.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2024 12:59

Χιλή – Μεγάλες ζημιές σε γεωγλυφικά 1.000 ετών από τους μηχανοκίνητους αγώνες

Μία σκοτεινή σελίδα για την μηχανοκίνητη off-road κοινότητα, ένα σημείο στο οποίο, δυστυχώς, θα μπορούσαμε να μην είχαμε φτάσει.

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην Χιλή, η συνεχιζόμενη φθορά των γεωγλυφικών της ερήμου Atacama, ένα μοναδικό ιστορικό ορόσημο που πηγαίνει πάνω από 1.000 χρόνια πίσω. Η συνεχώς αυξανόμενη και, όπως φαίνεται, αλόγιστη επέκταση του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην περιοχή, έχει προκαλέσει μεγάλες και ίσως ανεπανόρθωτες ζημιές, στο μέρος.

Το γεγονός γίνεται ακόμη πιο λυπηρό, αν σκεφτεί κανένας ότι ακριβώς λόγω της διοργάνωσης αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού, στην έρημο Atacama και ειδικότερα του Dakar, πάρα πολλοί άνθρωποι έμαθαν για αυτή αλλά και τα γεωγλυφικά. Δυστυχώς όμως, όπως αποκαλύπτεται και από φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν σε ισπανόφωνα μέσα ενημέρωσης, τα σημαντικά αρχαιολογικά ορόσημα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και ίσως μιλάμε και για καταστροφή τους, από την συνεχή διέλευση οχημάτων. Για την ιστορία, τα γεωγλυφικά αναφέρεται ότι κατασκευάστικαν μετακύ 900 και 1450 μ.Χ, ως βοηθήματα πλοήγησης για τους ταξιδευτές που διέσχιζαν την έρημο, από την όαση Pica μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Για το ζήτημα έχει τοποθετηθεί αναλόγως ο Gonzalo Pimentel, πρόεδρος του Atacama Desert Foundation, στις New York Times, αναφέροντας ότι η σωρευτική ζημιά έχει γίνει από οχήματα αναψυχής, αγώνες αλλά και από φορτηγά ορυχείων. Οι διοργανωτές του Atacama Rally ισχυρίζονται ότι οι αγωνιστικές διαδρομές, έχουν χαραχτεί ειδικά για να αποφεύγονται τα γεωγλυφικά και ότι αυτό αποδεικνύεται και μέσω GPS, δηλώνοντας μάλιστα στην παραπάνω εφημερίδα: «Το πραγματικό πρόβλημα είναι οι οδηγοί ενοικιαζόμενων μοτοσυκλετών, που οδηγούν στην έρημο χωρίς άδεια, κανένας δεν τους λέει τίποτα».

Δυστυχώς, η ζημιά έχει  ήδη γίνει και οι αρμόδιες αρχές της Χιλής, μάλλον πρέπει να επιληφθούν του θέματος τάχιστα, για να αποφευχθεί περαιτέρω καταστροφή αυτού του σημαντικού αρχαιολογικού μνημείου.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2024 13:04

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon