.
Τρίτη, 02 Μαϊος 2023 21:01

Αφιέρωμα - Το Wheel City και η εξέλιξη των ελαστικών στην Ελλάδα

Τώρα μπορεί να είναι εύκολο. Πηγαίνεις στο κατάστημα ελαστικών, βλέπουν την μοτοσυκλέτα σου, σε ρωτάνε τι χρήση κάνεις, σου προτείνουν επιλογές ελαστικών, στα τοποθετούν με ασφάλεια, και απολαμβάνεις την βόλτα σου. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι!

Του Τάκη Μανιάτη

Γνώση και εμπειρία

Η γνώση του καταστήματος πώλησης ελαστικών δεν είναι απλή. Είναι η σημαντικότερη μιας και οι αναβάτες που οδηγούν απλώς ένα δίκυκλο, δεν γνωρίζουν τις επιλογές που έχουν.

Δεν γνωρίζουν τις διαστάσεις, τον τύπο ελαστικού, το μέγιστο φορτίο, την χάραξη και τι σημαίνουν όλα αυτά, για την χρήση που θα κάνουν στο προσεχές μέλλον.

Και εδώ που τα λέμε, δεν είναι και η δουλειά τους αυτή.

Υπάρχει γι' αυτό το σκοπό, το εξειδικευμένο κατάστημα το οποίο έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία για να προτείνει το κατάλληλο ελαστικό, να το πουλήσει, και να το τοποθετήσει με ασφάλεια. Γεγονός που θα οδηγήσει τον αναβάτη να απολαύσει την μοτοσυκλέτα του με μέγιστη ασφάλεια, που είναι και το ζητούμενο.

wheel_city__9-web.jpgΤα πράγματα, δεν ήταν όμως πάντα έτσι.

Την δεκαετία του '90, δεν υπήρχαν εξειδικευμένα καταστήματα ελαστικών, ή τουλάχιστον, αυτά ήταν μετρημένα στα δάχτυλα, και ένα από αυτά, ήταν το Wheel City, του Δημήτρη Λυγνού.

Ένα κατάστημα το οποίο δημιουργήθηκε από την ανάγκη της εξειδίκευσης, έπειτα από ένα επαγγελματικό "πέρασμα" του Δημήτρη Λυγνού από κατάστημα ελαστικών αυτοκινήτου, στο οποίο είχε αναλάβει το τμήμα των δικύκλων - τότε, κυρίως σε αυτά τα καταστήματα απευθυνόταν ο αναβάτης για αλλαγή. Η αρχή είχε γίνει με το Wheel City στην οδό Μελαντίας στην Δάφνη, ένα κατάστημα που δημιουργήθηκε με στόχο να προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες, σε ένα διαφορετικό κοινό, που έπρεπε να καταλάβει και τους λόγους για τους οποίους διαφοροποιείται από τα αυτοκίνητα.

Δύσκολη αρχή

Ήταν ένα δύσκολο ξεκίνημα μιας και οι αναβάτες μέχρι τότε δεν ήξεραν ούτε μπορούσαν να καταλάβουν τη διαφορά τοποθέτησης ελαστικού σε κατάστημα για αυτοκίνητα, ή για μοτοσυκλέτες. Νόμιζαν ότι απλά αγοράζουν και τοποθετούν στο δίκυκλό τους ένα μαύρο στρογγυλό λάστιχο, και πως, όπου και να το κάνεις αυτό, είναι το ίδιο. Βλέποντας όμως τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η δουλειά, η επικοινωνία, η πώληση, οι γνώσεις, οι παροχές, τις επιλογές ελαστικών, αυτό επικοινωνήθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα να υπάρξει μία πολύ γρήγορη εξέλιξη.

Οι αναβάτες τότε δεν είχαν πολλές επιλογές σε ελαστικά, ούτε καν ήξεραν ότι υπάρχουν αυτές, αλλά και εδώ υπήρχαν πολλά προβλήματα: Ούτε οι εταιρίες που σήμερα είναι γνωστές στο χώρο, ασχολούνταν με την μοτοσυκλέτα! Τότε, υπήρχε στην Ελλάδα σίγουρα η Metzeler που έφερνε επιλογές για μοτοσυκλέτες, ενώ οι Dunlop, Bridgestone, Pirelli, Michelin, δεν είχαν τμήμα μοτοσυκλέτας, ή έφερναν ελαστικά κατά παραγγελία, για να εξυπηρετήσουν μεγάλα καταστήματα αυτοκινήτου, χωρίς φυσικά αμέτρητες επιλογές. Εισήγαγαν έναν τύπο ελαστικού, σε μία διάσταση, και έβαζες ότι έβρισκες, ότι υπήρχε διαθέσιμο βασικά.

Όμως και οι αναβάτες δεν ήξεραν ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές, ούτε καν ήξεραν ότι τα ελαστικά θα έπρεπε να αλλάζονται σε συγκεκριμένα χιλιόμετρα / χρόνια, και ότι επειδή είχαν υλικό επάνω τους αλλά είχαν γίνει ''ξύλινα'' από τα χρόνια, έπρεπε να τα αλλάξουν.

wheel_city__13-web.jpgΕξειδικευμένος εξοπλισμός

Αυτά, και άλλα προβλήματα, όπως ο ειδικός εξοπλισμός για μοτοσυκλέτες, τα ειδικά εργαλεία, η ζυγοστάθμιση για μοτοσυκλέτες, τα πέδιλα που πιάνουν τους τροχούς, τα υδραυλικά αναβατόρια, τα σταντ συγκράτησης, κ.α., ήταν θέματα που τότε ήταν άγνωστα, τόσο για τα εξειδικευμένα καταστήματα, όσο και για τους εισαγωγείς ελαστικών, αλλά και εργαλείων.

Ένα παρθένο πεδίο, στο οποίο το Wheel City έπαιξε ρόλο, μιας και αναπτύχθηκε παράλληλα με την αγορά, συνέβαλλε στην εύρεση λύσεων, και εξελίχθηκε μαζί με τα ελαστικά, βοηθώντας και τους πελάτες παράλληλα. Και μάλιστα, έπαιξε και σημαντικό ρόλο στα προαναφερθέντα, όλα αυτά τα χρόνια!

Με την διάθεση να εξυπηρετήσει τους κατόχους δικύκλου, μιας και τότε δεν υπήρχαν εξειδικευμένα καταστήματα τέτοιου είδους, με την όρεξη της νεαρής τότε ηλικίας, με αγάπη και μεράκι, με εξειδίκευση στο είδος, ο Δημήτρης Λυγνός επένδυσε στην τεχνολογία και αναπτύχθηκε, μετακινήθηκε σε κεντρικότερο κατάστημα στην Κάρπου στον Νέο Κόσμο, το οποίο μεγάλωσε και αυτό αργότερα.

Στην συνέχεια, έγινε αποκλειστικός dealer της Michelin Motosport για την Ελλάδα, το οποίο πρακτικά σημαίνει πως όποιος ήθελε να αποκτήσει αγωνιστικά ελαστικά της Michelin, απευθυνόταν στο Wheel City. Η συνεργασία αυτή με ιστορία κοντά στα 15 χρόνια, εστίασε στην υποστήριξη των Ελλήνων αγωνιζόμενων στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας με πλήρη υποστήριξη, με φορτηγό, ελαστικά, τέντες, εργαλεία, τεχνογνωσία. Ουσιαστικά, αυτή η σχέση με την Michelin και το αγωνιστικό τμήμα ήρθε να προσθέσει πόντους στην τεχνογνωσία των καθημερινών μοτοσυκλετών, αφού μέχρι και οι αγωνιζόμενοι καταλήγουν  στο κατάστημα Wheel City προκειμένου να προμηθευτούν το κατάλληλο ελαστικό για την πίστα / ημέρα / συνθήκες αγώνα. Με την καθοδήγηση του τμήματος Motosport της Michelin στη Γαλλία, το Wheel City έρχεται να βάλει την σφραγίδα του και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Supermoto που έγινε στην Θεσσαλονίκη, στο οποίο η εταιρία εμπιστεύεται το support.

wheel_city__14-web.jpgΑγώνες και υποστήριξη

Επειδή όμως αγώνες δεν είναι μόνο η ταχύτητα και το Supermoto, το Wheel City βοηθάει πάνω από 25 χρόνια αναβάτες σε Enduro και Motocross διοργανώσεις, προσφέροντας χορηγίες, υποστήριξη, και εξέλιξη μέσα από αυτό, αφού είναι ένα τμήμα το οποίο προσφέρει γνώση μέσω της εμπειρίας.

Στα ίδια πλαίσια, οι αγώνες προσέφεραν την απαραίτητη γνώση ώστε να μεταφέρεται αυτή στον απλό ιδιώτη που θέλει να οδηγήσει με ασφάλεια στο δρόμο, ή να πάει μία γρήγορη βόλτα, ή να δοκιμάσει τα όριά του σε κάποιο track day σε πίστα ή να ταξιδέψει σε μικτές διαδρομές adventure.

Σε συνεργασία πάντα με τις εταιρίες αλλά και τα ανάλογα σεμινάρια στο εξωτερικό για ενημέρωση και καθοδήγηση, η γνώση πάντα ήταν μία επένδυση για το Wheel City προκειμένου ο πελάτης να μπορεί να λαμβάνει τα ελαστικά που ταιριάζουν στη χρήση του.

Όμως, με τα ελαστικά να βρίσκονται προς πώληση ελεύθερα σε πολλά σημεία, υπάρχουν ακόμη θολές γωνίες στις οποίες οι αναβάτες δεν έχουν πρόσβαση και μπορούν εύκολα να την πατήσουν.

Για παράδειγμα, ίσως είναι εύκολο να βρεις διαφορετική τιμή μέσω internet για ένα ελαστικό ίδιου τύπου, αλλά αν ο προηγούμενος ιδιοκτήτης είχε τοποθετήσει λάθος ελαστικά, για κάποιους λόγους, όπως π.χ., βρήκε ένα ζευγάρι μεταχειρισμένα χωρίς να ενδιαφέρεται για την χρήση, ο νέος, απλά θα βασιστεί σε αυτά τα τοποθετημένα, και θα συνεχίσει το λάθος.

Μία λάθος διάσταση ελαστικού, λάθος χάραξη ή γόμα, θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται η μοτοσυκλέτα. Μία μοτοσυκλέτα 400 κυβικών εκατοστών, ενδεχομένως να φοράει ίδια διάσταση με μία 1000 κυβικών ελαστικών, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι χρησιμοποιούν και τον ίδιο τύπο ελαστικού.

wheel_city__6-web.jpg

Πρόβλημα και λύση

Αν δεν γνωρίζεις ποιον τύπο ελαστικού χρειάζεσαι, τι φορτίο ή μέγιστη ταχύτητα χρειάζεσαι, πάλι είναι εύκολο να γίνει λάθος στην επιλογή, συνεχίζοντας έτσι ένα λάθος, χωρίς να προσφέρεις στο δίκυκλο και κατά συνέπεια στον εαυτό σου, το μέγιστο απόλαυσης και ασφάλειας.

Συνεπώς, το πρόβλημα δεν έγκειται στα ελαστικά, αλλά στην γνώση του πωλητή.

Οι τύποι των ελαστικών διαφέρουν σε κάθε κατηγορία, τουριστική, sport, supersport, enduro, motocross, και γι' αυτό είναι απαραίτητη η εξειδίκευση, αφού ένα ίδιο φαινομενικά ελαστικό, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μία τουριστική ή sport, ή σε μία enduro και motocross.

Είναι και θέμα ασφάλειας φυσικά, αφού η τοποθέτηση ελαστικών απαιτεί και διαφορετικά εργαλεία, με τα scooter να απαιτούν αφαίρεση εξάτμισης, με τις μεγάλες μοτοσυκλέτες πλέον να διαθέτουν ακτινικές δαγκάνες, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Δημήτρη Λυγνό, όσα δίκυκλα δεν λύνονται από εξειδικευμένα καταστήματα, να παρουσιάζουν κλωτσημένες βίδες, σφίξιμο χωρίς ροπόκλειδα ή λάθος ροπή, τακάκια που πατάνε μόνο από τη μία πλευρά.

Στα δίκυκλα, λύνονται μηχανικά σημεία που μπορούν να προκαλέσουν ατύχημα, οπότε χρειάζεται ανάλογη γνώση από τον τεχνικό. Δεν είναι το ίδιο με τους τροχούς αυτοκινήτου που απλώς λύνεις τέσσερα, πέντε μπουλόνια, και φεύγει ο τροχός χωρίς να πειράξει μηχανικά μέρη. Πρέπει ο τεχνικός να γνωρίζει τι ακριβώς κάνει. Πρόκειται για μία τεχνική δουλειά, σε σημείο που πλησιάζει αυτήν ενός συνεργείου, με αυξημένες απαιτήσεις πλέον σε μοτοσυκλέτες με αισθητήρες, ABS, κ.α.

wheel_city__10-web.jpgΚορυφαίος προορισμός

Στο Wheel City, ο εξοπλισμός του καταστήματος ήταν και παραμένει άρτιος, ένας τομέας στον οποίο μάλιστα ηγήθηκε στην αγορά, κάνοντας επενδύσεις και βελτιώνοντας συνεχώς τα εξειδικευμένα εργαλεία που χρειάζονταν.

Με έμπειρο προσωπικό που διαθέτει πολύχρονη εμπειρία, τόσο η επιλογή ελαστικών όσο και η τοποθέτηση, παραμένουν σε κορυφαία επίπεδα.

Σε συνδυασμό με την γνώση άνω των τριάντα ετών, αποτελεί σίγουρα τον κορυφαίο προορισμό για μία ασφαλή επιλογή και τοποθέτηση ελαστικών.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Μαϊος 2023 21:14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon