.
Κατηγορία Yamaha
Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016 14:16

Test- Yamaha MT-09 Tracer 2016

 

Περιπέτεια με τη σκοτεινή πλευρά της Yamaha 

 

Του Κώστα Γκαζή
Συνεργάστηκε: Τάκης Μανιάτης
 
Το MT-09 Tracer μπήκε σαν σίφουνας στο segment των Adventure bikes, καταφέρνοντας να γίνει παγκόσμιο best-seller με το καλημέρα. Ποια είναι τα δυνατά στοιχεία που διαθέτει, που το έκαναν τον τρικύλινδρο ανιχνευτή με τη σκοτεινή πλευρά να ξεχωρίσει μέσα σε μία τόσο ανταγωνιστική και δημοφιλή κατηγορία;

IMG 0580 web

Η τιμή. Πρώτα από όλα. Όχι, όχι η τιμή. Καλά, σίγουρα όχι ΜΟΝΟ η τιμή. Πιο συγκεκριμένα. “Η τιμή, για αυτά που προσφέρει.” Πολύ καλύτερα. Γιατί στη συγκεκριμένη τιμή -που βρισκόταν για αρκετό καιρό στα 9.900 ευρώ πριν ανέβει πριν λίγες μέρες στα 10.200 ευρώ- για αυτά που προσφέρει το Tracer, πραγματικά δεν έχει αντίπαλο. Περισσότερα παρακάτω.

IMG 0437 web

Α, και κάτι ακόμα. Ακούσατε κάτι για “την σκοτεινή του πλευρά” και γελάσατε για τις εκφράσεις του marketing των Ιαπώνων; Μην γελάτε. Γιατί όταν ανοίξετε το γκάζι τέρμα στο test-ride και εξακοντιστείτε ως φωτοβολίδα μπροστά, κρατώντας το τιμόνι με λαβές τανάλιες, εκεί θα την δείτε καλά τη σκοτεινή πλευρά του Tracer, και τα γελάκια θα κοπούν μαχαίρι. Όχι, όχι. Δεν θα κοπούν. Ανάλογα του χαρακτήρα σας θα μετατραπούν σε μανιακό γέλιο παρανοϊκού δολοφόνου, ή σε χαμόγελο θαυμασμού που θα χαραχτεί ανεξίτηλα, σαν ιαπωνικό τατουάζ, στο πρόσωπο σας.

Περί κομφόρ και ηλεκτρονικών


Στην αρχή είχαμε το MT-09. Το γυμνό. Με περιορισμένο κοινό λόγω κατηγορίας, ιδιαίτερη εμφάνιση που είτε σου άρεσε, είτε το απεχθανόσουν, και με χαρακτήρα σκέτο πόλεμο. Μπαμ και κάτω. Σούζες, drift και endo. Αλητεία από την Ιαπωνία. Εμένα μου άρεσε. Γιατί δεν ταξιδεύω, και τα κομφόρ τα έχω για δεύτερες αξίες στις επιλογές μου. Αφού όμως η μαμά Yamaha είδε πως το παιδί της τα πήγαινε μεν καλά στο σχολείο, έκανε φίλους και γενικά είχε τις επιτυχίες του, αλλά είχε και τον σκοτεινό του χαρακτήρα, κι έριχνε ξύλο και μπουνίδια σε όποιον του καθόταν στραβά στο μάτι, αποφάσισε να το εκπολιτίσει λίγο. Όχι τίποτα άλλο, για να γλιτώσει και το μπουζούριασμα. Φόρεσε λοιπόν φέρινγκ. Ζελατίνα και μεγαλύτερο ρεζερβουάρ 18 λίτρων στον τσόγλανο, του χάρισε κάτι περιποιημένα υπέρ-πλήρη σε πληροφορία όργανα, πιο καλαίσθητο και εύπεπτο -αλλά ποτέ βαρετό- προβολέα, πιο άνετη σέλα επιβάτη-συνεπιβάτη, και γλύκανε και λίγο την απόκριση στο γκάζι. Κάπως έτσι νόμισε πως είχε εξευγενίσει το παιδί της, και πως εκείνο θα άφηνε κατά μέρος τις κακές παρέες και τις κακές συνήθειες. Αμ δε. Πίσω είχε το Tracer την -διαβολική- ουρά. Ας δούμε όμως τα κομφόρ και τα ηλεκτρονικά της μοτοσυκλέτας σε μια ελαφρώς βαθύτερη ανάλυση.

Εξοπλισμένο & Προικισμένο


Το φέρινγκ διαθέτει ζελατίνα που ρυθμίζεται σε 3 θέσεις χωρίς εργαλεία -ως είθισται πλέον στα κορυφαία μοντέλα της κατηγορίας- φαρδιά και εργονομική σέλα 2 επιπέδων για συνεπιβάτη και αναβάτη (ρυθμιζόμενη σε 2 ύψη για τον τελευταίο, και φαρδύ τιμόνι ρυθμιζόμενο σε 2 θέσεις, ενώ στα έξτρα αξεσουάρ θα βρείτε και ακόμα χαμηλότερη σέλα), χειρολαβές συνεπιβάτη, έξοδο ρεύματος, εύκολη ρύθμιση δίχως εργαλεία στο ύψος της δέσμης των φώτων, υποδοχές για πλαϊνές βαλίτσες / τσάντες και για top-box , και μια εκτενή σειρά επίσημων έξτρα αξεσουάρ για άνεση και ταξίδι (ψηλότερη ζελατίνα, θερμαινόμενα γκριπ, κλπ.). Και... αεροδυναμικές χούφτες έχουμε, αν και η αλήθεια είναι πως αυτές είναι διακοσμητικές και μόνο, καθώς παραείναι... όμορφες, λεπτές, και μακριά από το χέρι, και ελάχιστα προστατεύουν από το κρύο ή τη βροχή. Ευτυχώς αρκετές εταιρείες διαθέτουν μεγαλύτερες και πραγματικά πρακτικές χούφτες, για άνεση και προστασία από τα στοιχεία της φύσης.

Το πακέτο ασφαλείας του Tracer μπορεί να υπολείπεται σε κάποια σημεία από τις κορυφαίες της κατηγορίας, όμως για την τιμή της μοτοσυκλέτας δεν έχουμε πραγματικά το παραμικρό παράπονο. Και τελευταίας γενιάς -δικάναλο φυσικά- ABS (που δυστυχώς δεν απενεργοποιείται), και προηγμένο Traction Control (αυτό απενεργοποιείται), και τρεις χάρτες ανάφλεξης. Ναι, δεν έχει Cornering ABS, ούτε ηλεκτρονικές αναρτήσεις, αλλά δεν μας έλειψαν στο ελάχιστο.

Όμορφες και ευανάγνωστες οι 2 ψηφιακές οθόνες των οργάνων με μεγάλο όγκο πληροφορίας. Κοντέρ, στροφόμετρο, δείκτης ταχύτητας κιβωτίου, δείκτης στάθμης βενζίνης, ολικός και 2 μερικοί χιλιομετρητές, ρολόι, μέση και στιγμιαία κατανάλωση βενζίνης, χρόνος βόλτας / ταξιδιού, κλπ. Ναι, δεν έχουμε παραμετροποίηση οργάνων. Ούτε TFT οθόνη. Όμως το Tracer κοστίζει... 10.200 ευρώ. Όχι 17. Ούτε 22.

Εργονομικό bonus η εναλλαγή των ενδείξεων από 2 κουμπιά στο αριστερό γκριπ, ενώ ιδιαίτερα καλοσχεδιασμένο είναι και το διπλό σταντ (έχουμε και μονό), για πανεύκολο ανέβασμα / κατέβασμα, ακόμα και από αναβάτες κατηγορίας φτερού.

Έξτρα πόντους παίρνει το Tracer από το γεγονός πως οι ενδείξεις της οθόνης με τις πληροφορίες ταξιδιού αλλάζουν από δύο κουμπιά στο αριστερό γκριπ. Η μοτοσικλέτα διαθέτει τόσο μονό, όσο και διπλό σταντ, ενώ στο τελευταίο ανεβαίνει πανεύκολα, ακόμα και από αναβάτη κατηγορίας φτερού. Η θέση οδήγησης είναι όρθια, η σέλα έχει λεπτό μπροστινό μέρος, ώστε να πατάτε άνετα κάτω, ενώ πάνω στο Tracer θα βολευτούν όλα τα μεγέθη. Οι κοντύτεροι με ελαφρώς τεντωμένα χέρια (όχι όμως υπερβολικά), και οι ψηλότεροι ακόμα πιο χαλαρά. Μην ξεχάσουμε και τα full-LED φώτα του Tracer, που δίνουν άλλο αέρα στη μοτοσικλέτα, και δυνατό φωτισμό το βράδυ.

Οι καθρέπτες παρέχουν καλό οπτικό πεδίο, ενώ συνήθεια θέλουν τα 2 κουμπιά για την αλλαγή των ενδείξεων, καθώς βρίσκονται κοντά στο διακόπτη των φώτων, και στην αρχή θα κάνετε σινιάλο στους απέναντι, αντί να αλλάξετε ενδείξεις. Το kill-switch ενσωματώνει και τη μίζα, και είναι εύχρηστο και ξεχωριστό σε εμφάνιση.

Ψυχωμένη τρικύλινδρη καρδιά


Ιδανική διάταξη κινητήρα για άμεση απόκριση, γεμάτες χαμηλές και μεσαίες, μαζί με αξιοπρεπέστατη τελική. Έτσι, με την τρικύλινδρη διάταξη, τα εκατόν δεκαπέντε άλογα δείχνουν ακόμα περισσότερα. Μαζί με τα 9 κιλά ροπής, το Tracer καταφέρνει να εξαφανίζει τα 210 γεμάτα κιλά της μοτοσυκλέτας, χαρίζοντας επιδόσεις που κανείς ταξιδιώτης με sport ανησυχίες δεν μπορεί να αγνοήσει. Το τρικύλινδρο μοτέρ ζυγίζει εξήντα κιλά, ενώ οι κύλινδροι έχουν offset τοποθέτηση, όπως όλα τα σύγχρονα κινητήρια σύνολα. Τα διαστήματα ανάφλεξης βρίσκονται στις 0, στις 240, και στις 480 μοίρες, και αυτή η ισομεγέθης απόσταση παρέχει την πολυπόθητη γραμμική μετάδοση που οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο της μοτοσικλέτας. Τα μπεκ του ψεκασμού βρίσκονται ενσωματωμένα πάνω στις τετραβάλβιδες κεφαλές, προσφέροντας μεγάλη ακρίβεια στην παροχή καυσίμου, και βελτιωμένη αποδοτικότητα καύσης. Το Tracer έρχεται εξοπλισμένο με ηλεκτρονικό γκάζι YCC-T (Yamaha Chip Controlled Throttle), και με 3 χάρτες ανάφλεξης (D-Mode), τους οποίους επιλέγει ο αναβάτης ακόμα και κατά την οδήγηση, αλλάζοντας τρόπο απόδοσης στον κινητήρα. Στον Standard επανέρχεται η μοτοσικλέτα κάθε φορά που βάζετε το κλειδί στον διακόπτη και ξεκινάτε τη βόλτα σας, στον A έχετε ακόμα πιο λυσσασμένη απόδοση σε χαμηλές και μεσαίες στροφές, ενώ ο Β έχει μεν 115 άλογα, όμως πιο γλυκιά απόκριση, προσφέροντας μεγαλύτερο έλεγχο σε συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης. Το κιβώτιο είναι σχετικά σκληρό, ενώ ο συμπλέκτης πιάνει ψηλά, και είναι λίγο ασαφής. Λίγο ελαφρύ πατινάρισμα λύνει το “πρόβλημα”.

Και ταξιδευτής, και πολεμιστής


Άριστο σε ρυθμούς βόλτας, το Tracer μπορεί να πείθει τόσο τη μαμά Yamaha πως το... συνέτισε, όσο και οποιονδήποτε αναβάτη το οδηγήσει. Όλα δουλεύουν άψογα, τίποτα δεν ενοχλεί, και το μοτέρ γουργουρίζει χαρακτηριστικά. Άριστο και σε σβέλτη οδήγηση, σε πόλη η επαρχιακό. Ικανότατο πλαίσιο, ρυθμιζόμενες αναρτήσεις με ομοιογενή συμπεριφορά, άψογα φρένα με δύναμη και πληροφόρηση, δίχως αρχικό δάγκωμα που τα κάνει ιδανικά και για σαθρά, γλιστερά οδοστρώματα.

Όμως όταν η μαμά πίστευε πως θα ηρεμούσε το τέκνο της με τα κατάλληλα ρούχα και την καλή ανατροφή, είχε μόνο εν μέρει δίκιο. Γιατί ο τσαμπουκάς παρέμεινε, όπως και η γυαλάδα στο μάτι, και το one hit knock-out power κροσέ. Απλώς άλλαξε το περιτύλιγμα. Ευτυχώς για το νέο ρόλο της μοτοσυκλέτας, η sport συμπεριφορά και η αγριάδα του Tracer ΔΕΝ μπαίνουν εμπόδιο ούτε στη χαλαρή βόλτα, ούτε στην χρηστικότητα. Απλώς συνυπάρχουν μαζί της, και έρχονται στην επιφάνεια ΜΟΝΟ αν το ζητήσει ο αναβάτης.

Και όταν (δεν λέμε αν, λέμε όταν) το ζητήσεις, το Tracer θα μπει στο οκτάγωνο κλουβί και θα βγάλει νοκ-άουτ πολλές αμιγώς sport μοτοσυκλέτες, δείχνοντας πως deep down έχει γονίδια αθλητή / παλαιστή / μποξέρ, διαλέξτε όποιο σας ταιριάζει περισσότερο. Βίαιες επιταχύνσεις με ελάφρωμα του μπροστινού στις πρώτες 4 σχέσεις, σούζες και drift που σε κάνουν να αναρωτιέσαι μήπως κάποιος άλλαξε την Adventure μοτοσυκλέτα σου με κάποια Superbike.

Το Traction Control είναι άριστο σε συμπεριφορά, δίχως να γονατίζει το μοτέρ όπως στα παλαιότερα ανάλογα συστήματα, διώχνοντας τον κίνδυνο μακριά, αλλά διατηρώντας την ίδια στιγμή τη ροή στην οδήγηση.

Η τελική ταχύτητα των 224 χλμ/ώρα στο κοντέρ είναι μεγάλη αν και όχι κορυφαία για την κατηγορία και καθόλου δεν μας πείραξε αυτό. Προσωπικά δεν πιστεύω πως χρειάζεται κανείς μεγαλύτερη τελική σε μοτοσυκλέτα της κατηγορίας, ενώ προτιμώ χίλιες φορές τη γεμάτη απόδοση σε χαμηλές και μεσαίες στροφές του τρικύλινδρου Tracer, παρά μια κούφια απόδοση σε αυτές μαζί με μεγαλύτερη τελική. Στον πραγματικό κόσμο το Tracer είναι σκέτος δυναμίτης, σε βαθμό μάλιστα υπερβολικό για τον μέσο χρήστη της κατηγορίας. Ευτυχώς όπως προείπαμε, αν δεν αναζητήσεις την έκρηξη, η μοτοσυκλέτα θα χαρεί να σε μεταφέρει χαλαρά γουργουρίζοντας ευχάριστα την ίδια ώρα.

Η μέση κατανάλωση στα χέρια μας έφτασε τα 6 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, που μεταφράζεται σε αυτονομία 300 χιλιομέτρων για το Tracer, ενώ με πιο συντηρητική τουριστική οδήγηση τα χιλιόμετρα αυτά εύκολα θα αυγατίσουν.

Πλαίσιο, αναρτήσεις και φρένα συνεργάζονται αρμονικά, χαρίζοντας στη μοτοσυκλέτα ενιαία αίσθηση σε όλους τους ρυθμούς, και υψηλή ενεργητική ασφάλεια.

Ανιχνευτής μιας νέας εποχής


Το Tracer (ανιχνευτής) αποτελεί μια πανέξυπνη κίνηση εκ μέρους της Yamaha, η οποία κατάφερε να συνδυάσει απρόσμενα εύκολα και αποτελεσματικά τον πολεμικό χαρακτήρα του MT-09 με τις ανέσεις που περιμένει κανείς από τις κορυφαίες Adventure μοτοσυκλέτες του σήμερα. Και σε αυτή την τιμή, στα 10.200 ευρώ, με αυτή την ποιότητα κατασκευής, με αυτό το τεχνολογικό πακέτο, και την χαρά σε κάθε ρυθμό οδήγησης που παίρνεις από το Tracer, δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις τους λόγους για τους οποίους το Tracer έγινε Παγκόσμιο Best Seller.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο MT-09 Tracer ABS
Αντιπρόσωπος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.
Τιμή 10.200 ευρώ
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τρικύλινδρος, τετράχρονος, τετραβάλβιδος, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ
Κυβισμός (c.c.) 847
Συμπίεση (:1) 11.5
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 78x59,1
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής Τρία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ με αντλία λαδιού
Συμπλέκτης Μηχανικός
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
Μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος  Ατσάλινο, σωληνωτό
Κάστερ (°) 24
Ίχνος (mm) 100
Πλάτος  (mm) 950
Μεταξόνιο (mm) 1440
Ύψος (mm) 1345-1375
Ύψος σέλας (mm) 845-860
Απόσταση εδάφους (mm) 135
Βάρος γεμάτο (kg) 210
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 18
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανάποδο τηλεσκοπικό πιρούνι
Πίσω Μονό αμορτισέρ
   
Ελαστικά  
μπροστά 120/70-17
Πίσω 180/55-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 298 mm / δαγκάνα δύο εμβόλων
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 245 mm / δαγκάνα ενός εμβόλου
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) 113,4 / 10.000
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) 8,9 / 8.500

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Φωτογραφίες επίσημων αξεσουάρ

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018 18:49

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon