.
Κατηγορία Enfield
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2024 16:19

Πρώτη επαφή – Royal Enfield Shotgun 650 2024

Στα πλαίσια της μεγάλης θεματικής βόλτας One Ride 2024, που διοργάνωσε η Royal Enfield, είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε την ολοκαίνουργια bobber της Royal Enfield, μία από τις ομορφότερες και οδηγικά πιο ενδιαφέρουσες επιλογές της κατηγορίας της.

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες οδήγησης: Βασίλης Κωστάκος

Royal Enfield Shotgun 650 2024 Τιμή: Από 7.490 ευρώ (στον χρωματισμό δοκιμής: 7.590 ευρώ)

Η Shotgun 650 ανήκει στην δικύλινδρη γκάμα της Royal Enfield, αποτελώντας την πιο φρέσκια προσθήκη σε αυτή καθώς είναι «μόλις» μοντέλο 2024. Η συζήτηση για την μοτοσυκλέτα ξεκίνησε από το τέλος του 2022, ενώ το φθινόπωρο του 2023 έγινε η επίσημη αποκάλυψη της μοτοσυκλέτας. Δεν θα κρύψω ότι ήθελα να την οδηγήσω από όταν την είδα πρώτη φορά, ιδίως από κοντά και η ευκαιρία να την βολτάρεις, μαζί με δεκάδες ιδιοκτήτες Royal Enfield σε μία μοναδική θεματική βόλτα, ήταν εκ των ουκ άνευ.

Κόσμημα εμφάνισης και ποιότητας

Μία μοτοσυκλέτα πανέμορφη και «γεμάτη» στο μάτι, που έφτασε στο σημείο συνάντησης σε έναν εντυπωσιακό χρωματισμό με βάση το σιέλ και ζωηρές κίτρινες λεπτομέρειες – πρόκειται για τον Plasma Blue. Η μοτοσυκλέτα μας περίμενε με διπλή σέλα  - είναι στο χέρι του αναβάτη να αφαιρέσει εύκολα την πίσω σέλα αλλά και την βάση της, αν θέλει-, οπότε με ευκολία ακολούθησε στην βόλτα και ένας καλός φίλος. Μια σύντομη επαφή με την εργονομία της μοτοσυκλέτας, σε συστήνει σε ένα τιμόνι φαρδύτερο και χαμηλότερο από αυτό της Super Meteor, που μαζί με την τοποθέτηση των μαρσπιέ πιο πίσω, κάνουν την θέση οδήγησης πιο «συμβατική» και επιτρέπουν ακόμα και σπορ ορέξεις. Αν και το τιμόνι μου φάνηκε λίγο στενό στην αρχή, το εκτίμησα περισσότερο εν κινήσει – όπως και την δυνατότητα του να ρυθμιστεί.

Η ποιοτική εντύπωση του Shotgun κυριολεκτικά σπάει τα κοντέρ, με άφθονη χρήση μετάλλου χωρίς... τσιγκούνεμα στα χαρακτηριστικά των φύλλων εκεί που πρέπει  - εμπρός φτερό, ρεζερβουάρ, πλαϊνά καπάκια και πίσω θόλος είναι πλήρως μεταλλικά-, διακόπτες ανάλογης ποιότητας με μεταλλικά κελύφη (δεν συγκρίνονται ούτε με τα καλύτερα πλαστικά, να τα λέμε και αυτά), βαφή για διδακτορικό και απροβλημάτιστο φινίρισμα. Κανένα τρίξιμο και ανεπιθύμητος θόρυβος δεν μας απασχόλησε. Η Royal Enfield διατείνεται ότι οι μοτοσυκλέτες της είναι «φτιαγμένες σαν όπλα» (Built like a Gun) και αυτή η προσέγγιση φυσικά και ευθύνεται για τα χορταστικά 240 κιλά της μοτοσυκλέτας, γεμάτης και έτοιμης για οδήγηση. Προφανώς δεν μπορείς να τα έχεις όλα... Αλλά, δείτε και στις φωτογραφίες: Τέτοιες γυαλάδες, τέτοια ολοκληρωμένη εμφανισιακά δουλειά, δεν βρίσκεις παρά μόνο σε Αμερικάνες – που είναι και 3-4 φορές ακριβότερες από την Shotgun…

Οδηγική απόλαυση εγγυημένη

Δεν μπορείς παρά να μην σχολιάσεις την ποιότητα κύλισης του Shotgun, μια ποιότητα του που μπήκε δυναμικά στο προσκήνιο καθώς η ομάδα ξεκινούσε για μπόλικα χιλιόμετρα Εθνικής, πριν στρίψουμε για Μάνδρα και Ερυθρές. Προφανώς στημένη με έμφαση στην σταθερότητα -που συνεπάγεται μια πιο βαριά αίσθηση στις αλλαγές κατεύθυνσης- η Shotgun καταπίνει τις ευθείες μηδενίζοντας τον χρόνο. Αν οι «μαμά» σέλες ήταν λιγότερο σκληρές, θα μιλούσαμε για προσέγγιση του ιδανικού καθώς αυτές είναι ο λόγος που θα κάνετε τις πρώτες στάσεις. Η διαδρομή μέχρι τις Ερυθρές είναι βέβαια περίπου μονόωρη, ειδικά αν πάρετε τον χρόνο σας και πάτε «χαλαρά», που λέμε, με 80-90 και ούτε εγώ, αλλά ούτε και ο συνεπιβάτης μας αντιμετωπίσαμε σοβαρό πρόβλημα.

Ο δικύλινδρος των 650 κυβικών χρησιμοποιεί στροφαλοφόρο 270 μοιρών, κάτι που και το ακούς και το αισθάνεσαι. Μιλάμε για ένα μάλλον ήσυχο μοτέρ, που «γουργουρίζει» παρά «βροντά», ενώ έχει πραγματικά ως άγνωστη λέξη τους ανεπιθύμητους κραδασμούς. Δεν καταλαβαίνεις τί-πο-τα! Μόνο τους παλμούς ισχύος, οι οποίοι μάλιστα γίνονται περισσότερο αντιληπτοί από τον μπάσο ήχο της εισαγωγής, παρά στα χέρια ή τα πόδια σου. Με 47 ίππους ισχύος δεν περιμένεις επιδόσεις που σκίζουν τον ασφαλτοτάπητα, αλλά η γεμάτη απόδοση του μοτέρ και η απροσδόκητη, θα έλεγαν ορισμένοι, διάρκεια του μέχρι αρκετά ψηλά, αντισταθμίζει απόλυτα τα «ξερά άλογα». Το πλεονέκτημα ενός μεγαλύτερου σε κυβισμού μοτέρ – η ροπή- είναι παρόν και εδώ.

Σε πιο χαλαρούς ρυθμούς λοιπόν, το «πήγαινε» κομμάτι της διαδρομής για τις Ερυθρές ολοκληρώθηκε, με σύμμαχο τον εκπληκτικό χθεσινό (22/9) καιρό και η βόλτα ολοκληρώθηκε σε καφετέρια στο κέντρο του οικισμού, όπου οι συμμετέχοντες πήραμε αναμνηστικά δώρα και απολαύσαμε τον καφέ μας.

«Δώρο από μένα, σημάδια και στα δύο μαρσπιέ!»

Μετά την λήξη της εκδήλωσης, η επιστροφή ήταν ελεύθερη και, έχοντας ξεκινήσει λίγο νωρίτερα από τους φίλους για να τραβήξω τις οδηγικές φωτογραφίες που βλέπετε, έχω ανοικτό δρόμο μπροστά μου... Χωρίς το «κονβόι» των Royal Enfield και τις απαιτήσεις μίαας ομαδικής βόλτας, ανεβάζω λίγο ρυθμούς στην γνωστή τοις πάσι για τις στροφές της, διαδρομή. Και εκεί έρχεται να σε εκπλήξει το εξαιρετικό, τηρουμένων πάντα των αναλογιών της κατηγορίας της, στήσιμο του Shotgun. Στιβαρότατη βασική δομή και με ένα σετ αναρτήσεων που δεν είναι «σούπες», κάθε άλλο μάλιστα- από την Showa, εμπρός και πίσω, με το ζεύγος αμορτισέρ να ρυθμίζεται σε προφόρτιση-, θέλει απλώς να κατανοήσεις τον διαφορετικό τρόπο πίεσης που χρειάζεται μία cruiser, με σημαντικό βάρος επί του πίσω τροχού και την ανάλογη, «αργή» γεωμετρία. Ο κινητήρας ακολουθεί ανάλογα και δεν τον χαλά καθόλου, να δουλεύει με το γκάζι τέρμα ανοικτό.

Και ο Βέλγος συνεργάτης μας Thierry Sarasyn είχε επισημάνει το πόσο άνετα ένιωσε στην μοτοσυκλέτα σε σβέλτους ρυθμούς και να που ήρθε η ώρα να τον επιβεβαιώσω. Φυσικά αξίζει να σημειώσω ότι είχα εξαιρετικές συνθήκες καιρού και μία πολύ καλή σε γενικές γραμμές άσφαλτο να «παίζει» μαζί μου... αλλά και τα δύο μαρσπιέ, βρήκαν κάτω μόλις τα πράγματα ζωήρεψαν αρκετά! Έτσι και το ανέφερα στον άνθρωπο της MUVUS που παρέλαβε την μοτοσυκλέτα στο τέλος της μέρας, με την φράση του υποτίτλου παραπάνω...

Μία ακόμα ιδιαιτερότητα που πρόσεξα αφορά τα φρένα του Shotgun – ο μεγάλος δίσκος πίσω στα 300 χιλιοστά δεν είναι τυχαία επιλογή, αφού έχει να κάνει με μία ανάλογη κατανομή βάρους. Και το φρενάρισμα με το δεξί πεντάλ γίνεται ακόμα και πρωταγωνιστικό στα σημεία – η δύναμη του πίσω φρένουν είναι εκπληκτική, αν και το δάγκωμα του λίγο απότομο. Το εμπρός φρένο συμπληρώνει τις ανάγκες όταν ανεβάσεις ρυθμό, ενώ συνολικά το σύστημα ήταν απροβλημάτιστο.

Αξιόλογη τιμή, ξεχωριστή μοτοσυκλέτα

Με τα μεσαία cruisers να αποτελούν μία εδώ και κάποιο καιρό εδραιωμένη κατηγορία, το «προϊόν» της Royal Enfield ξεχωρίζει με την προβολή ενός πιο έντονου χαρακτήρα και ενός συγκεκριμένου επιπέδου ποιότητας-φινιρίσματος. Βέβαια ο αγοραστής έχει τελικά να υπολογίσει και τον παράγοντα του διπλώματος A2, γύρω από τον οποίο κινείται η κατηγορία και έτσι, τιμολογιακά, το Shotgun 650 πέφτει μέσα στο επίπεδο της αγοράς. Μπορεί να μην είναι δυναμικά πιο «προσιτό», αν μπορείς να πεις κάτι τέτοιο, από τους άμεσους ανταγωνιστές του, αλλά σίγουρα κερδίζει την μάχη των εντυπώσεων για τους δικούς του λόγους. Είναι μία από τις απολαυστικότερες μοτοσυκλέτες ανάλογου ύφους που είχα την τύχη να οδηγήσω.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2024 16:35

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Royal Enfiel Super Meteor 650
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon