.
Κατηγορία Honda
Πέμπτη, 12 Μαϊος 2022 13:15

Test - Honda X-ADV 2022

Δοκιμή: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το Honda X-ADV δέχθηκε μόνο νέα χρώματα για το 2022, παραμένοντας όμως κορυφαίο και μοναδικό στον χώρο, ως ένα συναρπαστικό On-Off υβρίδιο μοτοσυκλέτας και scooter, που φέρνει μεγαλοπρεπή SUV αέρα στους 2 τροχούς και υψηλό επίπεδο εξοπλισμού που του επιτρέπει να κινηθεί με χαρακτηριστική άνεση τόσο στην άσφαλτο όσο και στο χώμα.

Ήταν το 2016, όταν η Honda αποκάλυψε το πρώτο X-ADV στο κοινό των δύο τροχών, δημιουργώντας ένα μοναδικό υβριδικό όχημα, που ακροπατά ανάμεσα στον κόσμο των scooter και σε εκείνο των On-Off μοτοσυκλετών.

Από τη μία ανέσεις και χρηστικότητα scooter, με αποθηκευτικούς χώρους και αυτόματη μετάδοση με σύστημα διπλού συμπλέκτη DCT, και από την άλλη αρχιτεκτονική και επιδόσεις μοτοσυκλέτας, με κινητήρα στο κέντρο του δικύκλου και όχι στο πίσω μέρος, με μονό πίσω αμορτισέρ και τελική μετάδοση με αλυσίδα, με μεγάλους τροχούς 17 και 15 ιντσών, ρυθμιζόμενο (!) ανάποδο πιρούνι και τιμονόπλακες μοτοσυκλέτας.

Για αυτή τη νέα και μοναδική συνταγή, η Honda είπε όχι στον κινητήρα-ψαλίδι των συμβατικών scooter, όχι στην τελική μετάδοση με σύστημα CVT, και όχι στα υπερβολικά κλειστά πλαστικά κοστούμια, ενώ κερασάκι στην τούρτα ήταν οι Off-Road δυνατότητες του X-ADV, που διέθετε -και διαθέτει- ικανές διαδρομές ρυθμιζόμενων αναρτήσεων, μεγάλη ελάχιστη απόσταση από το έδαφος, μεγάλους τροχούς και ελαστικά διπλής χρήσης.

Και ως καλύτερη απόδειξη για το τι μπορεί να καταφέρει στο χώμα, στα κατάλληλα χέρια το X-ADV, θυμίζουμε πως ο Ιταλός βετεράνος των ράλι Renato Zocchi κέρδισε στη σέλα του (με βελτιωμένες αναρτήσεις) την κατηγορία 2 του Gibraltar Rally το 2019.

Είναι Scooter; Είναι On-Off μοτοσυκλέτα; Έχει στοιχεία και από τις 2 κατηγορίες (περισσότερο από μοτοσυκλέτας), αλλά εν τέλει είναι μοναδικό! Το X-ADV παίζει ακόμα και σήμερα μόνο του μπάλα, καθώς κανένας άλλος κατασκευαστής δεν έχει βγάλει κάποιο ανταγωνιστικό δίκυκλο, παρά μόνο μικρού / μεσαίου κυβισμού Scooter με παρόμοια εμφάνιση, δίχως όμως τις δυνατότητες και τις επιδόσεις του Honda.

Μάλιστα φέτος, η εταιρεία με το φτερό έβγαλε στην παραγωγή και τον μικρό αδελφό του X-ADV, το ADV350, που αν και δεν σπρώχνει τα όρια στο βαθμό του X, εντούτοις μεταφέρει σωστά τη συνταγή προς τα κάτω.

Το 2021, η Honda ανανέωσε δραστικά το X-ADV, με τον νέο Euro 5 κινητήρα του Forza 750 στα σωθικά του να αποδίδει 4 παραπάνω ίππους. Επιπλέον, η ιαπωνική εταιρεία μείωσε το βάρος, βελτίωσε το στιλ αλλά και τη χρηστικότητα του X-ADV.

Το όριο των στροφών του κινητήρα ανέβηκε κατά 600rpm, ενώ κοντύτερες έγιναν οι σχέσεις της 1ης, 2ας και 3ης, για ακόμα καλύτερες επιταχύνσεις, ενώ οι μακρύτερες 4η, 5η και 6η βοηθούν στο πιο άνετο ταξίδι και στην βέλτιστη οικονομία καυσίμου. Το Throttle By Wire έφερε μαζί του 4 προγραμματισμένα Riding Modes συν ένα ακόμα Mode για να το φέρετε στα μέτρα σας, ενώ ένα νέο πλαίσιο και μερικές ακόμα βελτιώσεις έκοψαν 1 κιλό από το συνολικό βάρος.

Το design έγινε πιο επιθετικό και αιχμηρό, ενώ το δίτροχο SUV της Honda προικίστηκε και με DRL LED φώτα, παρόμοιου σχεδίου με της Africa Twin.

Η σέλα ξανασχεδιάστηκε ώστε να επιτρέπει το πιο εύκολο πάτημα στο έδαφος, ενώ μεγάλωσε ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα, και κέρδισε και θύρα φόρτισης USB.

Το χειρόφρενο μετακόμισε στο δεξί άκρο του τιμονιού, δημιουργώντας χώρο για ένα νέο ντουλαπάκι στην ποδιά, ενώ ο ανανεωμένος TFT πίνακας οργάνων διαθέτει πλέον και το Honda Smartphone Voice Control System.

Για το 2022 το X-ADV διατίθεται σε 5 χρώματα, 3 εκ των οποίων είναι νέα2022 HONDA X-ADV

  • Mat Ballistic Black Metallic **NEW**
  • Mat Iridium Gray Metallic **NEW**
  • Harvest Beige **NEW**
  • Pearl Deep Mud Gray
  • Grand Prix Red

Κινητήρας που δεν ζορίζεται πουθενάHonda XADV 2022 test by bikeitgr 00005

Ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 745 κ.εκ. συνεχίζει να αποδίδει 57,8 hp / 6.750 rpm, με 7 κιλά ροπής στις 4.750 rpm. Το σύνολο είναι υγρόψυκτο και ψεκαστό, με εντυπωσιακά χαμηλά όρια στροφών. Σκεφτείτε μόνο πως στα 60 χλμ/ώρα ο κινητήρας έχει μόλις 2.500 rpm!

Η Honda διαθέτει και κιτ 35kW για κατόχους διπλώματος Α2, με το X-ADV να μπορεί εύκολα να “κλείσει” και να “ανοίξει” με μια απλή ρύθμιση στην ECU στους επίσημους dealer της εταιρείας.

Δυο αντικραδασμικοί άξονες σχεδόν εξαφανίζουν τους κραδασμούς, ενώ πολλά εξαρτήματα κάνουν… διπλή δουλειά (πχ. ο εκκεντροφόρος κινεί την αντλία ψυκτικού), μειώνοντας έτσι το βάρος και αυξάνοντας την αξιοπιστία.

Μπορεί τώρα η Honda να αναφέρει κατανάλωση 27,8 χλμ/λίτρο και αυτονομία 366 χιλιομέτρων, λάβετε υπόψη σας όμως πως αυτές είναι εργαστηριακές μετρήσεις WMTC, και μάλλον απίθανο να επιτευχθούν σε πραγματικές συνθήκες στον δρόμο.

Ηλεκτρονικά βοηθήματαHonda XADV 2022 test by bikeitgr 00012

Με τη βοήθεια του TBW, το X-ADV έρχεται με 4 ήδη προγραμματισμένα Riding Modes συν ένα για να το ρυθμίσετε εσείς, με διαφορετικές ρυθμίσεις στα επίπεδα δύναμης κινητήρα, φρένου κινητήρα, παρεμβατικότητας HSTC (Traction Control), παρεμβατικότητας ABS και στροφών αλλαγής ταχύτητας στο Auto Mode του DCT.

  • STANDARD - Ισορροπημένο mode μεταξύ επιδόσεων και οικονομίας, με μέγιστο επίπεδο ABS.
  • SPORT - Πιο επιθετική απόδοση κινητήρα και φρένου κινητήρα, με χαμηλά επίπεδα HSTC / ABS.
  • RAIN - Χαμηλή απόδοση κινητήρα, ελάχιστο φρένο κινητήρα, υψηλά επίπεδα HSTC / ABS.
  • GRAVEL - Επιθετική απόδοση κινητήρα και φρένου κινητήρα, με χαμηλά επίπεδα HSTC / ABS.
  • USER – Ρυθμίστε κατά τα γούστα σας και τις εκάστοτε συνθήκες σε 3 επίπεδα όλες τις παραπάνω παραμέτρους.

Το Traction Control της ιαπωνικής εταιρείας ονομάζεται Honda Selectable Torque Control (HSTC) και έχει 3 επίπεδα παρεμβατικότητας.

  • Level 1 - Το χαμηλότερο επίπεδο παρεμβατικότητας, επιτρέπει σύντομο σπινάρισμα του πίσω τροχού.
  • Level 2 - Η default ρύθμιση, για ισορροπημένο αποτέλεσμα.
  • Level 3 – Μέγιστη παρεμβατικότητα για συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης.

Σημειώστε πως το HSTC μπορεί να απενεργοποιηθεί, όμως μόλις σβήσετε το scooter από τον κεντρικό διακόπτη, αυτό ενεργοποιείται ξανά αυτόματα.

Σύστημα διπλού συμπλέκτη DCTHonda XADV 2022 test by bikeitgr 00011

Ενώ στα υπόλοιπα δίκυκλα της Honda που έρχονται με DCT υπάρχει έκδοση και με manual κιβώτιο, το X-ADV έρχεται αποκλειστικά με σύστημα διπλού συμπλέκτη.

Με το DCT καταργείται η μανέτα του συμπλέκτη, ενώ το σύστημα βρίσκεται πλέον στο 12ο έτος παραγωγής του, λαμβάνοντας συνεχώς βελτιώσεις κυρίως σε θέμα λογισμικού, ώστε να γίνεται ολοένα και πιο έξυπνο και διαισθητικό.

Το σύστημα χρησιμοποιεί δύο συμπλέκτες, έναν για την εκκίνηση και 1η, 3η και 5η σχέση, και τον άλλο για τη 2α, 4η και 6η σχέση. Κάθε συμπλέκτης ελέγχεται ανεξάρτητα από το δικό του ηλεκτρό-υδραυλικό σύστημα. Όταν γίνεται αλλαγή, το σύστημα προ-επιλέγει την επόμενη σχέση, χρησιμοποιώντας τον συμπλέκτη που εκείνη τη στιγμή δεν χρησιμοποιείται. Κατόπιν, ο πρώτος συμπλέκτης αποσυμπλέκει ηλεκτρονικά, ενώ την ίδια στιγμή συμπλέκει ο δεύτερος.

Τα κύρια πλεονεκτήματα του DCT είναι η βέλτιστη αλλαγή ταχυτήτων δίχως να χρειάζεται ικανότητες στη χρήση συμπλέκτη από τον αναβάτη ώστε για παράδειγμα να μην χτυπάνε τα κράνη αναβάτη-συνεπιβάτη, και η ηρεμία πνεύματος που παρέχει η έλλειψη της μανέτας και του λεβιέ ταχυτήτων.

Επιπλέον δεν υπάρχει κίνδυνος για νεκρές ανάμεσα στις ταχύτητες, ούτε κίνδυνος να σας σβήσει ο κινητήρας.

Τα μειονεκτήματα αφορούν στο μεγαλύτερο βάρος (+10 κιλά συνήθως) από το manual κιβώτιο, η μεγαλύτερη πολυπλοκότητα, και το μικρότερο επίπεδο ελέγχου της απόδοσης κινητήρα σε σχέση με τα συμβατικά κιβώτια.

Το σύστημα προσφέρει στον αναβάτη δυο επιλογές λειτουργίας, αυτόματη και χειροκίνητη. Στην αυτόματη, ο DCT επιλέγει αυτόματα το σημείο που κρίνει πως είναι το βέλτιστο για αλλαγή (ανέβασμα ή κατέβασμα), με 5 διαφορετικές στρατηγικές, ανάλογα και με το Riding Mode. Σημειώστε πως ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει μέσω των οργάνων τις στροφές που εκείνος θέλει να γίνονται οι αλλαγές!

Στη χειροκίνητη λειτουργία, ο αναβάτης αλλάζει ο ίδιος σχέσεις με δύο κουμπιά που βρίσκονται στο αριστερό χειριστήριο.

Σημειώστε πως στην αυτόματη λειτουργία, ο αναβάτης μπορεί να επέμβει κατά βούληση, χρησιμοποιώντας τα κουμπιά για να κάνει εκείνος ανέβασμα ή κατέβασμα, και μόλις το κάνει ο DCT συνεχίζει να λειτουργεί αυτόματα.

SUV Ευκολίες και τεχνολογίεςHonda XADV 2022 test by bikeitgr 00024

Η “σκουτερέ” εμφάνιση πηγαίνει χέρι-χέρι και με ανάλογες SUV ευκολίες, όπως η μεγάλη και ρυθμιζόμενη με το χέρι σε 5 θέσεις ζελατίνα, οι χούφτες στο τιμόνι, η TFT έγχρωμη οθόνη οργάνων με την πληθώρα ενδείξεων, το διαισθητικό μενού και τις άπειρες δυνατότητες, ο μεγάλος και φωτιζόμενος αποθηκευτικός χώρος 22 λίτρων κάτω από τη σέλα που χωρά ένα Full-Face κράνος (όχι όμως Off-Road κράνος με γείσο), στο glovebox στα δεξιά της ποδιάς με την USB θύρα φόρτισης, η σέλα-θρόνος, κλπ.

Για να χειριστεί κανείς το μενού των οργάνων, πιέζει παρατεταμένα το δεξί βελάκι στο εργονομικό joystick του αριστερού γκριπ και μπαίνει στις ρυθμίσεις. Εδώ αρχίζει το πανηγύρι, καθώς μπορείς να παραμετροποιήσεις Traction Control, ABS, στροφές επέμβασης και στρατηγική DCT, φρένο κινητήρα, δύναμη κινητήρα, κ.α.

Honda XADV 2022 test by bikeitgr 00013

Το X-ADV έχει και το σύστημα συνδεσιμότητας Honda Smartphone Voice Control System, που συνδέεται με το smartphone του αναβάτη και επιτρέπει τη διαχείριση τηλεφωνικών κλήσεων, email, μουσικής και πλοήγησης μέσω φωνητικών εντολών! Για να λειτουργήσει το σύστημα απαιτείται ένα headset ενδοεπικοινωνίας κράνους, ενώ η διαχείριση του γίνεται μέσω των κουμπιών στο αριστερό γκριπ.

Η σέλα είναι εξαιρετική για τον αναβάτη και πολύ καλή για τον συνεπιβάτη, με τον τελευταίο να έχει και χειρολαβές στη διάθεση του.

Παρόλο τώρα που η Hondaλέπτυνε τη σέλα το 2021, για εμάς τους κοντούς, ακόμα κι έτσι αναβάτης με ύψος 1.70 πρέπει να βγάλει λίγο το σώμα του και να τεντώσει το πόδι για πατήσει κάτω ολόκληρο το πέλμα του ενός ποδιού.

Στον υπερπλήρη εξοπλισμό περιλαμβάνεται Smart Key σύστημα, full-LED φωτισμός μαζί με DRL LED φώτα που ρυθμίζουν αυτόματα την ένταση τους ανάλογα με το εξωτερικό φως, φλας που ακυρώνουν αυτόματα τη λειτουργία τους μόλις στρίψετε ή προσπεράσετε, σύστημα Emergerncy Stop Signal (ESS) που ανάβει αυτόματα τα αλάρμ σε φρενάρισμα πανικού, διπλό σταντ με αισθητήρα κλίσης, ρυθμιζόμενες μανέτες, και προστατευτική ποδιά κινητήρα.

Κορυφαία περιφερειακάHonda XADV 2022 test by bikeitgr 00002

Καλά όλα τα παραπάνω, δεν θα έλαμπαν όμως τόσο λαμπερά αν το σασί του X-ADV δεν ήταν τόσο κορυφαίο. Μιλάμε για ένα ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο τύπου διαμάντι, προίκα από την ανανέωση του 2021, ανάποδο πιρούνι 41 mm με ρυθμίσεις προφόρτισης και απόσβεσης επαναφοράς, και πίσω μονό αμορτισέρ με μοχλικό και ρύθμιση προφόρτισης.

Οι αναρτήσεις είναι σπορ ρυθμισμένες, δίχως όμως να κοπανάνε σε λακκούβες, και βρίσκουν το ιδανικό sweet spot για να τα καταφέρνουν άριστα σε όλες τις ελληνικές συνθήκες. Οι διαδρομές τους είναι μεγαλύτερες από τα 110-120 mm που έχουμε συνηθίσει στα scooter, και βρίσκονται στα 153 mm μπροστά και στα 150 mm πίσω, προσφέροντας έξτρα άνεση σε λακκούβες και σαμάρια, και πραγματικές δυνατότητες στην Off-Road οδήγηση. Αντίστοιχα μεγάλη είναι η ελάχιστη απόσταση από το έδαφος στα 165 mm, (πχ. στο Yamaha TMAX έχουμε 135 mm), προσφέροντας προστασία τόσο στην Off-Road οδήγηση, όσο και στο ανέβα-κατέβα σε πεζοδρόμια.

Οι τροχοί έχουν ακτίνες και διαστάσεις 17 ίντσες μπροστά και 15 πίσω -μικρότερη διάσταση για μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο-, ενώ τα ελαστικά διπλής χρήσης Bridgestone Battlax AdventurCross Tourer έχουν διαστάσεις 120/70-17 και 160/60-15. Οι βαλβίδες αέρα έχουν σχήμα “L” για εύκολη πλήρωση.

Στα φρένα βρίσκουμε δυο μεγάλους δίσκους 296 mm μπροστά, με τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες και δικάναλο ABS.

Η γεωμετρία του X-ADV είναι σβέλτη για τις διαστάσεις του, με γωνία κάστερ 27 μοιρών, ίχνος 104 mm και αρκετά μακρύ μεταξόνιο 1.590 mm. Στις επιτόπιες μανούβρες τα 236 γεμάτα κιλά θα φανούν, όμως μόλις ξεκινήσετε, το X-ADV είναι ευέλικτο και μανιτζέβελο, ενώ το καλό κόψιμο τιμονιού (39 μοίρες και ακτίνα στροφής 2,8 μέτρα) κάνουν εύκολους τους ελιγμούς στην πόλη.

Επίσημα αξεσουάρ

Η Honda παρέχει μια πλήρη γκάμα επίσημων αξεσουάρ για το X-ADV, γκάμα που περιλαμβάνει και τα ακόλουθα:

  • Σχάρα
  • Top Box 38/50 λίτρων
  • Βάσεις βαλιτσών
  • Βαλίτσες 26 και 33 λίτρων
  • Τσάντα κονσόλας
  • Μεγαλύτερες χούφτες
  • Προστατευτικά κάγκελα
  • Προβολάκια ομίχλης
  • Θερμαινόμενα γκριπ

Η δοκιμή του ΒΙΚΕΙΤHonda XADV 2022 test by bikeitgr 00041

Δεν σας κρύβω πως στην πρώτη επαφή μου με το X-ADV τα χρειάστηκα ελαφρώς. Μιλάμε για αναβάτη 60 κιλώ, με ύψος 1.70, που πρέπει να “κάνει καλά” ένα δίτροχο 240 σχεδόν κιλών (συγκριτικά: KYMCO AK 550 230 κιλά, SYM Maxsym TL 508 227 κιλά και Yamaha TMAX 218 κιλά) με ψηλή σέλα στα 820 mm (ενδεικτικά TMAX 800 mm και AK 550 785 mm) που στο μποτιλιάρισμα θέλει συνεχές βγάλσιμο του σώματος για να πατήσω καλά.

Πέρα από την υπέροχη εμφάνιση, την τρομερή ποιότητα κατασκευής, και το πανέμορφο νέο μπεζ χρώμα, εδώ έχουμε ένα μεγάλο σε όλες τις διαστάσεις του δίτροχο όχημα που απαιτεί και την ανάλογη προσπάθεια και εμπειρία από τον αναβάτη του.

Πω πω… καλά, τι θέλουν όλοι αυτοί οι αναβάτες με τα Adventure δίκυκλα, πραγματικά δεν ξέρω. Μεγάλο βάρος, μεγάλα μεγέθη, μεγάλες δυσκολίες στην καθημερινή χρήση -ειδικά από αναβάτες κατηγορίας φτερού. Ουφ.”

Όμως η δεύτερη επαφή διαδέχτηκε την πρώτη, και ξεκίνησα να αμφισβητώ τις αρχικές μου εντυπώσεις.

Honda XADV 2022 test by bikeitgr 00010

Βρε, αυτό είναι απίθανα στημένο! Και έχει μια αρχοντιά, μια μεγαλοσύνη, έναν αριστοκρατικό χαρακτήρα, τον οποίο βιώνεις στην άνεση που προσφέρει, στο στήσιμο, στην προστασία από τα στοιχεία της φύσης, την εξαιρετική ποιότητα κύλισης, στον αψεγάδιαστο ψεκασμό, στο Keyless σύστημα με το ασύρματο κλειδί που ξεχνάς στο μπουφάν, στον συμπλέκτη DCT που τον ξεχνάς στο αυτόματο mode, στην έγχρωμη ευκρινή οθόνη με το καλό κοντράστ, στο χειρόφρενο για να αφήνεις με ασφάλεια το X-ADV σε κατηφόρα/ανηφόρα, στην ηρεμία πνεύματος και την ευκολία χρήσης που φέρνει η απουσία συμβατικού συμπλέκτη, και γενικά σε κάθε πτυχή του οχήματος.

Η στάση οδήγησης είναι όρθια και άνετη, με το φαρδύ τιμόνι να προσφέρει καλούς μοχλούς. Η ζελατίνα προστατεύει αποτελεσματικά τον αναβάτη, δεν παραμορφώνει, ούτε και ενοχλεί το οπτικό του πεδίο.

Ο άριστος ψεκασμός και η χαμηλόστροφη λειτουργία του κινητήρα σε χαλαρώνουν στη βόλτα, ενώ οι επιδόσεις είναι πολύ καλές και για sport χρήση, σε άσφαλτο ή χώμα.

Honda XADV 2022 test by bikeitgr 00033

Η ομοιομορφία και ομοιογένεια χαρακτηρίζουν σε γενικό επίπεδο το X-ADV, καθώς τίποτα δεν ξεχωρίζει αρνητικά, με όλα τα εξαρτήματα και περιφερειακά να έχουν αντίστοιχα κορυφαία λειτουργία.

Από τον κινητήρα που είναι σβέλτος όταν χρειαστεί και χαλαρός όταν θέλετε, στις αναρτήσεις που σώζουν τη μέση σας στις κακές ελληνικές συνθήκες ενώ αποδεικνύονται καταπληκτικές στη γρήγορη οδήγηση, στα φρένα που έχουν δύναμη και προοδευτικότητα, και στο πλαίσιο που μαζί με τις αναρτήσεις και τα ελαστικά δημιουργούν ιδανική κατάσταση για να εμπιστευτείς το X-ADV σε όλες τις συνθήκες, και να πιέσεις με ασφάλεια.

Στην κονσόλα βρίσκονται δύο κουμπιά από τα οποία ανοίγουν σέλα και κάλυμμα τάπας ρεζερβουάρ, ενώ το ντουλαπάκι στα δεξιά είναι από τις λίγες λεπτομέρειες που δεν στέκονται στο κορυφαίο επίπεδο κατασκευής, καθώς ανοίγει λίγο δύσκολα και δεν με έπεισε για την αντοχή του.

Και σινιάλο έχουμε, καθώς και αλάρμ, και κουμπί FN που αλλάζει στα γρήγορα κάποιες ενδείξεις στην οθόνη, ενώ αν θέλεις μπορείς να απενεργοποιήσεις τα DRL LED φώτα, να απενεργοποιήσεις την αυτόματη ακύρωση στα φλας, να ενεργοποιήσεις τον αυτόματο μηδενισμό του Trip χιλιομετρητή μετά από κάθε βόλτα, να αλλάξεις το φόντο στα όργανα (μαύρο, λευκό, μεταλλικό, κ.α.), να αλλάξεις το επίπεδο φωτισμού της οθόνης, να διαλέξεις τις πληροφορίες που θα προβάλλονται στα όργανα, ενώ υπάρχει ακόμα και μια θέση για να βάλεις τη δική σου λέξη-“σφραγίδα” -εγώ έβαλα ΒΙΚΕΙΤ.

Honda XADV 2022 test by bikeitgr 00029

Όσο τώρα ανεβαίνουν οι ρυθμοί στην οδήγηση, τόσο ανεβαίνει και η εκτίμηση στου στη Honda. Τo X-ADV κρατάει και συμπεριφέρεται δεμένα και ονειρεμένα, είτε οδηγείτε σε άσφαλτο γυαλί, είτε σε δρόμο γεμάτο λακκούβες και σαμάρια, είτε σε καλή άσφαλτο, είτε στο χώμα.

Σε διαδρομή με στροφές, το X-ADV είναι απολαυστικό, με το κράτημα και τα φρένα του να σε εμπνέουν για ακραία σπορ οδήγηση, αν έτσι θέλεις, με μεγάλες κλίσεις. Στο χώμα, η μεγάλη ελάχιστη απόσταση από το έδαφος μαζί με τις μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων δημιουργούν ένα σύνολο που μπορεί να τα βγάλει πέρα ακόμα και σε απαιτητικά κομμάτια, με το όριο να αργεί να έρθει, κι όταν έρθει να αφορά πρώτα στα ελαστικά που είναι διπλής χρήσης, και όχι καθαρά Off-Road.

Honda XADV 2022 test by bikeitgr 00052

Και πλαγιολίσθηση θα κάνετε, και θα σκαρφαλώσετε και σε πετρώδη εδάφη, και θα θαυμάσετε το πού μπορεί να πάει χωρίς πρόβλημα το X-ADV. Στο χώμα, πέρα από μια απλή διάσχιση χωματόδρομου, τα 236 κιλά θέλουν αναβάτη με εμπειρία για το επόμενο βήμα, όμως το X-ADV μπορεί, δεν έχει απλώς εμφάνιση, έχει και Off-Road ουσία!

Σημειώστε πως παρόλο που προσωπικά δεν συμπαθώ το DCT -πείτε με δεινόσαυρο και λάτρη της μανέτας και του λεβιέ-, όμως δεν μπορώ να μην δώσω τα εύσημα στη δραματική βελτίωση του συστήματος τα τελευταία 12 χρόνια, καθώς με το X-ADV του 2022 δεν δυσανασχέτησα πουθενά από τη στρατηγική αυτόματου ανεβάσματος και κατεβάσματος ταχυτήτων. Εντυπωσιακό!

Χωρίς αντίπαλοHonda XADV 2022 test by bikeitgr 00001

Ακόμα κι αν αναλογιστεί κανείς την ψηλή τιμή των 14.090 ευρώ, το X-ADV παίζει και το 2022 χωρίς αντίπαλο, καθώς καμία εταιρεία δεν έχει βγάλει αντίστοιχο όχημα. Με τι να το συγκρίνει κανείς; Με τα υπόλοιπα Mega Scooter; Μα το X-ADV δεν είναι scooter, ενώ ανάλογη σύγκριση αφορά περισσότερο το Forza 750 (ούτε αυτό είναι scooter), αν θέλεις ντε και καλά με το ζόρι να συγκρίνεις.

Εδώ έχουμε ένα απολύτως μοναδικό δίτροχο όχημα, που συνδυάζει τις αρετές ενός Status Symbol SUV με εκείνες μιας ικανότατης On-Off / Adventure μοτοσυκλέτας, με εμφάνιση και δυνατότητες που δεν βρίσκεις πουθενά αλλού.

Μετά από μια εβδομάδα συμβίωσης μαζί του, δηλώνω γοητευμένος. Ένα από τα λίγα one of a kind δίκυκλα της εποχής μας, και μια εξαιρετική υλοποίηση από τη Honda σε όλα τα επίπεδα.

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto MarketHonda XADV 2022 test by bikeitgr 00021

Τεχνικά χαρακτηριστικά  
Κατασκευαστής / Μοντέλο Honda X-ADV 2022
Τιμή: 14.090,00 €
Εγγύηση: 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4T 2K σε σειρά, υγρόψυκτος, SOHC, 8 βαλβίδες
Χωρητικότητα (cc) 745
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 77 x 80
Συμπίεση 10.7: 1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI
Εκκίνηση Μίζα
Μπαταρία 12V / 11 Ah
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος υδραυλικός DCT
Μετάδοση Αυτόματη / Σειριακή 6 σχέσεων
Τελική μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο τύπου διαμάντι
Μήκος (mm) 2215
Πλάτος (mm) 940
Ύψος (mm) 1370
Μεταξόνιο (mm) 1590
Γωνία κάστερ (°) 27
Ίχνος (mm) 104
Ύψος σέλας (mm) 820
Απόσταση από έδαφος (mm) 165
Βάρος (kg) 236 (με υγρά)
Ρεζερβουάρ (lt) 13.2
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι 41 mm, διαδρομή 153.5 mm, προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση επαναφοράς
Πίσω Ένα αμορτισέρ, Pro-Link, διαδρομή 150 mm, προφόρτιση ελατηρίου
   
Ελαστικά / Τροχοί Bridgestone Battlax AX41T (tubeless)
Μπροστά 120/70-17 (3.5 x 17)
Πίσω 160/60-15 (4.5 x 15)
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 296 mm, δαγκάνες Nissin ακτινικές 4 εμβόλων, ABS
Πίσω Δίσκος 240 mm, δαγκάνα Nissin 1 εμβόλου, ABS
   
Επιδόσεις εργοστασίου  
Ιπποδύναμη (hp / rpm) 57.8 / 6750
Ροπή (kgm / rpm) 7.0 / 4750
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Μαϊος 2022 13:31

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon