.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 02 Μαϊος 2019 11:57

Suzuki – Νέα σχέδια για τον κινητήρα φιλοσοφίας… Ducati

Όταν διαβάζει κανείς για “κινητήρα φιλοσοφίας Ducati”, είναι λογικό να σκέφτεται κάτι σε V2, με περιεχόμενη γωνία 90 μοιρών και δεσμοδρομικό σύστημα βαλβίδων. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο.



Η Suzuki κατέθεσε μια νέα σειρά σχεδίων, που αφορούν σε ένα μονοκύλινδρο μοτέρ, με “παθητική” δεύτερη μπιέλα, σε ρόλο  αντίβαρου / αντικραδασμικού άξονα. Είχαν προηγηθεί, στις αρχές του 2018, κάποια άλλα σχέδια που απεικόνιζαν ένα μηχανικό σύνολο της ίδιας φιλοσοφίας.

Ας δούμε περί τίνος πρόκειται λοιπόν… τα μονοκύλινδρα μοτέρ, είναι από την φύση τους “κραδασμογόνα” και απαιτούν την χρήση αντίβαρων και επιπρόσθετων αξόνων, για να “ζυγιστούν” σωστά. Tα δικύλινδρα μοτέρ από την άλλη, ακριβώς επειδή έχουν ζεύγος πιστονιών και μπιελών, μπορούν να κατασκευαστούν και να χρονιστούν με τρόπο τέτοιο, έτσι ώστε ο ένας κύλινδρος, να λειτουργεί αντίρροπα από τον άλλο, εξουδετερώνοντας ένας μεγάλο μέρος των κραδασμών.

Αυτό ακριβώς λοιπόν έχει κάνει η Suzuki στο μοτέρ αυτό. Χρησιμοποιεί μια δεύτερη μπιέλα, εδράζοντας την όπως και σε ένα V2 μοτέρ στον στρόφαλο, η οποία όμως λειτουργεί… στο κενό. Δεν υπάρχει πιστόνι στο άνω άκρο της, ούτε κύλινδρος και βαλβίδες και το μόνο που εξυπηρετεί είναι στο ζύγισμα του μοτέρ.

suzuki balancer single 3

Με αυτό τον τρόπο η Suzuki προσδίδει στο μοτέρ χαμηλότερο ύψος, λόγω της απουσίας αντικραδασμικών αξόνων, με το αντίτιμο να είναι ένα “φούσκωμα” στο κάρτερ, στην μπροστινή του πλευρά. Σε ότι αφορά στην απόδοση, υπάρχει κέρδος στην ισχύ, με την έννοια του ότι εξαιτίας του “δικύλινδρου ζυγίσματος”, τι συγκεκριμένο μοτέρ έχει την δυνατότητα να ανεβάσει περισσότερες στροφές, σε σχέση με έναν συμβατικό μονοκύλινδρο κινητήρα.  

Η συγκεκριμένη ιδέα, εφαρμόσθηκε από την Ducati στο εκπληκτικό Supermono του 1993, το οποίο έφερε ένα V2 desmo, από τον οποίο είχε αφαιρεθεί ο ένας κύλινδρος αλλά όχι η μπιέλα, η οποία λειτουργούσε παθητικά, εξυπηρετώντας αυτά που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Η διαφορά είναι ότι η Ducati είχε παθητική την κάθετη στο οριζόντιο επίπεδο μπιέλα, ενώ η Suzuki, έχει την οριζόντια.

suzuki balancer single 1

Τώρα σε ότι αφορά στις προθέσεις για το συγκεκριμένο μοτέρ που εξελίσσουν στην Suzuki, δεν υπάρχει κάποια πληροφορία. Στα πρώτα σχέδια, απεικονιζόταν ένα τετραβάλβιδο σύνολο, με πιθανότερη χρήση σε MX μοντέλα, ωστόσο στα πρόσφατα σχέδια το μοτέρ είναι διβάλβιδο, οπότε το εύρος των εφαρμογών του, εξαπλώνεται και σε άλλες κατηγορίες.       

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon