.
Κατηγορία BMW
Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2011 12:42

Test enduro BMW G 450 X 2010

 

Εξέλιξη για ένα δυνατό μέλλον

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

H BMW έκανε ένα αεράτο πέρασμα από τους αγώνες enduro και πρόσθεσε ενδιαφέρον με την χλιδή της ομάδας. Πλασαρίστηκε στην 2η θέση του παγκοσμίου πρωταθλήματος με το G 450 X, δείχνοντας τα ίσα τις προθέσεις της.

Μονόδρομος οι αγώνες


Σαν η κορυφαία ευρωπαϊκή κατασκευάστρια, η BMW είχε μόνο ένα τρόπο να μπει στους αγώνες. Τον καλύτερο. Έτσι, επέλεξε τα κορυφαία ονόματα και έφτιαξε την δυνατότερη ομάδα με σκοπό να ταράξει κατευθείαν τα νερά. Αυτό κατάφερε στο 100% το 2009 όταν έφτασε στην 2η θέση της βαθμολογίας στην κατηγορία Ε2 με αναβάτη τον πολυπρωταθλητή Φιλανδό, Juha Salminen, και όπλο το νέο G 450 X. Συνδυάζοντας τις επιτυχίες που απέφεραν ακόμη και την πρώτη θέση του βάθρου στους τελευταίους αγώνες της χρονιάς, η BMW διατήρησε αυτούσια την αίγλη που κουβαλάει το λογότυπό της. Με μία μοτοσυκλέτα κόσμημα σε πολλούς τομείς, εμφανίστηκε δυναμικά με τεχνολογικές πρωτοτυπίες, συνέχισε με εξέλιξη και σε μία μόλις χρονιά, ακόνισε σημαντικά τα δόντια της.

Η εμπλοκή κορυφαίων αναβατών, στην εξέλιξη του G 450 X, απέδωσε καρπούς. Το πρώτο μοντέλο, έφτασε στην αγορά το 2008, μετά από δύο χρόνια εξέλιξης σε τοπικά πρωταθλήματα, αλλά και στο παγκόσμιο με τον Joel Smets όπως και σε extreme αγώνες. Και την αμέσως επόμενη χρονιά, το 2009, εντάχθηκε στην ομάδα ο Juha Salminen, για να τρέξει με τα διάφορα προβλήματα που θα συναντούσε σε μία νέα σχεδιασμένη από λευκό χαρτί μοτοσυκλέτα, και με το βάρος της εξέλιξης να πέφτει στους ώμους του. Μετά από την αγωνιστική εμπλοκή με τον Salminen, για το 2010 η BMW βελτίωσε κυριολεκτικά στα σημεία το G 450 X δίνοντάς του λύσεις ικανές να το κάνουν να στρέψει τα σπινθηροβόλα μάτια του πλέον στον ανταγωνισμό.

Βελτιώσεις ουσίας


Αν και ήταν μία μοτοσυκλέτα ανέλπιστα καλή για πρώτη προσπάθεια, ωστόσο έχριζε βελτιώσεων. Χρησιμοποιούσε πλαίσιο δύο δοκών, είχε στενή σιλουέτα όσο καμία άλλη τετράχρονη 450 κυβικών, θέση οδήγησης βολικότερη από 125 motocross, ρεζερβουάρ τοποθετημένο κάτω από τη σέλα για μεταφορά του κέντρου βάρους στο κέντρο μάζας. Ο κινητήρας διέθετε κλίση προς τα εμπρός, με το φίλτρο αέρα ακριβώς πάνω από την εισαγωγή, για άμεση απόκριση και φυσικά, ψεκασμός. Μία σύγχρονη μοτοσυκλέτα enduro που έφερε νέες διαστάσεις στην κατηγορία. Μεταξόνιο 1475mm που δεν έχουν ούτε τα 125, το οποίο επιτεύχθηκε χάρη στον ενιαίο άξονα ψαλιδιού/γραναζιού κίνησης, που επέφερε μειωμένο μήκος του κινητήρα. Ένα συμπαγές σύνολο στολισμένο με κορυφαία περιφερειακά, φρένα της Brembo, επώνυμες αναρτήσεις με αμορτισέρ της Ohlins πίσω χωρίς μοχλισμό και μπροστινό σύστημα Marzocchi διαμέτρου 45mm, ότι καλύτερο για enduro.

Για αρχή, βελτιώθηκε ο χάρτης της ηλεκτρονικής ανάφλεξης σε συνεργασία με τον ψεκασμό έτσι ώστε να αποδίδει ομαλότερα στην αρχή της καμπύλης. Αλλάχθηκε όμως και το τελικό εξαγωγής καυσαερίων, με ένα πιο ελεύθερο και ελαφρύτερο κατά ένα κιλό, μειώνοντας τα ανακοινώσιμα κιλά στα 110. Οι αναρτήσεις δέχτηκαν νέο σετάρισμα ώστε να γίνουν πιο λειτουργικές σε όλο το φάσμα της διαδρομής τους για enduro χρήση. Και το σύνολο ολοκληρώθηκε με την μείωση του offset κατά 2,5 χιλιοστά, για ευκολία στην οδήγηση και ταχύτερο στρίψιμο σε στενά σημεία. Τα νέα γραφικά απλά τονίζουν το νέο μοντέλο που έγινε περισσότερο μαύρο από το προηγούμενο.

Αλλαγμένο συνολικά


Το G 450 X παρέμεινε ακόμη ψηλό για μέσου ύψους αναβάτες χωρίς να ξεφεύγει συνολικά, μιας και ακολουθεί πιστά τη μόδα των σύγχρονων μοτοσυκλετών. Η θέση οδήγησης είναι τελείως ευθεία, σε αφήνει να φτάσει στο ψηλότερο σημείο της κοντά στο τιμόνι, χωρίς να βρίσκουν τα πόδια σου σε κάποιο σημείο. Τα πλαϊνά καπάκια του υποτιθέμενου ρεζερβουάρ, είναι παράλληλα μεταξύ τους και δεν ανοίγουν σε κάποιο σημείο ώστε να ενοχλούν τα γόνατα. Το τιμόνι είναι μεταβλητής διατομής, δημιουργεί φιλικές γωνίες και είναι ταυτόχρονα επιθετικό, για όρθια ή καθιστή οδήγηση.

Ειδικά στην όρθια θέση, ο αναβάτης στέκεται άνετα στο κατάλληλο ύψος, λόγω των ψηλά τοποθετημένων μαρσπιέ, χωρίς να φοβάται αν θα βρουν τα πόδια του στα βράχια. Οι μέσου ύψους αναβάτες θα βρουν εύκολα τη θέση τους πάνω στο G 450 X χωρίς να χρειαστούν ψάξιμο σε αλλαγή τιμονιού. Αν πάντως θελήσουν χαμηλότερη σέλα, υπάρχει διαθέσιμη στα αξεσουάρ της BMW με διαφορά δύο εκατοστών. Στο νέο μοντέλο, βλέπεις εύκολα την βελτίωση των αναρτήσεων, απλά με την πίεση του ενός μαρσπιέ, κρατώντας από το τιμόνι την μοτοσυκλέτα. Οι αναρτήσεις συμπιέζονται και οι δύο αρμονικά, σε αντίθεση με τις περισσότερες στις οποίες υποχωρεί πρώτα το αμορτισέρ, αφήνοντας ασυμπίεστο το μπροστινό σύστημα. Το ίδιο διαπιστώνεις και όταν βρίσκεσαι στη σέλα, αφού το νέο G 450 X είναι ένα μαλακό σύνολο που προδιαθέτει για ευχάριστη οδήγηση. Η πίεση της μίζας δίνει πνοή σε ένα πιο ευδιάθετο σύνολο, με ήχο μπάσο αγωνιστικό, μέσα στα πλαίσια της καθημερινής μετακίνησης. Αν και τυπικά τουλάχιστον, τα όρια δεν τα καλύπτει.

Γλυκιά λειτουργία


Το γύρισμα του γκαζιού, επιβεβαιώνει τις βελτιώσεις της ηλεκτρονικής ανάφλεξης και τις ρυθμίσεις του ψεκασμού και η ευκολία ανεβάσματος στροφών, έχει διώξει μακριά τα κομπιάσματα του παρελθόντος. Η μοτοσυκλέτα δείχνει πιο γλυκιά με τις σχέσεις να κουμπώνουν όμορφα μεταξύ τους, την ροπή του κινητήρα να σε οδηγεί απολαυστικά και να σκαρφαλώνει το 450 στα μονοπάτια ευκολότερα από το πρώτο 2009 μοντέλο. Ο κινητήρας δείχνει πολύ βελτιωμένος, δεν χρειάζεται “κυνήγι” στην οδήγηση, είναι πιο φιλικός. Έχει όμως και υπεραρκετή δύναμη για όσους αντέχουν μιας και αγγίζει τα 50 άλογα στην παρούσα μορφή.

Το σύνολο είναι πιο φιλικό, εύχρηστο και σαφώς ανανεωμένο. Οι αναρτήσεις του απορροφούν ομαλά τις ανωμαλίες του εδάφους και ειδικά σε βραχώδες έδαφος, νιώθεις ότι οδηγάς διαφορετική μοτοσυκλέτα. Στα χέρια δεν φτάνουν χτυπήματα, όλα φιλτράρονται μέσα από τις καινούριες εσωτερικές ρυθμίσεις των αναρτήσεων με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα BMW G 450 X πρωτόγνωρο και αρκετά ευχάριστο. Στρίβει ευκολότερα από το παλιό, τοποθετείται πιο γρήγορα και με ακρίβεια στις στροφές, κοντρολάρεται άνετα στα στενά σημεία, όντας σταθερό στα “πολλά’’. Μέχρι και αυτή η σφιχτή λειτουργία της πίσω ανάρτησης στα φρένα, και οι αναπηδήσεις, λόγω του μειωμένου μήκους αλυσίδας που επέφερε ο ενιαίος άξονας γραναζιού κίνησης/ψαλιδιού, εξαφανίστηκε.

Πρόωρο τέλος και μια δυναμική αρχή


Μόλις μία χρονιά στα χέρια του κορυφαίου αναβάτη όλων των εποχών, η αγωνιστική δράση του Juha Salminen έφερε σημαντικό αποτέλεσμα που πέρασε απευθείας στην παραγωγή. Η BMW G 450 X έγινε πιο ετοιμοπόλεμη από ποτέ και διαθέσιμη για κάθε είδος αναβατών. Σε ένα γνώριμο πακέτο που διατηρεί αναλλοίωτο το κύρος και την ταυτότητα της BMW στοχεύοντας σε νίκες αλλά και ονειρικές χωμάτινες βόλτες. Η εξαγορά της Husqvarna από την BMW όμως, έδωσε το σήμα της λήξης στην παραγωγή του G 450 X, μιας και ο κινητήρας του θα βρίσκεται πλέον στις μεγάλες enduro ΤΕ 449 / ΤΕ 511, σε νέο πλαίσιο κατασκευασμένο από την Husqvarna. Τέλος καλό λοιπόν!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής BMW
Μοντέλο G 450 X
Αντιπρόσωπος BMW HELLAS
Τιμή 9.290euro
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, τετραβάλβιδος, υγρόψυκτος
Κυβισμός (κ.εκ.) 449,5
Συμπίεση (:1) 12
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 98x 59,6
Τροφοδοσία ηλεκτρονικός ψεκασμός της Keihin
Σύστημα εξαγωγής μία σε μία
Λίπανση υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης μηχανικός
Κιβώτιο ταχυτήτων 5
Μετάδοση γρανάζια / αλυσίδα (13/48)
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, τύπου γέφυρας, σωλήνες στρογγυλής διατομής
Κάστερ(°) Δ.Α.
Ίχνος (χιλ) Δ.Α.
Μεταξόνιο (χιλ) 1475
Ύψος σέλας (χιλ) 955
Βάρος (κ) 110
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 8
   
Αναρτήσεις  
Μμπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι της Marzocchi, 45mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Αμορτισέρ Ohlins χωρίς μοχλισμό, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου
   
Ελαστικά  
Μπροστά 90/90-21
Πίσω 140/80-18
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος/δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo
Πίσω Δίσκος/δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) 41/7000
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) 42,8nm/6.500

 

Φωτογραφίες οδήγησης


Στατικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 22:41

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon