.
Κατηγορία Suzuki
Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2019 14:14

Suzuki Recursion – Νέες πατέντες για το μεσαίου κυβισμού turbo

“Less is more” φιλοσοφία και διπλός ρόλος για το πλαίσιο

Αποτελεί ένα από τα πιο “hot” νέα μοντέλα... στην αναμονή και έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές την διεθνή ειδησεογραφία. Ο λόγος για το Recursion ή GSX-700T όπως επίσης το αποκαλεί η Suzuki, το δικύλινδρο σε σειρά μοντέλα με υπερτροφοδότηση, το οποίο έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση του το 2013, στο σαλόνι του Τόκιο, ως πρωτότυπο.

Έκτοτε, υπήρξε κατά διαστήματα αρκετή κινητικότητα από πλευράς Suzuki σε ότι αφορά στο μοντέλο αυτό, με πληθώρα σχεδίων να κατατίθενται προς κατοχύρωση. Σε κάθε περίπτωση, τα σχέδια που κάθε εταιρεία σπεύδει να κατοχυρώσει, δεν σημαίνουν απαραίτητα και παραγωγή, στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, είναι εντυπωσιακή η επιμονή της Suzuki για την συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα.

Τo Recursion, πέραν του ότι εντυπωσιάζει ούτως η άλλως με την υπερτοφοδότηση του, θα έχει -όταν και αν παρουσιαστεί- και έναν άλλο πολύ μεγάλο και σημαίνοντα ρόλο για την μοτοσυκλετιστική βιομηχανία γενικότερα, όντας το πρώτο μοντέλο που θα εισάγει την φιλοσοφία του “downsizing” στους δύο τροχούς. Πρόκειται για μια φιλοσοφία που εδώ και καιρό έχει υιοθετηθεί στην αυτοκινητοβιομηχανία, όπου θέλει μικρούς σε χωρητικότητα (και βάρος και όγκο επίσης) κινητήρες με υπετροφοδότηση, να αντικαθιστούν μεγαλύτερα σε κυβισμό ατμοσφαιρικά σύνολα, προσφέροντας παρόμοιες ή ακόμα και καλύτερες επιδόσεις.

Τα τελευταία νέα για το Recursion λοιπόν, αφορούν σε σχέδια που καταδεικνύουν κάποιες αλλαγές σε σχέση με τα μέχρι πρότινος γνωστά στοιχεία που είχαμε για το μοντέλο. Το πλαίσιο έχει αλλάξει σε σχεδίαση και από εκεί που -βάση των προηγούμενων σχεδίων- εμφανιζόταν με στοιχεία χωροδικτυώματος και χρησιμοποιούσε την κεφαλή του κινητήρα ως φέρον και κομβικό στοιχείο για την σύνδεση του μπροστινού και του πίσω μέρους, τώρα εμφανίζεται ως περιμετρικό και η σύνδεση του με τον κινητήρα εξυπηρετεί μόνο την στήριξη του.

RECUR1
Στα αριστέρα, η νέα σχεδίαση του πλαισίου και στα δεξιά η προηγούμενη, με το πλαίσιο να χρησιμοποιεί τον κινητήρα ως φέρον μέρος του. 

Τα νέα σχέδια αποκαλύπτουν όμως και μια πολύ εντυπωσιακή εφαρμογή της Suzuki, σε ότι αφορά στο κύκλωμα της υπερτροφοδότησης. Συγκεκριμένα, τμήματα από τις σωληνώσεις του πλαισίου θα χρησιμοποιούνται ως μέρη – αυλοί του συγκεκριμένου κυκλώματος. Τόσο ο αέρας που θα εισάγεται από το φιλτροκούτι όσο και αυτός που θα οδηγείται μετά την συμπίεση του από το turbo στο intercooler, θα διέρχεται μέσα από τμήματα του πλαισίου, τα οποία για αυτό τον λόγο θα έχουν φυσικά κλειστεί αεροστεγώς. Η κίνηση αυτή της Suzuki, αποσκοπεί στην μείωση των σωληνώσεων και των αγωγών που απαιτούνται για την υπετροφοφοδότηση, επιτυγχάνοντας μείωση στον όγκο και στο βάρος του κυκλώματος.

RECUR2

Τώρα σχετικά με το αν και το πότε θα παρουσιαστεί η μοτοσυκλέτα, το σίγουρο είναι ότι από την στιγμή που ακόμα κατατίθενται σχέδια προς κατοχύρωση, η Suzuki το “ψάχνει” και αυτό απαντά εν μέρει στο “αν”. Από εκεί και έπειτα, τα νέα αυτά σχέδια επίσης, καταδεικνύουν ότι υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος εξέλιξης και δοκιμών μπροστά μας. Με λίγα λόγια, δεν περιμένουμε την παρουσίαση της μοτοσυκλέτας μέσα σε ένα βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα και αν διακινδυνεύαμε μια πρόβλεψη, αυτή θα ήταν ότι πάμε για του χρόνου.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2019 14:14

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon