.
Κατηγορία Triumph
Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022 20:42

Test - Triumph Tiger 1200 GT Pro / GT Explorer 2022 - Αποστολή στην Πορτογαλία

Ποιοτικές, δυναμικές, ανταγωνιστικές!

Ποιοτική, δυνατή, ήρεμη και πανεύκολη για τον κυβισμό, με κύλιση που στρώνει χαλί μπροστά σου. Η νέα Tiger 1200 GT Pro και GT Explorer έρχεται για να αυξήσει τις μετοχές της βρετανικής φίρμας στο χρηματιστήριο τουρισμού. Και η αύξηση χτυπάει κόκκινο!

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Kingdom Creations

_STU7996-web.jpgΟικογενειακές διαφορές
Η Triumph είχε προετοιμάσει δύο διαφορετικές ημέρες οδήγησης πάνω στις νέες Tiger 1200, ξεχωριστά για χώμα, και άσφαλτο. Τώρα, βρισκόμασταν στην 2η μέρα της παρουσίασης στην Πορτογαλία, όπου οι ασφάλτινες Tiger 1200 GT Pro και Tiger 1200 Explorer, θα μας έδειχνα τις διαφορές σε σχέση με τις χωμάτινες αδελφές, και τις χάρες τους στην εκδρομική χρήση. Από τις ψηλότερες κατά 20 χιλιοστά σε αναρτήσεις χακί Rally που οδηγήσαμε αρχικά σε χώμα και έπειτα σε άσφαλτο, στις μπλε GT, στις εκδόσεις Pro και Explorer, σε ασφάλτινες επαρχιακές όμορφες διαδρομές, κυκλικά από τον Faro και την Albufeira, στην Πορτογαλία.
Με τον καιρό να φτιάχνει, και από βροχερός το πρωί, να έχει δώσει την θέση του στον ήλιο, αλλάζαμε από βρεγμένο οδόστρωμα σε στεγνό, ανακαλύπτοντας παράλληλα την εκπληκτική λειτουργία των ηλεκτρονικών βοηθημάτων. Προσπαθούσα να γλιστρήσω τον πίσω τροχό ανοίγοντας το γκάζι, με το mode στο Rain, και η ιπποδύναμη του τρικύλινδρου κινητήρα έβγαινε ομαλά στην άσφαλτο, και το Traction Control έμπαινε σε λειτουργία χωρίς να το καταλαβαίνω. Η μοτοσυκλέτα επιτάχυνε γραμμικά, ο τροχός με το 18άρι Metzeler Tourance έδειχνε να κρατάει καλύτερα από τα Metzeler Karoo Street με τα οποία εφοδιάζεται η Rally Pro / Explorer έκδοση.
Οι ''αδελφές'' διαφοροποιούνται κυρίως αναφορικά με τους τροχούς. Η GT διαθέτει χυτούς αλουμινένιους τροχούς 19/18 ιντσών για μπροστά και πίσω, και η βασική διαφορά μεταξύ των εκδόσεων GT Pro και Explorer είναι μόνο το μεγάλο ρεζερβουάρ χωρητικότητας 30 λίτρων αντί για 20, αλλά και το radar που χρησιμοποιεί ως standard το ''μεγάλο'' μοντέλο.

Ευκολία στην οδήγηση
Ωστόσο, η επιλογή 18 ιντσών τροχού δείχνει αφενός ότι η μοτοσυκλέτα εξελίχθηκε ως Rally πρωτίστως και απ' ότι φαίνεται, η τοποθέτηση 17 ιντσών τροχού θα ήταν δύσκολη λόγω κλιμακώσεως του άξονα. Όμως, με την επιλογή αυτή, το ελαστικό έχει πλάτος 150, και όχι 170 που συναντάμε πλέον στις ανταγωνιστικές σε ιπποδύναμη τουριστικές adventure, όπως οι BMW R 1250 GS, Ducati Multistrada V4, KTM 1290 Super Adventure S. Αυτό, βγάζει εκτός ανταγωνισμού την Triumph, σε όσους θα ήθελαν περισσότερο πλάτος ελαστικού ενδεχομένως για περισσότερο πέλμα και στήριξη σε στροφές, αλλά και στις επιλογές ελαστικών, μιας και οι περισσότερες εταιρίες επενδύουν και εξελίσσουν ελαστικά γι' αυτές. Το σύνολο όμως λειτουργεί σωστά και λειτουργεί εξαιρετικά με το 150άρι ελαστικό πίσω, προσφέροντας περισσότερη ευκολία στην αλλαγή κλίσης σε σχέση με ένα 170άρι ελαστικό, οπότε συμβιβαζόμαστε, αν και θα προτιμούσαμε διαχωρισμό της ασφάλτινης GT έκδοσης με 17άρη τροχό και 170 λάστιχο, μιας και τα άλογα τα έχει, και θα μπορούσε να στέκεται δίπλα στον ανταγωνισμό με ίσα όπλα. Γι' αυτό και μόνο, όχι ότι είναι ένα μειονέκτημα, μιας και οι μηχανικοί της Triumph μας ανέλυσαν πως δοκίμασαν όλες τις διαστάσεις για να καταλήξουν τελικά σε αυτήν.
Η οδήγηση της νέας Tiger 1200 ωστόσο, είναι πανεύκολη, και οι διαστάσεις τροχών, παίζουν τον ρόλο τους στην αλλαγή κατεύθυνσης αλλά και στην δύναμη που η μοτοσυκλέτα απαιτεί από τον αναβάτη. Τα κιλά της, στα 245 για την GT Pro και 255 για την GT Explorer, κρύβονται με εξαιρετική άνεση, και η μοτοσυκλέτες με το μεγάλο τιμόνι, ελέγχονται με άνεση. Μικρές διαφορές μεταξύ τους στην τοποθέτηση του τιμονιού, κατά 16 χιλιοστά πιο πάνω στο GT Explorer, διαφοροποιούν ελαφρώς την θέση οδήγησης.
_STU3574-web.jpg

Διαφορές μοντέλων
Το τιμόνι έρχεται αρκετά κοντά στον αναβάτη και σε σχέση με το Rally, αυτό του GT είναι τοποθετημένο στις βάσεις της πλάκας που βρίσκονται κοντά στο ρεζερβουάρ. Νομίζω ότι θα τοποθετούσα και στο GT τις βάσεις (καβαλέτα) στις μπροστά θέσεις, όπως είναι και στο Rally, για να έχω πιο άνετα απλωμένα τα χέρια μου μπροστά. Το Explorer δεν έχει διαφορά στην αίσθηση, αφού το ρεζερβουάρ δεν φαίνεται σαν μεγαλύτερο που είναι, πρέπει να το κοιτάξεις καλά για να το προσέξεις, και ουσιαστικά είναι ο προστατευτικός εξοπλισμός που κάνει την οπτική διαφορά.
Υπάρχουν ωστόσο διαφορές στην οικογένεια, με την γωνία κάστερ να διαφέρει από τα Rally (24,1 μοίρες από 23,7), στο ίχνος (120 χιλιοστά από 112), στο μήκος που κυμαίνεται από 2245 / 2256 (GT Pro / Explorer) σε 2270 / 2296 (Rally Pro / Explorer), στο ύψος σέλας 850 / 870 (GT Pro / Explorer) από 875 / 895 (Rally Pro / Explorer), στο συνολικό μήκος (2245/2256 αντί για 2270/2296), στις διαδρομές αναρτήσεων που είναι κοντύτερες κατά 20 χιλιοστά, στα 200mm για μπροστά και πίσω, και στα κιλά, που βρίσκονται στα 245 / 255 για τις εκδόσεις GT Pro / Explorer, αντί για 249 / 261 για τις αντίστοιχες Rally.
Αρκετές διαφορές θα λέγαμε για την οικογένεια, που δίνουν στην GT Pro ευκολία χειρισμών, περισσότερη ευκολία στην καθημερινότητα, βολικότερη επαφή με την άσφαλτο για τα πόδια, λόγω χαμηλότερου ύψους. Και η αίσθηση ότι βρίσκεσαι πιο κοντά στο έδαφος, σαφώς και είναι θεμιτή, ενώ προσθέτει και πόντους στην αλλαγή κατεύθυνσης, στην οποία η GT Pro και η GT Explorer, υπερέχουν. Και εκεί που υπερέχουν σαφώς, είναι στις στροφές κάθε είδους, με τους ασφάλτινους τροχούς, το χαμηλότερο κέντρο βάρους, και το σφιχτό στήσιμο των αναρτήσεων, να κάνει τα χαμηλά τοποθετημένα μαρσπιέ να διαγράφουν με τα σημάδια τους την ισπανική άσφαλτο.
CW4D2089-web.jpg

Αυτορυθμιζόμενες αναρτήσεις
Με τον δρόμο να έχει αρχίσει να στεγνώνει, ανεβάζουμε ρυθμό, αλλάζουμε πρόγραμμα οδήγησης και με επιλεγμένο πλέον το Sport, επιταχύνουμε δυνατά. Στους επαρχιακούς, το Tiger 1200 GT Pro αποδεικνύεται εξαιρετικό, κινείται με άνεση, καταπίνοντας τα χιλιόμετρα χωρίς να το καταλαβαίνουμε, είναι εύκολο στην αλλαγή κατεύθυνσης, δεν κουράζει καθόλου. Η σέλα του είναι άνετη, μαλακιά, και στην χαμηλή της θέση νιώθω ότι ελέγχω σωστά την μεγάλη μοτοσυκλέτα, ενώ δεν καταλαβαίνω και τα κιλά της. Ωστόσο, οδηγώντας συνεχώς σε διαδρομές με συνεχόμενες στροφές, σε επαρχιακούς που ταιριάζουν περισσότερο σε μικρότερου κυβισμού μοτοσυκλέτες, σε χωριά με συνεχόμενα σαμάρια για μείωση της ταχύτητας, διαπιστώνω ότι οι αναρτήσεις είναι υπέρ του δέοντος άνετες, ξεκούραστες, και άμεσα αυτορυθμιζόμενες, σε σημείο που δεν προλαβαίνει να φτάσει κάτι στα χέρια, τα πόδια ή την μέση του αναβάτη.
Για παράδειγμα, στα χωριά της Πορτογαλίας, τα σαμαράκια που βρίσκονται τοποθετημένα στο οδόστρωμα, δεν είναι σαν τα δικά μας, μικρά και απόστασης 50 εκατοστών. Είναι σαν ''τραπέζια'', τα οποία τα ανεβαίνεις, διασχίζεις δύο μέτρα, και κατεβαίνεις ξανά στην άσφαλτο. Δοκίμασα αρχικά να περάσω από τέτοιο σαμάρι με ταχύτητα 60 χιλιομέτρων, όρθιος, και η μοτοσυκλέτα δεν ένιωσε τίποτα, απλά προσαρμόστηκε και πέρασε άφοβα. Το δοκίμασα έπειτα καθιστός, με αυξημένη ταχύτητα και η μοτοσυκλέτα πάλι δεν κατάλαβε τίποτα, ούτε έφτασε κάτι στην μέση μου! Σε αντίθετη περίπτωση, θα μπορούσα να έχω εκτοξευτεί από τη σέλα, από το χτύπημα της ανάρτησης στο σαμαράκι, όμως οι ημιενεργητικές αναρτήσεις της Showa, είναι τόσο ταχύτατες στην αυτορύθμιση, που καταλαβαίνουν αμέσως το χτύπημα, και ρυθμίζουν κατάλληλα την απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς ώστε να περάσεις άφοβα! Να σημειώσουμε, ότι οι αναρτήσεις είναι τελείως αυτόματες στην λειτουργία τους, και το μόνο που ρυθμίζεις είναι το επίπεδο προφόρτισης των ελατηρίων, αναλόγως τις ανάγκες σου, το βάρος που μεταφέρεις, ή το στυλ σου, με πολύ απλό τρόπο. Από το joystick του αριστερού διακόπτη, έχεις επιλογή ανάμεσα σε 9 επίπεδα ρύθμισης, σε comfort, normal και sport, τα οποία προφορτίζουν ανάλογα και τις δύο αναρτήσεις. Οι αποσβέσεις, ρυθμίζονται αυτόματα και το 49άρι μπροστινό με το μονό αμορτισέρ, δουλεύουν εξαιρετικά. Επίσης, αν θέλεις να έχεις πρόσβαση απευθείας στο menu των αναρτήσεων, μπορείς να το κάνεις μέσω του Damping στο ανάλογο υπομενού.
Traction_Control_Mode-web.jpg

Χρηστικό μενού
Σε κάθε ρυθμό οδήγησης, οι αναρτήσεις ρυθμίζονταν τέλεια προσφέροντας σταθερότητα και εμπιστοσύνη στον αναβάτη, με ευκολία ρύθμισης στα επίπεδα προφόρτισης από το κεντρικό μενού.
Στην νέα οθόνη TFT 7 ιντσών έχεις την επιλογή να βλέπεις ένα μεγάλο όργανο και τις βασικές λειτουργίες της μοτοσυκλέτας, όπως το στροφόμετρο, τις σχέσεις ταχυτήτων, και το mode που έχεις επιλέξει - θα θέλαμε μεγαλύτερη ένδειξη για το πρόγραμμα μιας και είναι αρκετά μικρή στην βάση του στροφομέτρου.
Όμως, έχεις την δυνατότητα εμφάνισης και υπομενού στο πλάι, όπως το Trip Computer, ή τις αναρτήσεις, δίνοντας έτσι την δυνατότητα να κάνεις split την οθόνη και να έχεις πάντα μεγάλα και ευανάγνωστα νούμερα, για ότι χρειάζεσαι. Και ότι δεν χρειάζεσαι, το ''αρχειοθετείς''.
Η επιλογή Journey σου εμφανίζει ότι πληροφορία θέλεις σχετικά με την διαδρομή που έκανες, τα χιλιόμετρα που έχεις γράψει αλλά και το Fuel Status, στο οποίο εμφανίζεται η συνολική κατανάλωση, η στιγμιαία, η μέση, - κάτι που μπορείς επίσης να έχεις μόνιμα στην οθόνη αν το επιθυμείς.
Το επόμενο βήμα στο υπομενού είναι η "μοτοσυκλέτα" με επιλογές Riding το οποίο σε βάζει σε υπομενού από το οποίο ρυθμίζει τους χάρτες σε Road, Sport, Rain, Rider, ρυθμίζεις το ABS, το Traction Control σε sport και Road, Rain, Rider. Στην ρύθμιση των χαρτών, αυτορυθμίζονται ανάλογα οι χάρτες απόδοσης, η απόκριση του γκαζιού, αλλά και το ABS. Η νέα Tiger 1200 GT Pro έχει συνδεσιμότητα με Bluetooth για να μπορείς να ελέγχεις το κινητό σου, να μιλάς με την ενδοεπικοινωνία, να συνδέεις το κινητό και να ακούς μουσική, σύνδεση με κάμερα Go Pro. Έχει μαγνητικό κλειδί το οποίο απλά κουβαλάς μαζί σου, στο οποίο βρίσκεται και το κλασικό κλειδί, που χρησιμεύει ουσιαστικά μόνο για την σέλα. Η τάπα καυσίμου, είναι και αυτή ηλεκτρική και ανοίγει μόνο τραβώντας την γλώσσα της. Το ηλεκτρικό κύκλωμα ανοίγει από το Run/off απ' όπου και βάζεις μπροστά την μοτοσυκλέτα. Αν κλείσεις τελείως το κύκλωμα, οι ρυθμίσεις που είχες επιλέξει επιστρέφουν στις βασικές, που είναι το πρόγραμμα Road και full ενεργοποιημένα ABS / Traction.
AJ2I1382-web.jpg

Άνετη στο ταξίδι
Μπαίνεις στο υπομενού, βλέπεις τα λίτρα που καις, - στα 100 -120χ.α.ω. η μοτοσυκλέτα των 1200 κυβικών εκατοστών και απόδοσης 150 ίππων, έκαιγε σχεδόν 4,5 λίτρα, 4,8 ή 5 λίτρα. Στην συνολική βόλτα, με τέρμα γκάζι αρκετές φορές, σβέλτη οδήγηση, 200άρες σε ευθείες, έγραψε μέση κατανάλωση 6,7 λίτρα, τρομερό νούμερο για την χρήση που κάναμε και για τις επιδόσεις που έχει η μοτοσυκλέτα.
Η προστασία από τον αέρα ήταν παραπλήσια, με την ρυθμιζόμενη ζελατίνα στο ψηλότερο σημείο να καλύπτει πλήρως το κράνος, αφήνοντας παράλληλα τον αέρα να ενοχλεί κάπως στους ώμους, χωρίς να κάνει επιτακτική την ανάγκη φαρδύτερης στους ανοιχτούς δρόμους. Η ζελατίνα ανεβοκατεβαίνει πολύ εύκολα με το χέρι, είναι αιχμηρή στην σχεδίαση και απόλυτα προσαρμόσιμη σε πόλη και τουρισμό, χωρίς παράλληλα να περιορίζει το οπτικό πεδίο, αν και οι πιο απαιτητικοί θα σπεύσουν για τοποθέτηση μεγαλύτερης για τουριστική χρήση.
Η νέα Triumph Tiger 1200 GT Pro / GT Explorer είναι τελείως νέα. Από τον νέο τρικύλινδρο κινητήρα με στρόφαλο T-Plane με αλλαγή στην σειρά ανάφλεξης, το νέο πλαίσιο και τις ημιενεργητικές αναρτήσεις της Showa, το νέο κοστούμι και περιφερειακά, τα φρένα και τα ηλεκτρονικά, διατηρώντας ίδιο μόνο το όνομα με το προηγούμενο μοντέλο.
Ο κινητήρας της, είναι τόσο απαλός στην οδήγηση, που μπορείς να κινείσαι με αργές ταχύτητες, κάτω από τα 80χ.α.ω. με 6η σχέση, και να απολαμβάνεις την ροπή του. Ο στρόφαλος T- Plane με ανάφλεξη 1-3-2, δίνει την ροπή που χρειάζεσαι στις χαμηλές στροφές, με ένα γραμμικότατο πέρασμα από τις μεσαίες χωρίς μπουκώματα ή σκορτσαρίσματα, και ένα ξέσπασμα στις ψηλές που σε κάνει να νομίζεις ότι οδηγάς superbike.
Εύχρηστη δύναμη
Οι αλλαγές στον κινητήρα του Speed Triple, που από τους 180 ίππους έφτασε στους 148, έγιναν προς όφελος της ροπής και της ελαστικότητας, που ταιριάζει γάντι στην οδήγηση μίας μεγάλης adventure μοτοσυκλέτας.
Η μέγιστη ισχύς των 148hp αποδίδεται στις 9000σ.α.λ., την ώρα που ο προκάτοχος του ονόματος διέθετε 136 άλογα στις 9.350σ.α.λ., ενώ η μέγιστη ροπή φτάνει στα 13.3kgm / 7.000 σ.α.λ. από 12.4/7.600. Δεν είναι απλά αισθητά ισχυρότερος ο νέος κινητήρας, αλλά στα χαρτιά φαντάζει και πολύ πιο γεμάτος και σαφώς πιο εύχρηστος, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα ακόμη και από τα πρώτα μέτρα που οδηγάς την νέα μοτοσυκλέτα.
Μπορείς να κινείσαι χαλαρά, απολαμβάνοντας την βόλτα σου, και να ανοίξεις απότομα το γκάζι, και να δεις 200χ.α.ω. από στροφή σε στροφή χωρίς να το καταλάβεις. H 4η σχέση του φτάνει στα 187 και μόλις κουμπώσεις την 5η, έχεις 200χ.α.ω. με άνεση, με τα 210 να έρχονται και αυτά χαλαρά. Αυτά σε μικρή ευθεία, απλά σε μία προσπάθεια να δούμε τι χιλιόμετρα μπορεί να ανεβάζει στο κοντέρ η νέα Tiger 1200, μιας και σε εθνική οδό, δεν οδηγήσαμε.
Μοναδικός σε αίσθηση ο κινητήρας, που δεν έχει καμία σχέση με του προηγούμενου Tiger 1200, προσαρμοσμένος τέλεια στην νέα χρήση, δίνει έναν τουριστικό χαρακτήρα άνετο, αλλά διαθέτει και όση δύναμη θελήσεις για να κινηθείς γρήγορα όταν χρειαστεί.
Αλλάζεις σχέσεις πανεύκολα με το shifter, τόσο προς τα πάνω, όσο και προς τα κάτω, με τις σχέσεις να υποδέχονται η μία την άλλη θετικά, με άριστο ''κούμπωμα'', και τουριστική διάθεση του λεβιέ. Την λειτουργία του άξονα δεν την καταλαβαίνεις καθόλου, νιώθεις απλά μία ποιοτική μετάβαση στην αλλαγή των σχέσεων, χωρίς κενά.
Και όταν θες να σταματήσεις, τα κορυφαία φρένα που αποτελούν συνδυασμό της Brembo με δαγκάνες Stylema και τρόμπα της Magura, δίνουν την μέγιστη δύναμη καρφώνοντας την Tiger στην άσφαλτο, την στιγμή που επιθυμείς. Τα Cornering χαρακτηριστικά του ηλεκτρονικού οπλοστασίου είναι διαθέσιμα στις στιγμές που πλαγιάζεις και ανεξαρτήτως ταχύτητας, μπορείς να φρενάρεις με ασφάλεια, νιώθοντας την μοτοσυκλέτα να αγκαλιάζει την άσφαλτο με μία πρωτόγνωρη ποιότητα που έρχεται από τον συνδυασμό άκαμπτου πλαισίου και προοδευτικών αυτορυθμιζόμενων αναρτήσεων, συμβάλλοντας στο εξαιρετικό αποτέλεσμα.
_7M33434-web.jpg

Όλα νέα
Η μοτοσυκλέτα διαθέτει ένα ολοκαίνουργιο ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο που δένει στις εδράσεις του ψαλιδιού με δύο αλουμινένιες σφυρήλατες πλάκες, ενώ αλουμινένιο είναι και το αφαιρούμενο υποπλαίσιο. Η δίαιτα ήταν πρωταγωνιστικό στοιχείο στο σχεδίαση της μοτοσυκλέτας, έτσι η Triumph σχεδίασε τα πάντα με γνώμονα να είναι ελαφρύτερα από τα ανάλογα εξαρτήματα που αντικαθιστούν: κινητήρα, πλαίσιο, ψαλίδι, ρεζερβουάρ, εξάτμιση. Το ψαλίδι είναι νέο, και πλέον δεν είναι μονόμπρατσο, αφού διαθέτει ένα σύστημα μοχλισμού στην δεξιά πλευρά που προσφέρει απόσβεση εξομαλύνοντας τις δυνάμεις του άξονα. Ο ίδιος ο άξονας, έχει σχεδόν το μισό μέγεθος από του προηγούμενου μοντέλου, στα πλαίσια της δίαιτας στην οποία ''μπήκε'' όλη η μοτοσυκλέτα. Το αποτέλεσμα αυτής, αποτιμάται στα 25 κιλά, βλέποντας πλέον τον ανταγωνισμό με άλλο μάτι - όντας ελαφρύτερη από BMW R 1250GS και στα ίδια επίπεδα με KTM 1290 Super Adventure S.
Είναι κάτι το οποίο διαπιστώνεις κατά την οδήγηση, ειδικά σε αργές ταχύτητες, με την μοτοσυκλέτα να μην κουράζει όσο και να την οδηγείς, απαιτώντας ελάχιστη δύναμη για το μέγεθός της. Ως οφείλει κάθε μοτοσυκλέτα αυτής της κλάσης, το ταξίδι παντός εδάφους είναι ο κεντρικό ρόλος που καλούνται να εξυπηρετήσουν και όλα δείχνουν πως η νέα οικογένεια Tiger 1200 έχει ό,τι χρειάζεται για να πετύχει.
Η έκδοση GT Explorer ξεχωρίζει από το 30λιτρο ρεζερβουάρ καυσίμου, τον αισθητήρα πίεσης ελαστικών, το πλήρες θερμαινόμενο κιτ (σέλα, γκριπ), αλλά και την αποκλειστικότητα σε ένα νέο σύστημα που εξελίχθηκε σε συνεργασία με την Continental. Πρόκειται για το Triumph Blind Spot Radar, δηλαδή ένα ραντάρ που τοποθετείται μόνο στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας και καλύπτει τα νεκρά σημεία στο οπτικό πεδίο του αναβάτη προσφέροντας δύο βασικές υπηρεσίες:
Blind Spot Assist – Εντοπίζει και προειδοποιεί τον αναβάτη μέσω ένδειξης στον καθρέπτη αν υπάρχει όχημα κοντά πίσω του.
Lane Change Assist – Προειδοποιεί τον αναβάτη αν υπάρχει όχημα που έρχεται από πίσω την ώρα που επιχειρείται αλλαγή λωρίδας.
Πολύ σημαντικά στοιχεία στην οδήγηση, μιας και η πορτοκαλί ειδοποίηση στους καθρέπτες, όπως βλέπουμε σε αυτοκίνητα, αλλά και στην νέα Ducati Multistrada V4, είναι θεμιτή για την ασφάλεια του αναβάτη.
Συναρπαστική συνέχεια
Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός των Tiger 1200 είναι αντάξιος της ηγετικής θέσης που κατέχει αυτή η οικογένεια μοντέλων στη γκάμα της Triumph. Με μια αδρανειακή μονάδα ελέγχου 6 αξόνων στο επίκεντρο, εξοπλίζεται με μια δέσμη συστημάτων με cornering χαρακτηριστικά, ενώ το πακέτο συνδεσιμότητας My Triumph Connectivity System και η υποστήριξη κάμερας GoPro από το λογισμικό της μοτοσυκλέτας είναι επίσης στάνταρ στοιχεία.
Η Triumph διαθέτει και μία απλούστερη έκδοση στην σειρά Tiger 1200, την GT, η οποία στερείται μερικών εξαρτημάτων που είναι στον εξοπλισμό όλων των υπολοίπων εκδόσεων. Δεν διαθέτει κεντρικό σταντ, Quickshifter, Cruise control, Hill hold control, Adaptive lights (φώτα στροφής), Βοηθητικά φώτα LED, Θερμαινόμενα γκριπ και σέλες, με την τιμή της να ξεκινά στα 18.990euro, όντας το εισαγωγικό μοντέλο της γκάμας.
Με τα GT Pro και GT Explorer να ζητούν 20.990euro και 22.990euro αναλόγως προσόντων, η Triumph επιστρέφει στην κορυφαία κάστα των μοτοσυκλετών τουρισμού και περιπέτειας, στήνοντας τη δική της πρόταση με κεντρικό γνώμονα την ικανότητα. Η Triumph δεν προσπαθεί να ανακαλύψει εκ νέου τον τροχό, απλούστατα πήρε τις κεντρικές συνιστώσες που δίνουν σχήμα στην κατηγορία των μεγάλων adventure και τις εφάρμοσε στη δική της μοτοσυκλέτα με έναν απλούστατο στόχο: να μην έχει τίποτε απολύτως να ζηλέψει από τον ανταγωνισμό, ούτε στο δυναμόμετρο, ούτε στη ζυγαριά, ούτε και στο πεδίο δράσης, είτε αυτό είναι αυτοκινητόδρομος ή χώμα.
Και απ' ότι είδαμε στην παρουσίαση στην Πορτογαλία, η νέα εποχή για τις Tiger 1200 κάθε έκδοσης, θα είναι σίγουρα περισσότερο από συναρπαστική.

Αναλυτική τεχνική ανάλυση 

Δοκιμή Triumph Tiger 1200 Rally Pro / Rally Explorer

Εξοπλισμός αναβάτη

Κράνος Airoh Commander, jacket Nordcode Senegal, παντελόνι Nordcode Senegal, μπότες Forma Adventure, γάντια Five X-Rider από MOTOMARKET

Τεχνικά χαρακτηριστικά  
   
Κατασκευαστής Triumph Motorcycles 
Μοντέλο Τiger 1200 GT Pro / GT Explorer
Αντιπρόσωπος ΗΛΙΟΦΙΛ Α.Ε. 
Τιμή 20.990euro / 22.990euro
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, τρικύλινδρος, 12β, 2ΕΕΚ 
Διάμετρος x διαδρομή (κ.ε.): 90 x 60
Χωρητικότητα (κ.εκ.) 1160
Συμπίεση (:1): 13,2
Συμπλέκτης Μηχανικός, υγρός πολύδισκος με υποβοήθηση και λειτουργία slip
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός - Ride-by-wire
Εξάτμιση 3 σε 1
Κιβώτιο Μηχανικό, έξι σχέσων 
Τελική μετάδοση Άξονας
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό χωροδικτύωμα με αφαιρούμενο υποπλαίσιο αλουμινίου και αφαιρούμε αλουμινένια μαρσπιέ συνεπιβάτη
Μήκος  (mm) 2245 / 2256
Πλάτος  (mm) 849
Ύψος (mm) 1436 - 1497
Ίχνος (mm) 120
Γωνία κάστερ (°) 24,1
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm) Δ.Α. 
Ύψος σέλας (mm) 850-870
Μεταξόνιο (mm) 1.560
Βάρος (kg) 245 / 255 πλήρεις υγρών
Ρεζερβουάρ (λίτρα) 20 / 30
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό ανεστραμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 49mm της Showa, ημιενεργητικά ρυθμιζόμενο  σε 9 θέσεις προφόρτισης ελατηρίου, διαδρομή 200mm  
Πίσω Μονό αμορτισέρ με μοχλισμό της Showa,ημιενεργητικά ρυθμιζόμενο σε 9 θέσεις προφόρτισης ελατηρίου, διαδρομή 200mm  
   
Τροχοί / ελαστικά  
Μπροστά 120/70R19" με χυτούς αλουμινένιους τροχούς και Tubeless ελαστικά Metzeler Tourance
Πίσω 150/70R18" με χυτούς αλουμινένιους τροχούς και Tubeless ελαστικά Metzeler Tourance
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων Brembo Stylema Monobloc ακτινικής τοποθέτησης και Cornering ABS - Τρόμπα ακτινικής τοποθέτησης της Magura HC1
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 282mm με δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo και Cornering ABS
   
Ισχύς   
Ιπποδύναμη εργοστασίου (hp / σ.α.λ.) 148 / 9.000
Ροπή εργοστασίου (kg / σ.α.λ.) 13,3 / 7.000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 20:49

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon