Κατηγορία MV Agusta
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024 13:45

Test – MV Agusta Enduro Veloce 2024 – Αποστολή στην Σαρδηνία

Έκπληξη!

Κείμενο: German Uncles

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, είχε το όμορφο λογότυπο της MV Agusta να εμφανιστεί σε ένα μηχάνημα με προσανατολισμό εκτός δρόμου. Τότε ήταν ένα ελαφρύ Scrambler. Σήμερα η MV λανσάρει το Enduro Veloce, ένα σοβαρώς υπερμέγεθες τρικύλινδρο allroad. Είναι ένα αριστούργημα της ιταλικής σχεδίασης και μηχανικής ή απλώς ένας ακόλουθος της μόδας; Αναζητήσαμε τις απαντήσεις στη Σαρδηνία.

Πίεση της αγοράς

Η πίεση της αγοράς μερικές φορές αναγκάζει τους κατασκευαστές να κάνουν τις πιο τρελές γελοιότητες. Στον κόσμο του αυτοκινήτου βλέπετε ότι σχεδόν κάθε κατασκευαστής είναι «υποχρεωμένος» να κατασκευάζει SUV. Και αυτό οδηγεί στις πιο περίεργες δημιουργίες. Η Rolls Royce Cullinan είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού. Μια απέλπιδα προσπάθεια να συνδυαστούν τα μοναδικά στυλιστικά χαρακτηριστικά μιας Rolls με την «περιπετειώδη» εμφάνιση ενός SUV. Απόλυτος νικητής... επίσης και ειδικά στη λίστα με τα πιο άσχημα αυτοκίνητα ever!

Τρικύλινδρη απόφαση

Αυτό το Cullinan ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα όταν η MV ανακοίνωσε πριν από μερικά χρόνια ότι σύντομα θα προστεθούν δύο allroads στη γκάμα. «Η θρυλική MV Agusta, η πιο επιτυχημένη μάρκα αγώνων όλων των εποχών, αλλάζει επίσης ρότα», μπορώ ακόμα να ακούω τον εαυτό μου να λέει. Έγινε λόγος για ένα δίδυμο 500 cc και ένα τρικύλινδρο 900 cc που θα κατασκευαστεί στην Κίνα (!). Μας επετράπη να πάρουμε τη λέξη "σύντομα" με έναν ιταλικό κόκκο αλατιού και σύντομα επικράτησε ησυχία γύρω από αυτό το έργο. Ειδικά μετά την εξαγορά ισχύος της MV Agusta από την KTM, το μέλλον των ισχυρών MV φαινόταν πολύ ζοφερό. Στην KTM και τον ιδιοκτήτη της Stefan Pierer ειδικότερα (ο οποίος τώρα κατέχει το 51% των μετοχών της MV) δεν άρεσαν καθόλου αυτές τις διαδρομές. Σχεδόν όλοι υπέθεσαν ότι θα κρατούσε τα μοντέλα μακριά από το χαρτοφυλάκιο της MV. Το 500 πράγματι εγκαταλείφθηκε, αλλά το τρικύλιδνρο εξελίχθηκε περαιτέρω και γι' αυτό έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του εδώ στη Σαρδηνία.

Σχεδόν ένα Orioli

Αυτό το Enduro Veloce είναι το δεύτερο μοντέλο σε μια σειρά νέων μοτοσυκλετών που θα βασίζονται σε αυτήν την πλατφόρμα. Πλήρως σύμφωνα με την παράδοση της MV, ξεκίνησε με μια περιορισμένη έκδοση. Ονομάστηκε LXP Orioli και παρήχθησαν μόνο 500. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πουληθεί όλα και έτσι ήρθε η ώρα για το «κανονικό» Enduro Veloce. Εκτός από το χρωματικό συνδυασμό και μερικές λεπτομέρειες, είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το LXP Orioli.

Η MV ζητά το όχι μικρό ποσό των περισσότερων από 24.000 € για αυτό το νέο Enduro Veloce. Όχι ευκαταφρόνητο ποσό, ειδικά όταν ξέρεις ότι δεν συμβαίνει κάτι πολύ ιδιαίτερο σε τεχνικό επίπεδο. Επομένως, με τη μεγαλύτερη δυνατή περιέργεια περνάω το πόδι μου πάνω από τη σέλα του MV. Με ύψος σέλας 870 mm (ρυθμιζόμενο στα 850 mm) και στεγνό βάρος 224 kg, το MV δεν είναι μικρό, αλλά η στατική κατανομή βάρους είναι καλή. Το υψηλό ρεζερβουάρ 20 λίτρων σημαίνει ότι κάθεστε κυρίως «μέσα» στην μοτοσυκλέτα και όχι «επάνω» της. Αλλά υπάρχει αρκετός χώρος για τα πόδια και το φαρδύ, ελαφρώς κυρτό τιμόνι ταιριάζει όμορφα στο χέρι. Η καλυμμένη με Alcantara σέλα όχι μόνο φαίνεται ωραία, είναι επίσης ευρύχωρη και προσφέρει μεγάλη υποστήριξη. Το γενικό φινίρισμα είναι επίσης επιτυχημένο.

Ηλεκτρονικά υψηλής ποιότητας

Προτού δώσουμε ζωή στον πρόσφατα ανεπτυγμένο τρικύλινδρο 931 cc, θα εξετάσουμε εν συντομία τα ρυθμιζόμενα ηλεκτρονικά του οχήματος μέσω της οθόνης TFT 7 ιντσών και των εύχρηστων κουμπιών επιλογής και στα δύο άκρα του τιμονιού. Όπως θα περίμενε κανείς, δεν υπάρχει έλλειψη ηλεκτρονικών βοηθημάτων: traction control με όχι λιγότερες από 8 ρυθμίσεις, τέσσερα προγράμματα οδήγησης (Urban, Touring, Off-road, All-terrain), Launch Control, Corneting ABS, Cruise control, ... και ούτω καθεξής.

Καημένοι... κάτοικοι!

Ένα σύντομο πάτημα του κουμπιού της μίζας ζωντανεύει τον τρικύλινδρο κινητήρα. Τα μέρη που έχει κοινά στοιχεία ο νέος κινητήρας με τους γνωστούς τρικύλινδρους της MV μπορούν να μετρηθούν στο ένα χέρι. Ακριβώς όπως με τη μικρότερη παραλλαγή, ο στροφαλοφόρος άξονας σε αυτό το MV γυρίζει επίσης προς τα πίσω. Η MV το κάνει αυτό για να αντισταθμίσει τη ροπή περιστροφής άλλων περιστρεφόμενων μερών (όπως οι τροχοί). Μπορεί να αναρωτιέστε για τη χρησιμότητα αυτής της κατασκευής σε μια τέτοια μοτοσυκλέτα. Αλλά είναι σίγουρα κάτι το αποκλειστικό. Ο υδραυλικά λειτουργικός συμπλέκτης δεν είναι πολύ εύκολος στη χρήση, αλλά μπορεί να ελεγχθεί καλά, εν μέρει λόγω του ρυθμιζόμενου μοχλού. Ο ήχος του τρικύλινδρου κινητήρα είναι ωραίος αλλά όχι εντυπωσιακός.

Η εξάτμιση περιέχει μια ηλεκτρονικά ελεγχόμενη βαλβίδα που, σύμφωνα με τον MV, εξασφαλίζει έναν πιο φιλικό προς τον χρήστη χαρακτήρα του τρικύλινδρου κινητήρα. Μπορεί κάλλιστα να είναι έτσι, αλλά η βαλβίδα θα έχει αποδείξει τη χρησιμότητά της και κατά την έγκριση της εξάτμισης. Αυτός ο σχετικά διακριτικός ήχος του κινητήρα αλλάζει δραστικά μόλις τον δουλέψετε σε υψηλές στροφές. Τότε ακούς έναν ήχο τόσο όμορφο και εντυπωσιακό που θα έσπαγες τον κουμπαρά σου μόνο γι' αυτό. Ειδικά όταν επιταχύνεις δυνατά και χρησιμοποιείς το εύρυθμο Quickshifter, το MV κάνει πάρτι. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι πέρασε την έγκριση τύπου έτσι! Μένει να δούμε αν οι... κάτοικοι της εξοχής θα είναι εξίσου ευχαριστημένοι με αυτό...

Περισσότερο από αρκετό

Ο εν σειρά κινητήρας 931 cc μπορεί να αποδώσει μέγιστη ισχύ 124 ίππων στις 10.000 σ.α.λ. Αυτό σημαίνει ότι το MV αποδίδει καλύτερα από, για παράδειγμα, το Tiger 900 (108 ίπποι στις 9.500 σ.α.λ.). Ακόμα και ο σπορ τρικύλινδρος της Yamaha δεν τα πάει καλύτερα με 119 ίππους στις 10.000 σ.α.λ. Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η μέγιστη ροπή των 102 Nm στις μόλις 7.000 σ.α.λ. Στις 3.000 σ.α.λ., το 85% αυτής της μέγιστης ροπής είναι ήδη διαθέσιμο. Αυτά τα στοιχεία μεταφράζονται σαφώς στην πράξη. Το μοτέρ υπερέχει μέσω της ζωντάνιας και της ευελιξίας. Μαζί με τις σωστά επιλεγμένες σχέσεις του εξατάχυτου κιβωτίου, δίνει φτερά στο Enduro Veloce.

Αυτή η μοτοσυκλέτα δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι έχει υψηλές φιλοδοξίες και, με τις εντυπωσιακές επιδόσεις της, τοποθετείται αμέσως ανάμεσα στην υπάρχουσα μεσαία τάξη allroads και στα πραγματικά μεγάλα μοντέλα. Φυσικά, η ισχύς των 124 ίππων είναι ανεπαρκής για να υπερισχύσει, ας πούμε, του KTM 1290 Super Adventure (160 ίπποι/8.750 σ.α.λ.). Αλλά όπως όλοι γνωρίζετε (αλλά δεν θέλετε πάντα να το παραδέχεστε...) η δύναμη από μόνη της δεν είναι χρυσός. Η ευελιξία αυτού του νέου τρικύλινδρου είναι εντυπωσιακή. Ίσως θα μπορούσε να ήταν λίγο καλύτερα κάτω από τις 4.000 σ.α.λ., αλλά σε καμία άλλη περίπτωση δεν μπορείς να κατηγορήσεις τον νέο τρικύλινδρο κινητήρα.

Υπομονή

Τα 240 km test drive μας μέσα από το όμορφο εσωτερικό της Σαρδηνίας διανύθηκαν κάτω από τέλειες συνθήκες. Στεγνή και ζεστή, τέλεια άσφαλτος και οδηγός που ξέρει την περιοχή σαν την άκρη του χεριού του. Ως αποτέλεσμα, δεν χρειαζόταν να δοκιμάσουμε τους διαφορετικούς τρόπους οδήγησης. Το 90% του χρόνου οδηγούσαμε σε λειτουργία Touring, που σας δίνει όλες τις δυνατότητες του τρικύλινδρου κινητήρα και ήταν απλά τέλεια. Κατά τη διάρκεια ορισμένων σύντομων περασμάτων εκτός δρόμου μεταβήκαμε σε λειτουργία εκτός δρόμου. Αυτό παρέχει μια ελαφρώς πιο ήπια απόκριση στο γκάζι και δίνει στον έλεγχο πρόσφυσης λίγο περισσότερη ελευθερία. Το ABS μπορεί επίσης να απενεργοποιηθεί μερικώς ή πλήρως σε αυτήν τη λειτουργία.

Στη λειτουργία Custom All-Terrain μπορείτε να ρυθμίσετε τα πάντα ακόμη περισσότερο, για παράδειγμα, ρυθμίζοντας την απόκριση του γκαζιού και το φρενάρισμα του κινητήρα. Οι δυνατότητες των ηλεκτρονικών είναι πολύ εκτεταμένες και στην MV αξίζει επίσης ένα μεγάλο μπράβο για τη λειτουργία τους. Με πολύ καθαρά μενού, λογικά χειριστήρια και καλά οργανωμένο ταμπλό, τα ηλεκτρονικά δεν προκάλεσαν ποτέ ενόχληση. Και αυτό μερικές φορές είναι διαφορετικό. Αυτό που μπορεί να βελτιωθεί είναι ο χρόνος εκκίνησης των ηλεκτρονικών, καθώς αφού πατήσετε το κουμπί ενεργοποίησης/απενεργοποίησης (το MV μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κλειδί), χρειάζεται λίγος χρόνος για να μπορέσετε πραγματικά να εκκινήσετε τον κινητήρα. Αυτό δεν είναι πρόβλημα στα μακρινά ταξίδια, αλλά για όσους χρησιμοποιούν πολύ το MV τους για συντομότερες διαδρομές  είναι μάλλον λιγότερο ευχάριστο.  

Υψηλής ποιότητας εξαρτήματα

Η MV Agusta δεν έκανε τίποτα εν μία νυκτί κατά την ανάπτυξη του τμήματος περιφερειακών. Αν και είναι μάλλον απλό σε σύγκριση, για παράδειγμα, με τη νέα BMW R 1300 GS, όλα λειτουργούν άριστα. Η πλήρως ρυθμιζόμενη ανάρτηση Sachs εμπρός και πίσω έχει μια καλή βασική ρύθμιση και εξασφαλίζει εκλεπτυσμένη και εμπνευσμένη συμπεριφορά στις στροφές. Οδηγούσαμε περισσότερο από το 90% του χρόνου στο δρόμο και σε κανένα σημείο δεν καταφέραμε να επιρρίψουμε μομφή στα περιφερειακά. Ακόμη και με έναν μπροστινό τροχό 21 ιντσών, αυτό το μηχάνημα αποκρίνεται τέλεια στο τιμόνι, και με μεγάλη σιγουριά. Το Enduro Veloce διατίθεται στάνταρ με ελαστικά Bridgestone Battlax A41. Και αυτά κάθε άλλο παρά απογοητευτικά αποδείχθηκαν.

Όποιος θέλει να πάει περισσότερο εκτός δρόμου με το ακριβό MV του, καλά θα κάνει να εγκαταστήσει τα AX41, τα οποία είναι επίσης ομολογκαρισμένα για την μοτοσυκλέτα. Θα πρέπει επίσης να ρυθμίσετε την ανάρτηση, επειδή η στάνταρ ρύθμιση είναι πολύ σφιχτή για χρήση εκτός δρόμου. Μπορέσαμε να δοκιμάσουμε ένα Enduro Veloce με το AX 41s στις ζάντες και μια ανάρτηση ρυθμισμένη για εκτός δρόμου, η οποία ξεπέρασε πολύ τις προσδοκίες. Ειδικά όταν επιλέγετε τη λειτουργία οδήγησης εκτός δρόμου, η απόκριση του γκαζιού είναι ιδιαίτερα μετρημένη και μπορείτε να  κινείστε στο ανώμαλο έδαφος με ρυθμό βαδίσματος χωρίς κανένα πρόβλημα. Και το εύρος ρύθμισης της ανάρτησης Sachs είναι υπεραρκετό. Με τις δαγκάνες Brembo Stylema και δύο δίσκους 320 mm μπροστά, το φρένο του MV είναι επίσης πολύ καλό.

Από επικριτικός σε έκπληκτο

Ξεκινήσαμε αυτή τη δοκιμή πολύ επικριτικά, αλλά το Enduro Veloce μας εξέπληξε θετικά σε όλη την έκταση της. Είναι μια πολύ ομοιογενής μοτοσυκλέτα που είναι εξαιρετικά ευέλικτη και έχει κινητήρα και σασί πολύ υψηλού επιπέδου. Δεν υπάρχουν τομείς για βελτίωση; Φυσικά! Για παράδειγμα, η έλλειψη ρυθμιζόμενης ζελατίνας είναι ακατανόητη. Η διαφορά χρώματος μεταξύ του διαφανούς καλύμματος κάτω από τη ζελατίνα και της ίδιας της ζελατίνας, επίσης δεν είναι εντάξει. Το ίδιο αυτό το κάλυμμα είναι επίσης πολύ δύσκολο να καθαριστεί εσωτερικά. Άλλες δύσκολες λεπτομέρειες είναι η δύσκολη χρήση του διακόπτη των φλας και η επίπονη διαδικασία ρύθμισης του ύψους της σέλας. Αλλά αυτά είναι τα μόνα που έχουμε. Αξίζει το Enduro Veloce τα λεφτά του; Αυτό είναι κάτι διαφορετικό.

Με μια μάρκα όπως η MV Agusta, πληρώνετε πάντα για ένα κάποιο image της μάρκας. Εάν αφαιρέσετε αυτό το ποσό από την τιμή, θα πάρετε μια πολύ καλή και αποκλειστική μοτοσυκλέτα σε αντάλλαγμα για το υπόλοιπο ποσό. Είναι μια Rolls Royce Cullinan λίγο πολύ φιλόδοξη; Τότε αυτό το MV Agusta Enduro Veloce είναι μια υπέροχη εναλλακτική!

ΘΕΤΙΚΑ

Φανταστικός κινητήρας

Καλά ηλεκτρονικά

Αποκλειστικότητα

Υπέροχος ήχος

ΑΡΝΗΤΙΚΑ

Χωρίς ρυθμιζόμενη ζελατίνα

Χωρίς ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη ανάρτηση

 

Τεχνικά στοιχεία - MV Agusta Enduro Veloce

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣΤύπος υγρόψυκτος τρικύλινδρος εν σειρά κινητήρας, DOHC

Χωρητικότητα κινητήρα 931 κ.εκ

Διάμετρος x διαδρομή 81 x 60,2 mm

Αναλογία συμπίεσης 13,4:1

Υγρός πολύδισκος συμπλέκτης

Κιβώτιο έξι σχέσεων

Τελική αλυσίδα μετάδοσης κίνησης

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μέγιστη ισχύς 124 ίπποι @ 10.000 σ.α.λ

Μέγιστη ροπή 102 Nm @ 7.000 σ.α.λ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΙΔΗ

Έλεγχος πρόσφυσης κινητήρα (8 θέσεις), Έλεγχος εκκίνησης (Launch Control), Έλεγχος πέδησης κινητήρα (2 θέσεις), quickshifter για ανεβάσματα/κατεβάσματα

Τμήμα πλαισίου: Cornering ABS (Continental MK100) με IMU 6 αξόνων.

ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ

Σκελετός: διπλός σκελετός από ατσάλι χρωμομολυβδαίνιο

Ανάρτηση εμπρός: USD Sachs 48 mm, πλήρως ρυθμιζόμενη

Ανάρτηση πίσω: Monoshock της Sachs, πλήρως ρυθμιζόμενη

Διαδρομή ανάρτησης εμπρός/πίσω: 210/210 χλστ

Φρένο εμπρός: Δύο δίσκοι 320mm με τετραπίστονες δαγκάνες Brembo Stylema

Πίσω φρένο: μονός δίσκος 265mm με δαγκάνα διπλού εμβόλου

Ελαστικά Bridgestone Battlax A41

90/90-21M/C, 150/70-B 18M/C

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024 14:10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – MV Agusta Turismo Veloce 800 Rosso 2020