.
Κατηγορία Aprilia
Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015 14:04

Παρουσίαση - Aprilia RSV4 "Σάκης Συνιώρης" 2014

 

Η πρωταθλήτρια Superstock 2014

Του Τάκη Μανιάτη

Μία μικρή ιδιωτική ομάδα, η Sinioris Racing, με δική της μοτοσυκλέτα, κατάφερε να πρωταγωνιστήσει το 2014 στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Superstock, κερδίζοντας τους περισσότερους αγώνες αλλά και τον τίτλο. Ο αναβάτης και πρωταθλητής Σάκης Συνιώρης, αλλά και ο μηχανικός του, Χρήστος Φράγκος, μας αναλύουν την μοτοσυκλέτα, από την αρχή της χρονιάς έως το τέλος.

Η συνεργασία


Όπως μας αναφέρει ο Χρήστος Φράγκος, η πραγματική αλήθεια είναι πως άλλα περιμένανε να κάνουν, και άλλα τελικά τους βγήκαν. Ο Χρήστος με τον Σάκη είχαν μία συζήτηση στις αρχές του 2014 για να δουν τι θα κάνουν την αγωνιστική χρονιά, με τι μοτοσυκλέτα θα έτρεχαν και σε ποια κατηγορία. Έχοντας ήδη κερδίσει το πρωτάθλημα στα supersport 600 το 2013, αποφάσισαν να τρέξουν στην μεγάλη κατηγορία. Ήταν όμως κατηγορηματικοί στο να μην επιλέξουν ιαπωνική μοτοσυκλέτα, μιας και ήξεραν ότι η Aprilia είναι κορυφαία στην κατηγορία.

Ο Χρήστος είχε ήδη κάνει δοκιμές πριν λίγα χρόνια με Aprilia RSV4 και ήξερε ότι η μοτοσυκλέτα είναι ανταγωνιστική. Οι δυο τους συζήτησαν για το ενδεχόμενο να τρέξουν με Aprilia, έκαναν μία πρόταση στην Piaggio Hellas την οποία και δέχθηκε, και συγκεκριμένα, βοήθησε την ομάδα περισσότερο απ' ότι θα ήθελε. Αρχικά, η ομάδα ζήτηση μία καλή τιμή ώστε να μπορέσει να αγοράσει την μοτοσυκλέτα για να τρέξει ο Σάκης στο πρωτάθλημα, συν κάποιο racing κιτ που χρειαζόταν το συνολικό κόστος ανέβαινε κοντά στα 30.000euro. Τελικά η μοτοσυκλέτα αγοράστηκε από τον Σάκη Συνιώρη σε μία ειδική τιμή  και έτσι η Piaggio Hellas πρόσφερε μία πολύ σημαντική βοήθεια. Ειδικά αν σκεφτούμε ότι  η ομάδα απευθύνθηκε εκεί ουσιαστικά τελευταία στιγμή, όταν τα budget είχαν κλείσει,  μήνες σχεδόν πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα.

Η επιλογή της συγκεκριμένης μοτοσυκλέτας έγινε ξεκάθαρα λόγω πλαισίου. Τόσο ο Χρήστος ως μηχανικός όσο και ο Σάκης ως αναβάτης, είχαν δοκιμάσει στο άμεσο παρελθόν τις περισσότερες μοτοσυκλέτες του ανταγωνισμού, ανάμεσά τους και οι Ducati Panigale και BMW S 1000RR, και ήξεραν τι είχαν να αντιμετωπίσουν. Βασίστηκαν στο στήσιμο της μοτοσυκλέτας μιας και οι ελληνικές πίστες δεν απαιτούν τόση δύναμη, παρά καλό στήσιμο. Για παράδειγμα, ακόμη και στα track day που έγιναν στις Σέρρες, ο Σάκης γύρισε στο 1.20:800'' με το Aprilia RSV4 και με το Triumph Daytona 675, 1.21.300'' (σ.σ. η μοτοσυκλέτα με την οποία κέρδισε το πρωτάθλημα στα Supersport την ίδια χρονιά).

Η παραλαβή


Η μοτοσυκλέτα, μία RSV4 APRC, παρελήφθη καινούρια και ο Σάκης ανέλαβε να την στρώσει, για να αρχίσουν οι εργασίες μετατροπής της σε αγωνιστική. Αμέσως μετά, τοποθετήθηκε το αγωνιστικό κιτ που περιελάμβανε εξάτμιση, μαρσπιέ, εγκέφαλο, τιμόνια, φίλτρο αέρα και πίσω ανάρτηση. Από το εργοστάσιο, η RSV4 χρησιμοποιεί απλή ανάρτηση της Ohlins, ενώ το κιτ προσφέρει την πολυρυθμιζόμενη Ohlins TTX. Το σύστημα APRC υπήρχε και αφορά στα ηλεκτρονικά βοηθήματα, το Traction Control και τις αλλαγές στην χαρτογράφηση, με επιλογή σε τέσσερις χάρτες για ρύθμιση της απόδοσης, και έναν χάρτη που έφτιαξε η ομάδα, με την ονομασία "Racing".

Έρχεται η ώρα για δοκιμή, στο πρώτο track day της χρονιάς που διοργανώνεται στην πίστα της Τρίπολης, μιας και η πίστα των Μεγάρων ήταν ακόμη κλειστή. Εκεί, αναβάτης και μηχανικός μένουν έκπληκτοι με τις επιδόσεις, παρά το ότι όποια ρύθμιση είχε γίνει μόνο στο μαγαζί. Αλλάχθηκε το πίσω γρανάζι με ένα δόντι μεγαλύτερο, ρυθμίστηκαν ελαφρώς οι αναρτήσεις, και χωρίς να πειραχτούν καθόλου τα ελατήρια τους, οι χρόνοι του Σάκη ήταν απίστευτοι. Γύρισε 00.57:00'', στην πρώτη επαφή με την μοτοσυκλέτα, σε αυτή την πίστα.

Η ομάδα είδε τι ακριβώς χρειαζόταν η μοτοσυκλέτα και ετοιμάστηκε για τον πρώτο αγώνα, στην Τρίπολη.
Ο Σάκης στον πρώτο αγώνα κατάφερε να γυρίσει στο 56:6'' και στον δεύτερο αγώνα, στο 56:400'', κερδίζοντας φυσικά και τις δύο φορές. Ο συναγωνισμός και στις δύο αυτές περιπτώσεις ήταν αρκετά πίσω, αφού στο γυρολόγιο υπήρχε διαφορά της τάξεως ενός δευτερολέπτου. Από τον 3ο αγώνα, στα Μέγαρα, οι ανταγωνιστές άρχισαν να έρχονται πιο κοντά, και μάλλον φάνηκε ότι η ομάδα τους είχε πιάσει στον ύπνο. Μπορεί να είχαν να κάνουν με μία μοτοσυκλέτα που δεν γνώριζαν ούτε είχαν δουλέψει ώστε να διαθέτουν τα απαραίτητα δεδομένα, αλλά η τεράστια εμπειρία του Σάκη ήταν το σημείο κλειδί που ξεκαθάρισε τα πράγματα.

 Οι επισκευές


Προς έκπληξη βέβαια όλων, ο Σάκης ανέφερε ότι το 675 τον κούραζε περισσότερο, κάτι που δείχνει παράλογο, αλλά λόγω της λιγότερης ιπποδύναμης και του πιο έντονου ανταγωνισμού, ήταν τελικά αυτό που συνέβαινε πραγματικά. Ωστόσο, η Aprilia RSV4 δεν παρουσίασε προβλήματα κατά την διάρκεια της χρονιάς. Το μόνο που αλλάχθηκε σε κάθε αγώνα, ήταν δίσκοι συμπλέκτη, προαιρετικά, μιας και έχουν μία πάθηση σε σκληρή χρήση. Ο μηχανικός άλλαζε λάδια και φίλτρα, και τίποτε άλλο. Επίσης, στην μέση του πρωταθλήματος έγινε service στις αναρτήσεις από τον Σταύρο Γεωργακόπουλο - VGR. Μετά την μέση του πρωταθλήματος, το μόνο που θα χρειαζόταν, δια στόματος τόσο του Χρήστου Φράγκου, αλλά και του Σάκη Συνιώρη, θα ήταν λίγη ακόμη δύναμη - αν υπήρχαν ακόμη 6-7 άλογα, θα ήταν ιδανικά.

Από ζημιές, η μόνη επισκευή που χρειάστηκε αφορούσε σε μία πτώση του Σάκη στα Μέγαρα, στην οποία μάλιστα δεν υπήρχε τόσο μεγάλο πρόβλημα, μιας και ο Σάκης σηκώθηκε και τερμάτισε στον αγώνα κανονικά. Βέβαια η ζημιά ήταν αρκετά μεγάλη, μιας και η μοτοσυκλέτα ήθελε εξάτμιση, μαρσπιέ και άλλα πράγματα από την μία πλευρά, με κόστος περίπου στα 3.800euro. Νούμερο που η Piaggio Hellas κάλυψε στην ζημιά αυτή, βοηθώντας σημαντικά πάλι την ομάδα. Η Aprilia δεν περίμενε βασικά κάποιο τέτοιο αποτέλεσμα, μιας και ουσιαστικά η συμμετοχή αποτελείτο από τον Χρήστο Φράγκο και τον Σάκη Συνιώρη, ως ιδιωτική ομάδα, με βοήθεια από τον Μάνο Φασουλάκη, στο κατάστημα του οποίου είναι και η έδρα της Sinioris Racing. Ο τελευταίος είναι και αυτός μηχανικός της ομάδας.

 Η γνώμη του Σάκη Συνιώρη


"Την πρώτη φορά που οδήγησε την Aprilia RSV4 APRC, με πήρε στις 12:45 το βράδυ, και έκανε σαν παιδάκι που οδηγάει για πρώτη φορά μηχανάκι", μας λέει ο Χρήστος Φράγκος για την πρώτη επαφή του Σάκη Συνιώρη με την νέα του μοτοσυκλέτα. Για να συνεχίσει ο Σάκης, "όταν το οδήγησα πρώτη φορά στην Τρίπολη, έπαθα πλάκα γιατί κυρίως δεν έχει το μέγεθος που έχουν τα τετρακύλινδρα εν σειρά, και έχει πολύ εύστροφο μοτέρ. Με εντυπωσίασαν τα φρένα του και η αμεσότητα πληροφόρησης που έπαιρνα από το πλαίσιο και τις αναρτήσεις. Είναι πολύ γρήγορο στα εσάκια και στην αλλαγή κλίσης, σταθερό στα φρένα - αυτά τα τελευταία είναι φρενάρες. Στην Τρίπολη και τα Μέγαρα ήταν φανταστικό, δεν είχε πολύ μεγάλη τελική αλλά είχε πολύ καλή έξοδο και ταχύτητα μέσα στη στροφή και αυτό του έδινε πλεονέκτημα. Τα λάστιχα της Dunlop ήταν ένας πολύ καλός συνδυασμός μιας και αξιοποιούσαν τις δυνατότητες του πλαισίου και των αναρτήσεων. Όσον αφορά στις γόμες των ελαστικών, ο Νίκος Περιστεράς με βοήθησε πάρα πολύ, μιας και ήξερε πάντα την θερμοκρασία και τα λάστιχα που έπρεπε να χρησιμοποιήσω για τις συγκεκριμένες συνθήκες. Στις Σέρρες το Aprilia ήθελε λίγη ακόμη δύναμη για να μπορεί να είναι 100% ανταγωνιστικό, αλλά και πάλι το μεγάλο του πλεονέκτημα ήταν η πολύ μεγάλη ταχύτητα εισόδου - κάτι που βοηθάει στην έξοδο από την στροφή, μιας και έχεις μεγάλη ταχύτητα από την αρχή. Βασικά όμως, είναι πανέμορφο και το έβλεπα και με έφτιαχνε".

 Πρωταθλήτρια... γενικώς!


Η Aprilia RSV4 είναι μία μοτοσυκλέτα που έχει εξελιχθεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Superbike στο οποίο τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα μόνα πρωταθλήματα που έχει πάρει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα η Aprilia, είναι με την συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα, το 2010 και 2012 με τον Max Biaggi και 2014 με τον Sylvain Guintoli. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι την ίδια χρονιά με τον Guintoli η Aprilia κέρδισε και το πρωτάθλημα Superstock στην Ελλάδα με τον Σάκη Συνιώρη. Η εξέλιξη αυτή φάνηκε και έδειξε στην πράξη πως η Aprilia RSV4 APRC είναι μία "αγωνιστική μοτοσυκλέτα παραγωγής", η οποία μπορεί να υστερεί σε ιπποδύναμη σε σχέση με τον ανταγωνισμό, αλλά τελικά, στα αποτελέσματα, βρίσκεται μπροστά.

Οι χορηγοί της ομάδας Sinioris Racing για το 2014 ήταν οι εξής:
Aprilia, Monster, Peristeras, Dunlop, Τζωρτζόπουλος, IXS, SHOEI, SIDI, WRP, Ermax, Uncle Chronis - tattoo and body piercing, Βαφές Μάνος, Capriccioca - delivery and catering, Μουράτης GP, Sebimoto, GB Racing, D.I.D. Renthal, VGR Team, Starlane Perfomance Electronics, Γερμανός Κιάτο Κορινθίας.

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

 

 

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015 14:15

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon