.
Κατηγορία QJ Motor
Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2024 16:02

Test - QJMOTOR MTX 125 ABS/TCS (2024)

Πάνοπλο συμφέρον

Το νέο Α1 σκούτερ της QJMOTOR ρίχνεται στη μάχη μιας από τις πιο καυτές κατηγορίες της αγοράς με πληρέστατο πακέτο εξοπλισμού σε υπέροχη τιμή.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Χρειάζεται πραγματικά να μιλήσουμε για τη σημασία της εισαγωγικής κατηγορίας διπλωμάτων οδήγησης δικύκλων, την Α1; Η αξία της πατά πάνω σε τρεις σημαντικότατους άξονες, ξεκινώντας από την ίδια της τη φύση. Ως η κλάση που απευθύνεται στους νέους αναβάτες που ξεκινούν από εδώ την πορεία τους στον Μοτοσυκλετισμό, προφανώς ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το δέσιμό τους με την εταιρεία που αποτέλεσε την "πρώτη τους".

Έπειτα πρόκειται για μια κατηγορία με ως επί το πλείστον οικονομικότατα και προσιτά μοντέλα, είτε μιλάμε για μοτοσυκλέτες ή για παπιά και σκούτερ, προσφέροντας καθημερινή εξυπηρέτηση χωρίς να ζητά πολλά χρήματα τόσο για την αγορά όσο και για τη συντήρηση του δικύκλου, κάτι που ενισχύει την αξία τους και κυρίως τις πωλήσεις τους.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε την ισοδυναμία διπλωμάτων οδήγησης Β (αυτοκινήτου) με τα μοντέλα της Α1, κάτι που μεγαλώνει δραστικά το εν δυνάμει πελατολόγιο των Α1 δικύκλων και μάλιστα δίνει μερικούς ακόμη επιπλέον πόντους στα σκούτερ που, ως αυτόματα, είναι πιο φιλικά σε μη έμπειρους αναβάτες.

Με αυτές τις πραγματικές συνιστώσες των 125αριών, δεν προκαλεί καμιά έκπληξη η ραγδαία άνθιση των αντιπάλων του best seller της κατηγορίας, Honda PCX 125. Αυτή η βάση που έχει αποδειχθεί τόσο πολύ πετυχημένη έχει αναμενόμενα γεννήσει πολλούς νέους ανταγωνιστές και φυσικά οι Κινέζοι κατασκευαστές έχουν φέρει αρκετά ενδιαφέροντα νέα μοντέλα που απευθύνονται στο ίδιο ακριβώς κοινό προτάσσοντας τις χαμηλές τιμές τους ως βασικό όπλο.

A15A7409 web

Η QJMOTOR έφτασε στην ελληνική αγορά στα τέλη του 2022 και ουσιαστικά φέτος μετρά τον δεύτερο γεμάτο χρόνο της στη χώρα μας διαθέτοντας μια γκάμα τεσσάρων σκούτερ εκ των οποίων τα τρία υπάγονται στην Α1 κατηγορία διπλωμάτων οδήγησης.

Το ΜΤΧ 125 χαρακτηρίζεται από τροχούς διαστάσεων 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω, μια καλή διάσταση για να τα φέρει βόλτα με τις κακοτοπιές των ελληνικών δρόμων με μια μοτοσυκλετιστική δυναμική στην οδήγηση διατηρώντας την ευελιξία σε πρώτο πλάνο.

Ο υγρόψυκτος μονοκύλινδρος κινητήρας του αποδίδει στο άνω όριο της Α1, δηλαδή φτάνει στους 15 ονομαστικούς ίππους έχοντας να κινήσει 138 κιλά με όλα του τα υγρά, συμπεριλαμβανομένου ενός γεμάτου οκτάλιτρου ρεζερβουάρ βενζίνης.

Η QJMOTOR επέλεξε συνειδητά να στήσει τον κινητήρα της για κορυφαία απόδοση στις διψήφιες ταχύτητες, προσφέροντας πολύ ικανοποιητική επιτάχυνση ως τουλάχιστον τα 80 km/h, με προφανή στόχο να του δώσει την ταχύτητα που χρειάζεται για να ξεκολλά γρήγορα από το μποτιλιάρισμα, με καλή επιτάχυνση από στάση και αποτελεσματικές ρεπρίζ. Παρότι ωστόσο αποδίδει το μέγιστο της επιτρεπτής (για Α1) ιπποδύναμης, οι σχεδιαστές του δεν ασχολήθηκαν με το να το κάνουν το πιο γρήγορο όλων ψάχνοντας τελική ταχύτητα που να εντυπωσιάζει.

A15A7301 web

Η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να πετύχει το ΜΤΧ 125 είναι τα 105 km/h στο κοντέρ και κάπου εκεί συναντάμε έναν κόφτη που τελειώνει το παιχνίδι - γι' αυτό ακριβώς και προηγούμενως χρησιμοποίησα την έκφραση "συνειδητά". Οι Κινέζοι θα μπορούσαν πιθανότατα να απλώσουν τη δύναμη του σκούτερ τους με λίγη παραπάνω έμφαση στα ψηλά του στροφομέτρου για να βγάζει μεγαλύτερη μέγιστη ταχύτητα, αλλά προφανώς η σκέψη τους εστιάζει περισσότερο στην πρακτική πλευρά και έτσι προτίμησαν να γυμνάσουν περισσότερο τους μύες στις χαμηλές και μεσαίες στροφές του κινητήρα, αυτές δηλαδή που θα χρησιμοποιείς κατά κόρον κινούμενος καθημερινά στην πόλη.

Παρότι ωστόσο το ΜΤΧ 125 δε φτάνει στα 110 και 115 km/h που μπορούν να δουν άλλα μοντέλα αναλόγου κυβισμού και λογικής, η ικανότητά του στον ανοικτό δρόμο δεν υστερεί. Το νέο σκούτερ της QJMOTOR μπορεί να κινείται ολημερίς με 90 km/h στο κοντέρ του χωρίς να αισθάνεσαι πως "σκίζεις" τον κινητήρα και αυτό ολοκληρώνει μια λογική απόδοση επιτυχώς εστιασμένη στην καθημερινή εξυπηρέτηση εντός των τειχών.

Η κατανάλωση καυσίμου του στη διάρκεια της δοκιμής έβγαλε μια μέση τιμή 2.7 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα, σαφώς όχι την πιο φειδωλή που έχουμε μετρήσει στην κατηγορία, αλλά μέσα στα δεδομένα της και σίγουρα μέσα στο οικονομικό φάσμα. Με έναν ελαφρύτερο αναβάτη από τον υποφαινόμενο δε και με λίγο πιο ήπια χρήση στο γκάζι το ΜΤΧ 125 μπορεί να παίξει μπάλα ακόμη και με τα πιο οικονομικά μοντέλα της αγοράς.

A15A7320 web

Η πρακτική του πλευρά ξεδιπλώνεται με μια θέση οδήγησης που αποδείχθηκε φιλόξενη για έναν μεγαλόσωμο (1.82 μέτρα ύψος και κάμποσα κιλά άνω του μέσου όρου) αναβάτη ως ο υπογράφων. Κανένα μέρος του σώματός μου δεν ένιωσε στριμωγμένο και εργονομικώς όλα κουμπώνουν σωστά και προβλέψιμα στον σωματότυπό μου.

Στα δυναμικά του καθήκοντα το ΜΤΧ 125 χαρακτηρίζεται ως συνεπέστατο. Διαθέτει καλά φρένα, αποτελεσματικά στη δουλειά τους, συνεπικουρούμενα από ένα άρτιο δικάναλο σύστημα ABS ως στοιχείο πολυτέλειας - καθώς δεν είναι υποχρεωτικό στα Α1 μοντέλα, θα μπορούσε να έχει απλώς ένα CBS.

Ένα στοιχείο που λειτουργεί εντόνως υπέρ του ΜΤΧ 125 είναι η συγκέντρωση μαζών πολύ χαμηλά: η QJMOTOR έχει τοποθετήσει το δοχείο καυσίμου κάτω ανάμεσα στα πόδια του αναβάτη και, με τον κινητήρα εξίσου χαμηλά όπως σε όλα τα σκούτερ, πλέον όλα τα βαριά εξαρτήματα βρίσκονται σε μικρό ύψος σκαρώνοντας ένα ανάλογα χαμηλό κέντρο βάρους.

Ο εξοπλισμός ασφαλείας του προσμετρά και σύστημα ελέγχου πρόσφυσης, traction control ή TCS που δύσκολα θα κάνει αισθητή την παρουσία του δοθείσης της ισχύος που έχει να διαχειριστεί.

A15A7381 web

Η λίστα εξοπλισμού του είναι πλούσια, καθώς η QJMOTOR το έχει προικίσει ακόμη με σύστημα Hybrid Start-Stop, δηλαδή το γνωστό κολπάκι που σβήνει τον κινητήρα όταν μείνει στο ρελαντί για μερικά δευτερόλεπτα και τον επανεκκινεί μόλις γυρίσει λίγο η γκαζιέρα. Πρόκειται για μια ηλεκτρονική ευκολία που αποδίδει σε οικονομία καυσίμου και, πρωτίστως, σε λιγότερες εκπομπές καυσαερίων όταν κινείσαι σε διαδρομές με πολλές στάσεις, λ.χ. πολλά φανάρια κυκλοφορίας.

Οφείλω να ομολογήσω πως δεν είναι το κορυφαίο start/stop σύστημα που έχω πιάσει στα χέρια μου μιας και έχει μια πολύ μικρή, πλην αισθητή καθυστέρηση στην επανεκκίνηση του κινητήρα συγκριτικά με άλλα ανάλογα σκούτερ της αγοράς που έχω δοκιμάσει. Αυτό το ένα έξτρα δευτερόλεπτο που περνά από το άνοιγμα του γκαζιού ως την επιτάχυνση δε θα το χαρακτήριζα ως πρόβλημα, είναι δε κάτι που συνήθισα πολύ γρήγορα. Στην τεχνική του πλευρά πάντως το Hybrid Start-Stop λειτουργεί σωστά και προβλέψιμα χωρίς παρατράγουδα ή ασυνέπειες.

Επιπλέον όμως η QJMOTOR δε σταματά εκεί, καθώς ενσωματώνει αισθητήρες που μετρούν πίεση και θερμοκρασία (!) ελαστικών και προβάλλει την πληροφορία στην οθόνη TFT, η οποία έρχεται με στάνταρ συνδεσιμότητα Bluetooth που, εκτός των τυπικών (προβολή μηνυμάτων, κλήσεων κλπ) επιτρέπει mirroring της οθόνης του τηλεφώνου, άρα μπορείς να προβάλεις εκεί και το πρόγραμμα πλοήγησης που διαθέτει το κινητό σου.

Οι αποθηκευτικοί του χώροι είναι τυπικοί με χώρο για ένα ανοικτό κράνος κάτω από τη σέλα και δύο ντουλαπάκια στην ποδιά εκ των οποίων το αριστερό κλειδώνει με τον κεντρικό διακόπτη και φιλοξενεί μέσα του δύο παροχές φόρτισης USB, μια τύπου A και μια τύπου C.

A15A7344 web

Το πλουσιότατο πακέτο του QJMOTOR MTX 125 ολοκληρώνεται με μερικές προσθήκες σημαντικές από πρακτικής πλευράς, όπως είναι οι φωτιζόμενοι διακόπτες στο τιμόνι, οι ρυθμιζόμενες μανέτες, το χειρόφρενο με έναν απλούστατο και μικρό λεβιέ που κλειδώνει τη μανέτα του πίσω φρένου, ο απομακρυσμένος χειρισμός με ασύρματο κλειδί (keyless) για ανάφλεξη, τάπα ρεζερβουάρ και άνοιγμα σέλας, LED φωτιστικά σώματα με φώτα ημέρας DRL, καθώς και κεντρικό σταντ στο βασικό πακέτο.

Η ολιγοήμερη συμβίωση με το QJMOTOR MTX 125 ανέδειξε ένα καλοφτιαγμένο και καλοδεμένο σκούτερ που διακρίνεται για τον εξοπλισμό του, ενώ δε υστερεί πουθενά στα μεταφορικά του καθήκοντα και τα δυναμικά του χαρακτηριστικά.

Στα €2,795 δεν είναι το φθηνότερο της αγοράς, αλλά διατηρείται αισθητά κάτω από το ψυχολογικό όριο των τριών χιλιάδων και η αντιπαραβολή με τον εξοπλισμό του δείχνει ιδιαίτερα συμφέρουσα.

A15A7398 web

Εξοπλισμός δοκιμής Moto Market

Κράνος: Acerbis Jet Aria

Μπουφάν: Nordcode Aero

Γάντια: Five E3 EVO

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο QJMOTOR MTX 125 (2024)
Αντιπρόσωπος Γκοργκόλης Α.Ε.
Τιμή 2,795
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, Υ/Ψ, 4 Bαλβίδες
Κυβισμός (cc) 125
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) Δ.Α.
Συμπίεση Δ.Α.
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός Bosch
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Αυτόματος φυγοκεντρικός
Μετάδοση Ιμάντας
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,335
Ύψος σέλας (mm) 780
Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm) 1,945 x 765 x 1,230
Απόσταση εδάφους (mm) 100
Βάρος (kg)   138 (υγρό)
Ρεζερβουάρ (lt)  8
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι, διαδρομή 100 mm
Πίσω  Δύο αμορτισέρ, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων
   
Ελαστικά CST (tubeless)
Μπροστά 110/80-14
Πίσω  130/70-13
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 240 mm, ακτινικές δαγκάνα 2 εμβόλων, δικάναλο ABS
Φρένα Δίσκος 225 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, δικάναλο ABS
   
Εξοπλισμός Hybrid Start-Stop, οθόνη TFT με συνδεσιμότητα Bluetooth, Keyless, 2 x USB, αισθητήρες πίεσης και θερμοκρασίας ελαστικών, φωτιζόμενοι διακόπτες, LED φώτα με DRL φώτα ημέρας, αποθηκευτικός χώρος για ένα 
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  15 / 8,750
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 1.2 / 8,250
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2024 16:09

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - QJMOTOR Fort 350 Video Test Ride - QJ MOTOR MTX 125 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon