.
Κατηγορία Yamaha
Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2024 09:48

Rally Test Ride – Yamaha Tenere 700 Rally Project “Motodynamics”

Δύο μοτοσυκλέτες παραγωγής, βελτιωμένες έτσι ώστε να δοκιμάσουν τα όριά τους σε έναν απαιτητικό αγώνα. Η ομάδα της Yamaha Racing Motodynamics συμμετείχε στο Hellas Rally Raid 2024 κι εμείς οδηγήσαμε τις δύο Tenere 700 που έφτασαν αλώβητες στον τερματισμό.

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Συμμετοχή και στόχος

Η ελληνική αντιπροσωπεία της Yamaha, Motodynamics, συμμετείχε στο Hellas Rally Raid 2024 με δύο αναβάτες, τον Θανάση Χούντρα, πρωταθλητή enduro και ιδιοκτήτη της σχολής ασφαλούς οδήγησης Riding School, και τον Γιάννη Σεβαστόπουλο, αναβάτη και πρωταθλητή Enduro. Και οι δύο έχουν εμπειρία από αγώνες Rally, μικρότερης διάρκειας, ενώ ο Θανάσης έχει συμμετάσχει την δεκαετία του ’90 και σε διεθνείς αγώνες, όπως το Rally Atlas.

Η συμμετοχή στο Hellas Rally Raid ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία για να δοκιμάσουν τις δυνατότητες μίας μοτοσυκλέτας παραγωγής όπως είναι η Yamaha Tenere 700, με την οποία είχαν τρέξει και την προηγούμενη χρονιά σε ίδιους αγώνες οι Θανάσης Χούντρας και Δημήτρης Χελιώτης. Φέτος, έχουμε τις ίδιες δύο μοτοσυκλέτες οι οποίες έχουν ρυθμιστεί ξεχωριστά από τους αναβάτες τους, αναλόγως αναγκών και στυλ οδήγησης, με τον Θανάση να χρησιμοποιεί την ίδια περσινή μοτοσυκλέτα και ο Γιάννης την δεύτερη της ομάδας.

DSC_0806_-_web.jpg

Ουσιαστικά, η συμμετοχή αφορούσε τις δυνατότητες της μοτοσυκλέτας η οποία από την “βιτρίνα”, διαμορφώνεται και συμμετέχει σε αγώνες πολλών ημερών, δείχνοντας τις δυνατότητές της.

Και στις δύο μοτοσυκλέτες, δεν έχουν γίνει αλλαγές ή επεμβάσεις στον κινητήρα. Είναι στοκ παραγωγής, με τα 74 άλογα που ανακοινώνει το εργοστάσιο, όπου έχει προστεθεί μόνο μία εξάτμιση από τους λαιμούς έως το τελικό, από τιτάνιο, της Termignoni. Από κει και πέρα, κάθε αναβάτης έχει προχωρήσει σε αλλαγές στα περιφερειακά ώστε να την στήσει στα μέτρα του.

DSC_1004_-_web.jpg

Οι αλλαγές

Για παράδειγμα, ο Θανάσης χρησιμοποιεί το ίδιο τιμόνι που φοράει η μοτοσυκλέτα από το εργοστάσιο, σε ψηλούς αποστάτες ώστε να οδηγεί ξεκούραστα όταν είναι όρθιος. Επιπρόσθετα, ο Θανάσης έχει τοποθετήσει δύο φαρδιά μαρσπιέ στην θέση των μαρσπιέ συνεπιβάτη, τα οποία χρησιμοποιεί για να πατάει εκεί στις ανηφόρες. Βάζοντας τα πόδια του εκεί, το κεφάλι βρίσκεται πολύ μπροστά, φτάνοντας πάνω από τον μπροστινό τροχό, κι έτσι, “κάθεται” κάτω, βρίσκει πρόσφυση και σκαρφαλώνει άνετα.

Επίσης, στο μπροστινό σύστημα, έχει τοποθετήσει ένα κιτ με φυσίγγια της Andreanni ώστε να λειτουργεί καλύτερη η ανάρτηση στις νέες συνθήκες.

Πίσω, υπάρχει αμορτισέρ της Ohlins με ξεχωριστό ρεζερβουάρ που πιάνει στην βάση της εξάτμισης.

Ίδια ανάρτηση έχει και ο Γιάννης στο πίσω τμήμα, με το μπροστινό του όμως να προέρχεται αυτούσιο από την Ohlins και την Extra Products. Στην θέση οδήγησης, ο Γιάννης έχει αλλάξει το τιμόνι με ένα ψηλότερο, στους χαμηλούς αποστάτες.

DSC_0794_-_web.jpg

Υπάρχουν φαρδύτερα μαρσπιέ, προστατευτική ποδιά κινητήρα με ένα επιπρόσθετο κομμάτι στον συμπλέκτη μόνο στη μοτοσυκλέτα του Θανάση.

Στα φρένα, έχουμε αλλαγή στους δίσκους όπου χρησιμοποιείται μόνο ένας “μαργαρίτα” μπροστά αντί για δύο, τόσο για μείωση βάρους, όσο και για λιγότερο δάγκωμα, μιας και στις ταχύτητες που κινούνται οι μοτοσυκλέτες στο χώμα, κάτι τέτοιο είναι περιττό.

Ταχύτητα και προσαρμογή

Γενικά οι αγώνες Rally φημίζονται για την ταχύτητά τους αλλά στους ελληνικούς αγώνες, η τελική ταχύτητα δεν είναι κάτι που μπορείς να χρησιμοποιήσεις πολλές φορές. Έτσι, ο Θανάσης, έχοντας την εμπειρία από την περσινή χρονιά, άλλαξε στην δική του μοτοσυκλέτα την τελική σχέση μετάδοσης τοποθετώντας ένα μεγαλύτερο κατά 6 δόντια πίσω γρανάζι. Το αποτέλεσμα ήταν να φτάνει η μοτοσυκλέτα τα 140 χιλιόμετρα τελική με την 6η στα κόκκινα, αλλά κατάφερε να χρησιμοποιεί μόνιμα μία σχέση “πάνω”. Δηλαδή, αντί να πηγαίνει με την 1η ή 2η σχέση σε ψηλές στροφές, μπορούσε να επιλέγει 2η ή 3η σε χαμηλές στροφές, έχοντας διαθέσιμη ροπή πάντα. Αυτό βοηθάει συνολικά στις αργές ταχύτητες αλλά και στις ανηφόρες ενώ δίνει ροή στην οδήγηση ώστε να μειώνεται η κούραση. Μειωμένη κούραση για τον κινητήρα, μειωμένη για τον αναβάτη. Αυτό φαίνεται αμέσως στην μοτοσυκλέτα όπου η ωφέλιμη περιοχή απόδοσης έχει κατέβει χαμηλά και μπορείς να την οδηγάς ομαλά χωρίς να ζορίζεσαι. Μαζεύει χιλιόμετρα πιο εύκολα στο άνοιγμα του γκαζιού, βγαίνει πιο γρήγορα στις εξόδους των στροφών, και προσφέρει εξαιρετική πρόσφυση, χωρίς να τρώει λάστιχα.

DSC_0798_-_web.jpg

Του Γιάννη η μοτοσυκλέτα χρησιμοποιεί τα standard γρανάζια με αποτέλεσμα να θέλει περισσότερη χρήση συμπλέκτη για να “βγει” γρήγορα από μία στροφή, με την ωφέλιμη περιοχή της απόδοσης να βρίσκεται πιο ψηλά, με αποτέλεσμα να θέλει περισσότερη ενασχόληση γενικά από τον αναβάτη.

Διαφορές συναντάμε στις δύο μοτοσυκλέτες και στις ρυθμίσεις των αναρτήσεων. Η Tenere 700 του Θανάση είναι μαλακιά και άνετη, κάτι που την καθιστά εύχρηστη και απολαυστική στο πέρασμα από πέτρες και ανωμαλίες. Είναι ταυτόχρονα όσο πρέπει σφιχτή στην αρχική διαδρομή λόγω ελατηρίων, αλλά αποσβένει τις ανωμαλίες με ευκολία.

DSC_0787_-_web.jpg

Σταθερές και φιλικές

Αυτό της δίνει την δυνατότητα να παραμένει σταθερή μέχρι την – νέα- τελική της, ενώ σε όλες τις χαμηλές και μεσαίες ταχύτητες, είναι σαφώς πιο εύκολη και βολική. Η Tenere 700 του Γιάννη, είναι σκληρότερη, πιο απόλυτη και “αγωνιστική” σε αίσθηση, απαιτώντας από τον αναβάτη περισσότερη δύναμη. Δουλεύει καλύτερα στα γρήγορα κομμάτια, σε σημεία όπου οι αναρτήσεις συμπιέζονται με δύναμη και απότομα χτυπήματα, ενώ γλιστράει πιο εύκολα στα σαθρά και στις πλαγιολισθήσεις με γκάζι. Πιο νευρική θα λέγαμε και σίγουρα, χρειάζεται περισσότερα χιλιόμετρα από του Θανάση για να δουλέψουν σωστά οι αναρτήσεις – αυξάνει και τα όρια προς τα πάνω βέβαια, αν την οδηγάς επιθετικά.

DSC_1103_-_web.jpg

Πιο μαλακιά μοτοσυκλέτα η μία, με κοντές σχέσεις, πιο σκληρή η άλλη με μακριές σχέσεις. Τεράστια διαφορά στην οδήγηση, με την μία να σε ξεκουράζει και την άλλη να απαιτεί.

Αυτές οι αλλαγές αφορούν ξεκάθαρα το στυλ οδήγησης του κάθε αναβάτη και τον στόχο που έχει στον αγώνα. Ο Θανάσης, απροπόνητος από την περσινή του συμμετοχή σε αγώνα Rally, είχε ως στόχο να τερματίσει και να φέρει εις πέρας τον αγώνα, οπότε “σεταρίστηκε” ανάλογα. Ο Γιάννης, με μία δεκαετία λιγότερη στην πλάτη, προπονημένος και αθλητικός τύπος, “στήθηκε” ανάλογα, και άλλωστε φάνηκε και η διαφορά στους χρόνους και στις θέσεις μεταξύ τους.

Με του Γιάννη την Tenere 700 μπορείς να επιτεθείς πιο άνετα και να οδηγήσεις γρήγορα με τριψήφιες ταχύτητες, με την μοτοσυκλέτα να αποσβένει τα πάντα όταν χτυπάει με δύναμη πάνω τους. Σταθερή και αυτή, αλλά λιγότερο άνετη, είναι πιο επιθετική και το δείχνει από την πρώτη στιγμή.

DSC_0797_-_web.jpg

Στόχος επετεύχθη

Είναι ξεκάθαρο το διαφορετικό στυλ οδήγησης των αναβατών που φαίνεται και στο στήσιμο των δύο Tenere 700, που το λαμβάνεις αμέσως αν κατέβεις από τη μία και ανέβεις στην άλλη.

Προσωπικά γούστα είναι αυτά, αλλά το σημαντικότερο που επετεύχθη στον συγκεκριμένο αγώνα ήταν πως και οι δύο Tenere 700 τερμάτισαν κανονικά χωρίς να χρειαστούν επισκευές, χωρίς να πάθουν κάτι οι κινητήρες, χωρίς να παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στα περιφερειακά τους. Πρόκειται για δύο μοτοσυκλέτες παραγωγής οι οποίες είναι κατασκευασμένες για να πας εκδρομή, να κυκλοφορείς καθημερινά στις δουλειές σου, να πας διακοπές με το έτερον ήμισυ και αν θέλεις κάτι παραπάνω, μπορείς να το κάνεις άνετα. Εδώ μιλάμε για έναν απαιτητικό επταήμερο αγώνα όπου χρειάζεσαι αξιοπιστία, κάτι που η Yamaha Tenere 700 πέτυχε και προφανώς επιβεβαίωσε αυτό που γνωρίζαμε. Ότι δεν χαλάει και μπορείς να βασιστείς πάνω της.

Σύμφωνα μάλιστα με τους αναβάτες μάλιστα, τα συγχαρητήρια πάνε στις μοτοσυκλέτες που κατάφεραν να ανταπεξέλθουν τόσο καλά στις απαιτήσεις, για δύο τεμάχια που είναι κατασκευασμένα να πηγαίνουν σπίτι - δουλειά και εκδρομή, και εδώ, είχαν να αντιμετωπίσουν τελείως διαφορετικές συνθήκες. Και βγήκαν αλώβητες.

DSC_0793_-_web.jpg

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2024 09:46

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon