.
Κατηγορία Διάφορα
Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024 12:05

CTEK: Αυτό το καλοκαίρι μη ξεχάσετε τη μπαταρία της μοτοσυκλέτας σας

Η απόδοση και η διάρκεια ζωής των μπαταριών μολύβδου-οξέος μειώνεται σημαντικά όταν εκτίθενται σε ακραίες θερμοκρασίες. Έτσι λοιπόν όταν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η θερμοκρασία ξεκινήσει να ανεβαίνει, θα πρέπει να θυμάστε ότι η συντήρηση της μπαταρίας είναι απαραίτητη.

Είναι εύκολο να ξεχάσετε τη μπαταρία κατά τους θερμότερους καλοκαιρινούς μήνες, επειδή δε χρειάζεται να δουλέψει τόσο σκληρά για να εκκινήσει τη μοτοσυκλέτα σας. Αξίζει να θυμόμαστε ωστόσο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις σε ισχύ από τα σύγχρονα οχήματα, η καταπόνηση της μπαταρίας από συσκευές tracking και συναγερμούς σημαίνει ότι η μπαταρία εξακολουθεί να χρησιμοποιείται διαρκώς.

Εάν η μπαταρία δεν είναι επαρκώς φορτισμένη κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού, πιθανότατα θα έχει ακόμα τη δύναμη να εκκινήσει τη μοτοσυκλέτα, καθώς δε χρειάζεται τόση ενέργεια για να ξεκινήσει ο κινητήρας. Οι μοτοσυκλετιστές δεν αντιλαμβάνονται επομένως ότι η μπαταρία τους έχει αποφορτιστεί, με αποτέλεσμα η μπαταρία να έχει αδειάσει στο τέλος του καλοκαιριού, τη στιγμή που οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν.

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, η μπαταρία αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις.

XS 0.8 inuse 004

Θειίκωση: συμβαίνει όταν η μπαταρία έχει αποφορτιστεί, κάτι που πολλές φορές συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το διάλυμα ηλεκτρολύτη αρχίζει να διασπάται και μετατρέπεται σε κρυστάλλους θειικού μολύβδου που επικαλύπτουν τις πλάκες των μπαταριών, μειώνοντας την ικανότητα των μπαταριών να δέχονται και να διατηρούν τη φόρτιση. Μην αφήνετε τη μπαταρία σας να φορτιστεί αποκλειστικά από το δυναμό της μοτοσυκλέτας σας, που πιθανότατα θα τη φορτίσει στο 80% της χωρητικότητάς της και στη συνέχεια ο συναγερμός, οι trackers και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές της μοτοσυκλέτας σας θα την αποφορτίσουν.

Υπερθέρμανση: Η ανεξέλεγκτη φόρτιση προκαλεί την απώλεια υγρών λόγω υπερθέρμανσης ή «βρασμού», η μπαταρία θα καταστραφεί λόγω του στεγνώματος των κελιών - εάν η εξωτερική θερμοκρασία περιβάλλοντος υπερβαίνει τους 25 βαθμούς Κελσίου, οι μπαταρίες πρέπει να φορτιστούν σε χαμηλότερη τάση για να αποφευχθεί αυτό.

Στέγνωμα: για να κάνουμε τα πράγματα λίγο πιο περίπλοκα, μην υπερφορτίζετε την μπαταρία. Οι σύγχρονες μπαταρίες «κλειστού τύπου» μπορούν να στεγνώσουν εύκολα ή / και οι πλάκες να καταστραφούν. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα με τις μπαταρίες που παραμένουν συνδεδεμένες σε έναν φορτιστή παλιάς τεχνολογίας ή είναι συνδεδεμένες σε έναν φορτιστή που είναι πολύ ισχυρός για τη μπαταρία.

XS 0.8 webshop 001

Η λύση είναι να φορτίζετε τακτικά την μπαταρία σας με έναν «έξυπνο» φορτιστή μπαταρίας. Ο έξυπνος φορτιστής CTEK XS 0.8, για παράδειγμα, προσαρμόζει αυτόματα το ρυθμό φόρτισης με βάση τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, για να διασφαλίσει την ιδανική φόρτιση σε ακραίες συνθήκες ζέστης ή κρύου. Οι κρύες μπαταρίες χρειάζονται υψηλότερη τάση φόρτισης για να ωθήσουν το ρεύμα στις πλάκες μπαταριών και τον ηλεκτρολύτη, ενώ οι θερμότερες μπαταρίες απαιτούν χαμηλότερη τάση φόρτισης για να αποφευχθεί η πιθανή ζημιά στα κελιά και να αποτραπεί η υπερφόρτιση.

Μην ξεχάσετε να φροντίσετε τη μπαταρία της μοτοσυκλέτας σας αυτό το καλοκαίρι ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα βλάβης στο τέλος του καλοκαιριού όταν πέσει η θερμοκρασία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον φορτιστή CTEK XS 0.8: https://batterypark.gr/el/fortistes/...82-ctek-xs-08-detail

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024 12:11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon