.
Κατηγορία Αλλοι
Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024 17:08

WorldSSP300 τέλος από το 2026, νέα κατηγορία στη θέση τους

Αλλαγές στη δομή του WorldSBK σε δύο χρόνια με μια νέα εισαγωγική κατηγορία που ακόμη δεν περιγράφεται επακριβώς.

Η Επιτροπή Superbike της FIM ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024, πως μια νέα αγωνιστική κατηγορία θα εμπλουτίσει το πρόγραμμα του MOTUL FIM Superbike World Championship από το 2026 και η οποία θα αντικαταστήσει τη σημερινή μικρότερη κλάση Supersport 300 (WorldSSP300) που εντάχθηκε στο πρόγραμμα του πρωταθλήματος το 2017.

Η νέα κατηγορία προορίζεται να αναλάβει εκ νέου τον ρόλο της πύλης εισαγωγής στο WorldSBK αναδεικνύοντας νέα ταλέντα, ωστόσο το ανακοινωθέν της FIM δε γίνεται πιο συγκεκριμένο στο ποιόν της. Περιορίζεται μόνο στο να εξηγήσει πως βασικός στόχος της αλλαγής είναι να ομαλοποιηθεί το μονοπάτι προς τις μεγαλύτερες κατηγορίες και δη την αμέσως ψηλότερη, FIM Supersport World Championship (WorldSSP), μειώνοντας το χάσμα ανάμεσα στους κινητήρες 300 και 400 κυβικών του WorldSSP300 ως τους πολύ ισχυρότερους του WorldSSP που ξεκινούν από τα τετρακύλινδρα 600 και φτάνουν ως τα δικύλινδρα 950.

Αν και η επίσημη εκδοχή μας ενημερώνει πως οι προδιαγραφές της νέας κατηγορίας θα οριστικοποιηθούν και κοινοποιηθούν από την Επιτροπή Superbike στις "ερχόμενες εβδομάδες και μήνες", είναι ήδη σαφές πως πάμε σε μεγαλύτερους κυβισμούς ή/και περισσότερη δύναμη και πλέον οι επιλογές αρχίζουν να αχνοφαίνονται.

Η πιο λογική μαντεψιά θα έφερνε μια σειρά από μοτοσυκλέτες με μεγάλο ενδιαφέρον στην αγορά που ωστόσο δε χωρούν στα Supersport, βλέπε Aprilia RS660, Honda CBR650R, Suzuki GSX-8R, Triumph Daytona 660 και Yamaha R7. Δοθέντος πως πρόκειται για μοτοσυκλέτες με έρεισμα στην αγορά και τιμές που δε στέλνουν τον υποψήφιο πελάτη κατευθείαν στον καρδιολόγο, πιθανότατα συνιστούν τις ιδανικότερες επιλογές για να στελεχώσουν τη νέα κατηγορία και ταυτόχρονα να ικανοποιούν την ανάγκη διασύνδεσης του πρωταθλήματος αυτού με την αγορά.

Θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει και μια κίνηση σε ένα λίγο πιο χαμηλό σκαλί, λ.χ. στα 500 κυβικά με μοτοσυκλέτες όπως το Honda CBR500R, ωστόσο εδώ οι επιλογές είναι σαφώς λιγότερες και πολύ κοντά στα σημερινά δεδομένα των WorldSSP300. Άλλωστε στα πρώτα χρόνια της κατηγορίας αυτής υπήρξαν και συμμετοχές με CBR500R, ωστόσο σύντομα χάθηκαν καθώς αποδείχθηκαν μη ανταγωνιστικές.

Επίσης, όση ώρα γράφονται αυτές οι λέξεις το μυαλό μου αρνείται να ξεκολλήσει από τη νέα φουρνιά τετρακύλινδρων σε σειρά 400 ως 500 cc που σκάνε το ένα μετά από άλλο από την Κίνα, μιμούμενα το Kawasaki ZX-4R. Άραγε θα μπορούσε να στηθεί μια κατηγορία που να τα συμπεριλαμβάνει, καθώς περιμένουμε αρκετά ενδιαφέροντα μοντέλα από Κίνα μεριά, με Kove, QJMOTOR και CFMOTO να έχουν ήδη τέτοιες σπορ μοτοσυκλέτες;

Αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τις επόμενες ανακοινώσεις της FIM, καθώς πλέον είναι δεδομένο πως η επόμενη χρονιά, 2025, θα είναι η τελευταία της κατηγορίας WorldSSP300 όπως τη γνωρίζουμε.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon