.
Κατηγορία Yamaha
Τετάρτη, 15 Μαϊος 2024 16:40

Test – Yamaha XMAX 300 Tech MAX 2024

Δεν είναι απλά scooter… είναι ιδέα!

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Scooter ή... αυτοκίνητο; Τα καλά και από τους δύο κόσμους, τολμάς να πεις, καθώς η Yamaha έχει ανεβάσει τον πήχη τεχνολογίας, πρακτικότητας και ποιότητας στο XMAX 300 και υπερασπίζεται την τοποθέτηση του ως ένα Premium, από όλες τις απόψεις, scooter.

Yamaha XMAX 300 Tech MAX 2024 Τιμή: Από 7.390 ευρώ

To να χαρακτηρίσεις το XMAX 300 σημαντικό μοντέλο για την Yamaha, είναι λίγο. Το να το χαρακτηρίσεις εμβληματικό, είναι μάλλον η σωστή λέξη. Με μία ιστορία που τραβά πλέον 18 χρόνια, από το 2006, το XMAX 300 είναι πιο εξελιγμένο από ποτέ, ενώ ασπάζεται ευλαβικά την... φιλοσοφία των ημερών: Διατίθεται σε απλή αλλά και σε premium έκδοση, με την δεύτερη να είναι ουσιαστικά το επίκεντρο της προσοχής αλλά και των στόχων του Marketing. Μιλάμε για το μοντέλο που δοκιμάζουμε εδώ, με το προσωνύμιο Tech MAX που καταδεικνύει τις κύριες διαφορές του από το βασικό XMAX 300.

Μπιμπελό μου, μπιμπελό μου!

Δεν χρειάζεται να επαναληφθούμε πολύ, όσον αφορά την σχεδίαση της νέας γενιάς XMAX, καθώς τα έχουμε πεί ήδη και όταν δοκιμάσαμε το απλό XMAX (μπορείτε να δείτε το τεστ με ένα κλικ εδώ). H ανανέωση είναι μεγάλη και απόλυτα ταιριαστή στον χαρακτήρα που εκπέμπει το XMAX 300, το οποίο θυμίζει superbike από μπροστά και συνδυάζει με έναν σπάνιο τρόπο, τον δυναμισμό με την πολυτέλεια. Εδώ βοηθά και το εκ-πλη-κτι-κό Tech MAX σπέσιαλ χρώμα του scooter δοκιμής, που η Yamaha ονομάζει Dark Magma: Σε μειωμένο φωτισμό μπορεί να σε ξεγελάσει και να σου φανεί μαύρο, αλλά είναι ένα πολύ σκούρο καφέ/μπορντό μεταλλικό, μοναδικό ανάμεσα στα scooters (που έχει βγει υπέροχα και στις φωτογραφίες, thank God). Πολύ αποτελεσματικό στο να σου εκπέμπει αίσθηση πολυτέλειας ακόμα και με την πρώτη ματιά.

Διαφορές σε σχέση με την «απλή» έκδοση XMAX υπάρχουν και αλλού, όπως στην πολυτελή σέλα με επένδυση δερματίνης, στην ύπαρξη των ανάλογων εμβλημάτων Tech MAX, στα μεταλλικά ενθέματα στο πάτωμα, στα γκριπ που γράφουν Tech MAX και, εννοείται, στα χειριστήρια και στην ύπαρξη δύο πλέον οθονών αντί για μία, στο «κόκπιτ». Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό στην θέαση και αξίζει ιδιαίτερη μνεία. Σε κάνει να νιώθεις special και αυτό, για κάποιους, είναι λόγος αγοράς.

Ο καλός, ο κακός και ο «άσχημος»

Κακά τα ψέμματα, για αρχή, καθώς τα περισσότερα πράγματα πάνω στο XMAX 300 Tech MAX είναι καλομελετημένα και σωστά λειτουργικά. Υπάρχουν φυσικά κάποια σημεία στα οποία θα σταθείς, ειδικά καθώς μιλάς για ένα scooter που ξεπερνά αρκετά το ψυχολογικό «όριο» των 7.000 ευρώ. Οπότε ας ξεκινήσουμε από αυτά. Αρχικά, είναι η παράξενη επιμονή της Yamaha να μην προσφέρει παροχή ρεύματος USB, αλλά στρογγυλή 12 Volt στο αριστερό εμπρός ντουλαπάκι, εξαναγκάζοντας σε να διαθέτεις έναν μετατροπέα, για να φορτίσεις το τηλέφωνο σου ή άλλη ηλεκτρονική σου συσκευή. Η ζελατίνα, αν και ρυθμιζόμενη, απαιτεί εργαλεία, σημείο το οποίο ο (φθηνότερος) ανταγωνισμός έχει ξεπεράσει προ πολλού. Τα ντουλαπάκια στην ποδιά εξακολουθούν να δίνουν λαβές για ελαφρά γκρίνια, καθώς το κλείσιμο τους δεν είναι άριστο (ειδικά του δεξιού, που δεν κλειδώνει και ανοιγοκλείνει με ένα απλό πάτημα), ενώ η απουσία μεταλλικού «μάνδαλου» στο αριστερό ντουλαπάκι που κλειδώνει, είναι φάουλ. Την κατάσταση σώζει κάπως το γεγονός ότι και τα δύο είναι ιδιαίτερα ευρύχωρα και πρακτικά σε σχήμα, αλλά και απόλυτα υδατοστεγανά όταν είναι κλειστά.  

Χώρος κάτω από την σέλα: Το απόλυτο σεμινάριο. Ίσως ό,τι καλύτερο προσφέρει το XMAX 300 Tech MAX, μετά από την αίσθηση οδήγησης του -για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω. Χωρά με άνεση δύο κράνη full-face από κάτω (κατά προτίμηση, το μεγαλύτερο πίσω) και ανάμεσα τους μένει χώρος και για... δύο ζευγάρια γάντια ή ένα τσαντάκι. Αν το κράνος είναι ένα, τότε όλη η υπόλοιπη... μοτο-αμφίεση σου χωρά μαζί του: μπουφάν, γάντια, τσαντάκι. Το σενάριο «σούπερ μάρκετ με το XMAX» δεν είναι πια καζούρα από τους φίλους σου, αλλά μια καθημερινή σου δυνατότητα. Ο χώρος έχει παράλληλα και φωτάκι για εύκολη νυχτερινή χρήση. Σούπερ.

Πάμε τώρα στην κυριότερη διαφορά του Tech MAX από το απλό: Η ύπαρξη οθόνης TFT και συνδεσιμότητας με κινητό, που σου προσφέρει μια πληθώρα επιπλέον δυνατοτήτων. Το μοντέλο μπορεί να συνδεθεί τόσο με iPhone όσο και με Android (μπορεί να μην υποστηρίζει όλες τις συσκευές Android πάντως), ενώ ο χειρισμός των λειτουργιών γίνεται μέσα από τα νέα χειριστήρια στο αριστερό μέρος του τιμονιού. Το καλύτερο σημείο του είναι ξεκάθαρα η απεικόνιση του χάρτη και της πλοήγησης απευθείας στην οθόνη TFT, ενώ μπορείς να δεις και πληροφορίες καιρού αλλά και να χειριστείς λειτουργίες τηλεφώνου και μουσικής, αν έχεις και Bluetooth Headset. H οθόνη TFT μπορεί να δείξει επίσης στροφόμετρο αλλά και γράφημα μέσης κατανάλωσης, ο φωτισμός και η απεικόνιση της κρίνονται απόλυτα ικανοποιητικά, ενώ τα μόνα επιμεμπτά σημεία που εντοπίσαμε είναι ένα... λαθάκι στην μετάφραση του στροφομέτρου στα μενού (αναφέρεται ως... Τταχύμετρο) και μία μάλλον περιττή λειτουργία απεικόνισης χρωμάτων στην οθόνη ανάλογα με την ταχύτητα με την οποία κινείστε.

Η «δευτερεύουσα» οθόνη είναι τύπου LCD και βρίσκεται πάνω από την TFT. Απεικονίζει την ταχύτητα, την στάθμη καυσίμου και τους χιλιομετρητές με απόλυτη σαφήνεια και, ουσιαστικά, αν δεν σε απασχολούν οι έξτρα δυνατότητες της TFT οθόνης, μπορείς να οδηγήσεις μόνο με τις ενδείξεις της LCD.

Premium στα «κομφόρ» και η ποιότητα ψηλά

Η ποιότητα κατασκευής του ΧΜΑΧ 300 ήταν ανέκαθεν πολύ ψηλά και έτσι παραμένει φυσικά και στο Tech MAX. Οι λεπτομέρειες φινιρίσματος της premium έκδοσης ανεβάζουν κι άλλο το επίπεδο, αλλά ακόμη διστάζω να χαρακτηρίσω την ποιότητα «κορυφαία». Κάποια... παλιακά σε εμφάνιση πλαστικά, εμφανείς βίδες αλλά και τα παραπονάκια μας για τα ντουλαπάκια, στερούν το «άριστα», όχι όμως και το «πάρα πολύ καλά» το οποίο επικυρώνεται από την πλήρη απουσία τριγμών και την εκπληκτική βαφή. Η θέση οθήγησης έχει το δικό της ενδιαφέρον χάρη στο (πολύ) φαρδύ τιμόνι που παίζει τεράστιο ρόλο στην οδήγηση, ενώ η σέλα σε βάζει αρκετά «μέσα» στο scooter και ίσως κάποιοι ψηλότεροι διαπιστώσουν ότι τα πόδια τους κλείνουν περισσότερο στα γόνατα από ότι θα ήθελαν. Η άνεση της στις διαδρομές, τόσο εντός όσο και εκτός πόλης, είναι υποδειγματική τόσο για τον αναβάτη όσο και για την παρέα του. Πολύ καλή και η ανεμοκάλυψη του μοντέλου σε ταχύτητες πάνω από τα αστικά όρια και σε συνθήκες εκδρομής και ταξιδιού. Το XMAX 300 Tech MAX δεν θα μπορούσε να μην έχει keyless σύστημα εκκίνησης, κάτι που σου επιτρέπει να έχεις το ασύρματο κλειδί μέσα στην τσέπη σου διαρκώς. Αλλά ας μιλήσουμε οδηγικά, διότι αυτό είναι το βασικότερο προσόν του XMAX 300 Tech MAX, ένας τομέας στον οποίο το μοντέλο αποδεικνύεται... πολυπρόσωπος και ικανότατος υπηρέτης.

Με τις αρετές τις μοτοσυκλέτας

Το XMAX 300 είναι αισθητά διαφορετικό από πολλά μοντέλα της συνομοταξίας του οδηγικά και είναι αξιοσημείωτο, το πώς η Yamaha το έχει πετύχει αυτό. Ο συνδυασμός των χαρακτηριστικών απόδοσης του αλλά και οδηγικής δυναμικής το κάνουν να αλλάζει «μορφή» ανάλογα με το τι του ζητάς. Ας ξεκινήσουμε από τον κινητήρα Blue Core των 292 κ.εκ. που αποδίδει 28 ίππους και είναι, αξιοσημείωτα, υποτετράγωνος, δηλαδή έχει διαδρομή εμβόλου μεγαλύτερη από την διάμετρο του. Μια όχι και τόσο συχνή επιλογή σε δίκυκλα, αλλά με τα πλεονεκτήματα της καλύτερης απόδοσης καύσης και της μεγαλύτερης αποδιδόμενης ροπής. Βάζεις μπροστά και ο κινητήρας λειτουργεί αθόρυβα, με ωραία αίσθηση στα χέρια σου αλλά σε κάθε περίπτωση με χαμηλό επίπεδο κραδασμών.  Η αίσθηση απόκρισης στο γκάζι και «αρπάγματος» από την μετάδοση σε ενθουσιάζουν, ενώ η ελαστικότητα του μοτέρ είναι πολύ ικανοποιητική, ειδικά αν σκεφτείς ότι ο κινητήρας δεν είναι ο ισχυρότερος της κατηγορίας. Είναι, όμως, ίσως ο πιο ενδιαφέρων στην λειτουργία: Ούτε πολύ ράθυμος, ούτε πολύ αγριεμένος, απόλυτα ταιριαστός με τον χαρακτήρα του XMAX. Στις συνθήκες της πόλης, θα απολαύσεις άμεσες και ζωηρές επιταχύνσεις μόλις το ζητήσεις, αλλά και ήπιο «ρολάρισμα» με το γκάζι στο μισό ή πιο κάτω όταν δεν πήζεις στην κίνηση. Ζύγισμα, απόκριση στις εντολές του τιμονιού και κύλιση είναι άριστα και γρήγορα βρίσκεσαι να... απολαμβάνεις, διαδρομές που σου φαίνονταν μέχρι τώρα ρουτίνα. Και μην μας πείτε «Φίλε Αποστόλη, αυτό το κάνουν οι μοτοσυκλέτες».... εμμμ όχι μόνο, εδώ μιλάμε για ένα δίκυκλο στο οποίο πιθανότατα κάθεσαι πιο άνετα από τις περισσότερες μοτοσυκλέτες, δεν αλλάζεις ταχύτητες και έχεις και τα δύο σου χέρια σε φρένα. Αν δεν μπορείς να εκτιμήσεις τον παράγοντα της πιο εύκολης οδήγησης ως προσόν σε ένα αστικό όχημα, δεν ξέρω τι μπορώ να κάνω για να σε βοηθήσω...!

Η Yamaha διατυμπανίζει τα πλεονεκτήματα του πιρουνιού τύπου μοτοσυκλέτας, με διπλή έδραση των καλαμιών σε αντίστοιχες τιμονόπλακες. Έχω γράψει ξανά ότι θέλεις τηλεμετρία για να δεις αν υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα, όμως η αίσθηση του μπροστινού του XMAX είναι πράγματι καλή και σου εμπνέει ασφάλεια, αλλά και σταθερότητα για να ανεβάσεις ρυθμό. Σε κακοτεχνίες και λακούβες, οι αναρτήσεις λειτουργούν καλά σε γενικές γραμμές, ειδικά το πιρούνι. Τα αμορτισέρ κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν ειδικά στις μεγάλες και έντονες κακοτεχνίες και, σε γενικές γραμμές, η άνεση που προσφέρουν είναι αποδεκτή. Στην πόλη, ικανοποιητικά λειτουργούν και τα φρένα, τα οποία μπορεί να μην σε «τρελαίνουν» με απόλυτη δύναμη, αλλά είναι εύχρηστα και έχουν ένα άριστο ABS σε λειτουργία, να τα υποβοηθά.

Οι αρετές της απόδοσης του Blue Core κινητήρα φαίνονται στην κατανάλωση που θα μετρήσεις, η οποία μπορεί να πέσει και κάτω από τα 4 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα -εμείς μετρήσαμε 3,8/100 αυτή την φορά, σχεδόν επαναλαμβάνοντας το 3,5/100 που είχαμε καταγράψει με το «απλό» XMAX 300 πέρσι το καλοκαίρι. Σε κάθε περίπτωση η αυτονομία με ένα γέμισμα θα ξεπεράσει τα 300 χιλιόμετρα.

Αλλά για να γνωριστείς ακόμα καλύτερα με τις αρετές του XMAX 300, πρέπει να «σπάσεις τη ρουτίνα» σου μαζί του, να βγεις έξω από τα συνηθισμένα και έξω από τα τείχη. Αυτό έκανα το Σαββατοκύριακο της εβδομάδας που είχα το XMAX 300 στα χέρια μου και μοιράστηκα την εμπειρία και με ένα φίλο. Στην εθνική, η διατήρηση μέσης ωριαίας ταχύτητας στα 120-130 χιλιόμετρα την ώρα είναι αστεία υπόθεση, με την τελική να φτάνει τα 150 περίπου, αν είστε μόνοι και γύρω στα 140-142, με δικάβαλο. Πίανεις μια στριφτερή διαδρομή στον επαρχιακό και το χαμόγελο διαγράφεται γρήγορα στο πρόσωπο σου, καθώς η συμπεριφορά του XMAX σε εμπνέει για αθλητικούς ρυθμούς. Πρόθυμα ακολουθεί και ο κινητήρας που προβάλλει ξανά την γεμάτη του απόδοση στα γενναιόδωρα ανοίγματα του γκαζιού. Ακόμη και αν είστε ιδιαίτερα έμπειρος σε μοτοσυκλέτα, δεν γίνεται να μην σας κερδίσει η απόδοση του XMAX 300 στις «βολτάδικες» συνθήκες, κάτι το οποίο συζητούσα με τον φίλο μου στον καφέ μας, σε μία από τις νοτιοδυτικές παραλίες της Αττικής. Σε μια πιο ήπια επιστροφή, απόλαυσα την άνεση της σέλας και της θέσης οδήγησης, όπως και την ανεμοκάλυψη η οποία, όπως ανέφερα και παραπάνω, είναι σε πολύ καλό επίπεδο.

Η τέχνη του να πουλάς κι ας είσαι... από τους ακριβότερους

Εν κατακλείδι, φτάνεις να ζυγίζεις όλα τα συμπεράσματα σου από το XMAX 300 Tech MAX, μαζί με την τιμή του η οποία δεν χαρακτηρίζεται χαμηλή. Τουναντίον, υπάρχουν μοντέλα GT Scooters στα 350 και στα 400 κυβικά με μεγαλύτερη ισχύ, με πλεονεκτήματα στον εξοπλισμό και εννοείται σε χαμηλότερες τιμές. Κι όμως! Μια ματιά στις ταξινομήσεις της κατηγορίας και βλέπεις ότι κανένα από τα «φθηνότερα» αυτά μοντέλα, δεν απειλεί το XMAX 300 Tech MAX στην αγορά, εκτός από το παρομοίων δυνατοτήτων και τιμής Honda Forza 350 αλλά και το φθηνότερο... alter ego του, την απλή του έκδοση που δεν ξεπερνά τις 7.000 ευρώ. Είναι σαφές ότι το XMAX 300 Tech MAX είναι κάτι περισσότερο από το άθροισμα των δυντοτήτων του και η Yamaha πετυχαίνει να προσφέρει μία ολόκληρη «εμπειρία» στον υποψήφιο αγοραστή. Μία εμπειρία, αξίζει να σημειώσουμε, που συνοδεύεται και με μια κάποια αξία μεταπώλησης όπως και με την αξιοπιστία του ονόματος Yamaha.

Καλό scooter, λοιπόν, το XMAX 300 Tech MAX; Όχι απλά καλό, κάτι πολύ παραπάνω. Ακριβό; Κάπως ναι και αν είσαι άνθρωπος των αριθμών και όχι του συνόλου, μπορεί να κοιτάξεις και κάπου αλλού. Τι θα σε τραβήξει στην επιλογή του; Η συνολική εμπειρία οδήγησης και χρήσης του. Αξίζει να το αγοράσεις; Αδιαμφισβήτητα, όπως αποδεικνύει και ο σκληρότερος τελικός κριτής, η αγορά.

 

Εξοπλισμός αναβάτη

Κράνος: MT Thunder 4

Μπουφάν: Nordcode Raptor

Μποτάκια: Eleveit Town WP

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ     
Μάρκα Yamaha
Μοντέλο X-MAX 300 Tech MAX
Αντιπρόσωπος Yamaha - Μοτοδυναμική Α.Ε. 
Τιμή (€) 7.390
   
Κινητήρας  
Χωρητικότητα 292
Διάμετρος x Διαδρομή 70 x 75,9 mm
Συμπίεση 10,9: 1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εξάτμιση Από 1 σε 1 με μονό τελικό, στην δεξιά πλευρά. 
Τελική μετάδοση Ιμάντας και μειωτήρας οδοντωτών τροχών
Συμπλέκτης Αυτόματος φυγοκεντρικός ξηρού τύπου
Κιβώτιο Αυτόματη μετάδοση CVT
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο
Πλάτος 795 mm
Μήκος 2.180 mm
Ύψος 1.410-1.460 mm
Ύψος σέλας 795 mm
Μεταξόνιο 1.540
Γωνία κάστερ Δ/Α
Ίχνος Δ/Α
Απόσταση από το έδαφος 135 mm
Ψαλίδι Ενσωματωμένο στον κινητήρα με τμήμα ενίσχυσης στην δεξιά πλευρά
Βάρος, πλήρες 183 κιλά
Ρεζερβουάρ 13,2 mm
   
Αναρτήσεις  
Μπροστινή ανάρτηση Τηλεσκοπικό πιρούνι, διαδρομή 110 χιλιοστά
Πίσω ανάρτηση Δύο αμορτισέρ, διαδρομή 79 χιλιοστά, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 267 χιλιοστών, δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS
Πίσω Δίσκος 245 χιλιοστών, δαγκάνα ενός εμβόλου, ABS
   
Τροχοί / ελαστικά Michelin City Grip 2
Μπροστά 120/70-15", χυτός αλουμινένιος, Tubeless
Πίσω 140/70-14", χυτός αλουμινένιος, Tubeless
   
Κατανάλωση  
Κατανάλωση 3,8 lt/100 km
Ρύποι EURO 5 Standard, 70 kgm CO2/km
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη (hp/rpm) 28/7.250
Ροπή (kg/rpm) 3/5.750

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Μαϊος 2024 16:42

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Yamaha XMAX 300
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon