.
Κατηγορία Voge
Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024 22:30

Test - Voge SR1 (2024) - Πολυτελής δύναμη

Το νέο Α1 σκούτερ της Voge κατάφερε να μας εκπλήξει με τον συνδυασμό πλουσιότατου εξοπλισμού και ισχυρών επιδόσεων.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Η Voge άνοιξε τον χορό των σκούτερ μόλις στα τέλη του 2022 με το SR4 Max, το alter ego των BMW C400 από το ίδιο εργοστάσιο που κατασκευάζει τα σκούτερ των Γερμανών, και έκτοτε έχει εμπλουτίσει τη γκάμα της με δύο ακόμη μοντέλα, τα SR1 και SR3, καθώς και νέες παραλλαγές των υπαρχόντων, SR4 Max Smart και SR1 ADV.

Όπως σαφώς δηλώνει το όνομά του, το SR1 είναι ο βενιαμίν της φαμίλιας με προδιαγραφές εστιασμένες σε μια από τις πιο καυτές κατηγορίες της αγοράς, την Α1 που μεγάλωσε απότομα με την ισοδυναμία διπλωμάτων οδήγησης Β με Α1 και ΑΜ. Σχεδιαστικά πατά στις οικογενειακές γραμμές των SR, βάζοντας ωστόσο ξεκάθαρο στόχο τους ως τώρα πρωταγωνιστές της κατηγορίας, Honda PCX και Yamaha NMAX, με την επιλογή τροχών 14-13 ιντσών (μπρος-πίσω) να το φέρνει πιο κοντά στο πρώτο.

A15A6849 web

Από κει και πέρα η Voge ακολουθεί την πεπατημένη του SR4 Max, δηλαδή φορτώνει το σκούτερ της με ένα χλιδάτο πακέτο εξοπλισμού που το κάνει αυτομάτως να ξεχωρίζει. Αφενός διαθέτει την "πολυτέλεια" του δικάναλου ABS - που δεν είναι υποχρεωτικό στην Α1, αρκεί το CBS - και ενός traction control που μπορεί να απενεργοποιηθεί, αφετέρου γαρνίρει με πολλά προσόντα που απλώνονται σε όλα τα επίπεδα, από την ασφάλεια ως την πρακτικότητα.

Για την παθητική ασφάλεια του αναβάτη φροντίζει το σύστημα προειδοποίησης απότομου φρεναρίσματος ESS, ενώ η χρηστική πλευρά του SR1 περιλαμβάνει keyless χειρισμό (κινητήρας, σέλα, ρεζερβουάρ), μεγάλη οθόνη με συνδεσιμότητα που ενσωματώνει και μια μικρότερη LCD με διάφορες αριθμητικές ενδείξεις (ώρα, κατανάλωση, τάση μπαταρίας και χιλιομετρητής), παροχή φόρτισης USB και το νέο σήμα-κατατεθέν της Voge, μια μπροστινή κάμερα καταγραφής υψηλής ανάλυσης.

Αυτή ελέγχεται μόνο μέσω έξυπνου τηλεφώνου, καθώς δεν έχει καμιά σχετική ρύθμιση στην οθόνη ή στο τιμόνι, αλλά στην ουσία αρχίζει να καταγράφει αυτόματα από τη στιγμή που εκκινεί το σκούτερ. Η μονάδα ελέγχου της βρίσκεται κάτω από σέλα στο καλυμμένο πίσω μέρος του αποθηκευτικού χώρου μαζί με τη μπαταρία και ο μόνος λόγος για πρόσβαση εκεί είναι για τοποθέτηση κάρτας μνήμης για την κάμερα που αποθηκεύει κυκλικά, δηλαδή όταν γεμίσει αρχίζει να ξαναγράφει από πάνω.

A15A6864 web

Το κορμί του Voge SR1 είναι μαζεμένο και συμπαγές, όπως και οι ανταγωνιστές του, αλλά σε καμιά περίπτωση μικρό. Απεναντίας ο υποφαινόμενος μεγαλόσωμος (1.82 m) αναβάτης βρήκα άνετα τη θέση μου χωρίς να στριμώχνω τίποτα, εργονομικώς όλα καλά. Στη συνέχεια τις εντυπώσεις αποπειράται να κλέψει ο κινητήρας.

Ο υγρόψυκτος μονοκύλινδρος της Voge στο ντεμπούτο του στην ελληνική αγορά βγάζει δόντια με το καλημέρα με δυνατή επιτάχυνση για τα δεδομένα της κατηγορίας του. Το SR1 ξεκολλά γρήγορα από στάση, ενώ έχει και καλές ρεπρίζ ως τουλάχιστον τα 60 km/h. Εκεί όμως που περιμένεις τον διβάλβιδο κινητήρα να παραδώσει πνεύμα, στα ψηλά του στροφομέτρου το SR1 συνεχίζει πέρα από τα συνήθη όρια των Α1 σκούτερ, καθώς βλέπει τα 110 km/h στο κοντέρ και σε ευνοϊκές συνθήκες και 115. Κι αυτά με έναν βαρύ αναβάτη στη σέλα του, έτσι;

Η κίνηση στον ανοικτό δρόμο με 90 km/h σταθερά στο κοντέρ είναι παραπάνω από εφικτή, καθώς δε μου έδινε την εντύπωση πως το έχω φτάσει στα όριά του, πατώντας σταθερότατα στο οδόστρωμα χάρη στον 14άρη μπροστινό τροχό.

Ανάλογα πολύ καλή εικόνα άφησε και το σύστημα που αναλαμβάνει τα χαλιναγωγήσει αυτή τη δύναμη, τα φρένα. Και εδώ το SR1 παίρνει υψηλό βαθμό με όλη τη δύναμη που χρειάζεται και αρκετά καλή ακρίβεια στη μανέτα για τα δεδομένα της κατηγορίας.

Η δε μέση κατανάλωση καυσίμου συγκαταλέγεται επίσης στα προσόντα του με 2.5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, κάτι που με το οκτάλιτρο δοχείο που διαθέτει μεταφράζεται σε αυτονομία άνω των 300 χιλιομέτρων.

A15A6897 web

Οφείλω να αναγνωρίσω πως η Voge έχει κάνει άλματα μέσα σε μερικά χρόνια και αυτό αντανακλάται εξόχως στο SR1. Είναι ένα καλοδεμένο και προσεγμένο σκούτερ, σωστά στημένο, με κινητήρα που συνδυάζει και τσαγανό και διάρκεια.

Η εργονομία του βολεύει πληθώρα σωματότυπων διατηρώντας τη σέλα χαμηλά, στα 775 χιλιοστά από το έδαφος - ακριβώς όσο και στο SR4 Max. Η αεροδυναμική του προστασία είναι επίσης αρκετά καλή καλύπτοντας τα πόδια και όλον τον κορμό. Στη δική μου περίπτωση το κεφάλι ήταν έξω από τα υπήνεμα και ήθελε λίγο σκύψιμο για να καλυφθεί πλήρως, ωστόσο στις ταχύτητες του SR1 είναι μάλλον μικρό το κακό.

Τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά αναδεικνύονται σε σημαντικά στοιχεία όπως τα εξαιρετικά φώτα και τον πληρέστατο (για σκούτερ Α1) πακέτο ασφαλείας με ABS, TC και ESS. Μιλώντας για το traction control, στις στεγνές και ζεστές μέρες που είχα στη διάθεσή μου το SR1 δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, συνεπώς δε βρήκα κανένα λόγο για να το απενεργοποιήσω - με ένα δικό του κουμπί στο τιμόνι. Σε κάθε περίπτωση, αφού δεν ενοχλεί ας υπάρχει ως μαξιλαράκι για τη σπάνια κακιά στιγμή που ο πίσω τροχός θα πατήσει εκεί που δεν πρέπει.

Υπάρχουν σημεία βελτίωσης, όπως η κάπως αναχρονιστική οθόνη με τα ενσωματωμένα κουμπιά και τη μικρή LCD που είναι λίγο δυσδιάκριτη στο φως της ημέρας, καλός θα ήταν και λίγο περισσότερος χώρος κάτω από τη σέλα, αλλά στα χρήματα που ζητά η Voge για το SR1 τα προσπερνώ πανεύκολα.

Τα €2,595 το φέρνουν στο κάτω άκρο της κατηγορίας και του δίνουν έναν ακόμη, ίσως τον σημαντικότερο, πόντο πέρα από τα όσα καλά έχω ήδη απλώσει στις παραπάνω αράδες.

A15A6927 web

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market
Κράνος: MT Thunder 3 SV Jet Silton B2
Τζάκετ: Nordcode X-City
Γάντια: Five E3 Evo
Μποτάκια: Forma Cooper Camo

Κατασκευαστής / Μοντέλο Voge SR1 (2024)
Αντιπρόσωπος Mototrend
Τιμή (€) 2,595
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, Υ/Ψ, 1ΕΕΚ, 2 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 124.9
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 52.4 x 57.9
Συμπίεση 11:1
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός Bosch
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Ξηρός φυγοκεντρικός
Μετάδοση Αυτόματη διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT)
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,320
Ύψος σέλας (mm) 775
Μήκος (mm) 1,945
Πλάτος (mm) 740
Ύψος (mm) 1,265
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg)   139 (στεγνό)
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  8
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Tηλεσκοπικό πιρούνι 31mm, διαδρομή 93 mm
Πίσω  Δύο αμορτισέρ χωρίς μοχλικό, διαδρομή 103 mm, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων
   
Ελαστικά Helios (tubeless)
Μπροστά 110/70-14
Πίσω  130/70-13
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 240 mm με δαγκάνα δύο εμβόλων, ABS 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220 mm με δαγκάνα ενός εμβόλου, ABS 
   
Εξοπλισμός Οθόνη με συνδεσιμότητα Bluetooth, κάμερα (dash cam) στο μπροστινό μέρος με αυτόματη εγγραφή, δικάναλο ABS, traction control με επιλογή απενεργοποίησης, προειδοποίηση φρένων έκτακτης ανάγκης (ESS), DRL LED φώτα ημέρας, keyless κεντρικός διακόπτης, αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα για ένα ανοικτό κράνος, ντουλαπάκι στην ποδιά με παροχή φόρτισης USB, σχάρα φόρτωσης στην ουρά, πλαϊνό και κεντρικό σταντ, χειρόφρενο 
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  11.6 / 8,500
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  1.1 / 6,500
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024 22:32

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Voge SR4 Max 2023
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon