.
Κατηγορία Ducati
Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2018 16:12

Test - Ducati Multistrada 1260 S - 2018

Απόλυτη παραμετροποίηση, premium sport-touring διασκέδαση

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Με αυξημένη χωρητικότητα, νέα γεωμετρία και αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά, η ανανεωμένη Multistrada 1260 έρχεται για να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να ξεχωρίζει!

Μήλον της έριδος

ducati multistrada 1260 2018 4

Οκτώ χρόνια πριν, η Ducati δημιουργούσε με την Multistrada 1200 μία κατηγορία που έμελε να γίνει μήλον της έριδος ανάμεσα στις μεγάλες adventure μοτοσυκλέτες. Ο κινητήρας Testastretta 11 μοιρών, οι τροχοί 17 ιντσών με τις ημιενεργητικές αναρτήσεις στην έκδοση S, έδωσαν τα απαραίτητα συστατικά ώστε να καταφέρει από την πρώτη κιόλας χρονιά να καταξιωθεί – για τρία συνεχόμενα χρόνια – στον διάσημο αγώνα Pikes Peak. Και στην πράξη, εκεί που μας ενδιαφέρει άμεσα, να μεταφέρει όλη την αγωνιστική τεχνολογία της Ducati στην καθημερινότητα, προσφέροντας μοναδικό κράτημα, τελική ταχύτητα και ικανότητες σε στροφές, πρωτόγνωρες για την κατηγορία.

Πλέον, ο κινητήρας έρχεται από τα XDiavel όπου τον είδαμε για πρώτη φορά, με αυξημένη χωρητικότητα στα 1262cc από τα 1198,4, με τον γνωστό μας από το 2016 μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων, DVT – Ducati Variable Timing. Ίδια μέγιστη απόδοση (158hp / 9.500σ.α.λ.), και παραπλήσια ροπή (12,8kgm αντί για 13), με βασική διαφορά, την απόδοση της τελευταίας στις 5.000σ.α.λ., αντί για τις 7.500 σ.α.λ.! Η Ducati μάλιστα, αναφέρει ότι το 85% της ροπής, αποδίδεται μόλις στις 3.500σ.α.λ., νούμερο εκπληκτικό αν σκεφτεί κανείς πως τα προηγούμενα Multi, χωρίς το DVT, στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, είχαν τρομερό πρόβλημα ‘’συμπεριφοράς’’.

Στο Multi με το DVT, οι χαμηλομεσαίες στροφές λειτουργίας διορθώθηκαν σημαντικά, αν και το πέρασμα από τις μεσαίες στις ψηλές, ακόμη γινόταν αισθητό – σίγουρα όμως η μοτοσυκλέτα ήταν περισσότερο φιλική από ποτέ, ακόμη και για καθημερινή χρήση, ή για οδήγηση σε ‘’σφιχτές’’ για τον κυβισμό και τον χαρακτήρα του μοντέλου, διαδρομές.

Οι αλλαγές πέρασαν και στο πλαίσιο, το οποίο έχει νέα γεωμετρία με αυξημένη γωνία κάστερ 25 μοιρών (από 24), ίχνος 111mm (από 109) μεταξόνιο 1.585mm (από 1530), και αύξηση βάρους κατά 3 κιλά, στα 212 ανακοινώσιμα (από 209).

Η έκδοση της δοκιμής, είναι η S, στην οποία συναντάμε ως standard το quickshifter για γρήγορες αλλαγές σχέσεων χωρίς συμπλέκτη, ηλεκτρονικό γκάζι Ride by Wire το οποίο επιτρέπει την σύνδεση με Traction Control - Wheelie Control, Riding Modes και Cornering ABS, ενώ συναντάμε επίσης και σύστημα Vehicle Hold Control, (βοηθάει στις εκκινήσεις σε ανηφόρα), αλλά και Cruise Control. Η sport εμφάνιση, συνδυάζει τις κορυφαίες λειτουργίες για απόλαυση, ακόμη και στον τουρισμό.

Ηρεμία με το ‘’καλημέρα’’

ducati multistrada 1260 2018 17

Ίσως το μεγαλύτερο λάθος που έκανε η Ducati να είναι πως η νέα 1260, δεν ξεχωρίζει οπτικά από το προηγούμενο 1200, παρά στο ομολογουμένως μικρό λογότυπο ‘’1260’’, το οποίο πρέπει να ψάξεις για να βρεις στα ίδια φέρινγκ. Γιατί την ήρεμη λειτουργία του και την ευκολία στην οδήγηση, τα καταλαβαίνεις με την πρώτη βόλτα, και αν έχεις οδηγήσει το παλαιότερο μοντέλο, αμέσως χαμογελάς. Η νέα Multi είναι φιλική και πανεύκολη μέσα στην κίνηση της πόλης, και στις χαμηλές και μεσαίες στροφές λειτουργίας του κινητήρα, σου δίνει την δυνατότητα να την οδηγάς χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις – ακόμη και σε πολύ κλειστές διαδρομές. Σκορτσάρισμα και άρνηση στο άνοιγμα του γκαζιού δεν υπάρχει, και η ροπή εμφανίζεται ομαλά, δίνοντας στον αναβάτη μοναδική γλυκιά και ομαλή αίσθηση επιτάχυνσης. Το γκάζι Ride by Wire είναι γλυκό στο άνοιγμα, και ο συνδυασμός με τα ηλεκτρονικά, πραγματικά έχει δώσει νέο χαρακτήρα.

Η νέα Multistrada δείχνει μικρότερη στο μέγεθος από την προηγούμενη έκδοση, πατάς άνετα στο έδαφος αν είσαι κοντά στο 1.80μ, και το ζύγισμα, ακόμη και με αργές ταχύτητες, σου δίνει εξαιρετική ισορροπία.

Το τιμόνι, είναι τεράστιο, προσπαθώντας να ταιριάξει τον sport χαρακτήρα της εταιρείας με την adventure κατηγορία. Ο αναβάτης τοποθετείται επιθετικά – νιώθεις ότι όλα έχουν σχεδιαστεί για να φορτίζεις το μπροστινό σύστημα σε μία προσπάθεια να κινηθείς γρήγορα – και αυτό, είναι απλά το στυλ του.

Ξεκινάμε λοιπόν λέγοντας πως η μοτοσυκλέτα σου βγάζει μία αίσθηση Sport, ιδιαίτερα γνωστή βέβαια, αλλά στην υπενθυμίζει με το ''καλημέρα''. Κουμπώνεις επάνω της και βλέπεις ότι είναι μία αγωνιστική κατασκευή δρόμου, ψηλή, με τουριστικές ανέσεις, για να σε πηγαίνει παντού γρήγορα και με sport χαρακτήρα.

Αν θέλεις, μπορείς να κινηθείς και σε τουριστικούς ρυθμούς, αλλά δεν είναι η μοτοσυκλέτα που θα εκπροσωπούσε και θα τιμούσε τον adventure χαρακτήρα, αν βάζαμε μέσα τον όρο ‘’περιπέτεια’’. Είναι μία sport tourer, με το sport στον υπερθετικό, και μόλις κινηθείς ‘’εκτός τειχών’’, το καταλαβαίνεις αμέσως.

Sport και ταξίδι

ducati multistrada 1260 2018 5

Ο κινητήρας του είναι διαμάντι με τεράστιο εύρος απόδοσης στην καμπύλη του. Οδηγώντας στην εθνική οδό, μπορείς να κινηθείς αργά και να ανοίξεις το γκάζι στο τέρμα από τις 2.500σ.α.λ.. Το μόνο σημείο στο οποίο θα καταλάβεις κραδασμούς είναι η οθόνη TFT που πάλλεται στα ελαστικά στηρίγματα της, όντας το μοναδικό σημείο στο οποίο βλέπεις την προσπάθεια του κινητήρα να επιταχύνει. Η μοτοσυκλέτα δεν έχει κραδασμούς, ούτε σκορτσάρει, ούτε ενοχλεί κάτι στο άνοιγμα του γκαζιού, απ’ όποιο σημείο του στροφόμετρου και αν ανοίξεις το γκάζι.

Κάθεσαι ψηλά, ταξιδεύεις με 180 και 200χ.α.ω. άνετα, με το Multistrada να παραμένει σταθερό όσο και αν επιταχύνεις. Δεν κουνάει, δεν καταλαβαίνει τίποτα από πλάγιους ανέμους – όσους πετύχαμε-, και η ρυθμιζόμενη ζελατίνα (σε 4 σημεία), κάνει εξαιρετική δουλειά. Στο ψηλότερο σημείο της με κάλυπτε άνετα (1.80μ) και όσο έβαζα το σώμα μου μπροστά, συνέβαλλα στην αεροδυναμική, και όσο έβλεπα σκυμμένος από μέσα της, το βλέμμα δεν επηρεαζόταν από διάθλαση. Νιώθεις βέβαια τον αέρα που σε χτυπάει στους ώμους, αλλά μιας και περνάει και από το κάτω τμήμα της, μειώνεται η πίεση του και δεν δημιουργεί στροβιλισμούς. 

Ακόμη και μέχρι την τελική του, στα 250χ.α.ω. στο κοντέρ, δεν υπήρχε κάποια ενόχληση, κάποιο κούνημα, ή φόβος. Βράχος ακλόνητος, ανεξαρτήτως συνθηκών, μέχρι την τελική.

Ο διακόπτης του Cruise Control περνάει απαρατήρητος στην αριστερή πλευρά, στο σημείο που έχουμε συνηθίσει το μπουτόν μικρής και μεγάλης σκάλας φώτων. Η λειτουργία του είναι άριστη, ταιριαστή στις απαιτήσεις μίας τόσο γρήγορης μοτοσυκλέτας, και ενεργοποιείται πατώντας το κουμπί προς τα δεξιά. Μετά, πατώντας το προς τα κάτω, αρχίζει και λειτουργεί, και πατώντας το ανάλογα, πάνω ή κάτω, επιλέγεις τα χιλιόμετρα με τα οποία θέλεις να πηγαίνεις. Αυτά εμφανίζονται στην οθόνη, και η μοτοσυκλέτα ''τα πιάνει΄΄ τόσο γρήγορα, σαν να άνοιγες το γκάζι. Το σύστημα κλείνει μόνο αν πατήσεις φρένο, και είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε μία μοτοσυκλέτα που ταξιδεύει άνετα με τόσα χιλιόμετρα. Το καλύτερο της βέβαια ήταν στα 160χ.α.ω. με περίπου 5.000σ.α.λ. στο στροφόμετρο, Cruise Control και την κατανάλωση να κυμαίνεται κοντά στα 7,5 λίτρα. 

Νέες ρυθμίσεις αναρτήσεων

ducati multistrada 1260 2018 23

Η έκδοση S, έχει τις ημιενεργητικές αναρτήσεις με την ονομασία του συστήματος ‘’Skyhook’’. Ένα σύστημα που σε ακριβή μετάφραση σημαίνει ‘’γάντζος στον ουρανό’’, και στην πράξη, μέσω αισθητήρων φροντίζει ώστε να διατηρείται η μοτοσυκλέτα οριζόντια ως προς το έδαφος, σαν να κρατιέται με καλώδια από τα σύννεφα.

Και αυτό το νιώθεις στην οδήγηση, αφού οι αναρτήσεις φροντίζουν πάντα να διατηρούν άριστο επίπεδο άνεσης και πρόσφυσης, με τους αισθητήρες κλίσης και συμπίεσης, να συνεργάζονται άριστα, μεταβάλλοντας συνεχώς τις αποσβέσεις. Έχεις επίσης την δυνατότητα να επιλέξεις την προφόρτιση των ελατηρίων, έχοντας τις standard προρυθμισμένες επιλογές «ένας αναβάτης», «ένας με βαλίτσες», «δύο αναβάτες», «δύο με βαλίτσες». Προσωπικά, σε γρήγορο ρυθμό οδήγησης, τόσο σε ταξίδι, όσο και στροφές, επέλεξα έναν αναβάτη με βαλίτσες, και η μοτοσυκλέτα ήταν πιο σταθερή, πιο στιβαρή σε ανωμαλίες του οδοστρώματος, πιο καλή για επιθετική οδήγηση, χωρίς να χάνει άνεση.

Στην αρχική μαλακή ρύθμιση, με επιλεγμένο τον ένα αναβάτη, διαπίστωσα ότι περνούσε υπό κλίση από λακκούβες, και δεν έφτανε τίποτα στον αναβάτη, ούτε η μοτοσυκλέτα κούναγε.

Μάλιστα στη νέα Multistrada, μπορείς να μπεις στο menu, και να παραμετροποιήσεις ξεχωριστά, κάθε επιλογή από τις τέσσερις, σε κάθε ανάρτηση ξεχωριστά, ανάλογα με τα γούστα σου ή τα κιλά σου! Για παράδειγμα, αν είσαι αναβάτης 70 κιλών, μπορείς να μπεις στο menu, να ρυθμίσεις την προφόρτιση ελατηρίων - ξεχωριστά για κάθε ανάρτηση, σε ένα από τα 15 επίπεδα, με ανάλογη μπάρα που δείχνει την σκληρότητα.

Και αν εσύ και ο συνεπιβάτης, είσαστε συνολικά 150 ή 230 κιλά, πάλι μπορείς να έχεις ρυθμίσει τις αναρτήσεις ανάλογα, και απλά να επιλέγεις τα κλασικά κουμπιά, (π.χ. ένας αναβάτης 100 κιλών, ένας με βαλίτσες 80 κιλών σύνολο, δύο αναβάτες με σύνολο 250 κιλά, δύο με βαλίτσες και σύνολο 130 ή 180), σε προσωπικό επίπεδο πλέον!

Όλα στα μέτρα σου!

ducati multistrada 1260 2018 15

Η κάθε ανάρτηση ρυθμίζει ξεχωριστά, και πλέον, η Ducati το προχώρησε άλλο ένα βήμα παραπέρα, αφού, μπαίνοντας στις προρυθμισμένες επιλογές ανάρτησης, στο αρχικό μενού, μπορείς να ρυθμίσεις ξεχωριστά την κάθε ανάρτηση από το μαλακό προς το σκληρό, σε πέντε στάδια.

Οι αναρτήσεις ρυθμίζουν ξεχωριστά σε Hardest, Hard, Medium Soft, Softest, μπροστά ή πίσω.

Αν δεν σου φτάνουν αυτές οι ρυθμίσεις, μπαίνοντας σε κάθε μία επιλογή χαρτογράφησης (Sport, Touring, Urban, Enduro), συναντάς στο υπομενού ένα ‘’δέντρο’’, στο οποίο πατώντας στο Load Mode, ρυθμίζεις τις αναρτήσεις ξεχωριστά έχοντας 24 επιλογές προφόρτισης ελατηρίων, από μαλακή έως σκληρή!

Αυτές τις ρυθμίσεις, μπορείς να τις ‘’περάσεις’’ κατευθείαν μέσα σε κάθε ηλεκτρονική ρύθμιση του κινητήρα, ανάλογα με τις ανάγκες σου, στις τέσσερις προεπιλογές χαρτογράφησης, Sport, Touring, Urban και Enduro.

Έτσι, μπορείς απλά να επιλέγεις Touring χαρτογράφηση, η οποία θα διαθέτει ήδη έτοιμη ρύθμιση για δύο άτομα και βαλίτσες σύνολο π.χ. 180 ή 250 κιλά, ή Sport, με έτοιμη ρύθμιση για αναβάτη π.χ. 80 ή 140 κιλά, με πιο σκληρή την μπροστινή ή πίσω ανάρτηση, ανάλογα το στυλ οδήγησης!

Και να ήταν μόνο αυτό….

ducati multistrada 1260 2018 29

Στο menu/riding modes/, επιλέγεις Sport, Touring, Urban ή Enduro και επιλέγοντας το καθένα, ρυθμίζεις ξεχωριστά ότι θες: Engine (απόδοση κινητήρα), Suspensions (αναρτήσεις), Wheelie Control (σύστημα αποφυγής σούζας), ABS (σύστημα αντιμπλοκαρίσματος τροχού), Quick Shifter (σύστημα αλλαγής σχέσεων χωρίς συμπλέκτη), Load Mode (προφόρτιση ελατηρίων ανάλογα με το βάρος).

Ότι και να επιλέξεις να ρυθμίσεις, θα σου εμφανίσει στην οθόνη με 3D γραφικά τι επιπτώσεις θα έχει αυτό π.χ. όταν αλλάζεις την απόδοση του κινητήρα από Low σε Medium ή High που αντιστοιχεί σε Reduced, Smooth, Dynamic, θα σου δείξει ‘’περισσότερη πρόσφυση’’, ‘’λιγότερη πρόσφυση’’. Τα ίδια, όταν ρυθμίζεις ανάλογα το Traction σε 8 επιλογές (Performance στο 1 ή Stable και Safe, με το 8 να είναι το πιο wet). Σαν video-game!

Αντίστοιχα το Wheelie Control σε 8 επίπεδα, με το μεγαλύτερο να είναι Safe and Stable και στο 1 το Performance, που αφήνει να κάνεις σούζες - ή το απενεργοποιείς τελείως.

Με τον ίδιο τρόπο ρυθμίζεις το ABS που μπορεί να απενεργοποιηθεί πίσω (εμφάνιση off road), ή Road (Performance με cornerging ABS) ή στο 3 με Safe and Stable λειτουργία (περισσότερος έλεγχος).

Όλα εμφανίζονται με γραφήματα, κι έτσι είναι πανεύκολο για τον ψαγμένο αναβάτη να φέρει την μοτοσυκλέτα στα μέτρα του σε ελάχιστες κινήσεις. Μπορείς να παίξεις όσο θέλεις, όσο έχεις όρεξη, όσο καταλαβαίνεις τις αλλαγές που γίνονται στη μοτοσυκλέτα και μπορείς να τις εκμεταλλευτείς, αφού κάθε επιλογή σου δείχνει αν είναι Safe και τον στόχο που θα έχεις όταν την αλλάξεις.

Φτιάχνεις για παράδειγμα έναν συνδυασμό αναρτήσεων στα κιλά σου, με όσο ελεύθερο θες Traction, με λίγο επεμβατικό Wheelie, ABS μόνο μπροστά, πατάς το κουμπί που το έχεις αποθηκεύσει, π.χ. Sport, κι έτοιμος!

Και αν δεν θες να ψαχτείς, πάντα έχεις στην διάθεση σου τις default ρυθμίσεις της εταιρίας για να κάνεις την βόλτα σου, το ταξίδι σου, την sport οδήγηση σου άνετα σε χρόνο d.t.

Sport και στροφές

ducati multistrada 1260 2018 10

Πραγματικά δεν χρειάζεται να ψαχτείς αρκετά με τις ρυθμίσεις των αναρτήσεων για να πας μία βόλτα, αργή ή γρήγορη. Οι αναρτήσεις δουλεύουν εξαιρετικά και οι προεπιλογές αρκούν. 

Φτάνοντας στις στροφές, βλέπεις ότι παρά το ύψος της, η Multistrada 1260 πλαγιάζει με απίστευτη άνεση, και διατηρεί την γραμμή που επέλεξες με άνεση. Σε ορεινή διαδρομή δείχνει τα δόντια της και δύσκολα θα σε περάσει κάποιος αν έχεις τις ικανότητες να υποστηρίξεις το επίπεδο της, με την ευκολία αλλαγής κατεύθυνσης να σου δίνει πάντα έναν ωραίο ρυθμό. 

Ακόμη και στις κλειστές στροφές, τοποθετείται με ακρίβεια που την κάνει να ξεχωρίζει από την παρέα. Σύντομα θα βρουν τα πόδια στο έδαφος και θα διαπιστώσεις ότι πρέπει να ‘’στηθείς’’ στρητάδικα πάνω της, με τις πατούσες να πατάνε στο ‘’μήλο’’ του ποδιού, για να εκμεταλλευτείς τα περιθώρια πλαγιάσματος. Εκμεταλλεύεσαι το εύρος της καμπύλης απόδοσης και από τις 4.000σ.α.λ. και πάνω, χρησιμοποιείς μόνο μία σχέση από στροφή σε στροφή, σε ορεινή διαδρομή. Μετά τις 5.000σ.α.λ. ο κινητήρας ανεβάζει πολύ γρήγορα στροφές, και μετά, αρχίζουν και συμβαίνουν όλα. Το μοτέρ ξεσπάει, λυσσάει, ανεβάζει σαν τρελό, και νιώθεις ότι μπορείς να μπεις σε μία πίστα ταχύτητας και να ξεσαλώσεις. Το σύνολο το υποστηρίζει, και ο συνδυασμός, σκοτώνει. Τόσο ομαλά, τόσο ήρεμα, που σχεδόν δεν καταλαβαίνεις πόσο γρήγορα πηγαίνεις.

Ωστόσο όταν βγάλεις τα ηλεκτρονικά ανακαλύπτεις τι τέρας είναι. Όταν είναι όλα ενεργοποιημένα, μπορείς να ανοίξεις το γκάζι άφοβα και να νιώσεις τον τροχό να προσπαθεί να γλιστρήσει αλλά να μην τα καταφέρνει, την μοτοσυκλέτα να προσπαθεί να κουνηθεί σαν ψάρι που σπαρταράει αλλά να μένει σταθερή σαν τρένο σε ράγες.

Αισθάνεσαι ακόμη και την λειτουργία του Wheelie Control αφού ανάλογα την ρύθμιση, χουφτώνεις το γκάζι και η μοτοσυκλέτα παραμένει στο έδαφος ή στο… ύψος που θες, αντί να σηκωθεί απότομα σούζα.

Αίσθηση πίστας

ducati multistrada 1260 2018 11

Η αίσθηση που σου δίνει κατά την οδήγηση, είναι αυτή μίας αγωνιστικής μοτοσυκλέτας στην πίστα. Νιώθεις ένα πρώτο τράβηγμα γύρω στις 3.000σ.α.λ. αλλά μετά τις 5.000 - 6.000 και πάνω, αρχίζει το πανηγύρι. Ακούς το σύστημα DVT να αλλάζει τον ήχο του κινητήρα ο οποίος βρυχάται ανεβάζοντας στροφές γρήγορα και ακόμη και μέσα στην πόλη, νιώθεις ότι οδηγείς και επιταχύνεις σε πίστα. Η μετάβαση στις ψηλές στροφές γίνεται με απίστευτη ταχύτητα και επιτάχυνση.

Σε αντίθεση με το προηγούμενο, 1200 κυβικών εκατοστών μοντέλο, η μετάβαση από τις χαμηλές στις ψηλές στροφές γίνεται πιο ομαλά. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στην καμπύλη της απόδοσης στο μεσαίο σημείο της καμπύλης κι έτσι η μετάβαση έρχεται πιο ομαλά, αφού η τρύπα έχει ''μπαζωθεί''.

Με τα ηλεκτρονικά συστήματα, ABS, Traction, Wheelie, απενεργοποιημένα, όλα αλλάζουν. Η μοτοσυκλέτα βγαίνει από τις γραμμές, σπινάρει συνεχώς, και για σούζες, δεν το συζητάμε – φτάνει μέχρι ένα ύψος και όταν μπει το DVT, πρέπει να ξέρεις καλό φρένο για να μην φας καπάκι. Θα λέγαμε με σιγουριά πως δεν χρειάζεται να απενεργοποιείς τα συστήματα, απλά να τα ρυθμίζεις στα επίπεδα που επιθυμείς, για να απολαμβάνεις στο μέγιστο την βόλτα σου.

Έτσι, ακόμη και η κίνηση στην πόλη θα γίνει παιχνίδι, με το εξαιρετικό ζύγισμα, την μεγάλη στροφή τιμονιού που βοηθά στις επιτόπου στροφές, το shifter που συμβάλλει στις αλλαγές ακόμη και με μικρές ταχύτητες.

Στην πόλη, θα διαπιστώσεις γρήγορα ότι οι χούφτες είναι μεγάλες και δύσκολα υπολογίζεις το πλάτος τους, κι έτσι είναι πανεύκολο να τις χτυπήσεις πάνω σε καθρέπτες αυτοκινήτου.

Απαράλλαχτο σχήμα

ducati multistrada 1260 2018 31

Διανύοντας την τρίτη γενιά του ίδιου σχήματος, το Multistrada 1260 έχει κάνει το λάθος να μην είναι διαφορετικό. Μπορείς να προσέξεις πάνω του την τέλεια ποιότητα τέλεια ποιότητα βαφής και προσαρμογής περιφερειακών, τις τόσο προσεγμένες λεπτομέρειες όπως οι ραφές και το σήμα στην σέλα, τα φλας στους καθρέπτες, τα πανέμορφα αλουμίνια, τα κορυφαία φρένα που βρίσκεις μόνο στο Panigale με τους δίσκους 330 χιλιοστών και τις ακτινικές Brembo M50, το θηριώδες μονόμπρατσο ψαλίδι, τους όμορφους τροχούς.

Αλλά πλέον δεν έχει συγκεκριμένα στοιχεία στην σχεδίαση του ώστε να πεις ότι ξεχωρίζει, παρά το ότι είναι αυτό που έβαλε το μονόμπρατσο, τις μικρές διπλές εξατμίσεις στο πλάι, το τεράστιο ράμφος, την ρυθμιζόμενη πανεύκολα ζελατίνα, στην κατηγορία, ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη τα προηγούμενα χρόνια, δημιουργώντας μάλιστα τάση αντιγραφής.

Το έργο των Ιταλών είναι δύσκολο, αλλά πιστεύουμε ότι το 1260, θα έπρεπε να διαφέρει οπτικά, γιατί διαφέρει οδηγικά! Είναι σταθερότερο, είναι πιο ομαλό, είναι πιο εύκολο και πιο μαζεμένο σε διαστάσεις, πιο βολικό για την καθημερινή μετακίνηση.

Και σίγουρα αξίζει μία νέα σχεδίαση που να τονίζει τις αλλαγές, χωρίς να χρειάζεσαι ειδικές γνώσεις για να το ξεχωρίσεις.

Κρατώντας τα θετικά του, παραμένει μία πολύ sport μοτοσυκλέτα, πολύ μαζεμένη σε διαστάσεις, για τα κυβικά της, ειδικά αν την βάλεις δίπλα σε ένα BMW GS ή σε ένα KTM Adventure.

Έχει εξοπλιστεί με ότι πιο σύγχρονο μπορεί να βρει κανείς στην αγορά, οι διακόπτες του είναι φωτιζόμενοι, η οθόνη TFT διαθέτει νέο layout και τα νούμερα φαίνονται άνετα, ενώ η πλοήγηση στο menu, γίνεται πανεύκολα.

Έχοντας ατελείωτες παραμέτρους ώστε να δημιουργήσεις την δική σου μοτοσυκλέτα, χωρίς να χρειαστεί ρύθμιση από μηχανικό, η νέα Multistrada 1260 είναι πραγματικά το απίστευτο παιχνίδι, μία premium μοτοσυκλέτα που αξίζει μέχρι και το τελευταίο euro που κοστίζει.

Το παιχνίδι συνεχίζεται

ducati multistrada 1260 2018 12

Η νέα Multistrada 1260 S είναι μία μοτοσυκλέτα με την οποία απολαύσαμε στρίψιμο με τα εκπληκτικά Pirelli Diablo Corsa, επιδόσεις, φρένα – άγκυρες (πριν προλάβεις να ακουμπήσεις την μανέτα, έχεις σταματήσει γρηγορότερα απ' ότι περίμενες), καθημερινή μετακίνηση, αλλά και απλές βόλτες.

Οι τελευταίες αλλαγές δημιούργησαν ένα ολοκληρωμένο Multistrada που δουλεύει ομαλότερα από ποτέ και εκμεταλλεύεται σωστά το κιβώτιο του τόσο στην εθνική, όσο και στις ορεινές διαδρομές. Είναι η μοτοσυκλέτα με την οποία απολαμβάνεις sport οδήγηση, εμφάνιση, ποιότητα, επιδόσεις και αν θες κάτι πιο αργό, πιο τουριστικό, πιο οικονομικό σε κατανάλωση, πρέπει να πας σε άλλη μοτοσυκλέτα ούτως ή άλλως.

Αν όμως θέλεις κάτι ίδιο αλλά πιο απλό, μπορείς να πας στην βασική Multistrada 1260, ή σε πιο ακριβό, την Multistrada 1260 S D-Air ή ακόμη πιο εκλεπτυσμένη, στην Multistrada 1260 Pikes Peak.

Όποια και να επιλέξεις, ποιότητα και οδηγική απόλαυση, είναι δεδομένα!

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κινητήρας

V2, 4 B/K, δεσμοδρομικό σύστημα κίνησης βαλβίδων, ΥΨ

Χωρητικότητα

1262 κ.εκ.

Διάμετρος x Διαδρομή

106 x 71,5 χλστ.

Σχέση Συμπίεσης

13.0:1

Ισχύς

158 hp @ 9.500 σ.α.λ.

Ροπή

13 Kgm @ 7,500 σ.αλ.

Τροφοδοσία

Ψεκασμός Bosch. 100% Ride-by-wire

Κιβώτιο ταχυτήτων

6 ταχυτήτων

Πρωτεύουσα μετάδοση

Με ίσια γρανάζια. Σχέση 1,84:1

Σχέσεις

1=37/15 2=30/17 3=27/20 4=24/22 5=23/24 6=22/25

Τελική μετάδοση

Αλυσίδα. Μπροστινό γρανάζι με 15 δόντια, πίσω γρανάζι με 40 δόντια

Συμπλέκτης

Υγρός, πολύδισκος, με σέρβο συμπίεση δίσκων και υδραυλικό έλεγχο

Πλαίσιο

Ατσάλινο σωληνωτό

Εμπρόσθια ανάρτηση

πιρούνι 43χιλ. πλήρως ρυθμιζόμενο ημί-ενεργητικό USD Ohlins FL 936.

Εμπρόσθιος τροχός

5άκτινη ζάντα από ελαφρύ κράμα 3.50" x 17"

Εμπρόσθιο ελαστικό

Pirelli Scopion Trail II 120/70 R17

Πίσω ανάρτηση

Πλήρως ρυθμιζόμενο, ημί-ενεργητικό μονό αμορτισέρ της Sachs

Πίσω τροχός

5άκτινη ζάντα από ελαφρύ κράμα 6.00" x 17"

Πίσω ελαστικόP

190/55 ZR17

Διαδρομή τροχού (εμπρός/πίσω)

170 χλστ. - 170 χλστ.

Εμπρόσθια φρένα

2 Δίσκοι, 320 χλστ., 4πίστονες, ακτινικές, μονοκόμματες δαγκάνες Brembo, με cornering ABS

Πίσω φρένα

Δίσκος 265 χλστ. με 2πίστονη δαγκάνα και cornering ABS

Όργανα

Ψηφιακά με TFT οθόνη

Βάρος (στεγνή)

212 κιλά

Βάρος (με υγρά)

235 κιλά

Ύψος σέλας

825-845 χλστ.

Μεταξόνιο

1.585 χλστ.

Γωνία κάστερ

25 μοίρες

Ίχνος τροχού

111 χλστ.

Χωρητικότητα δοχείου καυσίμου

20 λίτρα

Βασικός εξοπλισμός

 Προγράμματα Οδήγησης (Riding Modes)

 Power modes

DTC+Bosch ABS

DWC (Έλεγχος ελαστικών)

VHC (Έλεγχος κράτησης οχήματος)

Πλήρως Ride-by-Wire

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες στατικές

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 15:42

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST – Ducati Multistrada 950 2017 TEST – Ducati Multistrada 950 "Spoked Wheels" 2018 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon