.
Κατηγορία SWM
Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2024 17:30

Test – SWM SM 500 R VΑtm 2024

Old school supermoto οργασμός!

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Άγουρο, σκληροπυρηνικό, θορυβώδες, με «χούγια» και καταφανώς εστιασμένο στην οδήγηση «και οι μπότες μέσα», το SWM SM 500 R απευθύνεται σε όσους... το αντέξουν. Και πολύ καλά κάνει.

SWM SM 500 R VΑtm 2024 Τιμή: 7.290 ευρώ

Σας μύρισε λίγο... 90s στον αέρα; Πριν από καμία 30αριά χρόνια (ναι, τα 90s δεν είναι 10 χρόνια πίσω πια), τα supermoto απολάμβαναν μία μεγάλη δημοφιλία στην αγορά και η τάση αυτή, γέννησε εμβληματικές μοτοσυκλέτες όπως π.χ. το KTM Duke, που τελικά εξελίχθηκε σε σειρά street μοτοσυκλετών. Όμως τα «αυθεντικά» supermoto έχουν πάντα μια εμφανή σύνδεση με τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες εκτός δρόμου, από τις οποίες προήλθαν. Και το SWM SM 500R είναι ένα... ακραία αυθεντικό supermoto. Τόσο αυθεντικό, που γίνεται old school – και εκπέμπει μια έντονη γοητεία στους θιασώτες της κατηγορίας.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η SWM είναι μια ιταλικής γένεσης εταιρεία επικεντρωμένη στους αγώνες, η οποία πλέον ανήκει στην κινεζική Shineray, ενώ οι μοτοσυκλέτες της βασίζονται στις Husqvarna Ιταλίας -όπως και η SM 500R φυσικά. Ας την γνωρίσουμε.

Δεν θα μπορείς να ξεκολλήσεις

Και δεν το εννοούμε μόνο μεταφορικά, αλλά και... κυριολεκτικά, μιας και η εργονονμία του SM500R είναι 120% εστιασμένη στην οδήγηση επιδόσεων και κάνει ό,τι καλύτερο για να... σε κρατά στην θέση σου. Η επιμήκης, τύπου off-road σέλα με το έντονα αντιολισθητικό κάλυμμα σε «κλειδώνει» στην θέση που θα επιλέξεις. Τα οδοντωτά μαρσπιέ γραπώνουν την μπότα σου σε τέτοιο βαθμό, που πρέπει συνειδητά να σηκώσεις τα πόδια σου για να αλλάξεις ταχύτητα ή να πατήσεις πίσω φρένο. Μέσα στην μέση της στροφής όμως... αισθάνεσαι ότι έχεις βγάλει ρίζες στην μοτοσυκλέτα. Η καρατιμόνα μεταβλητής διατομής φέρει και χούφτες Acerbis, όπως και γκριπ Domino – ξεκάθαρο το αγωνιστικό στοιχείο και εδώ. Το εργονομικό τρίγωνο σου επιτρέπει να κινείσαι στην μοτοσυκλέτα σε συνθήκες σβέλτης ή ΠΟΛΥ σβέλτης οδήγησης – μπορείς να κάτσεις ή σχεδόν πάνω στο ρεζερβουάρ, είτε όσο πίσω σε βολεύει για... εκρηκτικές εκκινήσεις. Ναι, είναι αρκετά σκληρή διότι έτσι πρέπει για τον ρόλο της, όμως και πάλι δεν σε «σκοτώνει» σε βόλτες με τους φίλ.....ωπ, τι είναι αυτά καλέ; Μαρσπιέ και λαβές συνεπιβάτη; Ναι, κι όμως! Η SWM στο προσφέρει αυτό, αν και σίγουρα θα πρέπει να έχεις παρέες ή σχέση... αρκούντως «πειραγμένη» για να σε ακολουθήσει στις βόλτες με το SM 500R.

Από αίσθηση βάρους, ακόμα και στατικά η μοτοσυκλέτα είναι... κατηγορίας φτερού. Έτσι είναι όταν έχεις μία Minimal προσέγγιση χωρίς... τίποτα στον εξοπλισμό. Η SWM ανακοινώνει μόλις 140 κιλά (!), δηλαδή σαν να λέμε το βάρος στον... εμπρός τροχό μίας σύγχρονης μεγάλης Adventure.

Παλαιάς κοπής... και στα σημεία φαίνεται

Πολύ καλώς η SWM διατήρησε τον old-school χαρακτήρα supermoto, ο οποίος έρχεται με πολλά στοιχεία μοναδικά στο είδος, όμως το «παν μέτρον άριστον» είναι ένα ρητό που έχει εφαρμογή στα πάντα και προφανώς και στο SM500R. Για παράδειγμα, η μάσκα εμπρός στηρίζεται σε βάσεις με λάστιχα, στα στελέχη του πιρουνιού. Η σέλα αφαιρείται τάχιστα, με το ξεβίδωμα μίας βίδας «πεταλούδας» και τραβώντας την. Όλα τα πλαστικά είναι εύκαμπτου τύπου και περιορίζονται στα απαραίτητα, άρα δεν κλαίς για τα... χιλιάρικα που θα χρειαστείς σε ενδεχόμενη πτώση. Άλλα σημεία old-school, ο λιλιπούτειος κεντρικός διακόπτης που είναι μόνο On-Off, η κλειδαριά τιμονιού στο πλάι του λαιμού του πλαισίου (!), όπως και οι χαρακτηριστικής μορφής καθρέπτες και διακόπτες στο τιμόνι. Το ρεζερβουάρ δεν κλειδώνει, η τάπα του απλώς ξεβιδώνει (αγωνιάρικο αλλά πηγή άγχους στην κοινωνία του 2024).

Πως όμως να αντισταθείς σε αυτή την μορφή, συνολικά, σε αυτή την σχεδίαση στην οποία το ιταλικό στοιχείο είναι ακόμα ζωντανό! Πραγματικό «ψηλόφτερο» εμπρός, με ένα «ίσα που» φανάρι. Κατακόκκινο πλαίσιο πολύ όμορφα βαμμένο σε κοινή θέα και αλουμινένια ψαλιδάρα πίσω. Δύο μπούκες εξάτμισης ψηλά τοποθετημένες – ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ. (Εμφανέστατες οι... τάπες σίγασης με το ποντάρισμα και τον ασφαλιστικό δακτύλιο). Είναι μια μοτοσυκλέτα που σε θέλγει. Όπως και να το κάνεις. Και ως προς την ποιότητα κατασκευής, λαμβάνοντας υπόψη το όλο ύφος της μοτοσυκλέτας που περιγράψαμε μέχρι εδώ, στα σημεία θα ήθελε κανείς κάτι καλύτερο (αναφερόμαστε κυρίως στον κεντρικό διακόπτη και στην πλαϊνή κλειδαριά), όμως η γενική εικόνα είναι αρκετά καλή και συμπλέει με την ΠΟΛΥ καλή τιμή του μοντέλου.

Μοτέρ... οργή και ξύλο!

Άγουρο, θορυβώδες, καυτό με όλη τη σημασία της λέξης, διψασμένο να δουλεύει στα ψηλά. Αυτό είναι το μοτέρ του SM 500R με λίγα λόγια, ένας κινητήρας βγαλμένος από το competition. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, συνοδεύεται και από το πολύ απαραίτητο Race Kit, που η SWM προσφέρει. Στην «εργοστασιακή» μορφή, ο κινητήρας είναι ρυθμισμένος στους 34 ίππους, όμως με την χρήση του Race Kit – που αποτελείται από midpipe εξάτμισης αλλά και νέα ECU με διαφορετική χαρτογράφηση- τα άλογα ανεβαίνουν στα 52 ονομαστικά. Στο δυναμόμετρο, το ράουλο του Power House μέτρησε 47,18 πραγματικούς ίππους, ήτοι οι απώλειες από τον στρόφαλο στον τροχό είναι ακόμη και χαμηλότερες του αναμενομένου 10%.

Με συμπίεση στα 12,9 και δυνατότητα να γυρίσει ακόμα και μέχρι τις 9.500 στροφές (!), ο κινητήρας είναι ταχύστροφος και δεν το κρύβει πουθενά. Θέλει λίγο συμπλέκτη παραπάνω για να ξεκινήσει με την όχι και τόσο κοντή 1η, απεχθάνεται το σκορτσάρισμα και βγάζει μπόλικη ζέστη που θέλει προσοχή το καλοκαίρι. Αλλά έτσι είναι οι «σκληράτοι» κινητήρες που σου σηκώνουν την τρίχα και τα... άλλα που προορίζονται για σήκωμα, στο δρόμο! Εν λειτουργία, τον ακούς από το δίπλα τετράγωνο. Τινάζεται στο άνοιγμα του γκαζιού σαν γάτα που της πάτησες την ουρά και μιλά άπταιστα την γλώσσα του... Braap! O υδραυλικός συμπλέκτης που παρεμβάλλεται μεταξύ μοτέρ και του 6τάχυτου σασμάν, είναι αρκετά σκληρός αλλά προσφέρει πολύ καλή αίσθηση. Και, αν δεν το κάναμε σαφές μέχρι τώρα, από ηλεκτρονικά... απουσιάζουν όλα. Ούτε traction, ούτε καν ηλεκτρόγκαζο, παρά «παραδοσιακός» ψεκασμός με ντίζα στην πεταλούδα.

«Σχεδόν μετράς τις πιστονιές»

Στην βόλτα ανακαλύπτεις το πως τα επιμέρους στοιχεία της συνταγής, δένουν στο... πιάτο, ξεκινώντας από τις «τυπικές» καθημερινές διαδρομές. Το SM 500R δείχνει ανοχή και σε αυτά τα σενάρια, αρκεί να το «νιώθεις» και να το αφουγκράζεσαι προσαρμόζοντας την οδήγηση σου ανάλογα. Αυτό που σίγουρα έχει το θέμα του στο SM είναι το κιβώτιο, κάτι για το οποίο ενημερώσαμε και την αντιπροσωπεία: Κάτω του μετρίου αίσθηση λειτουργίας στις αλλαγές ταχύτητων αλλά και απόλυτη αδυναμία να βρείς νεκρά, αν δεν έχεις σβήσει. Σίγουρα θέλει συνήθεια. Πάντως, για την... διάσωστη της υπόληψης του SM 500R  έρχεται... όλη η υπόλοιπη μοτοσυκλέτα, η οποία είναι με λίγα λόγια εξαιρετική. Στο «δια ταύτα» λοιπόν, η χρήση εντός πόλης δεν αποκλείεται. Τουναντίον, γίνεται ιδιαίτερα πικάντικη, διότι απλώς δεν γίνεται να μην ενδίδεις στις αγωνιστικές ορέξεις του SM 500R. Μία σωστή supermoto, ακούει στις εντολές σου με τη μία, είτε αν αυτές περιλαμβάνουν... σουζίτσες ή σουζάρες, παντιλίκι ανόθευτο ελέω απουσίας Traction Control, είτε τις φορές που απλά... θέλετε να μετακινηθείτε διατηρώντας και το δίπλωμα σας. Είπαμε, αρκεί να αντέχετε την ζέστη από το μοτέρ και τους αυλούς της εξάτμισης. 

Πέρα από τον κινητήρα, στο προσκήνιο βγαίνει πηγαία και το σύνολο πλαισίου-αναρτήσεων, παράγοντας κλειδί στην εξασφάλιση της σωστής οδηγικής συμπεριφοράς ιδιαίτερα υπό πίεση.Ευρέως ρυθμιζόμενες οι αναρτήσεις εμπρός και πίσω, σου επιτρέπουν να επενδύσεις χρόνο και να φέρεις την μοτοσυκλέτα εκεί που θέλεις – στις αρχικές τους ρυθμίσεις, σε κάθε περίπτωση, είναι έτοιμες για πολύ, μα πολύ, σβέλτη οδήγηση. Κάτι το οποίο ο κινητήρας είναι έτοιμος να προσφέρει απλόχερα, με την λειτουργία του από τις 4.000 περίπου μέχρι και τις 9.500 στροφές του κόφτη, κάνοντας πλήρη εκμετάλλευση του κιβωτίου με την πυκνή κλιμάκωση. Μιλάμε για εθιστικές ρεπρίζ και επιταχύνσεις, όπως και πολύ γενναιόδωρα περιθώρια πρόσφυσης – πόσο μάλλον όταν βάλεις κάποιο πιο «δυνατό» λάστιχο περισσότερο εστιασμένο στις επιδόσεις. Και οι πιστονιές να περνούν στα χέρια και στα πόδια σου ανόθευτες, σχεδόν μπορείς να τις μετρήσεις.

Το άλλο μισό της δυναμικής οδήγησης, τα φρένα, παίρνουν επίσης πάρα πολύ καλή βαθμολογία. Το μπροστινό, ειδικά, ξεχωρίζει όντας όχι πολύ απόλυτο, αλλά προοδευτικό με μετριασμένο αρχικό δάγκωμα, αλλά χωρίς εκπτώσεις στην δύναμη επιβράδυνσης. Το πίσω φρένο είναι... θαύμα: Τέλεια ισορροπία δύναμης, ακρίβειας και αίσθησης. Και επειδή η SWM... ξέρει, το ABS μπορεί να απενεργοποιηθεί στον πίσω τροχό αφήνοντας τα υπόλοιπα... στο χέρι σας. Ή μάλλον στο δεξί σας πόδι.

Έναν κάποιο προγραμματισμό απαιτεί από μέρους του αναβάτη, το ρεζερβουάρ που φτάνει μόλις τα 7,5 λίτρα. Ναι, αυτό είναι ένα από τα αναγκαία (;) κακά της άκρατης supermoto φιλοσοφίας, ενώ και η έλλειψη ένδειξης στάθμης (υπάρχει μόνο ένδειξη ρεζέρβας στην LCD οθόνη του οργάνου) δεν βοηθάει. Σε μέσο κύκλο, μετρήσαμε κατανάλωση 6,6 λίτρα/100 χιλιόμετρα, μία λογική τιμή – η οποία βέβαια μπορεί να ανέβει αν οδηγείτε με το γκάζι «καρύδι». Άρα με 7,5 λίτρα στην διάθεση σου, πρέπει αν μη τι άλλο να ξέρεις που και πότε να βάλεις βενζίνη, πριν βγεις βόλτα. Την τελική ταχύτητα, την είδαμε στα 160 και «κάτι ψιλά», που σε κάθε περίπτωση είναι μια χαρά για αυτά που μπορεί να κάνει το SM 500R.  

Και φυσικά, για να μην ξεχαστούμε. Προφανώς και το SM 500R είναι κατάλληλο και σχεδόν έτοιμο μάλιστα, να το χαρείς και στην πίστα. Πρέπει, επιβάλλεται, οπωσδήποτε – και μάλιστα με την δυνατότητα να το απολαύσεις και στις μικρότερες πίστες καρτ, το SM 500R δεν θα ρουφήξει τα ευρώ από την τσέπη σου σαν βδέλλα. Κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι το SM έχει ρυθμιζόμενα ακόμα και... στοπ τιμονιού, κάτι που προφανώς θα απασχολήσει τους πιο προχωρημένους της πίστας, αλλά υπάρχει και είναι καλό. Διότι με μία μοτοσυκλέτα σαν το SM, μπορείς να ξεκινήσεις ως αρχάριος και να γίνεις προχωρημένος, αλλάζοντας μόνο λάστιχα και ρυθμίσεις.

Braap μέχρι να σβήσει ο ήλιος

Ονειρεύεσαι σβέλτες βόλτες εκτός πόλης, διασκεδαστικά και προπονητικά track day αλλά και ένα «εργαλείο» που θα το χαίρεσαι κάθε φορά που θα το βγάζεις από το γκαράζ; Σίγουρα, το SM 500R είναι κατάλληλο. Έρχεται βέβαια με κάποιες προϋποθέσεις, όπως κάθε τι πραγματικά ενδιαφέρον στην ζωή. Αλλά έρχεται και με μία σούπερ τιμή – τιμή στην οποία αγοράζεις πλέον μοτοσυκλέτες... 300 κυβικών και scooters. Πράγματι... 7.290 ευρώ; Δεν χάνεις μια τέτοια ευκαιρία. Μία καθαρόαιμη supermoto για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλιοί, ένα εργαλείο οδηγικής απόλαυσης που δεν στοιχίζει μία περιουσία και έχει, στο τέλος της μέρας, την δική της προσωπικότητα και μια πολύ αξιόλογη οδηγική συμπεριφορά. Αρκεί να δεχθείς να την μάθεις και να την αντέξεις. 

 

Εξοπλισμός αναβάτη (Moto Market)

Κράνος: Nox N312

Τζάκετ: Nordcode Jackal 

Γάντια: Nordcode Glenn II

Μποτάκια: Eleveit Diverge WP

 

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ     
Μάρκα SWM
Μοντέλο SM 500R Vatm
Αντιπρόσωπος K-Motors Hellas
Τιμή (€) 7.290
   
Κινητήρας Μονοκύλινδρος 4χρονος
Χωρητικότητα 501
Διάμετρος x Διαδρομή 97 x 67,8 mm
Συμπίεση 12,9: 1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός με συμβατικό γκάζι
Εξάτμιση 2-1-2 με διπλή εξαγωγή από τον κύλινδρο, μεσαίο σωλήνα και διπλό τελικό τοποθετημένο στην ουρά
Τελική μετάδοση Αλυσίδα και γρανάζια
Συμπλέκτης Χειροκίνητος υγρού τύπου πολύδισκος, με υδραυλικό έλεγχο
Κιβώτιο Χειροκίνητο 6 σχέσεων
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο διπλής ραχοκοκαλιάς και μονού κεντρικού σωλήνα, με υποπλαίσιο από ελαφρύ κράμα
Πλάτος 850 mm
Μήκος 2.140 mm
Ύψος 1.220 mm
Ύψος σέλας 920 mm
Μεταξόνιο 1.470 mm
Γωνία κάστερ Δ/Α
Ίχνος Δ/Α
Απόσταση από το έδαφος Δ/Α
Ψαλίδι Αλουμινένιο δίμπρατσο
Βάρος  140 κιλά
Ρεζερβουάρ 7,5 λίτρα
   
Αναρτήσεις  
Μπροστινή ανάρτηση Ανεστραμμένο πιρούνι KYB 48 χλστ., ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, διαδρομή 250 χλμστ. 
Πίσω ανάρτηση Μονό αμορτισέρ KYB με μοχλικό, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή 290 χλστ.
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 320 χιλιοστών, 4πίστονη ακτινική δαγκάνα, Brembo, ABS
Πίσω Δίσκος 240 χιλιοστών, 1πίστονη δαγκάνα Brembo, ABS που απενεργοποιείται στον πίσω τροχό
   
Τροχοί / ελαστικά Michelin Pilot Power 2CT
Μπροστά 120/70-17", ακτινωτός τροχός αλουμινένιος με σαμπρέλα
Πίσω 150/60-17", ακτινωτός τροχός αλουμινένιος με σαμπρέλα
   
Κατανάλωση  
Κατανάλωση 6,6 lt/100km
Ρύποι EURO 5 Standard 
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη (hp/rpm) 52/Δ.Α.
Ροπή (kgm/rpm) Δ/Α
Ισχύς στον τροχό (ίπποι) 47,18
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2024 17:51

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - SWM Hoku 125 ABS
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon