.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010 10:30

Πλαφόν στην τιμή αμόλυβδης

 

 Πόλεμος για τα καύσιμα

 

 

Αθήνα


Αφού εμφανίστηκαν ασύλληπτα υψηλές τιμές πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης με την πρόσφατη απεργία, αποφασίστηκε ανώτατη τιμή πώλησης. Οι βενζινοπώλες ωστόσο φαίνονται να αντιδρούν γι' αυτή την απόφαση και είναι αποφασισμένοι να βάλουν λουκέτο στα πρατήριά τους

Το ύψος της ανώτατης τιμής πώλησης στα καύσιμα αποφάσισε σήμερα, Δευτέρα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μετά από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης. Η τιμή πλαφόν για τη βενζίνη των 95 οκτανίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι 1,473 ευρώ το λίτρο, ενώ για τη βενζίνη των 100 οκτανίων είναι 1,701 ευρώ το λίτρο.

Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος αποφάσισαν να προχωρήσουν στην επιβολή πλαφόν στην τιμή διάθεσης των καυσίμων σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν κρούσματα αισχροκέρδειας που εμφανίσθηκαν χθες και προχθές, μετά την ανακοίνωση των επιταγμένων οδηγών φορτηγών δημοσίας χρήσεως και των βυτιοφορέων πως θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Έτσι, σήμερα το πρωί συγκλήθηκε εκτάκτως η ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και καθόρισε την ανώτατη τιμή πώλησης για τη βενζίνη των 95 οκτανίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στα 1,473 ευρώ το λίτρο, ενώ για τη βενζίνη των 100 οκτανίων στα 1,701 ευρώ το λίτρο. Η ανώτατη τιμή θα ισχύσει για 7 ημέρες, οπότε θα επενεξεταστεί η σκοπιμότητα παράτασης των ανώτατων τιμών. Για τα λοιπά καύσιμα οι ανώτατες τιμές είναι: βενζίνη LRP 1,561 και πετρέλαιο κίνησης 1,282 ευρώ το λίτρο. Το πλαφόν διαμορφώθηκε με βάση τη μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης στην Αττική, προσαυξημένη κατά ορισμένα λεπτά για τα έξοδα μεταφοράς για τα νησιά και τους απομακρυσμένους νομούς.

Πέραν από την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχή Ενέργειας το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας θα διενεργεί εντατικούς ελέγχους στην αγορά για τον εντοπισμό πρατηριούχων που αισχροκερδούν. Σύμφωνα με το υπουργείο οι έλεγχοι των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου σε συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις εμπορίου των Νομαρχιών θα είναι εντατικοί, σε καθημερινή βάση και σε όλη τη χώρα, ενώ στους παραβάτες θα επιβάλλονται επί τόπου οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις.

Με λουκέτα απειλούν οι βενζινοπώλες σε πολλούς νομούς της χώρας, αντιδρώντας στην επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων που ανακοίνωσε τη Δευτέρα, το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Εν τω μεταξύ, οι μεταφορείς που πολιορκούν από χθες, Δευτέρα, την Αθήνα παρατάσσοντας εκατοντάδες φορτηγά στις εθνικές οδούς σχεδιάζουν να μεταθέσουν για σήμερα, Τρίτη, την προγραμματισμένη μηχανοκίνητη πορεία τους προς τη Βουλή.

Προς το παρόν στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Μεταμόρφωσης είναι παραταγμένα 37 φορτηγά, στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος Χαϊδαρίου, Ασπροπύργου, Σκαραμαγκά και στα διόδια της Κορίνθου 169 οχήματα, ενώ στον παράδρομο της παραλιακής στο ύψος του ΣΕΦ βρίσκονται παραταγμένα 18 φορτηγά.

Οι πρατηριούχοι που κατεβάζουν ρολά υποστηρίζουν ότι οι τιμές πλαφόν είναι σημαντικά χαμηλότερες από την τιμή που αγοράζουν από τις εταιρίες εμπορίας, με αποτέλεσμα η πώληση καυσίμων να είναι ασύμφορη για τις επιχειρήσεις τους, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης προχώρησε στην επιβολή πλαφόν μέχρι την Κυριακή, μετά από καταγγελίες καταναλωτών για αδικαιολόγητες τιμές στα καύσιμα τις προηγούμενες ημέρες.

- Το πλαφόν στα καύσιμα σε όλες τις περιοχές της χώρας

Μάλιστα στο αυτόφωρο θα οδηγούνται οι πρατηριούχοι που πωλούν καύσιμα με καπέλο, σύμφωνα με παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, προς τις εισαγγελίες όλης της χώρας.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας ζητεί να μεριμνούν οι εισαγγελείς Πρωτοδικών για την πιστή εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και σε περίπτωση παράβασής της να συλλαμβάνονται οι ιδιοκτήτες των πρατηρίων καυσίμων και να οδηγούνται στο Αυτόφωρο.

Στον εισαγγελέα έχουν ήδη οδηγηθεί 10 ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων, οι οποίοι πωλούσαν καύσιμα με καπέλο, κατόπιν ελέγχων που διενεργήθηκαν σε 54 πρατήρια στην Αττική.

Σήμερα, Τρίτη, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος έχει καλέσει τις τοπικές ενώσεις βενζινοπωλών να προχωρήσουν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί έξω από τις νομαρχίες όλης της χώρας και στην Αθήνα έξω από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των εκπροσώπων των βενζινοπωλών με την ηγεσία του υπουργείου.

Εν τω μεταξύ, αμετακίνητη παραμένει η κυβέρνηση στην πολιορκία των ιδιοκτητών φορτηγών-βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης, διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι πολιτική επιλογή της είναι να εφαρμοστεί η κοινοτική νομοθεσία και να ανοίξει το κλειστό επάγγελμα του μεταφορέα.

Παράλληλα, καλεί σε ύστατη συνάντηση τους εκπροσώπους των μεταφορέων σήμερα, Τρίτη, οπότε ξεκινάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις οδικές εμπορευματικές σχέσεις.

Η απάντηση των μεταφορέων ότι «διάλογος υπό το καθεστώς της επίταξης δεν γίνεται» οδηγεί σε ρήξη τις δύο πλευρές. Πάντως οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών βυτιοφόρων δηλώνουν ότι δεν θα εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό της αγοράς με καύσιμα, υπονοώντας ότι αυτό θα γίνει με τα ιδιωτικής χρήσεως βυτιοφόρα που διαθέτουν οι εταιρείες πετρελαιοειδών και όχι με τα δικά τους που παραμένουν ακινητοποιημένα.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Administrator Γράφτηκε από Administrator
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012 12:33

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΚΤΜ 2011 στην Θεσσαλονίκη Η extra products στο enduro festival »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon