.
Κατηγορία AODES
Τετάρτη, 01 Μαϊος 2024 07:57

Test – AODES Pathcross 650 2024

Προσιτή πολυτέλεια

Η Odes έγινε Aodes, προσθέτοντας το στερητικό Α στην ονομασία της, προσφέροντας όμως πολλά θετικά. Μία πολύ ποιοτική “γουρούνα” η οποία όντας η μοναδική της κατηγορίας με V κινητήρα, έχει πολλά να μας πει.

Του Τάκη Μανιάτη

Η μοναδική V

Η αντιπροσώπευση της AODES στην Ελλάδα γίνεται από την εταιρία Γκουντούφας Α.Ε., μία εταιρία με μακρόχρονη πορεία και εξειδίκευση στα ATV, και η AODES 650L είναι μία από τις κορυφαίες επιλογές της. Είναι η μοναδική στην κατηγορία η οποία διαθέτει δικύλινδρο σε διάταξη V κινητήρα, με έναν εκκεντροφόρο σε κάθε κεφαλή και απόδοσης 53 ίππων. Η διάταξη είναι και αυτή που δίνει το πλεονέκτημα σε κάθε χρήση και ειδικά σε αργές διαδρομές ή διαδρομές όπου απαιτείται μέση ωριαία, είτε πρόκειται για άσφαλτο, είτε για χωματόδρομο, μιας και ένας τέτοιος δικύλινδρος κινητήρας ασφαλώς και υπερτερεί του μονοκύλινδρου σε συγκεκριμένες συνθήκες. Μπορεί να κινείται πολύ πιο εύκολα λόγω της ροπής στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, να αποδίδει γραμμικά χωρίς απότομη συμπεριφορά, και μάλιστα, χωρίς να περιμένεις να ανέβουν αρκετά οι στροφές ώστε να επιταχύνει.

DSC_4691_-_web.jpg

Ο κινητήρας είναι εξαιρετικός σε λειτουργία και ήχο, μεταδίδει την δύναμη στους τροχούς μέσω της CVTech, της καναδικής εταιρίας η οποία εξειδικεύεται στην κατασκευή μεταδόσεων για ATV και χρησιμοποιείται από τους κορυφαίους κατασκευαστές. Υπάρχει φυσικά ανεξάρτητη μετάδοση στους πίσω τροχούς και εμπλέκει τους μπροστά σε περίπτωση που χρειαστούμε τετρακίνηση, ενώ διαθέσιμα είναι και τα συστήματα High και Low σχέσεων, όπως και το κλείδωμα τον διαφορικών για συμβολή σε ξεκόλλημα από δύσβατα εδάφη. Αυτό γίνεται ηλεκτρονικά με τα κουμπιά στο δεξί άκρο του τιμονιού όπου ελέγχεις ότι χρειαστείς, αναλόγως αναγκών. Ο λεβιές ταχυτήτων είναι εξαιρετικά μαλακός σε χρήση και πρέπει να πούμε ότι μας έκανε εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο επλέκει τις σχέσεις χωρίς χτυπήματα ή δυσκολία στην κίνηση, απλά με μία μετατόπιση του χεριού.

DSC_4563_-_web.jpg

Ασφάλεια και τετρακίνηση

Διαθέτει χειρόφρενο για ασφάλιση αλλά στην περίπτωση που αυτό δεν τεθεί σε λειτουργία, και ο αναβάτης σηκωθεί από την σέλα, ένας αισθητήρας που βρίσκεται εκεί δίνει την εντολή για ειδοποίηση / δόνηση / συναγερμό, ώστε να την ασφαλίσεις. Το P – Parking στον λεβιέ ταχυτήτων δεν αρκεί για την AODES, παρά το ότι είναι αυτό που ουσιαστικά κλειδώνει την κίνηση, κι έτσι υπάρχει επιπρόσθετη ασφάλεια με αυτόν τον τρόπο.

Απ’ ότι φαίνεται ξεκινάμε πολύ καλά στον τομέα της ασφάλειας, αλλά και του εξοπλισμού, με τις αναρτήσεις να είναι ανεξάρτητες και ρυθμιζόμενες ως προς την προφόρτιση των ελατηρίων σε πέντε θέσεις, με δισκόφρενα σε κάθε τροχό και αλουμινένιους τροχούς 14 ιντσών. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην standard έκδοση διαθέτει και το ηλεκτρικό τιμόνι EPS, που είναι ένα σημαντικό βοήθημα για τις αργές ταχύτητες και γενικότερα για την οδήγηση μίας τέτοιας γουρούνας. Στα 360 κιλά, η γουρούνα της AODES διαθέτει ρεζερβουάρ καυσίμου χωρητικότητας 22,5 λίτρων το οποίο προσφέρει και εξαιρετική αυτονομία, για να κάνεις βόλτες, εκδρομές ή εξορμήσεις.

DSC_4549_-_web.jpg

Με τον κοτσαδόρο που διαθέτει στο πίσω τμήμα, μπορείς να τραβάς και ένα μικρό τρέιλερ, ένα Jet Ski, ή μία μπαγαζιέρα στο εξοχικό σου ή στο κτήμα, μιας και διαθέτει και έγκριση τύπου και ως αγροτική. Η ακριβή έκδοση της δοκιμής διαθέτει και τον εργάτη στο μπροστινό τμήμα με δυνατότητα έλξης 3.000 λιμπρών, ο οποίος ελέγχεται με ένα κουμπί στο αριστερό άκρο του τιμονιού, κι έτσι μπορείς είτε να τραβήξεις την γουρούνα αν κολλήσει κάπου, ή ένα εμπόδιο που θα βρεθεί στο δρόμο σου.

DSC_4577_-_web.jpg

Άνεση για δύο

Η γουρούνα της AODES, Pathcross 650, παράγεται μόνο σε Long πλαίσιο ώστε να αφήνει χώρο για επιβάτη και συνεπιβάτη, με μεγάλα μερίδια και για τους δύο και ευμεγέθεις χειρολαβές για συγκράτηση αλλά και πλάτη για τον πίσω. Οι σχάρες στο μπροστά και πίσω τμήμα είναι standard από το εργοστάσιο και μπορούν να δεχτούν και βαλίτσες της εταιρίας για αποθηκευτικό χώρο.

Το σύνολο, δείχνει εξαιρετικό για χωμάτινο τουρισμό, μιας και ο εξοπλισμός και ο κινητήρας συνηγορούν σε αυτό, και είναι κάτι που διαπιστώνεις και κατά την οδήγηση. Είναι ψηλή και άνετη με απόσταση στα 28,3 εκατοστά από το έδαφος, που αφήνει περιθώρια για εκτός δρόμου αναζητήσεις. Νιώθεις το τιμόνι να ταλαντώνει άμεσα την γουρούνα καθώς το στρίβεις απότομα κάτι το οποίο είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα στις αργές διαδρομές και στις δύσβατες περιοχές, με το τιμόνι να συμβάλει τα μέγιστα και τον κινητήρα να σιγοντάρει λόγω ηρεμίας και ροπής.

DSC_4556_-_web.jpg

Με το μακρύ πλαίσιο και τις προοδευτικές και άνετες αναρτήσεις, οι βόλτες γίνονται χαλαρά και άνετα. Λόγω γεωμετρίας, παρά την νευρικότητα στις κινήσεις του τιμονιού αλλά και το ύψος της, δύσκολα σηκώνει τροχούς και θέλει προσπάθεια για να την βγάλεις από το δρόμο. Έχεις την τετρακίνηση, τις μαλακές αναρτήσεις, την απόσταση από το έδαφος, μπορείς να βγεις εκτός δρόμου και να περάσεις πάνω από βράχια και κλαριά χωρίς να φοβηθείς.

DSC_4677_-_web.jpg

Ικανή για κάθε χρήση

Στην άσφαλτο, παραμένει σταθερή μέχρι την τελική των 85χ.α.ω. όπου επεμβαίνει ηλεκτρονικά ο κόφτης, ενώ ο κινητήρας δείχνει ικανός να κινείται σταθερά με 80χ.α.ω έτσι κι αλλιώς. Ένας συνδυασμός LCD οθόνης με αναλογικά όργανα είναι μπροστά σου για να ελέγχεις ότι πληροφορία χρειαστείς, οπότε ακόμη και σε αυτό τον τομέα, είναι σύγχρονη.

Έχοντας οκτώ εκδόσεις στην γκάμα, η AODES ξεκινάει την τιμολόγηση από τα 8.780euro και φτάνει με την ακριβότερη έως τα 9.440euro , όντας η φθηνότερη στην κατηγορία με τέτοιο εξοπλισμό.

Με λογική τιμή, κορυφαία αντιπροσώπευση, πλούσιο εξοπλισμό και εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, είναι μία γουρούνα που μπορεί να κάνει ότι της ζητήσεις με αξιώσεις.

 DSC_4539_-_web.jpg

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: NOX N312 Crow
Τζάκετ: Norcode Senegal
Παντελόνι: Nordcode Senegal
Μπότες: Eleveit T-Spirit Evo
Γάντια: Five E WP

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Κατασκευαστής / Μοντέλο AODES 650 Pathcross
Αντιπρόσωπος: Γκουντούφας Α.Ε.
Τιμή: 9450euro
Εγγύηση: 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Δικύλινδρος, διάταξης V, τετράχρονος, υγρόψυκτος, SOHC, 8Βάλβιδος
Χωρητικότητα 650
Διάμετρος x διαδρομή Δ.Α.
Συμπίεση Δ.Α.
Τροφοδοσία Ψεκασμός Delphi EFI
Εκκίνηση Μίζα
Μετάδοση Αυτόματη CVTech
Τύπος μετάδοσης Σύστημα 2WD/4WD εμπρός διαφορικό
Εμπλοκή Διαφορικού 2WD/4WD/4WD DIFF LOCK (με κλείδωμα), αργές - γρήγορες σχέσεις
Σχέσεις μετάδοσεις L/H/N/R/P
Συμπλέκτης Αυτόματος φυγοκεντρικός
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό
Μήκος x Πλάτος x Ύψος 2.274 x 1253 x 1400mm
Μεταξόνιο 1348mm
Απόσταση από έδαφος 283
Ύψος σέλας Δ.Α.
Ηλεκτρική Υποβοήθηση Τιμονιού EPS
Βάρος 360
Ρεζερβουάρ 22L
Χωρητικότητα σχάρας (Εμπρός / Πίσω) Δ.Α.
Αναρτήσεις
Μπροστά Διπλός βραχίονας, ανεξάρτητη ανάρτηση με ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου σε 5 θέσεις
Πίσω Διπλός βραχίονας, ανεξάρτητη ανάρτηση με ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου σε 5 θέσεις
Τροχοί / Ελαστικά Αλουμινίου
Μπροστά 26 x 9R 14
Πίσω 26 x 11R 14
Φρένα
Μπροστά Δίσκοι και δαγκάνες σε κάθε τροχό
Πίσω Δίσκοι και δαγκάνες σε κάθε τροχό
Εξοπλισμός Προστατευτικές χούφτες, φώτα LED, οθόνη LCD, εργάτης 3.000lbs, σχάρες μπροστά και πίσω, ντουλαπάκι αποθήκευσης, πρίζα φόρτισης USB και 12v
Επιδόσεις
Ισχύς (hp/rpm) 53 / 6500
Ροπή (kg/rpm) 6,2 / 5000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Μαϊος 2024 08:22

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon