.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2024 12:27

Όρια ταχύτητας – Μετά τον «αυτόματο κόφτη», έρχεται ο αυτόματος ρουφιάνος

Ή αλλιώς, στο μέλλον τα αυτοκίνητα ή/και οι μοτοσυκλέτες, θα σε καταδίδουν ηλεκτρονικά, αν περνάς τα όρια ταχύτητας...

Η συζήτηση για τα όρια ταχύτητας των οχημάτων είναι μάλλον αστεία. Είναι μάλλον ανέκδοτο. Και αυτό διότι από την μία, η πολιτική πιέζει την διαρκή μείωση των ορίων ταχύτητας παντού, για την ασφάλεια και την μείωση των θανάτων από τροχαία – την ίδια στιγμή που πρακτικά ΟΛΑ τα οχήματα μπορούν να σπάσουν τα όρια ταχύτητας με το «καλημέρα σας». Για να μην πούμε δηλαδή, ότι πολλά από τα οχήματα που πουλιούνται ελεύθερα και νομιμότατα – και οι μοτοσυκλέτες φυσικά – ουσιαστικά… μαρκετάρονται με τις επιδόσεις τους. Τροφή για σκέψη, αν μη τι άλλο!

Τώρα, με φρέσκια την είδηση την ενσωμάτωσης αυτόματων ειδοποιήσεων/περιοριστών ταχύτητας στα αυτοκίνητα, έρχεται και μία ακόμα που σίγουρα θα εξοργίσει: Η Ford φέρεται να έχει πατεντάρει σύστημα που θα παρακολουθεί άλλους οδηγούς και θα τους καρφώνει στην αστυνομία, αν εντοπίσει παράβαση ταχύτητας! Πιο συγκεκριμένα, μέσα από τις κάμερες και τους πομποδέκτες ραντάρ, το εκάστοτε αυτοκίνητο θα μπορεί να «εντοπίζει» παραβάσεις ταχύτητας τρίτων (!), να λαμβάνει οπτικοακουστικό υλικό και  δεδομένα ταχύτητας και ορίου στην συγκεκριμένη περιοχή (!!) και, κατόπιν, να τα αποστέλλει στις αρχές ! Με αυτό τον τρόπο, η εταιρεία αναφέρει ότι θα… μειώσει τον φόρτο εργασίας για τις αστυνομικές αρχές και θα εξασφαλίζει στοιχεία για τυχόν δικαστήρια. Θαυμαστός καινούριος κόσμος…

Απίστευτο, έτσι; Σίγουρα, σε πρώτη ανάγνωση, η είδηση σε εξοργίζει καθώς σκέφτεσαι την επέλαση του «μεγάλου αδελφού»: Όπου και να πας, ότι και να κάνεις, μία κάμερα μπορεί να σε κοιτάει και να σε καταδίδει στις αρχές. Από την άλλη, η είδηση αυτή ουσιαστικά καταδεικνύει και το άλυτο του ζητήματος των ορίων ταχύτητας και της «καθολικής» επιβολής τους. Και αυτό διότι μπορεί ο κόσμος να σκίζει τα ιμάτια του για «αστυνόμευση» και «σοβαρές ποινές» για τις τροχαίες παραβάσεις, αλλά πάμε στοίχημα ότι κανένας δεν θέλει όχι μόνο να λάβει το ραβασάκι, αλλά και να τον «καρφώσει» μία τυχαία κάμερα, στο δρόμο ή σε κάποιο μελλοντικό Ford.

Θα λυθεί το ζήτημα αυτό άραγε; Όσο συνεχίζονται οι ίδιες προσεγγίσεις, όχι: Τα «απλά» όρια ταχύτητας μάλλον δεν είναι λύση, η ταχύτητα είναι ένα αγαθό των μεταφορών για την επίτευξη της οποίας έχουν δαπανηθεί άπειροι πόροι έρευνας και ανάπτυξης, ενώ όσο τα οχήματα μαρκετάρονται και με τις επιδόσεις τους, δεν θα αλλάξει ούτε η γενικότερη νοοτροπία…

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2024 12:33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon