.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2024 15:28

Τα συνθετικά καύσιμα «θα αργήσουν πολύ ακόμα» - Ποιος είναι ο λόγος

Φαίνεται ότι, αν δεν γίνει κάτι... πάρα πολύ δραστικό με την ηλεκτροκίνηση, η ανθρωπότητα θα βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα ίσως και για δεκαετίες ακόμα.

Είναι τα συνθετικά καύσιμα, η «τελευταία ελπίδα» των χρηστών οχημάτων βενζίνης, έτσι ώστε να μην γίνει η σαρωτική και ολοκληρωτική μετάβαση στα ηλεκτρικά, που από ότι φαίνεται... δεν είναι καν επιθυμητή; Μπορεί... Αλλά υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα που πρέπει να διανυθεί, μας λέει ο Renato Pereira, CEO της HIF (Highly Innovative Fuels), μιας εταιρείας που παράγει ένα δικό της, πολύ «σπέσιαλ» συνθετικό καύσιμο από υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς μετατροπές, στα υπάρχοντα οχήματα βενζίνης.

Το πρόβλημα που έχουν τα συνθετικά καύσιμα, είναι ότι είναι ακριβά – ακόμα. Τόσο ακριβά, που είναι μακριά από την πλήρη κυκλοφορία σε επίπεδο πελατών λιανικής. Ο Pereira εξήγησε λέγοντας: «Αν είμαστε εγώ ή εσύ, μπορούμε να πούμε ότι θα πληρώσουμε λίγο παραπάνω για το συνθετικό καύσμο. Αλλά δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτό, για την κατασκευή των υποδομών. Χρειαζόμαστε είτε ένα σύστημα μέσα από την νομοθεσία, είτε υποστήριξη για την κατασκευή μονάδων παραγωγής, έτσι ώστε το κόστος να κατέβει».

«Για να γίνει κάτι τέτοιο, χρειαζόμαστε μία μακροπρόθεσμη δέσμευση σε μία προαποφασισμένη τιμή. Χρειαζόμαστε κάποιον που να μας πει ότι θέλει μία Χ ποσότητα καυσίμου, σε μία κάποια τιμή για 15 ή 20 χρόνια, και τότε μπορούμε να βασιστούμε σε αυτή την δέσμευση για να πάμε στις τράπεζες, ώστε να εξασφαλίσουμε τα κεφάλαια για αυτές τις μονάδες παραγωγής».

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Pereira στην συνέχεια, αυτοί που μπορούν να κάνουν την διαφορά στο κόστος παραγωγής των συνθετικών καυσίμων, είναι οι πολύ μεγάλοι καταναλωτές, όπως η αεροδιαστημική βιομηχανία και η ναυτιλία. Αν, μέσω νομοθεσίας, υπάρξει απαίτηση για μετάβαση στα συνθετικά καύσιμα σε αυτούς τους τομείς, τότε η παραγωγή θα αυξηθεί σημαντικά και οι τιμές θα πέσουν επίσης σημαντικά. Με απλά λόγια; Αργούμε πάρα πολύ, για τα E-Fuels.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2024 15:38

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon