.
Κατηγορία MotoGP
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024 14:42

Τετρακύλινδρος εν σειρά «τέλος» στο MotoGP – V4 και από την Yamaha!

Τα επί μήνες σενάρια φαίνεται να επιβεβαιώνονται περίτρανα, με το τελευταίο «κάστρο» των εν σειρά κινητήρων στο MotoGP να πέφτει.

Πολλή ήταν η συζήτηση που έγινε, τα τελευταία χρόνια, για τους κινητήρες των MotoGP και το κατά πόσο η διάταξη τους, επηρεάζει τα αποτελέσματα των ομάδων. Κυρίαρχη τεχνική επιλογή ήταν πάντα ο V4 (Honda, Ducati, KTM, Aprilia) με μόνο την Yamaha και την Suzuki να χρησιμοποιούν εν σειρά κινητήρες. Όσον αφορά τα αποτελέσματα... να πούμε ότι στα τελευταία 10 πρωταθλήματα, την κούπα των κατασκευαστών έοχυν σηκώσει 9 φορές οι V4 κινητήρες (Honda-Ducati), με μόνη εξαίρεση το 2015 και την Yamaha.

Με την Suzuki δυστυχώς απούσα, μόνο η Yamaha έμεινε να υποστηρίζει την επιλογή των εν σειρά κινητήρων, όμως και αυτό φαίνεται ότι θα αλλάξει – πιθανόν ακόμα και από του χρόνου. Μιλάμε για μία κοσμοϊστορική απόφαση για την Yamaha, η οποία από την αρχή της εμπλοκής της στα MotoGP μέχρι και τώρα (αλλά και από την εποχή των δίχρονων), χρησιμοποιούσε μοτέρ σε σειρα. Τώρα επιβεβαιώνεται από δηλώσεις του ίδιου του Lin Jarvis, η νέα κατεύθυνση: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αναπτύσσουμε έναν κινητήρα V4, είναι κάτι που πηγαίνει πίσω αρκετό καιρό, επειδή όσο η Suzuki ήταν εδώ, ήμασταν οι μόνοι με εν σειρά κινητήρα. Προφανώς όλοι οι άλλοι χρησιμοποιούσαν V4. Στα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχουμε δει πάρα πολλές τεχνικές εξελίξεις στο άθλημα (...) και όταν όλοι οι ανταγωνιστές σου χρησιμοποιούν V4, αλλά και κοιτώντας στους κανόνες του 2027, είναι σημαντικό για εμάς να καταλάβουμε την σύγκριση μεταξύ V4 και εν σειρά. Το project είναι εντός προγράμματος, ο κινητήρας μας δοκιμάζεται ήδη στο δυναμόμετρο».

Ο Jarvis δήλωσε επίσης, ότι δεν αποκλείεται ο V4 κινητήρας να μπει εν δράση πριν την αλλαγή των κανόνω το 2027: «Όταν ο V4 θα είναι γρηγορότερος από τον εν σειρά, θα τον φέρουμε στην πίστα. Θα δούμε. Προφανώς μία από τις προθέσεις μας είναι να ελέγξουμε τι κινητήρα χρειαζόμαστε το 2027. Αλλά αυτή την στιγμή το 2027 είναι μακριά ακόμη, οπότε χρειάζεται να ξεκινήσουμε τώρα. Πρέπει να αποκτήσουμε εμπειρία. Δεν ξέρω πότε θα τον δείτε σε αγώνες, αλλά οι δοκιμές στην πίστα δεν είναι και τόσο μακριά».

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024 15:58

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon