σκοπό αυτό, το μπροστινό πλαίσιο τροποποιήθηκε και αναπτύχθηκε ένα νέο ψαλίδι διπλής όψεως, αυτό που η Ducati ονόμασε Hollow Symmetrical Swingarm.Ελαφρύ και με καινοτόμο σχεδιασμό, χάρη σε μια συγκεκριμένη γεωμετρία, επέτρεψε τη διατήρηση της θέσης του τελικού της εξάτμισης κάτω από τον κινητήρα, διατηρώντας το στυλ, την πολυπλοκότητα και τις επιδόσεις του προηγούμενου μοντέλου.

4dv4_copy.jpg

Το νέο ψαλίδι μειώνει την πλευρική ακαμψία (-37% σε σύγκριση με το προηγούμενο, μονόμπρατσο ψαλίδι) και το βάρος χάρη στα δύο μεγάλα κενά, βελτιώνοντας την πρόσφυση κατά την έξοδο από τις στροφές και την αίσθηση του αναβάτη κατά την επιτάχυνση. Σε συνδυασμό με τον πίσω τροχό, το σύνολό πλέον ζυγίζει 2,7 κιλά λιγότερο από το προηγούμενο και είναι πιο αποτελεσματικό στο να περνάει τη δύναμη στο έδαφος. Στο Panigale V4 S, οι σφυρήλατες ζάντες αλουμινίου με τα πέντε μπράτσα, εμπνευσμένες από αυτές του Desmosedici GP, ζυγίζουν μόνο 2,95 και 4,15 κιλά για εμπρός και πίσω αντίστοιχα. Το μπροστινό πλαίσιο είναι ελαφρύτερο (3,47 κιλά σε σύγκριση με το προηγούμενο στα 4,2) και έχει αναδιαμορφωθεί ως προς την ακαμψία σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο (-40% πλευρικά). Ως αποτέλεσμα, προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όταν στρίβει και είναι πιο αποτελεσματικό στο εσωτερικό της στροφής. Οι ηλεκτρονικά ελεγχόμενες αναρτήσεις Öhlins NPX/TTX τρίτης γενιάς του Panigale V4 S διευρύνουν το φάσμα των ρυθμίσεών τους, προσφέροντας πιο άνετες ρυθμίσεις για τη χρήση του δρόμου και είναι πιο αποτελεσματικές εντός πίστας. Ταυτόχρονα, η μεγαλύτερη ταχύτητα των υδραυλικών βαλβίδων προσφέρει πιο ακριβή απόκριση σε κάθε κατάσταση οδήγησης.

2dv4.jpg

Με τα προαναφερθέντα να αλλάζουν, νέα είναι και η θέση οδήγησης του νέου Panigale V4, η οποία αναπτύχθηκε με διπλό στόχο, αφενός να εγγυηθεί τη μέγιστη ενσωμάτωση του αναβάτη στην αεροδυναμική της μοτοσυκλέτας και αφετέρου να βελτιώσει τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας στις πιο σημαντικές φάσεις οδήγησης στην πίστα. Σέλα και ρεζερβουάρ καυσίμου βελτιώνουν περισσότερο την εργονομία, χάρη στη μεγαλύτερη ευρυχωρία που προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία διαμήκους κίνησης και διευκολύνει την τοποθέτηση στο φέρινγκ, επίσης χάρη σε μια βαθιά εσοχή στο επάνω μέρος του ρεζερβουάρ που αποτρέπει την επαφή του κράνους.

7dv4.jpg

Ταυτόχρονα, η πίσω περιοχή του ρεζερβουάρ, σε συνδυασμό με τα πλαϊνά καλύμματα και το σχήμα της σέλας υποστηρίζουν καλύτερα τον αναβάτη κατά τις φάσεις πέδησης, εισόδου και στροφής χωρίς να περιορίζουν τις κινήσεις του σώματος στις υπόλοιπες οδηγικές φάσεις. Έτσι, ο αναβάτης βρίσκει ευκολότερο τα να γραπωθεί με τα γόνατά του για να αντισταθμίσει την επιβράδυνση αλλά και το να "βγει" έξω από τη σέλα μόλις η μοτοσυκλέτα στρίψει, μειώνοντας έτσι την πίεση στα μπράτσα και συνεπώς τη γενική κόπωση. Τα υποπόδια έχουν μετακινηθεί 10χλστ. προς τα μέσα σε σύγκριση με το τρέχον Panigale V4, αυξάνοντας την απόσταση από το έδαφος και επιτρέποντας στον αναβάτη να έχει τα κάτω άκρα του πιο εσωτερικά τοποθετημένα, βελτιώνοντας την αεροδυναμική του κάλυψη.

9dv4.jpg

Ακόμα, εξέχουσα σημασία έχει το εντελώς νέο πολυόργανο. Η διάσταση των 6,9" με αναλογία διαστάσεων 8:3 προσφέρει μέγιστη αναγνωσιμότητα χωρίς παρεμβολές στην όραση, ενώ το προστατευτικό γυαλί χρησιμοποιεί τεχνολογία Optical Bonding για να εξασφαλίσει βέλτιστη αναγνωσιμότητα σε μαύρο φόντο ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στο νέο Panigale V4, η αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε Desmosedici GP ενισχύεται από τη νέα οθόνη Track. Η διεπαφή που είναι αφιερωμένη στη χρήση στην πίστα είναι στην πραγματικότητα σχεδιασμένη για να υποστηρίζει τον αναβάτη στην αναζήτηση της μέγιστης απόδοσης. Χάρη στο μέγεθος και το εύρος της νέας οθόνης, μια σειρά από νέες παραμέτρους μπορούν να εμφανιστούν στη μία πλευρά της οθόνης: "g-Meter", το οποίο υποδεικνύει σε πραγματικό χρόνο την τιμή της πλευρικής επιτάχυνσης κατά την κλίση και κατά μήκος κατά την επιτάχυνση και το φρενάρισμα, "Power & Torque", το οποίο εμφανίζει το ποσοστό της ισχύος και της ροπής που παραδίδονται εκείνη τη στιγμή σε σύγκριση με τις μέγιστες διαθέσιμες τιμές δεδομένης της σχέσης ταχύτητας και “Lean angle”, που δείχνει τις στιγμιαίες γωνίες κλίσης που συνοδεύονται από το επίπεδο ανοίγματος του γκαζιού και την πίεση που ασκείται στο φρένο.

8dv4.jpg

Το Track Mode μπορεί να εμφανίζει γυρόλογια σε πραγματικό χρόνο, εκμεταλλευόμενος το σύστημα GPS χρησιμοποιώντας τους ίδιους χρωματικούς κωδικούς - λευκό, γκρι, πορτοκαλί, κόκκινο - που χρησιμοποιούνται στο MotoGP. Η λειτουργία Road είναι πολύ καθαρή, με μεγάλη έμφαση στο κυκλικό στροφόμετρο, τοποθετημένο στο κέντρο και με την ένδειξη της ταχύτητας μέσα. Η αριστερή πλευρά της οθόνης προορίζεται για τις ρυθμίσεις, το πρόγραμμα πλοήγησης, το πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής, τη διαχείριση smartphone, τα θερμαινόμενα grip κτλ. Στη δεξιά πλευρά υπάρχουν οι ενδείξεις ταχύτητας, χρόνου, θερμοκρασίας και cruise control, εάν είναι ενεργοποιημένα. Το ταμπλό αλλάζει δυναμικά την κατανομή του χώρου, μετακινώντας τις στήλες και ανακατανέμοντας τις περιοχές, για να προσφέρει μέγιστη ορατότητα στις λειτουργίες που χρησιμοποιείτε αυτήν τη στιγμή, όπως την πλοήγηση. Φυσικά, δε λείπουν τα ηλεκτρονικά βοηθήματα, με την σουίτα να περιλαμβάνει αδρανειακή μονάδα 6 αξόνων που ελέγχει τα Race eCBS, Ducati Traction Control (DTC), Ducati Slide Control (DSC), Ducati Wheelie Control (DWC), Ducati Power Launch (DPL), Ducati Quick Shift (DQS) 2.0 και Engine Brake Control (EBC) στο πλαίσιο του Ducati Vehicle Observer (DVO). Το τελευταίο, προσομοιώνει την είσοδο πάνω από 70 αισθητήρων, βελτιώνοντας έτσι τις στρατηγικές ηλεκτρονικού ελέγχου, με σχεδόν προγνωστικό τρόπο.

5dv4.jpg

Τέλος, δε μπορούμε να σχολιάσουμε την εμφάνιση, η οποία σηματοδοτεί την άφιξη της έβδομης γενιάς σπορ μοτοσυκλετών Ducati, από το 851 έως σήμερα. Πλέον, η Ducati έχει προχωρήσει σε μια μέθοδο αεροδυναμικής, ολοκληρωμένης σχεδίασης, καθώς το νέο φέρινγκ μειώνει την αεροδυναμική αντίσταση κατά 4% και προστατεύει τον αναβάτη πιο αποτελεσματικά στην ευθεία, διατηρώντας τον σε ένα είδος «φούσκας» αέρα. Τα υψηλής απόδοσης πτερύγια διπλού προφίλ ενσωματώνονται στα σχήματα του μπροστινού μέρους, διατηρώντας αμετάβλητη τη συμβολή όσον αφορά την κάθετη δύναμη σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο.

11dv4.jpg

Για να σχεδιάσει το νέο Panigale V4, το Centro Stile Ducati εμπνεύστηκε από το θρυλικό Ducati 916. Στόχος των σχεδιαστών ήταν να εμπνευστούν από την εμβληματική μοτοσυκλέτα της εταιρείας από το Borgo Panigale και να ενσωματώσουν τις εργονομικές και αεροδυναμικές λύσεις του Desmosedici GP. Η πλάγια όψη του νέου Panigale V4 βρίσκει αυτή την ισορροπία μεταξύ εμπρός και πίσω μέρους, τυπική της 916 όπως αναφέρουν και οι Ιταλοί, με μια πιο οριζόντια γενική διάταξη και περισσότερο σαν αυτή των μοτοσυκλετών MotoGP των τελευταίων ετών. Η αδιαμφισβήτητη γραμμή της 916 ήταν επίσης η έμπνευση για τη σχεδίαση του μπροστινού φωτιστικού συνόλου, στο οποίο η δυναμική εμφάνιση υπογραμμίζεται από το διπλό DRL σε σχήμα V.

Το νέο Panigale V4 αναμένεται στις εκθέσεις τον Σεπτέμβριο του 2024, συνοδευόμενο από πληθώρα αξεσουάρ για την πίστα και όχι μόνο.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 23:27

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon