.
Κατηγορία KTM
Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2024 15:42

Test – KTM 390 Duke 2024

O διαβολάκος που φορούσε πορτοκαλί

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Είτε είσαι νέος αναβάτης, είτε μεγαλύτερος που... νεάζεις, το KTM 390 Duke είναι φτιαγμένο για παιχνίδι – Απίστευτα εξοπλισμένο για την κατηγορία του, το μικρό «δουκάκι» είναι σοβαρά βελτιωμένο για το 2024 και υπόσχεται τόνους διασκέδασης.

KTM 390 Duke 2024 Τιμή: 6.680 ευρώ

Τα «μικρά» μοντέλα της KTM μας συστήθηκαν για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 2010 και, πολύ γρήγορα -όπως ήταν αναμενόμενο για πολλούς- το 390 Duke ανυψώθηκε στο «πάνθεον» των fun-to-ride μοτοσυκλετών για νέους αναβάτες και δίπλωμα από Α2 και πάνω. Για το 2024 η μοτοσυκλέτα είναι πλήρως ανασχεδιασμένη, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο τεχνικό επίπεδο – μπορεί να πει κανείς ότι πέρα από το όνομα και την φιλοσοφία, η 390 Duke 2024 δεν έχει κανένα κοινό σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το εντυπωσιακό επίπεδο εξοπλισμού με το οποίο το μοντέλο έρχεται, το ανεβάζει σε ένα άλλο επίπεδο. Ας τα δούμε όλα, μαζί...

Έχει μέχρι και Launch Control!

Λέω να ξεκινήσω το κείμενο από κάτι που δεν το κάνω συχνά – τα ηλεκτρονικά βοηθήματα και τον εξοπλισμό εν γένει, της 390 Duke, διότι είναι... αλλού! Αρχικά, μιλάμε προφανώς για μία TFT οθόνη-κέντρο επιχειρήσεων στις 5 ίντσες, μέσα από την οποία τα χειρίζεται και τα ρυθμίζει ο αναβάτης. Στα «καλά» του πακέτου ηλεκτρονικών περιλαμβάνονται: 3 χαρτογραφήσεις ισχύος Rain, Street και Track (ναι καλά διαβάσατε). Traction control φυσικά και υπάρχει, όπως και Cornering ABS με ρύθμιση Supermoto (το απενεργοποιεί για τον πίσω τροχό), σε συνδυασμό με αδρανειακή μονάδα IMU! Αλλά δεν τελειώνουμε εδώ... Εννοείται ότι η οθόνη συνδέεται και με κινητό τηλέφωνο, προσφέροντας χειρισμό κλήσεων-ακρόαση μουσικής- πλοήγηση, μέσα από τα πλήκτρα της μοτοσυκλέτας. Αλλά... και Launch Control; Αυτό λείπει ακόμα και από superbikes! Το ηλεκτρονικό βοήθημα που «κρατά» τις στροφές του κινητήρα στις 7.000, με το γκάζι τέρμα ανοικτό, την 1η κουμπωμένη και τον συμπλέκτη πατημένο, μπορεί να μην είναι απολύτως απαραίτητο για εκκινήσεις αλλά... υπάρχει! Και είναι σίγουρο ότι αν δεν έχεις χρησιμοποιήσει κάτι τέτοιο στο παρελθόν... θα τρελαθείς να το χρησιμοποιείς σε κάθε φανάρι. Κατά τα άλλα, η ύπαρξη φωτιζόμενων πλήκτρων ανταποκρίνεται στα δεδομένα του σήμερα, ενώ υπάρχει και quickshifter τόσο για ανεβάσματα, όσο και για κατεβάσματα. ΤΡΟΜΕΡΟ αρχικό πακέτο εξοπλισμού και, αν και δεν τα λέμε όλα εδώ... δεν έχουμε τελειώσει ακόμα!

Θέσεις μάχης λάβατε

Επόμενο μεγάλο κεφάλαιο του 390 Duke: Η θέση οδήγησης. Και τα supermoto στοιχεία που έλκουν την καταγωγή τους από το πασίγνωστο Duke του 1994, παραμένουν για άλλη μία φορά. Στο 390 κάθεσαι με τον κορμό σου σε εντελώς όρθια στάση και με την αίσθηση ότι βρίσκεσαι πολύ, πολύ μπροστά. Δεν θυμάμαι ποτέ να έχω καθίσει σε μοτοσυκλέτα και, απλώς χαμηλώνοντας το βλέμμα μου, να βλέπω μπροστινό τροχό. Ούτε καν σε καθαρόαιμο supermotard! Το τιμόνι ακολουθεί την τάση όντας αρκετά φαρδύ, ενώ με την τοποθέτηση των ποδιών η ιστορία είναι λίγο διαφορετική: Τα πόδια «κλείνουν» αρκετά στα γόνατα και «κουμπώνουν» στον διαμορφωμένο για αυτά χώρο του «κορμιού» του 390. Μία ιδιαίτερη θέση οδήγησης, αν δεν έχεις συνηθίσει κάτι τέτοιο. Η σέλα παίζει τον δικό της ρόλο, προσφέροντας σου χώρο να κινηθείς εμπρός και πίσω αλλά και προσφέροντας άριστο κράτημα για συνθήκες σπορ οδήγησης. Και οι δύο μανέτες ρυθμίζονται, ενώ τα μαρσπιέ έχουν ελαστικά «πατάκια» full-size και δεν θα μας χαλούσε αν ήταν και πλήρως μεταλλικές κατασκευές.

Η αισθητή ποιότητα κατασκευής του 390 Duke δίνει εντύπωση σημαντικής βελτίωσης στα περισσότερα σημεία, ιδιαίτερα στους διακόπτες του τιμονιού (καμία σχέση με το παρελθόν), όπως και στα πλαστικά και το φινίρισμα-ταίριασμα τους στα σημεία. Λαβές για... παραπονάκια πιθανόν θα υπάρξουν, από το «ματ» φινίρισμα σε σημεία όπως το τιμόνι και τις τιμονόπλακες, που λεκιάζει εύκολα ακόμη και από νερό πλυσίματος, ενώ τα εμπρός DRL φωτιστικά σώματα εκατέρωθεν του LED προβολέα, μοιάζουν περισσότερο «πλαστικά» από ότι περιμένεις από τις φωτογραφίες.

Στην σχεδίαση, ωστόσο, τα όποια παράπονα είναι από... λεπτομέρειες, μέχρι και υποκειμενική άποψη. Και πάλι, η KTM και η χαρακτηριστική της φιλοσοφία πετυχαίνει να δημιουργήσει ένα σύνολο που πολώνει, αλλά και τραβά τα βλέμματα. Που ξαφνιάζει, αλλά και εκφράζει δυναμικότητα με έναν μοναδικό τρόπο. Χρήση... εξόφθαλμου πορτοκαλί στο πλαίσιο και στις ζάντες, μαζί με το σκούρο μπλέ (στην μοτοσυκλέτα της δοκιμής μας) αλλά και γκρίζο στο υποπλαίσιο, συνθέτουν έναν πολύ αξιόλογο χρωματισμό – το μοντέλο διατίθεται και σε αγνό... αυστριακό πορτοκαλί που αλλάζει ακόμα και το χρώμα της σέλας!

«Ολική επαναφορά» σε μοτέρ και στήσιμο

Στους ακρογωνιαίους λίθους του μοντέλου, αλλάξαν όλα. Ο κινητήρας, πλέον στα 399 κυβικά από τα 373 του προηγούμενου μοντέλου, είναι ένα «τσακ» ισχυρότερος, αγγίζοντας τους 45 ονομαστικούς ίππους πλέον. Οι αλλαγές που υπέστη περιλαμβάνουν νέα κεφαλή, βελτιωμένο κιβώτιο ταχυτήτων αλλά και γενικότερη «δίαιτα» στον κινητήρα για μείωση του βάρους του. Η αίσθηση λειτουργίας του είναι αισθητά βελτιωμένη, σε σχέση με το παρελθόν (αν και μια κάποια τραχύτητα υπάρχει, η οποία είναι πλέον και συνώνυμη με τον χαρακτήρα της σειράς 390), ενώ το μοτέρ είναι επίσης έτοιμο για τις προδιαγραφές ρύπων Euro 5+ (τις προδίδουν οι δύο αισθητήρες λάμδα, μπροστά και πίσω από τον καταλύτη πλέον). Στο δυναμόμετρο του Power House στην Δάφνη, το μοτέρ απέδωσε 40,15 πραγματικά άλογα, ενώ από την καμπύλη απόδοσης είναι εμφανέστατη η γραμμικότητα αυτής, με τον κινητήρα «γεμάτο» σε όλες τις στροφές χωρίς να χάνεις πουθενά – τα «δόντια» της καμπύλης που βλέπετε στο γράφημα οφείλονται στην μέτριας κατάστασης/ρύθμισης αλυσίδα της δοκιμαστικής μοτοσυκλέτας. Εννοείται ότι το γκάζι είναι ride-by-wire, με άριστη απόκριση πλην του αρχικού ανοίγματος, όπου θα θέλαμε πιο γρήγορο «άρπαγμα» και λιγότερο δισταγμό από το λογισμικό, πριν ανοίξει την πεταλούδα. Είναι σαν να έχεις έναν κάποιο «τζόγο» στην ντίζα του γκαζιού, φανταστείτε, ο οποίος μόλις περάσει... όλα είναι υπέροχα. Αυτό είναι κάτι που λύνεται εύκολα με τον κατάλληλο προγραμματισμό.

Ολοκαίνουργιο και το πλαίσιο, πάντα Trellis και σε εκτυφλωτικό πορτοκαλί χρώμα, αλλά πλέον χωρίς ενιαίο υποπλαίσιο, αλλά με ξεχωριστή αλουμινένια κατασκευή. Η KTM υπόσχεται αύξηση στην στρεπτική ακαμψία, άρα και στην αίσθηση κατά την οδήγηση και στην ευελιξία της μοτοσυκλέτας. Νέο είναι και το επίσης αλουμινένιο ψαλίδι, αλλά και η τοποθέτηση του αμορτισέρ πλέον στο δεξί πλευρό της μοτοσυκλέτας και εντελώς εξωτερικά -αφήνοντας έτσι χώρο για το «καζανάκι» της εξάτμισης, αλλά και ένα μεγαλύτερο φιλτροκούτι. Βέβαια, εδώ μιλάμε και για ένα ακόμη «θέαμα»: Το αμορτισέρ σε κοινή θέα και μάλιστα, χωρίς μοχλικό, θυμίζοντας κάτι από cantilever αλλά και αγωνιστικές κατασκευές – με την KTM να είναι πρόθυμη να θυσιάσει τα σχετικά πλεονεκτήματα ενός μοχλικού, στο setup αλλά και στην πολύπλευρη χρήση.

Οι τροχοί; Επίσης νέοι και ελαφρύτεροι – μείωση μάζας ακριβώς εκεί που χρειάζεται, στο μη αναρτώμενο βάρος. Στην μοτοσυκλέτα δοκιμής, τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Michelin Power 6, ένα πολύ «δυνατό» λάστιχο δρόμου και ολίγης πίστας, που σε συνδυασμό με το ξεκάθαρα σπορ στήσιμο του 390 Duke, παίζουν το δικό τους ρόλο στην αίσθηση οδήγησης.


Παιχνίδια χωρίς τελειωμό!

«Μερικές φορές, καλύτερα να το οδηγάς παρά να γ...ς», είναι η φάση με το 390 Duke. Και, ειδικά σε μία εποχή... γενικευμένης τρέλας και παράνοιας των ανθρώπων, αντί για αμφιβόλου ποιότητας γνωριμίες και δραστηριότητες εντός και εκτός κρεβατοκάμαρας, μία βόλτα με το 390 Duke είναι πολλές φορές καλύτερη.

Μπορεί το 390 Duke να παρουσιάζεται ως μία «Ready to Race» επιλογή μοτοσυκλέτας για πάσα χρήση, η οδήγηση μαζί της σου επιβεβαιώνει ότι το μοντέλο είναι περισσότερο ένα «οδηγικό» παρά ένα «χρηστικό» μηχάνημα. Από τον ήχο και την απόκριση του μοτέρ, από τον τρόπο που επιταχύνει ειδικά στις ψηλότερες στροφές, αλλά και από την ακρίβεια που εμπνέει το σύνολο αναρτήσεων-πλαισίου, το 390 Duke αριστεύει στο να του δείχνεις που να πηγαίνει και αυτό να πηγαίνει, αστραπιαία. Επιτρέπεται και επιβραβεύεται η σπορ αλλά και η «ακραία» οδήγηση, ειδικά με το Traction Control απενεργοποιημένο και το ABS στην θέση Supermoto. Εκεί, ο πίσω τροχός ακολουθεί την βούληση σου στο φρένο και στο γκάζι εμπνέοντας σε να ακολουθήσεις τα βήματα του Rok Bagoros – όσο βέβαια καταφέρεις να «ξεκολλήσεις» το Power 6 από την άσφαλτο. Η αλλαγή κατεύθυνσης γίνεται με την ελάχιστη προσπάθεια, ενώ τα φρένα της Bybre εμπρός και πίσω δεν αφήνουν περιθώρια για παράπονα με ισχυρότατη πέδηση και εξαιρετική ακρίβεια.

Οι αναρτήσεις -της WP παρακαλώ, όχι ότι κι ότι- είναι ρυθμιζόμενες και αυτό είναι μία ακόμα κρίσιμη λεπτομέρεια, που κάνει το Duke να ξεχωρίζει στην κατηγορία του. Ακόμη και αν δεν είναι πλήρως ρυθμιζόμενες (λείπει η προφόρτιση από το πιρούνι, όπως και η απόσβεση συμπίεσης από το αμορτισέρ) προσφέρουν το ατού στους αναβάτες που θέλουν να ψαχτούν και ειδικά όσους φλερτάρουν με τη χρήση στην πίστα. Σε αυτό το αρχικό setup, με ικανοποίησε η στιβαρότητα της λειτουργίας του πιρουνιού, με το αμορτισέρ να συμπεριφέρεται αισθητά πιο μαλακά στη συμπίεση. Προφανώς, αυτό έχει στόχο την παροχή και μίας κάποιας άνεσης και προοδευτικότητας για την ευρύτερη χρήση. Είπαμε ready to race, αλλά όχι και... κούτσουρο. Σε κάθε περίπτωση η WP έχει παράσχει ένα σύστημα αξιολογότατης λειτουργίας.

Ο κινητήρας μπορεί να ανεβάσει το Duke σε τελική της τάξης των 165-170 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ σε μέσο κύκλο καταναλώνει μεταξύ 5 και 6 λίτρων ανά 100 χλμ ανάλογα πάντα και με τις ορέξεις σας. Και, όπως σε πολλές περιπτώσεις με μοτοσυκλέτες τέτοιων επιδόσεων και ικανοτήτων, ο πειρασμός να κρατάτε το γκάζι τέρμα ανοικτό παντού είναι μεγάλος... και η απόλαυση ατελείωτη.

Μέσα στην πόλη, έχεις ανάμεσα στα πόδια σου ένα μακιγιριαρισμένο «τσογλανάκι» που θα κάνει κάθε διαδρομή σου μία ευκαιρία να ξεδώσεις. Πιάνεις και ξεπερνάς αστραπιαία τις... νόμιμες αστικές ταχύτητες, αλλάζεις τις ταχύτητες εν ριπή οφθαλμού με το Shifter και παίζεις με το Launch Control σε οποιαδήποτε ευκαιρία εκκίνησης. Οι «ετοιμοπόλεμες» κατά τα άλλα αναρτήσεις δείχνουν ένα άλλο πρόσωπο εντός πόλης, λειτουργώντας καλά και για την απόσβεση των ατελείωτων κακοτεχνιών των Αθηνών και των... περιχώρων. Η θέση του συνεπιβάτη είναι απολύτως ικανοποιητική για βόλτα με ένα φιλαράκι ή το έτερον ήμισυ, ενώ στην οθόνη θα βρεις και θύρα USB, αν είσαι από αυτούς που χρησιμοποιούν κινητό με βάση στο δίκυκλο σου. 

Και δεν είναι καν το ακριβότερο της κατηγορίας!

Με ένα τέτοιο επίπεδο εξοπλισμού και... υποσχέσεων, θα περίμενες ότι το 390 Duke 2024 είναι το ακριβότερο της κατηγορίας του – τα naked με παρεμφερή άποψη αλλά και επιδόσεις. Και όμως όχι! Στα 6.680 ευρώ, το 390 Duke δεν ξεφεύγει δυσάρεστα προς τα επάνω και γίνεται ακόμα πιο δελεαστικό. Είναι μία ολοκληρωμένη «μηχανή οδήγησης» , ένα από τα καλύτερα εργαλεία που μπορείς να πάρεις ως νέος αναβάτης, για να οδηγηθείς μετά σε μεγαλύτερες μοτοσυκλέτες... ή ως έμπειρος/μεγαλύτερος, για εναλλακτική μορφή διασκέδασης σε δύο τροχούς. Σίγουρα το νέο 390 Duke εμφανίζεται ως το καλύτερο της ιστορίας του.

 

Βρες μπαταρία για το KTM 390 Duke με ένα κλικ εδώ.

 

Εξοπλισμός αναβάτη

Κράνος: Suomy Track-1 (Arai Hellas)

Μπουφάν: Nordcode Jackal (Motomarket)

Παντελόνι: Nordcode Jeans Evo (Motomarket)

Γάντια: Nordcode Glenn II (Motomarket)

Μποτάκια: Eleveit Diverge WP (Motomarket)     

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ     
Μάρκα KTM
Μοντέλο Duke 390
Αντιπρόσωπος Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ
Τιμή (€) 6.680
   
Κινητήρας  
Χωρητικότητα 398,7 κ.εκ. 
Διάμετρος x Διαδρομή 89 x 64 mm
Συμπίεση Δ/Α
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός Bosch με έλεγχο γκαζιού Ride-by-Wire
Εξάτμιση Από 1 σε 1, με κεντρικό καζανάκι και απόληξη κεντρικά-δεξιά 
Τελική μετάδοση Αλυσίδα και γρανάζια
Συμπλέκτης PASC Χειροκίνητος, υγρός πολύδισκος ολίσθησης-υποβοήθησης με μηχανικό έλεγχο
Κιβώτιο Χειροκίνητο 6 σχέσεων
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο τύπου trellis με χυτό αλουμινένιο ξεχωριστό υποπλαίσιο
Πλάτος Δ/Α
Μήκος Δ/Α
Ύψος Δ/Α
Ύψος σέλας 820 mm
Μεταξόνιο 1.357 mm
Γωνία κάστερ Δ/Α
Ίχνος Δ/Α
Απόσταση από το έδαφος Δ/Α
Ψαλίδι Αλουμινένιο δύο μπράτσων 
Βάρος (χωρίς υγρά) 165
Ρεζερβουάρ Δ/Α
   
Αναρτήσεις  
Μπροστινή ανάρτηση Ανεστραμμένο πιρούνι WP APEX, 43 mm, ρυθμίσεις απόσβεσης επαναφοράς και συμπίεσης, διαδρομή 150 mm
Πίσω ανάρτηση Μονό αμορτισέρ WP APEX απευθείας έδρασης στο ψαλίδι, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου και απόσβεσης επαναφοράς, διαδρομή 150 mm
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 320 χιλιοστών, 4πίστονη ακτινική δαγκάνα Bybre, Cornering ABS
Πίσω Δίσκος 240 χιλιοστών, δαγκάνα 1 εμβόλου Bybre,  Cornering ABS
   
Τροχοί / ελαστικά Michelin Power 6
Μπροστά 110/70-17", χυτός αλουμινένιος, Tubeless
Πίσω 150/60-17", χυτός αλουμινένιος, Tubeless
   
Κατανάλωση  
Κατανάλωση 5,5 /100 χλμ
Ρύποι EURO 5+ Standard 
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη (hp/rpm) 45/Δ.Α.
Ροπή (kgm/rpm) 4/Δ.Α.
Ιπποδύναμη στον τροχό (hp) 40,15
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2024 16:18

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - KTM 890 SMT Video Test Ride - KTM 390 Duke 2024 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon