.
Κατηγορία Αλλοι
Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2024 17:38

O Niccolò Canepa αποσύρεται από την ενεργό δράση

Ο Ιταλός αναβάτης της εργοστασιακής Yamaha στο EWC ανακοίνωσε πως με το τέλος της φετινής σεζόν του παγκοσμίου πρωταθλήματος θα ολοκληρωθεί και η καριέρα του ως αγωνιζόμενου.

Ο αναβάτης της Yamalube YART Yamaha Official EWC Team, Niccolò Canepa, ανακοίνωσε πως θα αποσυρθεί από τους αγώνες μοτοσυκλέτας μετά και τον τελευταίο αγώνα της φετινής χρονιάς για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Endurance (EWC), το Bol d’Or που θα γίνει από 12 ως 15 Σεπτεμβρίου. Στον αγώνα αυτόν η ομάδα του φιλοδοξεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κάτι που φυσικά θα έκανε τον τελευταίο αγώνα του 36χρονου Ιταλού πραγματικά αξέχαστο.

Η καριέρα του Canepa απλώνεται σε τρεις δεκαετίες έχοντας συμμετάσχει στα κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου - MotoGP, WorldSBK, Moto2, WorldSSP και MotoE - ενώ είναι ο πιο πετυχημένος Ιταλός αναβάτης στην ιστορία του EWC.

000765 R03 Ewc 2024

Γεννημένος στη Γένοβα στον ιταλικό Βορρά, ο Canepa ξεκίνησε να αγωνίζεται στα ιταλικά πρωταθλήματα πριν κάνει το ντεμπούτο του στο Παγκόσμιο Supersport (WorldSSP) το 2005. Μετακινήθηκε στο Ευρωπαϊκό Superstock 600 το 2006 όπου τερμάτισε τη σεζόν δεύτερος και την επόμενη χρονιά ανέβηκε στο Superstock 1000 το οποίο και κατέκτησε.

Το 2008 έτρεξε ως wildcard σε δύο αγώνες WorldSBK και έγινε αναβάτης εξέλιξης στο MotoGP, όπου και έτρεξε το 2009 μια πλήρη χρονιά κλείνοντάς τη στη 16η θέση της κατάταξης. Τον επόμενο χρόνο μετακινήθηκε στη Moto2 και το 2011 επέστρεψε στο Superstock 1000, συνέχισε με μια πλήρη σεζόν ως αναβάτης WorldSBK (2012) και άλλη μια πίσω στο Superstock 1000 (2013).

002076 R04 Ewc 2023

Το 2014 και 2015 επέστρεψε στο WorldSBK και το 2016 υπέγραψε με τη Yamaha για το Παγκόσμιο EWC, σε μια χρονιά που η ομάδα κατέκτησε τη δεύτερη θέση. Την ίδια χρονιά ο Canepa ανέλαβε και ρόλο αναβάτη εξέλιξης της Yamaha Motor Europe WorldSBK. Στα πλαίσια αυτού του ρόλου του έτρεξε σε τέσσερεις αγώνες στη θέση του τραυματισμένου Sylvain Guintoli τερματίζοντας στην πρώτη δεκάδα σε όλους.

Η δεύτερη χρονιά (2017) με τη GMT94 Yamaha Team τον έχρισε για πρώτη φορά Παγκόσμιο Πρωταθλητή EWC, γράφοντας ιστορία στην πατρίδα του καθώς έγινε ο πρώτος Ιταλός που πήρε τίτλο Endurance, καθώς και ο πρώτος που νίκησε στον περίφημο 24ωρο αγώνα του Bol d’Or.

2021 Test Aragon WorldSBK Monday Canepa GB59430

Συνεχίζοντας τον ρόλο του ως αναβάτης εξέλιξης με τη Yamaha έτρεξε μερικούς αγώνες ως wildcard στο WorldSBK με την Pata Yamaha Team το 2018, ενώ στο EWC ήταν πλέον αναβάτης της YART Yamaha EWC Official Team.

Το 2019 έκανε το ντεμπούτο του στην ηλεκτρική κατηγορία MotoE, παίρνοντας την ένατη θέση στην κατάταξη, όπως ακριβώς και το 2020.

Στο διάστημα αυτό ο Canepa έγινε προπονητής αναβατών της Yamaha στο WorldSBK, πανηγυρίζοντας το πρωτάθλημα του Toprak Razgatlioglu το 2021 ως μέλος της ομάδας.

002196 R04 Ewc 2023

Η καριέρα του Canepa είχε έναν ακόμη παγκόσμιο τίτλο το 2023 στο EWC με τη YART Yamaha και φέτος ελπίζει να κλείσει την καριέρα του με ένα ακόμη παγκόσμιο πρωτάθλημα. Πριν φτάσουμε στην καταληκτικό αγώνα της φετινής χρονιάς η YART Yamaha προηγείται στην κατάταξη με έξι βαθμούς διαφορά.

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος στον φετινό "τελικό" του Bol d’Or πάντως, ο πολυτάλαντος Canepa είναι ήδη ένας από τους πιο πετυχημένους αναβάτες στην ιστορία του EWC και ανήκει στην ολιγομελή ελίτ αναβατών που έχουν κερδίσει και τους τρεις 24ωρούς αγώνες - Spa, Le Mans και Bol d’Or.

G0200323

Niccolò Canepa:

“Ήταν ένα φανταστικό ταξίδι! Άρχισα να αγωνίζομαι με minibikes στα εννιά μου και στα 19 καβαλούσα μοτοσυκλέτα MotoGP. Ήμουν αρκετά τυχερός ώστε ν' απολαύσω μια απίστευτη καριέρα. Φυσικά υπήρξαν δύσκολες στιγμές, αλλά ως παιδί ποτέ δε φανταζόμουν πως θα είχα τέτοια επιτυχία και τόση απόλαυση από αυτό το άθλημα. Έδωσα τα πάντα στους αγώνες, μα εισέπραξα πίσω πολλά περισσότερα απ' όσα περίμενα και τώρα έχω δύο πρωταθλήματα EWC και ένα Superstock. Ελπίζω να γίνουν τρεις οι τίτλοι EWC μετά το Bol d’Or.

"Είχα την τύχη να τρέξω σε πολλά παγκόσμια πρωταθλήματα, MotoGP, WorldSBK, EWC, WorldSSP, Moto2, MotoE, και είμαι ευτυχής με όσα έχω καταφέρει. Ως αναβάτης ξέρεις πότε έχει έρθει η ώρα να σταματήσεις κι εγώ νιώθω πως μετά το Bol d’Or είναι η ιδανική στιγμή. Ήδη σκέφτομαι τις επόμενες προκλήσεις και το νέο κεφάλαιο της ζωής μου. Σαφώς θα μου λείψουν οι αγώνες, οι συναθλητές μου και η R1 μου, αλλά νομίζω πως η χρονική στιγμή είναι σωστή.

"Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με υποστήριξαν στη διάρκεια των ετών και ειδικά την οικογένειά μου, την κοπέλα μου και όσους με βοήθησαν ή με δίδαξαν κάτι. Ήταν υπέροχο που γνώρισα τόσους πολλούς ανθρώπους σε αυτήν την πορεία και είμαι ήδη ενθουσιασμένος με την επόμενη περιπέτειά μου, στην οποία θα συνεχίσω να φορώ τα μπλε της Yamaha!"

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon