.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024 15:34

Πλησιάζει η Παράκαμψη Αττικής και φέρνει επέκταση της Αττικής Οδού

Ένα στοιχειωμένο έργο από το 2013 επιστρέφει στο προσκήνιο επ' ευκαιρία της παραχώρησης της Αττικής Οδού στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η καθημερινή κυκλοφοριακή κόλαση στο περίφημο "Ποτάμι", το κομμάτι της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ) που διατρέχει τον αστικό ιστό της Αθήνας, είναι ένα γνωστό πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί και στην Αττική Οδό (ΑΟ). Η λύση στο πρόβλημα αυτό δεν είναι και τόσο απλή, ειδικά στον μετά-Covid οδικό χάρτη της πρωτεύουσας όπου πολύς κόσμος έχει στραφεί στα ΙΧ οχήματα αντί για τις δημόσιες συγκοινωνίες για τις μετακινήσεις του.

Μια λύση που έχει τεθεί εδώ και πάνω από δέκα χρόνια είναι η περίφημη Παράκαμψη της Αττικής, δηλαδή ένας αυτοκινητόδρομος (Α13) που θα συνδέει τα Οινόφυτα με την Ελευσίνα και θα επιτρέπει σε πολλά οχήματα να μεταβαίνουν από τον ΠΑΘΕ προς την Πελοπόννησο πολύ πιο σύντομα, δίχως να πρέπει να μπουν στην Αθήνα και να κατηφορίσουν ως τον κόμβο της ΑΟ ή, ακόμη χειρότερα, ως τη Λεωφόρο Αθηνών για να κινηθούν προς την Κόρινθο.

Ειδικά όταν μιλάμε για φορτηγά, αυτή η παράκαμψη θα μπορούσε να ελαφρύνει σημαντικά τον κυκλοφοριακό φόρτο στο αστικό κομμάτι του ΠΑΘΕ.

Το έργο αυτό είχε μείνει στα χαρτιά έκτοτε, αλλά τώρα επανέρχεται στην επικαιρότητα επ' ευκαιρία της επικείμενης παραχώρησης της ΑΟ, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος, μιλώντας πριν μερικές μέρες στο 1ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΜΕΔΕ.

Η ΑΟ θα περάσει στον έλεγχο της κατασκευαστικής εταιρείας ΓΕΚ Τέρνα, η οποία θα καρπώνεται μέρος των εσόδων από τα διόδια, με τα υπόλοιπα να πηγαίνουν στη Ελληνικό Κράτος. Η ΓΕΚ Τέρνα πλειοδότησε πέρυσι στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ δίνοντας 3.27 δις ευρώ για να εξασφαλίσει την εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου αυτού για 25 χρόνια και η παραχώρηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2025, ενώ στα πλαίσια της συμφωνίας αυτής προβλέπεται και μείωση στο αντίτιμο των διοδίων.

Παράλληλα όμως εξαλείφονται κάποια προβλήματα που φαίνεται πως έβαζαν εμπόδιο στη δημιουργία της Παράκαμψης Αττικής, όπως το ότι θα μείωνε τα έσοδα διοδίων της ΑΟ, καθώς τώρα το θέμα εντάσσεται στη συμφωνία με τη νέα παραχωρησιούχο εταιρεία, η οποία άλλωστε ήταν αυτή που είχε προτείνει την παράκαμψη Α13.

Επιπλέον, υπό τη ΓΕΚ Τέρνα πιθανότατα θα ενεργοποιηθούν και τα πλάνα τριπλής επέκτασης της Αττικής Οδού προς Ελληνικό, Λαύριο και Ραφήνα.

Πηγή φωτογραφίας: Βικιπαιδεία

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024 19:50

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon