.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2024 14:31

Στο τραπέζι υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων για φυσικές καταστροφές

Σίγουρα κάτι που θα προκαλέσει συζητήσεις, ειδικά μέσα στον «κυκλώνα» της κλιματικής αλλαγής και τον ολοένα και συχνότερων ακραίων καιρικών φαινομένων – Η... «ατομική ευθύνη» ξαναχτυπά;

Πριν από λίγα 24ωρα, σε ελληνικά ρεπορτάζ έφτασε η προαναγγελία της υποχρεωτικής ασφάλισης οχημάτων έναντι φυσικών καταστροφών. Η μεγάλη αυτή αλλαγή στην ασφαλιστική νομοθεσία ήρθε στο φως από «προαναγγελίες» του Κυβερνητικού Επιτελείου στα πλαίσια της ΔΕΘ, ενώ πιθανολογείται η έναρξη ισχύος της από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Πρακτικά, αυτό θα σημαίνει ότι πρώτον, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα επιβαρύνονται λίγο περισσότερο σε κάθε ασφαλιστικό συμβόλαιο, ενώ πιθανότατα δεν θα απευθύνονται πλέον στην πολιτεία για τυχόν απαιτήσεις αποζημιώσεων, αλλά στην ασφαλιστική τους εταιρεία. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι μέσα από αυτό τον τρόπο, «θα μπορούν να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων που υπέστησαν ζημιές από φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες, κατολισθήσεις, σεισμούς, φωτιές και χαλαζοπτώσεις.» (CNN.gr)

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Κωνσταντίνο Μπερτσιά, μέχρι τώρα ένα ποσοστό περίπου 20% των ασφαλισμένων -ένας στους 5- έχει κάλυψη και για φυσικά φαινόμενα στο συμβόλαιο του, ενώ η Ένωση είναι θετική ως προς αυτή την πιθανή εξέλιξη. Ο κ. Μπερτσιάς επισήμανε μάλιστα ότι «οι φυσικές καταστροφές είναι ήδη μία πραγματικότητα και δυστυχώς θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να βλέπουμε ακραία καιρικά φαινόμενα».

Με βάση τα λεγόμενα του κ. Μπερτσιά, το κόστος ασφάλισης από φυσικά φαινόμενα ανέρχεται σε περίπου 10-12 ευρώ  και συνδέεται με την αξία του οχήματος, ενώ λέει ότι η τιμή αυτή αναμένεται να μειωθεί σημαντικά, αν περισσότεροι ιδιοκτήτες οχημάτων την επιλέγουν». Ο κ. Μπερτσιάς δήλωσε ότι «μένει να δούμε ποιος είναι ο σχεδιασμός του κυβερνητικού επιτελείου για την νέα ρύθμιση».

Αναμένεται ότι, αν η ρύθμιση ισχύσει από το 2025, η διαδικασία της αποζημίωσης των παθόντων θα είναι η ίδια με αυτή που ισχύει προς το παρόν, αν το όχημα καλύπτεται για φυσικά φαινόμενα, πιθανώς ωστόσο και με την ανάγκη επιπλέον επίσημου εγγράφου που θα αποδεικνύει ότι ο ιδιοκτήτης του οχήματος είναι θύμα φυσικού φαινομένου.

Η συζήτηση και οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν, φυσικά, έγκεινται στην υποχρεωτικότητα της κάλυψης που θα ζητά και άλλα χρήματα από τους ιδιώτες, αναγκάζοντας τους να επιλέξουν ένα πακέτο κάλυψης που μέχρι τώρα είναι προαιρετικό, αλλά και δεν έχει να κάνει με ευθύνες έναντι τρίτων.  Αλλά, και το ότι οι ιδιοκτήτες θα έχουν να κάνουν με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για την αποζημίωση τους – με το Δημόσιο να απαλλάσσεται έτσι από τον «βραχνά» των αποζημιώσεων σε τέτοιες περιπτώσεις. Κάντε μας και εσείς το δικό σας σχόλιο για το θέμα...

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2024 14:35

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon