.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2024 19:16

Μahle - Εξελίσσει κινητήρες υδρογόνου

Μπορεί εκεί έξω τα ηλεκτρικά και τα plug-in υβριδικά οχήματα να φαίνονται ως η τρέχουσα εναλλακτική της εσωτερικής καύσης, ωστόσο υπάρχουν και άλλες λύσεις με τη μορφή υδρογόνου οι οποίες κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος.

Όπως για παράδειγμα προτείνει η Mahle, η οποία έχει λάβει μια σειρά παραγγελιών από τη γερμανική εταιρεία κατασκευής κινητήρων εσωτερικής καύσης Deutz για κινητήρες υδρογόνου που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε οχήματα έως το τέλος του 2024. Οι κινητήρες προγραμματίζεται να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για ιδιωτικά οχήματα αλλά και για γεωργικά και μηχανήματα κατασκευής. Η τεχνολογία υδρογόνου έχει κερδίσει ιδιαίτερο έδαφος σε projects βαρέων επαγγελματικών οχημάτων.

Ο Arnd Franz, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Mahle δήλωσε τα εξής: «Βλέπουμε το υδρογόνο ως σημαντικό δομικό στοιχείο για τη βιώσιμη κινητικότητα, ειδικά στον τομέα των επαγγελματικών οχημάτων. Αυτή η συνεργασία με τη Deutz είναι ένα ορόσημο με ένα φαινόμενο φάρου επειδή δείχνει ότι υπάρχουν και άλλοι τεχνολογικοί μοχλοί εκτός από την ηλεκτροκίνηση για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας».

Με τη σειρά του, ο Sebastian C. Schulte, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Deutz, σχολίασε τα εξής: «Για να διατηρήσουμε τον κόσμο σε κίνηση, χρειαζόμαστε διαφορετικές τεχνολογικές επιλογές. Το πώς θα μοιάζει ένας κλιματικά ουδέτερος εκσκαφέας ή θεριζοαλωνιστική μηχανή μένει να το δούμε. Για κινητήρες που χρησιμοποιούνται συνεχώς και μετακινούν μεγάλα φορτία, είναι δυνατές διάφορες επιλογές. Ένα από αυτά είναι ο κινητήρας υδρογόνου. Τα επιτυχημένα πιλοτικά μας έργα καταδεικνύουν τις δυνατότητες στον τομέα των επαγγελματικών οχημάτων. Με τη Mahle, έχουμε τώρα έναν ισχυρό συνεργάτη για να μας βοηθήσει να εισέλθουμε στη σειρά παραγωγής των κινητήρων υδρογόνου μας στα τέλη του 2024».

Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως τόσο η Mahle όσο και η Deutz έχουν αναγνωρίσει ότι η αυτοκινητοβιομηχανία δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στον κινητήρα εσωτερικής καύσης, τις υβριδικές επιλογές και τα ηλεκτρικά οχήματα για την επίτευξη βιώσιμων στόχων. Κάτι που έχει δει και η Tesla η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα τη δική της στροφή στην πλευρά του υδρογόνου. Η Tesla ήταν η πρώτη που πρωτοστάτησε στην υιοθέτηση πολυτελών ηλεκτρικών οχημάτων σε μεγάλη κλίμακα από τον CEO της, Elon Musk. Τώρα, η εν λόγω εταιρεία επιδιώκει να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της με προτάσεις υδρογόνου. Το πρώτο τους όχημα υδρογόνου που χρησιμοποιεί τεχνολογία κυψελών καυσίμου πρόκειται να κυκλοφορήσει ήδη το 2025.

Εντωμεταξύ, η τεχνολογία κυψελών καυσίμου υδρογόνου μόνο καινούρια δεν είναι, καθώς βρίσκεται στα.... σκαριά ούτε λίγο, ούτε πολύ από το... 1800. Ενώ οι τεχνολογικές εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα έχουν κάνει άλματα τα τελευταία 20 χρόνια, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η τεχνολογία αλλά η εφαρμογή της. Προκειμένου να υποστηριχθεί η υιοθέτηση μεγάλης κλίμακας της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου υδρογόνου, θα πρέπει να αναπτυχθούν υποδομές για την υποστήριξη του ανεφοδιασμού αυτών των οχημάτων, κάτι που αποτελεί και το μεγαλύτερο αγκάθι της υπόθεσης.

Το ερώτημα είναι το πως, πότε και αν θα δούμε και μοτοσυκλέτες με πηγή ενέργειας το υδρογόνο, κάτι όχι και τόσο μακρινό ίσως μιας και ήδη το επιχειρούν κατασκευαστές όπως η Kawasaki με το πρωτότυπο HySe.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon