.
Κατηγορία Hyosung
Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2024 16:13

Test – Hyosung Bobber GV300s 2024

Με δύο διαβατήρια

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης 

Αμερικανάκι στους τρόπους αλλά... γεννημένο στην Κορέα, με απροκάλυπτη διάθεση για χαλαρές βόλτες εντός και εκτός πόλης, μαζί με μία από τις πιο προσεγμένες εμφανίσεις που θα βρεις στην κατηγορία.

Bobber και Cruiser μοτοσυκλέτες, αναπόφευκτα φέρουν την... αμερικανική σημαία πάνω τους, κυριολεκτικά και μεταφορικά, αφού ουσιαστικά κατάγονται από τα πονήματα των Harley-Davidson, Indian και ανάλογων εταιρειών. Ιδιαίτερα ποθητές από την μία, αλλά και μεγάλες σε κυβισμό, βάρος αλλά και... τιμολόγηση, οι συγκεκριμένες μοτοσυκλέτες δεν απευθύνονται εν πρώτοις σε νεότερο κοινό. Για αυτό και όσες εταιρείες «παίζουν» στην κατηγορία και στα μικρότεα κυβικά, κερδίζουν – όπως έχουν δείξει οι τάσεις της αγοράς. Η Hyosung, μια μάρκα πολύ γνωστή και έμπειρη στην κατασκευή μοτοσυκλετών από την Κορέα, βάσισε εξολοκλήρου την επιστροφή της στην αγορά μας σε δύο μοντέλα Bobber μικρού κυβισμού -στα 125 και 300 κ.εκ.. Στα χέρια μας ήρθε το μεγαλύτερο από τα δύο μοντέλα για μια εβδομάδα συμβίωσης, στην οποία εξερευνήσαμε τα καλά της... διπλής υπηκοότητας αλλά και της προσέγγισης με στόχο την προσιτότητα.

Looks-επιτυχία και εργονομία με το βλέμμα «προς τα κάτω»

Αν μη τι άλλο, οι σχεδιαστές της Hyosung «το πέτυχαν» με την εμφάνιση της μοτοσυκλέτας, προσεγγίζοντας το bobber look με αξιοσημείωτη επιτυχία. Με «μετρημένο» φινίρισμα και με πολύ σωστές αναλογίες, όπως και την απόλυτη κυριαρχία καμπυλών, η ρετρό-κλασική εμφάνιση είναι ολόσωστη – τα μεγάλου προφίλ ελαστικά που θυμίζουν Balloon τονίζουν ακόμη πιο έντονα τα bobber στοιχεία. Σε συνολικό μέγεθος, βέβαια, είναι σαν να έχεις κάνει... downsize σε μία θηριώδη Αμερικάνα των 1.800+ κυβικών, σε ένα «3/4» που λέμε, σαν τα μικρότερα βιολιά που χρησιμοποιούν τα παιδιά μαθαίνοντας μουσική. Αυτό βεβαίως συνάδει στην εργονομία «των πολλών» και δη των ατόμων χαμηλότερου αναστήματος και ανάλογης σωματικής διάπλασης. Πράγματι, το βάρος του μοντέλου ορίζεται στα 172 κιλά – πολύ πιο χαμηλά από οποιαδήποτε... «αυθεντική» bobber/cruiser.

To downsizing φυσικά έχει και την άλλη του πλευρά και έτσι, αν είστε ψηλότερος του «μέσου όρου» τότε το Bobber ϊσως θα σας φανεί μικρό. Εγώ, με τα ταπεινά 175 εκατοστά μου, σίγουρα θα ήθελα αρκετά πιο φαρδύ τιμόνι, για αρχή – η μοτοσυκλέτα και η συμπεριφορά της στο δρόμο, το «σηκώνουν» άνετα. Τα μαρσπιέ δεν βρίσκονται μπροστά, αλλά στο κέντρο για μία πιο «universal» αίσθηση ελέγχου, όπου και πάλι ίσως φανούν «ψηλά» τοποθετημένα για τους ψηλότερους, αλλά ικανοποιούν ως προς το μέσο όρο. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ο έλεγχος της μοτοσυκλέτας εξασφαλίζεται στο ακέραιο.

Ως προς την ποιότητα κατασκευής η Hyosung πετυχαίνει κάτι αξιοσημείωτα καλό, σε συνάρτηση και με την εξαιρετικά προσιτή τιμή του μοντέλου που σταματά αμέσως πριν τα 5.000 ευρώ. Δεν θα σε προβληματίσει το ότι δεν θα συναντήσεις την... αφρόκρεμα, όσον αφορά τους διακόπτες, το όργανο και λοιπά επιμέρους στοιχεία του φινιρίσματος – ούτε θα σε ενοχλήσει ο σπαρτιατικός εξοπλισμός που αποτελείται ουσιαστικά από το σύστημα ABS στα φρένα. Θα εστιάσεις στον χαρακτήρα του συνόλου χωρίς να παραπονεθείς από την λειτουργικότητα όσων αναφέραμε πιο πάνω.

Κινητήρας V – Διαπιστευτήριο χαρακτήρα

Κινητήρας ίσον χαρακτήρας. Διαφωνεί κανείς; Μπορεί να είναι «μόλις» 300 κυβικά, αλλά ο δικύλινδρος V του Bobber κάνει αισθητή την παρουσία του από την πρώτη μιζιά μέχρι το τελευταίο κλείσιμο του διακόπτη.Ο ήχος του γεμάτος χωρίς μεγάλη ένταση, αλλά ικανοποιητικά «μηχανικός» ώστε να αισθάνεσαι τι έχεις ανάμεσα στα πόδια σου και η απόκριση του στο γκάζι αμεσότατη και απροβλημάτιστη – δεν παίζει ride-by-wire εδώ, κλασική ντίζα και παραδοσιακός ψεκασμός. Το μοτέρ αποδίδει 29,8 ίππους ονομαστικά και είναι υγρόψυκτο – με ένα κατακόρυφο ψυγείο «κρυμμένο» στους δύο μπροστινούς σωλήνες του πλαισίου, για να μην έχουμε παραφωνίες στην εμφάνιση. Στο μοντέλο της δοκιμής προσέξαμε μία δυσλειτουργία στο σασμάν -στο κατέβασμα από 3η για 2α, έμπαινε νεκρά- και ενημερώσαμε ανάλογα την αντιπροσωπεία, αλλά μπορεί να μιλάμε και για μία μεμονωμένη περίπτωση που δεν σου αλλοιώνει την εντύπωση που παίρνεις από το μοτέρ. Εννοείται, ότι η έμφαση δεν έχει δοθεί στις επιδόσεις και στην ανάλογη λειτουργία του μοτέρ και αυτό το βλέπεις και στην πράξη, καθώς στο «άνω τρίτο» του στροφομέτρου ο κινητήρας σου έχει ήδη δώσει ότι μπορεί να δώσει. Οι σχεδόν 30 ίπποι του λειτουργούν θαυμάσια στα μεσαία και τα χαμηλά, προσφέροντας την πολυπόθητη ελαστικότητα σε όλο το φάσμα της αστικής αλλά και της περιαστικής χρήσης. Φευ, για cruiser μιλάμε – και για να μην δημιουργήσουμε λάθος εντυπώσεις, ταχύτητες αυτοκινητόδρομου είναι μια εύκολη υπόθεση για το Bobber 300 με τα 130 και 140 να έρχονται και να διατηρούνται με σχετική ευκολία.

Βόλτα, βόλτα, βόλτα

Όλα τα όνειρα έχουν ένα σημείο εκκίνησης – στην προκειμένη περίπτωση, τα μικρά κυβικά και την ευκολία χρήσης. Όποιας ηλικίας και αν είσαι, τις βόλτες με το Bobber 300 θα τις ευχαριστηθείς. Στημένο σε «συμβατικές» λύσεις πλαισίου και αναρτήσεων – από σωλήνες ατσαλιού το πρώτο, με δύο αμορτισέρ και συμβατικό πιρούνι οι δεύτερες- το σύνολο λειτουργεί άψογα στα πλαίσια της αποστολής του. Ρόλο παίζουν και τα balloon ελαστικά -αποτελώντας μια ακόμα ανάρτηση τα ίδια- και έτσι, η αισθητή άνεση κατά την οδήγηση είναι υψηλότατη, ακόμα και σε δρόμους με κακοτεχνίες. Τα αμορτισέρ, στην 1η θέση προφόρτισης από το εργοστάσιο, είναι ΟΚ για έναν αλλά σε δικάβαλο ή ανάλογα με το βάρος σας, μπορεί να χρειαστεί ένα κλικ ακόμη. Από την άλλη, η τοποθέτηση των αμορτισέρ με έντονη γωνία προς τα εμπρός, σημαίνει ότι ο συνεπιβάτης σας δεν... τρώει το κοπάνημα στις λακούβες – η, δε, γωνία, είναι ευνοϊκή στην περαιτέρω απόσβεση του.

Με λίγα λόγια; Αρκετά καλή η άνεση του μοντέλου, αλλά θα θέλαμε ένα λίγο πιο μαλακό γέμισμα στην σέλα ή σημεία με μεταβλητή σκληρότητα. Και αυτό γιατί μπορεί να σε ενοχλήσει σε μεγαλύτερες διαδρομές ωθώντας σε σε στάση – αλλά, ανάλογα με το πώς θα καθίσεις. Και το τμήμα της σέλας του συνεπιβάτη κρίνεται σκληρό, οπότε είναι απλώς ζήτημα ενός νέου αφρώδους.

Και πάλι όμως, η πολύ καλή συμπεριφορά του Bobber εν κινήσει, σε κάνει να αφήνεις πίσω τις επιφυλάξεις σου και να ευχαριστιέσαι την βόλτα. Ελαφρύ σε αίσθηση στο τιμόνι, αλλάζει κατεύθυνση σβέλτα και με την επιθυμητή ακρίβεια, ενώ τα φρένα του λειτουργούν επίσης πολύ καλά: Έχουν ένα πολύ έντονο αρχικό δάγκωμα που θέλει μια μικρή συνήθεια, αλλά η δύναμη τους είναι επαρκέστατη και η αίσθηση τους ικανοποιητική. Το ύψος σέλας είναι στα 740 χιλιοστά μόλις, κάνοντας το «πάτημα» κάτω εν στάσει παιχνιδάκι. Το απλούστατο και επαρκές όργανο φέρνει το στροφόμετρο στο προσκήνιο (ωραία λεπτομέρεια) και δείχνει την ταχύτητα με μία απλή και ευανάγνωστη LCD οθόνη. Το όργανο προβλέπει ακόμα και ένδειξη επιλεγμένης σχέσης, μεταξύ των προσφερόμενων.

Πιο σβέλτη οδήγηση είναι εφικτή, αν σας... πιάσει η όρεξη και το Bobber εκτιμά το ομαλότερο στυλ χειρισμού, πριν σε προειδοποιήσει για τα όρια του. Με ένα ζευγάρι καλύτερα ελαστικά, σίγουρα το Bobber θα αξιοποιήσει ακόμα καλύτερα τις δυνατότητες του -και εννοείται ότι δεν μιλάμε μόνο για το στροφιλίκι. Αυτό που όμως σου μένει από την εμπειρία οδήγησης σου με το Bobber, είναι η φιλικότητα του και η ελαστικότητα του, όταν το χρησιμοποιείς στα πλαίσια της αποστολής του. Καθημερινή χρήση; Ανετότατα, χωρίς κούραση και με χαμηλή κατανάλωση καυσίμου. Εκδρομούλα; Βεβαίως και οπουδήποτε. Και, φυσικά, με τέτοιο στυλάκι, θα γεμίσετε τον λογαριασμό σας στο Instagram με εντυπωσιακές φωτογραφίες από τις βόλτες σας ή... απλά, επειδή θα το χαζεύετε και δεν θα το χορταίνετε.

Σχέση ποιότητας/τιμής: Άριστα

Κρίνοντας το Bobber μαζί με την τιμή του (στα 4.999 ευρώ), μιλάμε για μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες μοτοσυκλέτες σε αυτά τα κυβικά και, ιδιαίτερα, σε αυτό το στυλάκι. Πιο ρετρό από ότι μοντέρνo στην εμφάνιση (αν είστε φίλος αυτής της πλευράς των bobber και cruiser), με μοτεράκι και συμπεριφορά... λουκούμι και έτοιμο για πολλαπλούς ρόλους, το Bobber της Hyosung τα έχει όλα, έτσι ώστε να του ρίξεις μία δεύτερη ματιά. Και μετά, ένα test ride, για να το γνωρίσεις κατά τα δέοντα. Σε κάθε περίπτωση, το Bobber και ειδικά σε αυτά τα κυβικά, γεμίζει ένα συγκεκριμένο κενό της κατηγορίας της στην αγορά και αυτό είναι ένα ακόμη ατού του.

Εξοπλισμός αναβάτη (Motomarket)

Κράνος: MT Jarama 

Μπουφάν: Nordcode Jackal

Γάντια: Nordcode X-2

Μποτάκια: Eleveit Town WP     

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ     
Μάρκα Hyosung
Μοντέλο Bobber GV300s
Αντιπρόσωπος Fabus Group - Buggy Motors Hellas
Τιμή (€) 4.999
   
Κινητήρας Δικύλινδρος V
Χωρητικότητα 296
Διάμετρος x Διαδρομή Δ/Α
Συμπίεση Δ/Α
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός με συμβατικό γκάζι
Εξάτμιση Από 2 σε 1 με μονό τελικό στην δεξιά πλευρά
Τελική μετάδοση Αλυσίδα και γρανάζια
Συμπλέκτης Χειροκίνητος υγρού τύπου, με μηχανικό έλεγχο
Κιβώτιο Χειροκίνητο 6 σχέσεων
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό
Πλάτος 750 mm
Μήκος 2.080 mm
Ύψος 1.050 mm
Ύψος σέλας 740 mm
Μεταξόνιο 1.425 mm
Γωνία κάστερ Δ/Α
Ίχνος Δ/Α
Απόσταση από το έδαφος Δ/Α
Ψαλίδι Ατσάλινο σωληνωτό
Βάρος  172 κιλά
Ρεζερβουάρ 12,5 λίτρα
   
Αναρτήσεις  
Μπροστινή ανάρτηση Τηλεσκοπικό πιρούνι, διαδρομή 136 χλστ., χωρίς ρυθμίσεις
Πίσω ανάρτηση Δύο αμορτισέρ, ρυθμιζόμενα σε προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 67 χλστ. 
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 270 χιλιοστών, 4πίστονη δαγκάνα, Bosch ABS
Πίσω Δίσκος 250 χιλιοστών, δαγκάνα 1 εμβόλου, Bosch ABS
   
Τροχοί / ελαστικά Timsun
Μπροστά 120/80-16" , χυτός αλουμινένιος, Tubeless
Πίσω 150/80-15", χυτός αλουμινένιος, Tubeless
   
Κατανάλωση  
Κατανάλωση 4 /100 χλμ
Ρύποι EURO 5 Standard 
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη (hp/rpm) 29/8.500
Ροπή (kgm/rpm) Δ/Α
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2024 16:14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Hyosung Bobber 300
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon