.
Κατηγορία SWM
Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2024 17:20

Test – SWM Hoku 125 2024

Πόνταρε στο «outsider»!

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Η αγορά μοτοσυκλέτας σήμερα είναι γεμάτη επιλογές, ίσως περισσότερες από ποτέ στα χαμηλά κυβικά, όπως τα 125. Και δεν μιλάμε καν για επιλογές «ανάγκης» και συμβιβασμών, αλλά για πολύ καλές μοτοσυκλέτες που, κατά περιπτώσεις, αξίζουν πολύ περισσότερο την προσοχή μας. Όπως με το SWM Hoku 125.

SWM Hoku 125 2024 Τιμή: 3.790 ευρώ

Μια εταιρεία με πολυτάραχη ιστορία, αλλά ασταμάτητη θέληση για κατασκευή μοτοσυκλετών, η ιταλικής γενέσεως SWM πλέον διαθέτει μια γκάμα και στις μοτοσυκλέτες δρόμου, από 125 έως 500 κυβικά. Το παρόν Hoku 125, είναι η τελευταία πρόταση της μάρκας και αισθητά η πιο σύγχρονη από αυτές στα naked των 125 κυβικών, μιας και αφήνει πίσω τα ρετρό στοιχεία μοντέλων όπως τα Varez, Ace of Spades και Outlaw και... βγάζει λεπίδες, στην σχεδίαση και στον εξοπλισμό.

Όμως μέσα σε ένα χάος προσφερόμενων μοντέλων, από περισσότερο ή λιγότερο «επώνυμες» μάρκες αλλά και... υπερ-επώνυμες επιλογές που κοστολογούνται βαθιά πάνω από τα 5.000 ευρώ. Καθόλου αμελητέο ποσό για έναν νέο αναβάτη που αγοράζει πρώτη φορά, ούτε και για... τον πατέρα του, που πιθανότατα θα πληρώσει. Και εδώ έρχεται η Hoku 125 και τα δελεαστικά προσόντα του, με μία τιμή που σε επαναφέρει στην... λογική.

Εμφάνιση-λεπίδα, «wow» points στον εξοπλισμό

Σχεδιαστικά, οι άνθρωποι τη SWM το πέτυχαν. 100% όμως. Μιλάμε για σχεδιασμό-λεπίδα, σούπερ αιχμηρό, σούπερ μοντέρνο και με σαφείς συνδέσεις με την αισθητική του πασίγνωστου σχεδιαστικού οίκου Kiska. Γλιτώνει από το να χαρακτηριστεί... «στεγνό» αντίγραφο, καθώς δεν είναι φωτοτυπία των Duke. Έχει όμως το δικό της πάρα πολύ έντονο look, μυώδες και «γυμνασμένο» εμπρός αλλά και πίσω, με ένα ιδιαίτερο φανάρι με LED στοιχεία και το πλαίσιο-χωροδικτύωμα σε πρώτο πλάνο -ειδικά στο χρώμα της μοτό δοκιμής, όπου βάφεται και κόκκινο.

Στην εξερεύνηση με την αφή, η πρώτη εντύπωση από την ποιότητα συναρμολόγησης και φινιρίσματος σε κάνει να χαμογελάσεις – το επίπεδο είναι σαφώς βελτιωμένο και σε σύγκριση με τα παλαιότερα SWM μοντέλα. Είδαμε βέβαια και κάποια σημεία που χρήζουν βελτίωσης – όπως ο κεντρικός διακόπτης και συγκεκριμένα βαμμένα σημεία που ξέβαψαν ελαφρώς, μετά από πολύ στενές επαφές με τα μποτάκια μου. Στέκεσαι στην τεράστια TFT οθόνη των 7 ιντσών (!), με τις εξαιρετικά ευανάγνωστες ενδείξεις λόγω μεγέθους αλλά και την εμφάνιση πίεσης ελαστικών (TPMS) – χαρακτηριστικό απευθείας από τις μεγάλες/ακριβότερες μοτοσυκλέτες. Οι διακόπτες φωτιζόμενοι, διότι είμαστε πια στο 2024. «Πίσω» από την κεντρική οθόνη ενδείξεων, ένα αναλυτικό μενού με πολλές λειτουργίες – ακόμα και σύνδεση με κινητό μέσω Bluetooth προβλέπεται. Τα «καλά» του εξοπλισμού δεν σταματάνε εδώ, καθώς οι αναρτήσεις είναι KYB, υπάρχει ABS δύο καναλιών, ο φωτισμός είναι LED και τα φλας επίσης, με κυλιόμενη λειτουργία (προφανώς για το εφέ, γιατί αν είσαι νέος... έχει σημασία!). Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι Michelin, μακριά από το... δολοφονικό νάιλον και αυτό είναι και παράγοντας ασφαλείας για τους αρχάριους αναβάτες. Kudos στην SWM για αυτό. Και σταδιακά, θα δείτε γιατί επιλέξαμε τον τίτλο, που διαβάσατε στην αρχή του άρθρου.

Θέση και διαστάσεις για παιχνίδι

Στα 136 κιλά βάρους, το Hoku δεν είναι απλά λογικά βαρύ, αλλά και καλά ζυγισμένο. Το χειρίζεσαι επιτόπια με ευκολία και, αν θα ήθελες κάτι παραπάνω, θα ήταν λίγο μεγαλύτερο κόψιμο του τιμονιού στα «σφιχτά» και τα δύσκολα της κίνησης. Η θέση οδήγησης είναι αυτό που περιμένεις από μία naked, ελαφρώς αλλά όχι πολύ σκυφτή, ενώ η σέλα είναι σχετικά σκληρή, αλλά δεν ενοχλεί στις τυπικές αστικές διαδρομές. Η «καρατιμόνα» fatbar είναι φοβερή ως προς την αίσθηση που σου δίνει αλλά και την θέση που δίνει στα χέρια σου και όχι απλά δεν σε κουράζει, αλλά σε βάζει στο παιχνίδι για... πόλεμο. Θέλεις και συνεπιβάτη; Κάτι γίνεται: Η πίσω σέλα έχει πιο σκληρό κάλυμμα, αλλά δεν είναι άβολη, ενώ η εργονομία της θέσης είναι ΟΚ, οι χειρολαβές ορθότατα καμουφλαρισμένες στην μοτοσυκλέτα και ακόμη και ένας full-size ενήλικας δεν θα υποφέρει πίσω (οκ, πάντα στα πλαίσια μίας μέσης βόλτας και όχι... ταξιδιού).

Παίρνεις την πρώτη γεύση από το στήσιμο της μοτοσυκλέτας, δοκιμάζοντας τις αναρτήσεις εν στάσει: Δεν είναι «σούπα», δεν είναι «πέτρες» και, αν και δεν έχουν ρυθμίσεις, σου δίνουν μια καλή εντύπωση. «Θα έχουμε θέμα εδώ» σκέφτηκα, βάζοντας στην εξίσωση το πλαίσιο-χωροδικτύωμα αλλά και το αλουμινένιο ψαλίδι της πίσω ανάρτησης, όλα μέρη ενός συνόλου το οποίο προφανώς είναι έτοιμο και για περισσότερα, από τα 15 άλογα του κινητήρα του...

Το «Bialbero» του τρελού στροφαρίσματος

Bialbero σημαίνει διπλός άξονας και, στην περίπτωση του Hoku, αναφέρεται στους δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής του κινητήρα του. Ένας κινητήρας ταχύστροφος και με τον δικό του χαρακτήρα, που προέρχεται από την εποχή της Husqvarna Ιταλίας και έχει εξοπλίσει μοντέλα εκτός δρόμου, της μάρκας. Σε αυτή την φάση της «καριέρας» του οφείλει σίγουρα, και την δυνατότητα του να γυρίσει μέχρι τις 11.000 στροφές και λίγο ακόμα! Την πρώτη φορά που θα οδηγήσεις το Hoku, σίγουρα θα κλείσεις το γκάζι πριν επέμβει ο κόφτης, «δεν μπορεί, θα σπάσει» θα σκεφτείς από μέσα σου. Αλλά δεν θα σπάσει! Αυτός είναι ο τρόπος που δουλεύει το μοτέρ αυτό και έρχεται με τα καλά και τα «κακά» του. Στα καλά, ο διεστραμμένος ήχος του, ιδιαίτερα έντονος και από την εισαγωγή, αλλά και από τα ίδια τα σωθικά του μοτέρ. Επίσης στα καλά, τα 15 ολόκληρα άλογα του, στο όριο των απαιτήσεων για A1, όπως και ένας αξιοσέβαστος συνδυασμός ελαστικότητας και σπορ απόδοσης από το μοτέρ. Στα «λιγότερο καλά»; Σίγουρα εντός εισαγωγικών, η πολύ κοντή μετάδοση, «αναγκαστικά» για τις απαιτήσεις του ρόλου του μοτέρ. Η παραπάνω αναφερθείσα ταχυστροφία, φέρνει και μια «τσιμπημένη» ελαφρώς κατανάλωση στα 3,5 λίτρα ανά 100 χλμ σε μέσο κύκλο – από την άλλη, με ρεζερβουάρ 13 λίτρων κάνεις πάνω από 350 χιλιόμετρα με ένα γέμισμα. Ένα είναι σίγουρο: Το μοτεράκι του Hoku δεν είναι σαν τα άλλα. Έχει τον δικό το τρόπο, σε κάποιους δεν θα αρέσει, αλλά άλλους θα τους τρελάνει.

Εργαλείο οδηγικής εκμάθησης

Όλα αυτά για τα οποία μιλήσαμε ως τώρα, «παντρεύονται» αρμονικά σε ένα σύνολο επί της πράξης, που σου αφήνει κατά κόρον θετικές εντυπώσεις – με μικρές μόνο εξαιρέσεις. Ο βασικός χειρισμός της μοτοσυκλέτας είναι εύκολος,  με ελαφρύ συμπλέκτη, ικανοποιητική απόκριση στο γκάζι και λειτουργικότατα φρένα. Η ευρύχωρη θέση οδήγησης, σε αφήνει να τοποθετηθείς κατά μήκος σε ένα συγκεκριμένο εύρος, ενώ ο χώρος για τα γόνατα είναι μεγάλος και βοηθά την στήριξη σου. Ακόμη και αν οι περισσότερες διαδρομές σου με το Hoku είναι εντός πόλης, ο οδηγικός του χαρακτήρας σε εμπνέει να εξάγεις τα μέγιστα από την εμπειρία σου. Στιβαρότατη η αίσθηση που σου προσφέρει το πλαίσιο και οι καλορυθμισμένες αναρτήσεις, καθώς το Hoku ανταποκρίνεται αστραπιαία σε ότι του ζητήσεις από το τιμόνι. Στρίβεις άκοπα και... όπως έρχεσαι, με τις αναρτήσεις να κρατούν το σύνολο σταθερό χωρίς ανησυχητικές πλεύσεις. Αλλά δεν είναι σφικτές, ούτε και ελλιπώς λειτουργικές: Στις καθημερινές οδικές κακοτεχνίες, η συμπεριφορά τους είναι επίσης πολύ καλή, αναβαθμίζοντας κι άλλο την οδηγική εμπειρία σου από το Hoku. Αλλά και τα φρένα σε βγάζουν ασπροπρόσωπο, με πολύ ικανοποοιητική δύναμη και αίσθηση αλλά και ένα εξαιρετικό στην λειτουργία του ABS – το οποίο δεν απενεργοποιείται, ούτε μερικώς π.χ. για τον πίσω τροχό ώστε να κάνεις τα «παιχνίδια» σου, αλλά δεν είναι κάτι στο οποίο θα σταθείς για μομφή. Μικρή παραφωνία, το κιβώτιο και η λειτουργία του, που απέχει από το ιδανικό σε σχέση με το τι συναντάς στην κατηγορία.

Σε τελική ταχύτητα, βεβαιώσαμε περί τα 110 χλμ/ώρα «άνετα», ενώ είδαμε και 120+ σε συνθήκες κατωφέρειας και ίσως με λίγο ούριο άνεμο. Άρα, η Εθνική αλλά και οι αποδράσεις εκτός πόλης, δεν αποκλείονται επ’ ουδενί. Πόσο μάλλον, όταν βάλεις στόχο να επισκεφθείς κάποια στριφτερή διαδρομή έξω από την πόλη για να ξεδώσεις. Ή να κάνεις μία διαδρομή περισσότερων χιλιομέτρων, για να μπεις σε κάποια πίστα κάρτ. Εκεί να δεις διασκέδαση. Ακόμα και με τις σχετικά «μικρότερες» ταχύτητες ενός μοντέλου 125 κυβικών -κάτι που θα σε απασχολήσει μόνο στο δρόμο και όχι στην πίστα-, η αίσθηση για τα περιθώρια πρόσφυσης και η ακρίβεια οδήγησης που θα απολαύσεις σε εκπλήσσει ευχάριστα. «Δοκάρι» και με τον αέρα μεγαλύτερης μοτοσυκλέτας υπό κλίση, θα σε βοηθήσει να μάθεις street οδήγηση ή, αν ξέρεις ήδη που πατάν τα πόδια σου (ή, τα χέρια σου, θα έλεγε κανείς...) θα την ευχαριστηθείς χωρίς άγχη. Εννοείται, βέβαια, πως όσο την ψάχνεις περισσότερο, θα βάλεις και κάτι πιο μαλακό στα ελαστικά για καλύτερες γενικές επιδόσεις -αλλά μην υποεκτιμήσεις τα Pilot Street της πρώτης τοποθέτησης, καθώς αρκεί να ζεσταθούν λίγο και λειτουργούν μία χαρά.  

Outsider αλλά με... δυναμική underdog

Κρίνοντας, τελικά, το Hoku 125 και σε συνάρτηση με την τιμή του, σε βοηθά να βγάλεις τα συμπεράσματα σου. Σε σχέση με τα ανταγωνιστικά μοντέλα από τις «καθιερωμένες» μάρκες που σου έρχονται στο μυαλό σε πρώτη σκέψη, το Hoku έχει ένα πλεονέκτημα της τάξης των 1.500 ευρώ και φεύγα, στο ταμείο, ενώ ταυτόχρονα δεν υστερεί σε αυτά που προσφέρει οδηγικά. Στην ευρύτερη εικόνα της αγοράς, δεν είναι η φθηνότερη της κατηγορίας της, αλλά και πάλι δεν είναι η υποδεέστερη και πιο «βασική» επιλογή. Τουναντίον, είναι μια καλοστημένη naked/street που διεκδικεί την θέση στην ζωή κάθε νέου μοτοσυκλετιστή, με σκοπό την μακροχρόνια και εξωστρεφή σχέση γεμάτη εμπειρίες κάθε είδους. Αν λοιπόν βάζετε προτεραιότητα το οδηγικό σύνολο, την σχέση απόδοσης-τιμής και δεν σας απασχολεί το «σήμα» στο ρεζερβουάρ, αξίζει να δοκιμάσετε την συμβίωση σας με το Hoku.

 

Βρες μπαταρία για το SWM Hoku 125 με ένα κλικ εδώ. 

 

Εξοπλισμός αναβάτη

Κράνος: Caberg Avalon

Γάντια: Nordcode Glenn II

Μποτάκια: Eleveit Diverge

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ     
Μάρκα SWM 
Μοντέλο Hoku 125
Αντιπρόσωπος Κ-Motors South East Europe 
Τιμή (€) 3.790
   
Κινητήρας  
Χωρητικότητα 125
Διάμετρος x Διαδρομή 58 x 47,2 mm
Συμπίεση 13: 1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εξάτμιση Από 1 σε 1, με ανοξείδωτο τελικό στην δεξιά πλευρά
Τελική μετάδοση Αλυσίδα και γρανάζια
Συμπλέκτης Χειροκίνητος πολύδισκος, υγρού τύπου
Κιβώτιο Χειροκίνητο 6 σχέσεων
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο περιμετρικό, τύπου χωροδικτύωμα
Πλάτος 840 mm
Μήκος 2.045 mm
Ύψος 1.060 mm
Ύψος σέλας 780 mm
Μεταξόνιο 1.360 mm
Γωνία κάστερ Δ/Α
Ίχνος Δ/Α
Απόσταση από το έδαφος Δ/Α
Ψαλίδι Αλουμινένιο, συμβατικό
Βάρος, πλήρες 137 kg
Ρεζερβουάρ 13 λίτρα
   
Αναρτήσεις  
Μπροστινή ανάρτηση Ανεστραμμένο πιρούνι KYB 41 mm, χωρίς ρυθμίσεις
Πίσω ανάρτηση Μονό αμορτισέρ KYB, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 300 χιλιοστών, δαγκάνα 4 εμβόλων, ABS
Πίσω Δίσκος 220 χιλιοστών, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS
   
Τροχοί / ελαστικά  
Μπροστά 110/70-17", χυτός αλουμινένιος, Tubeless
Πίσω 140/70-17", χυτός αλουμινένιος, Tubeless
   
Κατανάλωση  
Κατανάλωση 3,5 lt/100 km
Ρύποι EURO 5 Standard
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη (hp/rpm) 15/Δ.Α.
Ροπή (kg/rpm) Δ.Α.
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2024 16:44

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - SWM Varez 125 Video Test Ride - SWM Hoku 125 ABS »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon