.
Κατηγορία Yamaha
Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020 17:13

Test – Yamaha XMax 300 Tech Max 2020

Κείμενο: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Baby TMax

Με την αύρα του κορυφαίου σπορ σκούτερ της Yamaha, το XMax 300 απέκτησε φέτος την πιο πολυτελή έκδοση Tech Max.

IMG 9927 web

Η σειρά των XMax αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση στη γκάμα της Yamaha. Σχεδιάστηκε και εξελίχθηκε στην Ευρώπη μέσω της ιταλικής αντιπροσωπείας της εταιρείας, με προφανή στόχο να προσφέρει ένα σκούτερ που να ικανοποιεί τις ιδιαίτερες απαιτήσεις των Ευρωπαίων αναβατών, κοινώς να διαφοροποιήσει ποιοτικά και σχεδιαστικά τη θέση του από τη μεγάλη πλειοψηφία των σκούτερ που συνήθως γεννώνται στις ασιατικές αγορές.

Ήρθε ανάμεσά μας ως εξέλιξη μιας σειράς μοντέλων που μας ταξιδεύουν πίσω στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 2000, όπως το Versity και μετέπειτα το X-City.

Το XMax σημάδεψε ανεξίτηλα την ελληνική αγορά ως μια τεράστια εμπορική επιτυχία ως 125 και κυρίως ως 250 πριν μεγαλώσει και παραδώσει τη μπαγκέτα στα 300 και 400 κυβικά εκατοστά.

IMG 9910 web

Βάζοντας το Tech στο Max

To XMax 300 δεν είναι νέο και αποτελεί εδώ και μερικά χρόνια ένα σταθερό και δημοφιλέστατο σημείο αναφοράς στους πίνακες πωλήσεων της Yamaha. Παράλληλα με τη βασική έκδοση, η ιαπωνική εταιρεία φρόντιζε πάντα να διαθέτει και κάποιες πιο εξοπλισμένες εναλλακτικές, είτε στη μορφή του Iron Max ή τώρα ως Tech Max.

Στην ουσία οι αλλαγές από το απλό μοντέλο περιορίζονται σε κομμάτια εξοπλισμού, έτσι δεν αλλάζουν ιδιαίτερα τα βασικά του χαρακτηριστικά – όπως θα συνέβαινε αν είχαμε λ.χ. πιο δυνατό μοτέρ ή ανώτερες αναρτήσεις, μια τακτική αρκετά πιο συνήθη στις μοτοσυκλέτες.

Στην περίπτωσή μας η έκδοση Tech Max ξεχωρίζει από μερικά κομμάτια εξοπλισμού που μπορούν να προστεθούν και στο απλό μοντέλο – μα είναι σαφέστατα φθηνότερα ως πακέτο, παρά να αγοραστούν κομμάτι-κομμάτι εκ των υστέρων για το βασικό XMax.

Έτσι ξεκινάμε με την άνετη σέλα, συνεχίζουμε με τα αλουμινένια μαρσπιέ, το χρωμιωμένο δαχτυλίδι στο κοντέρ, δερμάτινες επενδύσεις εξωτερικά στα δύο ντουλαπάκια στην ποδιά, φιμέ κρύσταλλο στο πίσω LED φως και κλείνουμε με τον αποκλειστικό χρωματισμό Tech Camo.

IMG 9836 web

Η αύρα του TMax

H Yamaha δεν χάνει ευκαιρία να τονίζει πως το XMax “είναι κατασκευασμένο με το DNA του TMax” και η οδηγική εμπειρία με το 300άρι σκούτερ αν μη τι άλλο την επιβεβαιώνει.

Αρχικά κάνει θετικότατη εντύπωση η συνολική ποιότητα κατασκευής, καθώς χρειάζονται δευτερόλεπτα για να αντιληφθεί κανείς πως εδώ έχουμε ένα στιβαρό και καλοδεμένο σκούτερ, με άριστης ποιότητας πλαστικά και προσεγμένη βαφή, καθώς και έναν πίνακα οργάνων που όντως θυμίζει αρκετά TMax.

Η συνέχεια έρχεται στον δρόμο, όπου το XMax 300 προσφέρει κορυφαία ποιότητα κύλισης, με τον Blue Core μονοκύλινδρο κινητήρα του να δουλεύει μεταξένια, δίχως πολλούς κραδασμούς. Περαιτέρω επιβεβαίωση έρχεται στην πρώτη λακκούβα, καθώς το σκούτερ περνά χωρίς πλαστικά να τρίζουν ή κοπανήματα που να κάνουν την καρδιά σου να κλαίει.

Ήδη απολαμβάνουμε μια εξαιρετικά άνετη σέλα, σαφώς πιο ξεκούραστη από αυτή του βασικού μοντέλου και μια από τις πιο φιλόξενες που έχουμε συναντήσει σε σκούτερ – τόσο για αναβάτη, όσο και για συνεπιβάτη. Η αναβάθμιση αυτή είναι ίσως και το σημαντικότερο σημείο του Tech Max, υπό την έννοια πως δεν πρόκειται απλά για ένα αισθητικό κομμάτι που ικανοποιεί το μάτι, μα για ένα εξάρτημα που θα “βγάλει τα λεφτά του” όσο περισσότερο το χρησιμοποιείς, ιδιαίτερα αν η χρήση του περιλαμβάνει πολύωρη παραμονή στη σέλα.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι αναρτήσεις, οι οποίες είναι ίδιες με του απλού XMax 300 και ανήκουν ξεκάθαρα στο ψηλό ράφι της κατηγορίας. Προσφέρουν επαρκέστατες υδραυλικές αποσβέσεις για τα δεδομένα των σκούτερ - ακόμη και με τις πολύ κοντές διαδρομές των δύο πίσω αμορτισέρ - και καταφέρνουν μια αρμονική ισορροπία μεταξύ συνεπούς δυναμικής συμπεριφοράς και άνεσης.

IMG 9925 web

Ένα για όλα

Από πλευράς χρηστικότητας, το Tech Max δεν διαφέρει ιδιαίτερα από κάθε άλλο XMax 300. Με την εξαίρεση της άνετης σέλας που προσφέρει τα προφανή, η συνολική δυναμική του είναι ήδη γνωστή στους πολλούς Έλληνες που έχουν αποκτήσει σε κάποια του μορφή το 300άρι σκούτερ και φυσικά δεν αλλάζει σε αυτήν εδώ την εκδοχή.

Ο συνδυασμός 15άρη μπροστινού τροχού με τις πολύ καλές αναρτήσεις εξασφαλίζει ικανότατη οδηγική συμπεριφορά, είτε μιλάμε για την κίνηση της πόλης ή μια βόλτα στον ανοικτό δρόμο.

Το XMax 300 στρίβει συνεπέστατα με λίγα ή πολλά στο κοντέρ, σταματά αποτελεσματικά με τα φρένα του και έχει πλάτη ένα άριστα στημένο ABS.

Η αεροδυναμική του προστασία είναι απλά εξαιρετική, γεγονός που κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό από τη στιγμή που ο κινητήρας του είναι ικανός για μια τελική ταχύτητα που – σε κατάλληλες συνθήκες – ξεπερνά τα 140 km/h.

Χτισμένος με τεχνολογία Blue Core, δηλαδή μια σειρά τεχνικών λύσεων που αποσκοπούν στη μείωση των τριβών στα κινητά μέρη του μοτέρ και την καλύτερη δυνατή καύση, αποδίδει δυνατή επιτάχυνση παρά τα κάμποσα κιλά του – 179 kg πλήρες υγρών κατά τη Yamaha.

Αυτό στην πόλη σημαίνει σβέλτη επιτάχυνση, εύκολες προσπεράσεις και μια εν γένει ροπάτη απόδοση που το κάνει να φαίνεται ελαφρύτερο απ’ όσο είναι και πάντοτε διασκεδαστικό στον δρόμο.

Εκκινώντας από στάση τα 100 km/h έρχονται αρκετά γρήγορα στο κοντέρ, τα 120 επιτυγχάνονται χωρίς πολύ κόπο και από κει και πάνω απαιτείται λίγη υπομονή ως την τελική του. Προφανώς αυτή θα εξαρτηθεί από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η κλίση του δρόμου και τη μάζα των επιβαινόντων που μεταφέρει, μα ήδη έχουμε εξασφαλίσει μια ικανότατη ταχύτητα για ένα σχετικά βαρύ 300άρι σκούτερ.

Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει ακόμη traction control με δυνατότητα απενεργοποίησης, το οποίο ομολογουμένως ελάχιστες φορές επενέβη στην οδήγησή μου και μόνο σε περιπτώσεις που πάτησα κάτι πολύ γλιστερό ή άνοιξα το γκάζι πολύ άτσαλα σε τραγικής ποιότητας άσφαλτο. Δεν θα έλεγα πως είναι και ό,τι πιο χρήσιμο σε ένα σκούτερ 300 κυβικών, αλλά από την άλλη προσφέρει ένα μαξιλαράκι ξεγνοιασιάς που ενδεχομένως να εκτιμήσει δεόντως ο λιγότερο έμπειρος αναβάτης. Στην Ελλάδα ζούμε άλλωστε, εκεί που ο άσφαλτος συχνά προσομοιάζει σε kinder-έκπληξη από στροφή σε στροφή.

Στη διάρκεια της δοκιμής μας το XMax 300 έκαιγε βενζίνη με ρυθμό άνετα κάτω των 3.5 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα, τιμή που θα ανέβει γύρω τα 4 αν το γκάζι μένει σταθερά καργαρισμένο ή θα πέσει κοντά στα 3 εφόσον το δεξί χέρι διακρίνεται για την ελαφρότητά του.

IMG 9903 web

Απάνθισμα ικανοτήτων

Το XMax 300 Tech Max ως σκούτερ είναι πρωτίστως σχεδιασμένο και κατασκευασμένο για να τα βάζει με την καθημερινότητα του αναβάτη, ήτοι να ανταπεξέρχεται στην αστική κίνηση. Σε αυτό το πεδίο απλά λάμπει, προσφέροντας ποιοτικές βόλτες χάρη στην άνετη θέση οδήγησης με αρκετό χώρο για τα πόδια (σε ορθή γωνία ή απλωμένα στα αλουμινένια μαρσπιέ), υπεράνετη σέλα και εν γένει υψηλή ποιότητα κύλισης.

Οι διαστάσεις του δεν αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα στην κίνηση και εργονομικά βοηθά τον αναβάτη, αν και οι κοντύτεροι θα πρέπει να μετακινηθούν πιο μπροστά στο στενότερο κομμάτι της σέλας για εύκολη πρόσβαση στο έδαφος.

Αν υπάρχει δε ένα σημείο που το XMax κλέβει όλες τις εντυπώσεις, αυτό είναι δίχως άλλο οι αποθηκευτικοί του χώροι. Κάτω από τη σέλα υπάρχει μια ολάκερη αποθήκη, με χώρο για δύο full face κράνη και απόθεμα για κάμποσα επιπλέον μικροπράγματα. Στην ποδιά θα βρούμε ακόμη δύο ντουλαπάκια, με εξωτερικές δερμάτινες επενδύσεις στην περίπτωση του Tech Max. Από αυτά το δεξί δεν κλειδώνει, ενώ το αριστερό κλειδώνει με τον κεντρικό διακόπτη και φιλοξενεί μια παροχή 12V τύπου αναπτήρα αυτοκινήτου.

Η keyless λειτουργία του – σε όλες τις εκδόσεις – είναι ένα ακόμη ατού στην πρακτικότητα, όπως και τα δυνατά του LED φώτα.

IMG 9915 web

Το XMax 300 μπορεί να υποστηρίξει ενδεχόμενες τάσεις φυγής του αναβάτη του, καθώς δεν θα προβληματίσει στον αυτοκινητόδρομο με μουαγιέν μεταξύ 100-120 km/h, οικονομική κατανάλωση, άριστη αεροδυναμική προστασία και άφθονη άνεση για έναν ή δύο.

Όταν τελειώσει ο αυτοκινητόδρομος, κανένα στροφιλίκι δεν θα το τρομάξει. Μπορεί να μην είναι όπλο για ορεινά κυνήγια, αλλά θα διεκπεραιώσει οποιαδήποτε διαδρομή με χαρακτηριστική άνεση, προσφέροντας ροπάτη απόδοση από στροφή σε στροφή και άριστες αναρτήσεις και φρένα για να προσφέρει λίγη διασκέδαση. Τα λάστιχα Michelin City Grip 2 παίζουν μια χαρά σε κάθε ασφάλτινο πεδίο, ως μια ακόμη επιλογή ποιότητας που ανταποκρίνεται άψογα στον ρόλο της.

Όσο για την τιμολόγησή του, η διαπίστωση πως είναι μάλλον ακριβό για τα δεδομένα της κατηγορίας περνά σε δεύτερη μοίρα όταν βλέπουμε πόσα XMax έχει πουλήσει η Yamaha. Αυτό δεν μπορεί παρά να σημαίνει πως υπάρχει κοινό διατεθειμένο να πληρώσει το κάτι παραπάνω για ένα σκούτερ από το πάνω ράφι – ό,τι ακριβώς είναι το συγκεκριμένο.

Το τελικό συμπέρασμα λέει πως το XMax 300 είναι εξαρχής ένα από τα κορυφαία σκούτερ στην κατηγορία του, ποιοτικό σε όλα του, οικονομικό και εξαιρετικά πρακτικό από κάθε άποψη – χώρους, άνεση, ευκολία. Φθηνότερα 300άρια στην τάξη του υπάρχουν αρκετά, καλύτερα όμως δεν είναι εύκολο να βρεθούν.

Το κατά πόσο είναι κάποιος διατεθειμένος να δώσει τα επιπλέον χρήματα του Tech Max είναι καθαρά προσωπικό ζήτημα.

Η τιμή του Tech Max επιβαρύνεται κατά €400 ως προς το βασικό XMax 300, για μια τελική λιανική €6,690. Αν μιλήσουμε για τη σύγκριση ανάμεσα στις δύο αυτές εκδόσεις, αρκεί να πούμε πως η άνετη σέλα στον κατάλογο της Yamaha κοστίζει €306, δηλαδή μόνο αυτή σχεδόν έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς τιμής.

IMG 9842 web 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής

Yamaha
Μοντέλο XMAX 300 Tech Max 2020
Αντιπρόσωπος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.
Τιμή (€) 6,690
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4T, 1K, υγρόψυκτος, 1ΕΕΚ, 4 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 292
Συμπίεση 10.9:1
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 70 x 75.9
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Αυτόματος φυγοκεντρικός
Κιβώτιο ταχυτήτων Διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT)
Μετάδοση Ιμάντας
   
Πλαίσιο  
Τύπος  Ατσάλινο
Κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) 775
Μεταξόνιο (mm) 1,540
Ύψος (mm) 1,415
Ύψος σέλας (mm) 795
Απόσταση εδάφους (mm) 135
Βάρος (kg) 179 (γεμάτο)
Ρεζερβουάρ (l) 13
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι, διαδρομή 110 mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ, διαδρομή 79 mm, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων
   
Ελαστικά Michelin City Grip 2
Mπροστά 120/70-15
Πίσω 140/70-14
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 267 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 245 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm) 27.6 / 7,250
Ροπή εργοστασίου (kg.m / rpm) 2.95 / 5,750 
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 20:49

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « VIDEO TEST - Yamaha TMAX 560 2020 Test – Yamaha Tricity 300 2020 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon