.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024 15:32

Οι μπαταρίες «στερεάς κατάστασης» ίσως αλλάξουν τα πάντα στην ηλεκτροκίνηση

Με την διπλάσια πυκνότητα ισχύος, ελαφρύτερες και ασφαλέστερες από τις «παραδοσιακές» λύσεις, είναι οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης αυτό που χρειάζεται η ηλεκτροκίνηση για να «σωθεί»;    

Η ηλεκτροκίνηση, ειδικά στις μοτοσυκλέτες, περνάει λίγο δύσκολα – και αυτό γιατί η συγκρατημένη έως και ανύπαρκτη αποδοχή της από το κοινό, έχει λόγους. Η τεχνολογία μπαταριών, ιδίως όσον αφορά τις μοτοσυκλέτες, είναι ίσως ακόμα πίσω, με τους συσσωρευτές να είναι ακόμα βαριοί και μεγάλοι χωρίς να εξασφαλίζουν αυτονομίες πάνω από 200 χιλιόμετρα περίπου. Μπορούν όμως οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης, να αλλάξουν τα δεδομένα;

Αρχικά, το ίδιο το όνομα των μπαταριών αυτών μαρτυρά την τεχνολογία τους: Δεν έχουν υγρό ηλεκτρολύτη στο εσωτερικό τους, άρα δεν κινδυνεύουν από διαρροές, δεν έχουν τον κίνδυνο των αναθυμιάσεων και είναι ελαφρύτερες και για αυτό τον λόγο, ενώ παρουσιάζονται ως σταθερότερες στην θερμοκρασία και στην θερμική καταπόνηση.

Αλλά τα «σκληρά» και πολλά υποσχόμενα δεδομένα δεν τα είπαμε ακόμα. Μιλάμε για μια τεχνολογία που υπόσχεται 100% μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα – σαν να λέμε, χονδροειδώς, την διπλάσια ενέργεια στον ίδιο χώρο-, σημαντικά χαμηλότερο βάρος και διάρκεια ζωής/επαναφορτίσεων έως και… 5 φορές μεγαλύτερη, σε σχέση με την τεχνολογία λιθίου!

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός, ότι οι εμπορικές εφαρμογές των μπαταριών στερεάς κατάστασης έχουν ήδη ξεκινήσει στο εμπόριο – όπως, για παράδειγμα, από την εταιρεία Yoshino, που παράγει λύσης φορητών ενεργειακών σταθμών και μπαταριών φωτοβολταϊκών, με μπαταρίες στερεάς κατάστασης. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι η BMW έχει ανακοινώσει επενδύσεις στις μπαταρίες στερεάς κατάστασης, ήδη από το 2021 – δείτε ανάλογο άρθρο μας με ένα κλικ εδώ.  

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024 15:39

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon