.
Κατηγορία Μοτοσυκλέτες
Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2024 18:01

Αφιέρωμα - Τα adventure σκούτερ του 2024

Η σχολή που πρακτικά γεννήθηκε από το X-ADV της Honda πριν μερικά χρόνια έχει πλέον αυξήσει τον πληθυσμό της με πολλά νέα μοντέλα, στα οποία φέτος προστέθηκαν μερικά ακόμη.

Η αλήθεια είναι πως οι έννοιες adventure και σκούτερ εξαρχής ακούγονται ασυμβίβαστες και στην πράξη μόνο το X-ADV έχει πραγματικά εξοπλιστεί για κίνηση εκτός δρόμου με πολλές ηλεκτρονικές ευκολίες, ειδικά μαρσπιέ για όρθια οδήγηση και άλλες πρακτικότητες, ωστόσο υπάρχει ουσία σε αυτήν την κατηγορία.

Ένα σκούτερ περιπέτειας δεν κατασκευάζεται για να διασχίσει την Πίνδο αποκλειστικά από χώμα, αλλά για να δώσει αυτό το κάτι παραπάνω από ένα τυπικό σκούτερ πόλης όταν θα θελήσεις να διασχίσεις έναν χωματόδρομο για να φτάσεις σε εκείνη την δυσπρόσιτη παραλία.

Υπό αυτή την έννοια αρκετά από τα μοντέλα αυτής της κατηγορίας εξοπλίζονται με μερικά βασικά στοιχεία, όπως λίγο αυξημένες διαδρομές αναρτήσεων και ίσως μερικά στοιχεία προστασίας των κουστουμιών τους, ενώ άλλα απλώς διαθέτουν εμφάνιση adventure στη σχεδίασή τους και τίποτε περισσότερο.

Ας δούμε ποια νέα σκούτερ με adventure εμφάνιση, εξοπλισμό και ικανότητες εμπλουτίζουν φέτος την Τάξη του 2024 ή ανανεώθηκαν έστω και λίγο για τη φετινή χρονιά.

Daytona Virtus 125

daytona virtus 125 1

Η Daytona παρουσιάζει ένα νέο adventure σκούτερ για την Α1 κατηγορία, το Virtus 125 που κινείται από έναν μονοκύλινδρο υγρόψυκτο τετραβάλβιδο κινητήρα 124.8 cc, 11.5 hp και 1.1 kgm. Με ονομαστική κατανάλωση 2.7 l για κάθε 100 χιλιόμετρα (WMTC3) και ρεζερβουάρ χωρητικότητας 13.5 l βενζίνης η αυτονομία του μπορεί να ξεπεράσει τα 450 χιλιόμετρα.

Ο σχεδιασμός του νέου Virtus ακολουθεί δυναμικές γραμμές, επιθετική όψη και μια φουτουριστική οπτική χάρη στις πολυεπίπεδες επιφάνειες και τους LED προβολείς του, ενώ η τοποθέτηση του ψυγείου χαμηλά και πίσω συμβάλλει στη συγκέντρωση των μαζών και στο χαμηλό κέντρο βάρους.

Τεχνολογίας LED είναι τα κομψά φλας, ενώ υπάρχουν και έτοιμες αναμονές για προβολάκια στο κάτω μέρος της ποδιάς. Η ζελατίνα ρυθμίζεται σε τρεις θέσεις καθ' ύψος μέσω ενός ιδιαίτερα εύχρηστου και εύκολου συστήματος που δεν προϋποθέτει χρήση εργαλείων. Το τιμόνι του είναι αλουμινένιο μεταβλητής διαδρομής και εδράζεται σε επίσης αλουμινένια καβαλέτα, ακολουθώντας τα μοτοσυκλετιστικά πρότυπα.

Η σέλα του είναι ενιαία, με τον συνεπιβάτη λίγο πιο ψηλά σε σχέση με τον αναβάτη, ενώ διαθέτει δύο ξεχωριστές υφές στο κάλυμμα με αντιολισθητικές ιδιότητες. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι και η ουρά του Virtus 125, με τo επίσης LED φωτιστικό σώμα και φλας και την όμορφη προέκταση για τη βάση της πινακίδας, ενώ διαθέτει και ξεχωριστό πίσω φτερό ώστε να μη φτάσουν ποτέ νερά ή χώματα στην πλάτη του συνεπιβάτη.

Το Virtus 125 είναι προικισμένο με σύστημα keyless για ηλεκτρικό κλείδωμα/ξεκλείδωμα της σέλας και της τάπας του ρεζερβουάρ. Η έγχρωμη LCD οθόνη προβάλλει όχι μόνο τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, αλλά και πλήθος συμπληρωματικών ενδείξεων όπως η εξωτερική θερμοκρασία και ένα πληρέστατο trip computer.

Στον στάνταρ εξοπλισμό του συμπεριλαμβάνονται η παροχή ρεύματος 12V στην αριστερή πλευρά των οργάνων, αλλά και η θύρα φόρτισης USB στο ντουλαπάκι που βρίσκεται αριστερά κάτω από το τιμόνι και μπορεί να φιλοξενήσει το κινητό τηλέφωνο του αναβάτη και διάφορα μικροαντικείμενα. Ο κύριος αποθηκευτικός χώρος βρίσκεται κάτω από τη σέλα, μέσα στον οποίο μπορεί να χωρέσει το κράνος του αναβάτη.

Διαθέτει επίσης δύο δισκόφρενα με δαγκάνες της J.Juan - ακτινική τριπίστονη μπροστά - και δίσκους τύπου "μαργαρίτα", ενώ φυσικά υπάρχει και σύστημα συνδυασμένης πέδησης (CBS). Οι μανέτες των φρένων είναι ρυθμιζόμενες σε πέντε θέσεις, με το Virtus 125 να αποτελεί ένα από τα ελάχιστα μοντέλα της κατηγορίας του με τέτοια δυνατότητα.

Honda X-ADV

24YM X-ADV

Ο γενάρχης των σκούτερ διπλής χρήσης, το Honda X-ADV θα διατεθεί το 2024 σε τρεις νέους χρωματισμούς, από τους οποίους οι δύο συνιστούν special εκδόσεις.

Αυτές είναι η Iridium Grey Metallic Special Edition, με κίτρινο προβολέα και ασορτί λεπτομέρειες, καθώς και η Grand Prix Red Special Edition, με βασική απόχρωση κόκκινου και μεγάλο λογότυπο. Σε αυτές προστίθεται και το νέο χρώμα Puco Blue.

Honda ADV350

honda 2024 52

Για το 2024 η Honda διατηρεί το ADV350 στη μορφή που το γνωρίζουμε, δίχως τεχνικές αλλαγές αλλά και με ένα φρεσκάρισμα στη χρωματική παλέτα που θα συναντήσουμε στις βιτρίνες της εταιρείας.

Η γκάμα του 2024 θα περιλαμβάνει τέσσερα νέα χρώματα: μαύρο (Matt Coal Black Metallic), γκρίζο (Pearl Falcon Gray), λευκό (Matt Pearl Cool White) και μπλε (Matt Pearl Pacific Blue). Όπως παρατηρούμε σε σχέση με τη γκάμα του 2023, καταργείται ο κόκκινος χρωματισμός ενώ προστίθεται μια νέα γκρίζα απόχρωση και νέες επιλογές σε λευκό και μπλε.

Peugeot XP400 Allure /GT

peugeot xp400 gt

Κατασκευασμένο στη Γαλλία, το XP400 πλαισιώνει την οικογένεια Premium οχημάτων της μάρκας. Διατίθεται σε δύο εκδόσεις με την Allure να προτείνει μια πιο ασφάλτινη σχεδιαστική προσέγγιση, ενώ η GT διανθίζεται με μερικά off-road στοιχεία όπως οι ακτινωτές ζάντες.

Το σκούτερ της Peugeot βασίζεται στον κινητήρα PowerMotion 400 cc που αποδίδει 36.7 hp και 3.0 kgm ροπής, φρενάρει με δύο δίσκους 295 mm μπροστά και έναν 240 πίσω με υποστήριξη από δικάναλο ABS. Στις αναρτήσεις θα συναντήσουμε ένα ανεστραμμένο πιρούνι 41 mm με διαδρομή 140 mm μπροστά και πίσω ένα μονό οριζόντιο αμορτισέρ.

peugeot xp400

Βασικότατο χαρακτηριστικό των Peugeot XP400 είναι οι μεγάλοι τροχοί με διαστάσεις 110/70-17 μπροστά και 160/60-15 πίσω, ντυμένοι με ελαστικά της Pirelli και μεγέθη που παραπέμπουν περισσότερο σε μοτοσυκλέτα παρά σε σκούτερ.

Ο εξοπλισμός του XP400 περιλαμβάνει traction control, οθόνη TFT με διαγώνιο 5 ιντσών, ασύρματο κλειδί (keyless), θύρα USB και αποθηκευτικό χώρο για ένα κράνος full-face κάτω από τη σέλα.

Η έκδοση Allure είναι η εκδοχή του XP400 με street καταβολές και αιχμηρή σπορ σιλουέτα, με διάφανη ζελατίνα και χυτές ζάντες, καθώς και τα χαρακτηριστικά φώτα της Peugeot με DRL (φώτα ημέρας) σε σχήμα κυνόδοντα μπροστά και τις τρεις ‘νυχιές’ λιονταριού πίσω.

Με πιο off-road χαρακτήρα, το XP400 GT ξεχωρίζει με τη φιμέ ζελατίνα και τις ζάντες με ακτίνες.

QJMOTOR ATR 125 / 150

qjmotor atr 150 1

Ένα νέο σκούτερ σε adventure σιλουέτα προσθέτει η QJMOTOR στη γκάμα της το 2024, το δεύτερο μετά το CTR 125 που ήρθε το 2023 στην Ελλάδα.

Το νέο ATR παρουσιάστηκε στην EICMA με μονοκύλινδρο υγρόψυκτο κινητήρα 149 cc και μέγιστη απόδοση 16 ίππων, ωστόσο τα λιγοστά τεχνικά στοιχεία που το συνοδεύουν αποκαλύπτουν πως θα διατεθεί και σε έκδοση 125 cc (Α1), έχοντας και στις δύο εκδοχές του κινητήρα πιστοποίηση Euro 5.

Το ATR φορά τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω, ζυγίζει 132 κιλά με όλα τα του τα υγρά συμπεριλαμβανομένων 8 λίτρων βενζινης, φρενάρει με δισκόφρενα μπροστά και πίσω και εξοπλίζεται με δικάναλο ABS.

Στην πρώτη του εμφάνιση αποκαλύφθηκε πως το 2024 θα διατεθεί σε πέντε χρώματα: κόκκινο, μαύρο, μπλε, λευκό και γκρι/ασημί.

SYM ADXTG 400

Eicma/Red

Σημαιοφόρος της παρουσίας της SYM στην έκθεση EICMA 2023 ήταν το νέο ADXTG 400, με το απαραίτητο για την εποχή στοιχείο της "περιπέτειας" να το χαρακτηρίζει.

Το ADXTG 400 μάλιστα κάνει την ειδοποιό διαφορά - σε σχέση με ένα τυπικό σκούτερ - με τον κινητήρα στο κέντρο του οχήματος και τελική μετάδοση με αλυσίδα, προφανώς υπέρ της οδηγικής συμπεριφοράς και της κατανομής βάρους.

Προφανής είναι και η εκτός δρόμου κατεύθυνση, με πιο ψηλές αναρτήσεις, αλουμινένιο ψαλίδι με monoshock αμορτισέρ με μοχλικό (Sanyang Multilink Suspension), ρυθμιζόμενο κωνικό τιμόνι, χούφτες χεριών και προστατευτική ποδιά κινητήρα.

Επιπλέον, η στόχευση διπλής χρήσης υπογραμμίζεται με μια παγκόσμια πρώτη για σκούτερ της SYM, καθώς σε συνεργασία με τη Bosch εξελίχθηκε ένα σύστημα off-road ABS που προβλέπει απενεργοποίηση στον πίσω τροχό και χαλαρότερη χωμάτινη ρύθμιση στον μπροστινό.

Το ADXTG 400 θα διαθέτει ακόμη traction control με δυνατότητα απενεργοποίησης για κίνηση εκτός δρόμου, παροχή ρεύματος USB και σύστημα φώτων προειδοποίησης εκτάκτου φρεναρίσματος (Emergency Brake Light).

Η στόχευση ολοκληρώνεται με την επιλογή εργοστασιακής τοποθέτησης ελαστικών μικτής χρήσης Maxxis M6017S.

SYM ADX 300

Eicma/Red

Το νέο SYM ADX 300 δεν είναι ένα «ξεκάθαρα» adventure scooter σχεδιασμένο για οδήγηση εκτός δρόμου, στον βαθμό π.χ. του νέου ADXTG 400, αλλά ένα GT με «τονισμένα» Adventure στοιχεία κυρίως στην εμφάνιση. Σε αυτό το πνεύμα βλέπουμε και την μυώδη μορφή του μοντέλου, την κοντή ζελατίνα, την μορφή του μούτρου με το ενδιαφέρον LED φωτιστικό ημέρας, όπως επίσης και το μεγάλο ρεζερβουάρ καυσίμου που φτάνει τα 16 λίτρα.

Ο υγρόψυκτος κινητήρας 278.3 cc αποδίδει 26 hp στις 8,000 rpm με μέγιστη ροπή 2.7 kgm στις 6,000 rpm, εναρμονισμένος με τις προδιαγραφές Euro 5+. Το μοντέλο θα φέρει αρκετά από τα απαραίτητα της εποχής, όπως οθόνη TFT και Keyless σύστημα εκκίνησης με ασύρματο κλειδί, καθώς και Traction Control και ABS της Bosch. Προβλέπονται επίσης δύο θύρες παροχής ρεύματος USB – τύπου A και Type C.

Στις αλλαγές για τον τονισμό του adventure χαρακτήρα του μοντέλου συμπεριλαμβάνονται φαρδύ τιμόνι, αναρτήσεις μεγαλύτερων διαδρομών, ενισχυμένο πλαίσιο, αλλά και ελαστικά σκληρότερης χρήσης και χούφτες στον βασικό εξοπλισμό. Αν μη τι άλλο, δηλαδή, υπάρχει η πρόβλεψη για χρήση του ADX 300 σε σκληρότερα περιβάλλοντα.

Για την άφιξη και την τιμή του μοντέλου στην χώρα μας, οι πληροφορίες αναμένονται – αλλά έχουμε σοβαρές ενδείξεις, ότι είναι μόνο θέμα χρόνου, καθώς υπάρχουν ενεργοί σύνδεσμοι με το όνομα του μοντέλου, αλλά παραμένουν κλειδωμένοι με κωδικό πρόσβασης.

Voge SR2 ADV 125

voge sr2 adv 1

Στον χορό των adventure σκούτερ μπαίνει η Voge αποκαλύπτοντας το νέο SR2 σε δύο εκδόσεις κυβισμού, 125 και 200. Προφανώς εμπνευσμένα από τις περιπετειώδεις σχεδιαστικές τάσεις της εποχής μας, τα SR2 ξεχωρίζουν με το ψηλό μπροστινό τμήμα τους, τη γεμάτη γωνίες σχεδίασή τους και το fat-bar τιμόνι που μοιάζει να βγήκε κατευθείαν από εντούρο μοτοσυκλέτα.

Ο κινητήρας του 125 είναι υγρόψυκτος με ισχύ 11.4 hp στις 8,500 rpm, ενώ εξοπλίζεται με traction control και σύστημα Start&Stop.

Το SR2 ADV φορά τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω με λάστιχα μικτής χρήσης (110/80, 130/70), αναρτήσεις με μεγάλες διαδρομές τόσο στο πιρούνι όσο και στα δύο αμορτισέρ πίσω, με δισκόφρενα και στους δύο τροχούς και υποστήριξη από δικάναλο ABS.

Στα εξοπλιστικά περιλαμβάνεται ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, keyless χειρισμός (εκκίνηση, άνοιγμα σέλας και ρεζερβουάρ), χώρος αποθήκευσης κάτω από τη σέλα που χωρά full-face κράνος, παροχή USB καθώς και μπροστινή κάμερα (dash cam).

Το νέο Voge SR2 ADV 125 χαρακτηρίζεται από ψηλούτσικο ύψος σέλας στα 810 mm, ρεζερβουάρ 9 λίτρων και βάρος 135 κιλά.

Zontes 501G

zontes 501 g 1

Η Zontes λάνσαρε στην EICMA μια νέα οικογένεια σκούτερ με μονοκύλινδρο κινητήρα 491 cc που αποδίδει 47 hp στις 7,500 rpm και 5.4 kgm στις 5,500 rpm υποσχόμενος κατανάλωση 4 λίτρων/100 χιλιόμετρα, ενώ εύλογα το μοντέλο της που μαγνήτισε περισσότερο τη δημοσιότητα είναι το 501G.

Πρόκειται για ένα σκούτερ adventure λογικής, το οποίο μάλιστα πρωτοτυπεί φορώντας μπροστινό τροχό με διάμετρο 17 ιντσών - κάτι που ως τώρα συναντάμε μόνο στο X-ADV της Honda - tubeless και ακτινωτό. Όσο για τη σχεδίαση, η επιρροή των ανάλογων σχεδίων της Honda (X-ADV και ADV350) είναι προφανής, όσο και αναμενόμενη.

Ο εξοπλισμός του αναμένεται εντυπωσιακά πλούσιος με ρυθμιζόμενες αναρτήσεις που θα διαθέτουν ικανές διαδρομές για κίνηση και εκτός δρόμου, δύο δισκόφρενα μπροστά, traction control και ABS με δυνατότητα απενεργοποίησης.

Η πρακτικότητα και η πολυτέλεια εξυπηρετούνται με στοιχεία που ήδη παρέχει απλόχερα η Zontes και σε μικρότερα μοντέλα της, όπως keyless έλεγχο του κεντρικού διακόπτη (και σέλας και τάπας ρεζερβουάρ), προστατευτικά κάγκελα, TFT οθόνη 7 ιντσών με συνδεσιμότητα Bluetooth και σύστημα πλοήγησης, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα και φωτιζόμενους διακόπτες.

Επιπλέον, το 501G ξεχωρίζει από τον γιγάντιο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα που θα δέχεται δύο full-face κράνη, αλλά και την ενσωμάτωση κάμερας υψηλής ανάλυσης στο μπροστινό μέρος για καταγραφή βίντεο και φωτογραφιών.

Η Zontes μας λέει πως το 501G μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 175 km/h (!), ενώ θα έχει σαφώς ικανές τουριστικές ικανότητες με την αυτονομία που του χαρίζει το μεγάλο ρεζερβουάρ που δέχεται 17 λίτρα βενζίνης.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2024 16:43

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αφιέρωμα - Οι Supersport του 2024
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon