.
Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2024 08:07

Test - Yamaha MT-09 Y-AMT 2025 - Αποστολή στην Ισπανία

Για τους.... λάτρεις της στατιστικής, σχεδόν το 60% των μοτοσυκλετών της Honda που διαθέτουν επιλογή για αυτόματο κιβώτιο DCT, πωλούνται με αυτό και η Yamaha θέλει ένα κομμάτι από αυτό το μεγάλο μερίδιο αγοράς.

Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως, καθώς η Yamaha ήταν ήδη στο παιχνίδι αυτόματου κιβωτίου μοτοσυκλετών πριν από περισσότερα από 20 χρόνια με το FJR1300, αλλά ήταν σε μια διαφορετική εποχή με διαφορετική τεχνολογία και το αυτόματο κιβώτιο του FJR δεν είχε τεράστια επιτυχία και έμεινε στο ράφι και δεν μεταφέρθηκε σε άλλες μοτοσυκλέτες. Τώρα, η Yamaha παρουσιάζει το Y-AMT - το σύγχρονο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων - με το MT-09 να είναι η πρώτη μοτοσυκλέτα που δέχεται το εν λόγω σύστημα. Έχετε καταλάβει όμως γιατί το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων ήρθε στο MT-09, το οποίο είναι το πλέον sport της οικογένειας των κινητήρων CP3; Γιατί όχι, για παράδειγμα, στο Tracer 900 - το sport-tourer που βασίζεται στον CP3, το οποίο είναι ο φυσικός υποψήφιος για αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων; Λοιπόν, στη Yamaha έρχονται «ανάποδα» και δείχνουν ότι το αυτόματο κιβώτιο θα λειτουργήσει εξαιρετικά και στο MT-09 και από εδώ θα προκύψουν περισσότερα μοντέλα. Επομένως, περιμένετε ένα αυτόματο Tracer 900 σύντομα, ακολουθούμενο από μια ολόκληρη σειρά αυτόματων μοντέλων που θα φτάσουν μαζί με αυτά τα μοντέλα με κανονικό κιβώτιο.

Σε σύγκριση με το κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη DCT της Honda, το οποίο είναι κατασκευασμένο σε δομή παρόμοια με αυτή του DSG της Volkswagen, στη Yamaha η δομή είναι πιο απλή: το κιβώτιο είναι απολύτως κανονικό - το ίδιο ακριβώς που είναι εγκατεστημένο στο κανονικό MT-09, δηλαδή 6 ταχύτητες με τις ίδιες σχέσεις μετάδοσης. Ωστόσο, αντί για μανέτα συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων που χειρίζεται ο αναβάτης, υπάρχει ένας ηλεκτροκινητήρας που ενεργοποιεί τον συμπλέκτη και ένας άλλος κινητήρας που ενεργοποιεί τη μετάδοση των γραναζιών. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει μοχλός συμπλέκτη και επιλογέας ταχυτήτων.

ΥΑΜΤτ2.jpg

Ο αναβάτης έχει τον έλεγχο από τα κουμπιά συν και μείον στους αριστερούς διακόπτες, με εργονομικό σχεδιασμό που επιτρέπει το πάτημα κάθε κουμπιού και προς τις δύο κατευθύνσεις, ανάλογα με την άνεση του αναβάτη. Επιπλέον, στο δεξιά διακόπτη υπάρχει ένα κουμπί για να επιλέξετε μεταξύ AT (αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων) και MT (χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων), όταν υπάρχουν δύο αυτόματες λειτουργίες - D και D+ . Στην πρώτη η αλλαγή ταχυτήτων είναι συντηρητική και ήρεμη, Και η δεύτερη είναι πιο σπορ, τραβάει περισσότερο τις ταχύτητες και παρέχει περισσότερο φρενάρισμα κινητήρα. Και στις δύο αυτόματες λειτουργίες, οι ταχύτητες μπορούν να αλλάξουν χειροκίνητα χρησιμοποιώντας τα κουμπιά συν και μείον. Φυσικά, το σύστημα ελέγχεται από έναν αποκλειστικό υπολογιστή διαχείρισης.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο μηχανικές αλλαγές στην ίδια την ταχύτητα: η πρώτη είναι εκείνη του επιλογέα ταχυτήτων, όπου η ταχύτητα στο ρελαντί (νεκρά) βρίσκεται κάτω από την πρώτη ταχύτητα και όχι μεταξύ της πρώτης ταχύτητας και της δεύτερης όπως στον επιλογέα μιας κανονικής ταχύτητας, Και αυτό είναι έτσι ώστε το σύστημα να είναι εύκολο να τοποθετηθεί στη νεκρά και επίσης για να μην μπαίνει νεκρά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου. Το δεύτερο είναι ότι ο συμπλέκτης δεν είναι ολίσθησης όπως στο ¨κακονικό" ΜΤ-09, αλλά εντελώς συμβατικός. Ο λόγος για αυτό είναι ότι δεν χρειάζεται συμπλέκτης ολίσθησης σε ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Το αυτόματο σύστημα μετάδοσης εντωμεταξύ, προσθέτει συνολικά 2,8 κιλά στο MT-09 που σημαίνει ότι η έκδοση Y-AMT του MT-09 ζυγίζει 196 κιλά με όλα της τα υγρά.

ΥΑΜΤτ6.jpg

Πώς λειτουργεί

Αρχικά, είναι σημαντικό να ξαναπούμε ότι δεν υπάρχει μανέτα συμπλέκτη και ότι ο συμπλέκτης λειτουργεί αποκλειστικά από τον ηλεκτροκινητήρα υπό την εντολή του υπολογιστή. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα, ότι ο αναβάτης δεν έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει την ισχύ του κινητήρα από τον συμπλέκτη αλλά μόνο από το γκάζι, και αυτό απαιτεί υπερβολική ευαισθησία στο γκάζι. Αυτό ισχύει φυσικά για κάθε αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Η εκκίνηση της μοτοσυκλέτας γίνεται πατώντας τη λαβή του φρένου και το κουμπί εκκίνησης - ένας μηχανισμός ασφαλείας που εμποδίζει τη μοτοσυκλέτα να "πηδήξει" προς τα εμπρός στο γκάζι μετά την εκκίνηση. Παρεμπιπτόντως, υπάρχει η δυνατότητα να σταματήσει η μοτοσυκλέτα όταν είναι στην πρώτη και όχι στο ρελαντί και θα μείνει στην πρώτη για να μην... κατηφορίζει ενώ είναι παρκαρισμένη.  Επιλέγετε το D και ξεκινήστε. Με το πρώτο άνοιγμα του γκαζιού, ο υπολογιστής θα πιάσει τον συμπλέκτη και θα ξεκινήσει το ταξίδι. Ο συνδυασμός θα είναι στον ταχύτερο δυνατό χρόνο για να έχετε έναν ομαλό συνδυασμό - είτε ανοίξετε λίγο το γκάζι, είτε επιταχύνετε με τέρμα γκάζι.

Πριν από τη βόλτα, είχαμε δύο βασικές ερωτήσεις: η πρώτη ήταν πόσο γρήγορα αλλάζουν οι ταχύτητες και η δεύτερη ήταν πόσο καλά ξέρει ο αλγόριθμος πώς να διαβάζει τη βούληση του αναβάτη και να χτυπά την αλλαγή ταχυτήτων. Πήραμε την απάντηση στην πρώτη ερώτηση σχεδόν αμέσως: το ανέβασμα και το κατέβασμα των ταχυτήτων γίνεται εν ριπή οφθαλμού, πολύ γρήγορα, έτη φωτός μακριά από αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων αυτοκινήτων. Η Yamaha λέει ότι η αλλαγή ταχυτήτων γίνεται σε 0,1 δευτερόλεπτο και στην πράξη η αλλαγή ταχυτήτων είναι πράγματι πολύ γρήγορη, όταν λειτουργούν και οι δύο ηλεκτροκινητήρες - τόσο αυτός που ενεργοποιεί τον συμπλέκτη όσο και αυτός που αλλάζει σχέσεις. Όταν αλλάζετε ταχύτητες ενώ επιταχύνετε έντονα, η αλλαγή ταχυτήτων είναι ακόμη πιο γρήγορη. Εδώ είναι ενσωματωμένο το quickshifter 3ης γενιάς της Yamaha, έτσι ώστε μερικές φορές η αλλαγή ταχύτητας να γίνεται χωρίς να χρησιμοποιείται ο συμπλέκτης όσον αφορά το σύστημα, αλλά μόνο κλέινοντας το γκάζι και αλλάζοντας σχέσεις.

ΥΑΜΤτ5.jpg

Το κατέβασμα είναι επίσης πολύ γρήγορο - τόσο στην αυτόματη όσο και στη χειροκίνητη λειτουργία - αν και μερικές φορές γίνεται αισθητό ένα ελαφρύ χτύπημα κατά το κατέβασμα, όταν συμβαίνει κυρίως στις αυτόματες λειτουργίες και ειδικά στις χαμηλές ταχύτητες. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό, ούτε συμβαίνει πολύ, αλλά υπάρχει και η Yamaha θα πρέπει να αμβλύνει το downshifting στις επόμενες εκδόσεις. Στη χειροκίνητη επιλογή παρεμπιπτόντως, η αλλαγή ήταν ομαλή στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων - ακόμα και όταν προσπαθήσαμε να κάνουμε κατάχρηση του κιβωτίου. Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα είναι ότι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων - περίπου στο 90% -  το σύστημα θα αλλάξει ταχύτητα στην ώρα του. Στη λειτουργία D, το σύστημα θα αλλάζει σχέσεις σχετικά νωρίς, σε «σύντομη αλλαγή» και θα ενθαρρύνει μια χαλαρή οδήγηση. Οι στροφές με τις οποίες αλλάζει η ταχύτητα εξαρτώνται φυσικά και από τη θέση του γκαζιού, αλλά γενικά στη θέση D οι ταχύτητες θα αλλάζουν νωρίς για μια σχετικά χαλαρή διαδρομή.

Σε δρόμους με στροφές η χειροκίνητη λειτουργία είναι μια πραγματική πανδαισία. Ο αναβάτης επιλέγει ταχύτητες μόνο με τα δάχτυλα του αριστερού χεριού και αφού το συνηθίσει, η προσοχή πηγαίνει μόνο στην οδήγηση. Και μην ξεχνάτε, μιλάμε για το MT-09 – μια σπορ και διασκεδαστική μοτοσυκλέτα σε δρόμους με στροφές. Το χειροκίνητο σύστημα είναι απολύτως "πειθαρχημένο" και αλλάζει ταχύτητες όπως ζητάει ο αναβάτης - ακόμα κι αν αυτό σημαίνει κατέβασμα από την 6η στην 1η, στην κόκκινη γραμμή των στροφών, δηλαδή το σύστημα δεν θα περιορίζει τον αναβάτη, και αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο για τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας.

ΥΑΜΤτ3.jpg

 

Μπορούμε να συνοψίσουμε και να πούμε ότι το σύστημα λειτουργεί καλά, πολύ καλά. Η αλλαγή ταχυτήτων είναι πολύ γρήγορη, ο αλγόριθμος είναι αρκετά καλός και αλλάζει ταχύτητες εγκαίρως στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ υπάρχουν και μικρά χαρακτηριστικά όπως το να αφήνεις την πρώτη ταχύτητα για στάθμευση ή να ξεκινάς με τη μανέτα του φρένου, οπότε φαίνεται ότι η Yamaha σκέφτηκε τα πάντα.
Μετά από όλα αυτά, πρέπει να θυμάστε ότι πρόκειται για το MT-09 - μια πολύ σπορ και διασκεδαστική μοτοσυκλέτα με ισχυρό τρικύλινδρο κινητήρα και εξαιρετική οδική συμπεριφορά τελευταίας γενιάς. Δεν είναι πλέον μια φθηνή και απλή οικονομική μοτοσυκλέτα όπως πριν από μια δεκαετία, αλλά μια ποιοτική και καλά εξοπλισμένη μοτοσυκλέτα με τα πιο προηγμένα διαθέσιμα ηλεκτρονικά βοηθήματα. Ναι, θα θέλαμε μια μανέτα συμπλέκτη εκτός από τον αυτόματο μηχανισμό - κυρίως για να ρυθμίζει την ισχύ του κινητήρα σε καταστάσεις που ο αναβάτης θέλει περισσότερο έλεγχο - για παράδειγμα σε ελιγμούς σε πολύ χαμηλές ταχύτητες.

Η Yamaha μπαίνει ξανά στο... αυτόματο πεδίο και αυτή τη φορά το κάνει σωστά. Στόχος είναι φυσικά, να γίνει ο χώρος των μεγάλων μοτοσυκλετών προσιτός σε επιπλέον αναβάτες και νέο κοινό - σε αυτό για το οποίο η λειτουργία συμπλέκτη και κιβωτίου ταχυτήτων αποτελεί εμπόδιο. Δηλαδή για αναβάτες οποιουδήποτε επιπέδου οδήγησης. Το σύστημα Y-AMT είναι ένα πολύ καλό σύστημα, το οποίο, όπως αναφέρθηκε, αλλάζει γρήγορα ταχύτητες και έχει καλό έως πολύ καλό αλγόριθμο. Θα εξευγενιστεί σίγουρα περαιτέρω στο μέλλον, ώστε πιθανότατα να φτάσει σε μια λειτουργία που επιδιώκει την τελειότητα - την ίδια διαδικασία που έχει υποστεί το εξαιρετικό DCT της Honda από τότε που παρουσιάστηκε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Εκτιμούμε ότι το αυτόματο σύστημα Y-AMT θα φτάσει και σε άλλα μοντέλα. Ενδεικτικά, προβλέπεται ότι το MT-07 θα λάβει σύντομα μια σημαντική αναβάθμιση - τόσο στον κινητήρα όσο και στα ηλεκτρονικά - και θα ευθυγραμμιστεί με τους ανταγωνιστές του στην κατηγορία. Το σύστημα Y-AMT θα εγκατασταθεί επίσης στην ανανεωμένη πλατφόρμα, οπότε μπορούμε να περιμένουμε τα αυτόματα MT-07 και Tracer 700 μαζί με τις χειροκίνητες εκδόσεις, και ίσως - ποιος ξέρει -  ποιό άλλο μοντέλο θα υιοθετεί δυνητικά την προαναφερθείσα νέα τεχνολογία.

ΥΑΜΤτ4.jpg

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο Yamaha MT-09 Y-AMT 2024
Αντιπρόσωπος Yamaha - Motodynamics
Τιμή (€) Από 11.790 ευρώ
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, Υγρόψυκτος, 2EEK, τετραβάλβιδος, τρικύλινδρος σε σειρά
Κυβισμός (cc) 890
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 78 × 62,1
Συμπίεση 11,5 : 1
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος
Μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Περιμετρικό
Κάστερ (°)  24º40'
Ίχνος (mm) 108
Μεταξόνιο (mm) 1.430
Ύψος σέλας (mm) 825
Πλάτος (mm) 820
Βάρος (kg)   196
Ρεζερβουάρ (lt)  14
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 41 χιλ.
Πίσω  ανάρτηση με μοχλικό, Ψαλίδι
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70ZR17M/C (58W) χωρίς αεροθάλαμο
Πίσω  180/55ZR17M/C (73W) χωρίς αεροθάλαμο
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο υδραυλικοί δίσκοι 298 χιλ.
Φρένα Μονό υδραυλικό δισκόφρενο, Ø 245 χιλ.
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  119 / 10,000
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 9,5/ 7,000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2024 08:19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Ducati Scrambler 800 Next-Gen Icon – Αποστολή στη Valencia
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon