.
Κατηγορία TEXNIKA
Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024 10:13

Yamaha – Αποκάλυψε το ημιαυτόματο κιβώτιο Y-AMT για τις νέες μοτοσυκλέτες (+video)

Το νέο ημιαυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων λέγεται ότι θα είναι πιο γρήγορο ακόμη και από αλλαγές με quickshifter.

Επιβεβαιώνοντας τα ρεπορτάζ που κάναμε πριν από κάποιο καιρό -μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο με ένα κλικ εδώ- η Yamaha παρουσίασε, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, το νέο ημιαυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων που ετοιμάζει για τα μελλοντικά της μοντέλα, ονόματι Υ-ΑΜΤ. Η ονομασία, σημαίνει Yamaha Automated Manual Transmission και μας καταδεικνύει άμεσα, τον μηχανισμό με τον οποίο θα λειτουργεί το σύστημα: Είναι μία συμβατική χειροκίνητη μετάδοση, με ηλεκτρονικό αυτόματο έλεγχο.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει η Yamaha, το νέο ημιαυτόματο κιβώτιο θα μπορεί να αλλάζει σχέσεις ταχύτατα, πιο γρήγορα ακόμη και από ένα χειροκίνητο κιβώτιο με quickshifter, ενώ το όλο σύστημα θα είναι σημαντικά ελαφρύ (μόλις στα 2,8 κιλά έξτρα) και θα παρουσιαστεί για μία σειρά μοτοσυκλετών του μέλλοντος, με έμφαση στα μοντέλα επιδόσεων.

Το σημερινό ρεπορτάζ, μας παρουσιάζει τους νέους διακόπτες που είναι απαραίτητοι για την λειτουργία του: Μία «σκανδάλη» στο δεξί μέρος του τιμονιού, που θα εναλλάσσει μεταξύ χειροκίνητης και αυτόματης επιλογής ταχυτήτων, αλλά και δύο παρόμοια πλήκτρα στο αριστερό μέρος, με τα χαρακτηριστικά + και -. Στις λειτουργίες του συστήματος, θα περιλαμβάνονται και δύο επιλογές αυτόματων αλλαγών, D ΚΑΙ D+, με την δεύτερη να είναι πιο σπορ. Μάλιστα, φαίνεται ότι τα αριστερά πλήκτρα είναι δύο κατευθύνσεων, άρα ο αναβάτης έχει την δυνατότητα να τα χειριστεί με ένα μόνο δάκτυλο.

Μανέτα συμπλέκτη και επιλογέας ταχυτήτων... γιοκ, λοιπόν, καθώς το σύστημα καταργεί την ανάγκη και για τα δύο, αφήνοντας τον έλεγχο τους στην ηλεκτρονική μονάδα. Καθώς ο αναβάτης, ακόμη και στην χειροκίνητη λειτουργία, θα μπορεί να αλλάζει σχέσεις πανεύκολα με την χρήση δύο πλήκτρων μόνο, θα μπορεί να είναι περισσότερο συγκεντρωμένος στην οδήγηση και να «συγκεντρώνεται στην στάση του σώματος και στην κατανομή του βάρους του στα μαρσπιέ». Παράλληλα, το σύστημα δεν θα κάνει την μοτοσυκλέτα φαρδύτερη, ακόμα ένα εργονομικό-χωροταξικό κέρδος, ενώ το σύστημα θα συνεργάζεται άμεσα και με το ride-by-wire έλεγχο του γκαζιού, άρα και με τυχόν σύστημα cruise control.

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, κατά πάσα πιθανότητα περιμένουμε την παρουσίαση τουλάχιστον ενός νέου μοντέλου από την Yamaha, με το νέο ημιαυτόματο κιβώτιο. Θα είναι άραγε... ένα νέο Tracer, ένα νέο Tenere, ή μήπως πρώτα από όλα, θα το «φορέσει» το R9;

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024 11:06

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon