.
Κατηγορία Chak Motors
Τετάρτη, 09 Απριλίου 2014 12:20

Chak Motors – Molot 1000

Η μοτοσυκλέτα που φρενάρει μόνη της

 

Πως θα γινόταν μία Honda CBR 1000 του 2013 αν την έπιανε στα χέρια του ένας σχεδιαστής με ιδιαίτερες γνώσεις και φαντασία;

Μεταποιημένη CBR

Η νέα μοτοσυκλέτα της Chak Motors, είναι αυτό ακριβώς: Μία CBR από την οποία συναντάμε μόνο το πλαίσιο, τον κινητήρα και τους τροχούς. Από εκεί και πέρα, ανέλαβε η εταιρία του Igor Chak, που εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη, στην Ρωσία, ώστε να την μετατρέψει στο ασφαλέστερο δίτροχο όχημα στον κόσμο. Και το όνομα αυτής, Molot!
Ο Αμερικάνος σχεδιαστής που γεννήθηκε στην Ρωσία, ειδικεύεται στον σχεδιασμό και την μετατροπή μοτοσυκλετών, κι έτσι, η Molot σχεδιάστηκε ανάλογα: Ένα νέο κοστούμι, από τα fering μέχρι και την ουρά, σχεδιάστηκε, κι έτσι μας θυμίζει αεροδυναμικές μοτοσυκλέτες βγαλμένες από ταινία φαντασίας. Στην σχεδίαση συναντάμε έντονες γραμμές στο μπροστινό τμήμα με τον ίδιαίτερο LED διπλό προβολέα, ουρά που θυμίζει έντονα από το πλάϊ αυτήν του KTM RC8, και ένα μικρό ηλεκτρονικό πολυόργανο με τις απαραίτητες λειτουργίες, μπροστά από το ενιαίο τμήμα που καλύπτει το ρεζερβουάρ, όπου συναντάμε και τάπα αεροπορικού τύπου. Μέχρι και προστατευτικά για τις μανέτες υπάρχουν, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άλλα οχήματα – όπως στις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες.
Το σημαντικότερο τεχνολογικό βήμα που έχει γίνει επάνω της δεν φαίνεται, και αφορά στο σύστημα που χρησιμοποιεί η Molot ώστε να φρενάρει μόνη της. Ένα ραντάρ μετράει τις αποστάσεις από και προς την Molot και δίνει εντολή στο ηλεκτρονικό σύστημα των φρένων ώστε να ενεργοποιηθούν.

Με σύστημα PEBS

Το σύστημα PEBS - Predictive Emergency Braking System που μεταφράζεται ως προνοητικό φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, το συναντάμε ήδη στα ακριβά αυτοκίνητα, αλλά δεν έχει γίνει αντίστοιχη κίνηση από κάποια εταιρία στο χώρο των μοτοσυκλετών.
Το σύστημα ειδοποιεί με λυχνία όταν φρενάρει το προπορευόμενο όχημα, ενώ όταν δεν μειώσεις ταχύτητα, δονείται το τιμόνι, ενώ αν πάλι δεν φρενάρεις, δονείται περισσότερο και ενεργοποιούνται τα φρένα. Η εταιρία αναφέρει πως, αν πάλι ο αναβάτης δεν αναλάβει δράση, θεωρεί ότι μπορεί να είσαι λιπόθυμος και αναλαμβάνει το σύστημα PEBS τον έλεγχο, βάζοντας όση δύναμη απαιτηθεί για αποφυγή ατυχήματος. Το σύστημα διαθέτει επίσης και γυροσκόπιο ώστε να ελέγχει τις κινήσεις της μοτοσυκλέτας και να ενεργεί κατάλληλα, ενώ η μοτοσυκλέτα της Chak Motors διαθέτει ABS ώστε να μην χάνει ο αναβάτης τον έλεγχο, ενώ δεν αναφέρεται πουθενά αν πρόκειται για το C-ABS της Honda, ή κάποιο άλλο σύστημα.

Μένει να δούμε αν κάποιο τέτοιο σύστημα μπορεί να έχει εφαρμογή στην πράξη, στις πραγματικές συνθήκες οδήγησης ενός δίτροχου, που απέχουν σημαντικά από αυτές ενός αυτοκινήτου. Το σίγουρο είναι ότι η τεχνολογία προχωράει, και αν κρίνουμε από τα τελευταία “ουδέτερα” μοντέλα που παρουσιάζουν ιαπωνικές εταιρίες με στόχο το ευρύ κοινό, τίποτα δεν αποκλείει την εισαγωγή τέτοιας τεχνολογίας και στις μοτοσυκλέτες.

Φωτογραφίες

Video 1

Video 2

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Απριλίου 2014 12:24

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon