.
Κατηγορία Voge
Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2023 09:30

Test - Vοge AC350 (2023)

Διεύρυνση

Η Voge εμπλούτισε την κλασική της γκάμα με μια νέα μοτοσυκλέτα που επενδύει στη λογική του 300AC με μεγαλύτερο δικύλινδρο κινητήρα και σημαντικά περισσότερη δύναμη.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Στα λίγα χρόνια που μετρά η Voge στις ευρωπαϊκές αγορές κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία της ξεκινώντας με μια γκάμα που αρχικά βασίστηκε σε δύο κινητήρες, έναν μονοκύλινδρο 300άρη κι έναν δικύλινδρο 500άρη. Εξέχον μέλος αυτής ήταν το 300AC, το οποίο μαζί με το 500AC μας σύστησε την Advanced Classics σειρά της Voge που χτίστηκε πάνω στα σύγχρονης σχεδίασης γυμνά 300R και 500R.

Ισορροπώντας μεταξύ ρετρό γραμμών με μοντέρνες λεπτομέρειες η οικογένεια των AC υποδέχτηκε φέτος ένα νέο μέλος, το AC350. Εμφανισιακώς η συγγένεια με το 300 είναι πασιφανής αν και σχεδόν τα πάντα είναι νέας σχεδίασης, ενώ το κορμί του είναι διανθισμένο με διακοσμητικά στοιχεία που “γεμίζουν” την όψη σε σημεία όπως τα πλαϊνά του ψυγείου και τα πλαστικά κάτω από τη σέλα.

Η εξάτμιση είναι ένα νέο στοιχείο που ομοίως σφραγίζει την κοψιά του AC350, καθώς το λίγο ογκωδέστερο μαύρο τελικό καταλήγει πλέον ψηλά στην ουρά.

Ο προβολέας παραμένει οφθαλμοφανώς τεχνολογίας LED ως σύγχρονη πινελιά σε ένα κλασικό μοτίβο, με ένα νέο φωτιστικό σώμα ημέρας (DRL) σε σχήμα V να κυριαρχεί στο κέντρο του.

DSC 4544 web

Από πλευράς εξοπλισμού η Voge διατηρεί το AC350 στην ίδια λιτή τακτική. Δεν επενδύει σε ηλεκτρονικά κόλπα πλην του απαραίτητου ABS και επιλέγει μια συνειδητή πορεία οικονομίας στον εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας.

Η απλή LCD έγχρωμη οθόνη πέντε ιντσών δείχνει κομψότατη, έχοντας κάτω από τη μεγάλη ένδειξη ταχυμέτρου στο κέντρο της μια δευτερεύουσα οθόνη με τέσσερεις αριθμητικές ενδείξεις (χιλιομετρητής, ρολόι, κατανάλωση καυσίμου, τάση μπαταρίας) που στο φως της ημέρας δε διαβάζονται πάντα άνετα. Καλοδεχούμενη ως πολύ χρήσιμη είναι η παροχή φόρτισης USB αριστερά κάτω από την οθόνη των οργάνων.

Στο ελληνικό βιβλίο οδηγιών της μοτοσυκλέτας (διαθέσιμο ελεύθερα στη ιστοσελίδα του μοντέλου) αναφέρεται και μια διαφορετική έκδοση εξοπλισμού με TFT οθόνη που επιπλέον διαθέτει συνδεσιμότητα Bluetooth και έξτρα χειριστήρια στο τιμόνι για περιήγηση στα μενού. Προφανώς πρόκειται για μελλοντική εκδοχή, για την οποία ακόμη δε γνωρίζουμε τι άλλες διαφορές ενδεχομένως να έχει.

Στο τρέχον μοντέλο πάντως, μια διαφορά που επίσης είναι εμφανής από την πρώτη ματιά είναι ο μονός δίσκος μπροστά, σε αντίθεση με τους (ίδιου μεγέθους) δίδυμους του 300AC. Φαντάζει λίγο παράδοξη με δεδομένο πως το 350 φορά έναν νέο πιο εύστροφο δικύλινδρο, μεγαλύτερο κατά περίπου 30 κυβικά εκατοστά και με 11 άλογα και οκτώ ονομαστικά κιλά παραπάνω – παρότι μάλιστα φορά ρεζερβουάρ 12.5 λίτρων, έναντι 16 του 300.

DSC 4546 2 web

Καβαλώντας στη σέλα του AC350 βρίσκεσαι σε μια πλήρους μεγέθους μοτοσυκλέτα, δεν έχεις την αίσθηση πως καβαλάς κάτι μικροκαμωμένο. Η εργονομία είναι πολύ οικεία αν έχεις περάσει από την ανάλογη θέση του 300AC, με ξεκούραστες γωνίες για τα άκρα που φέρνει το σώμα σε άνετη, όρθια στάση. Με ύψος 78.5 εκατοστών από το έδαφος η σέλα είναι φιλόξενη για κάθε ανάστημα, ενώ και η μοτοσυκλέτα είναι αρκετά λεπτή ώστε η πρόσβαση των ποδιών στο έδαφος να είναι απροβλημάτιστη.

Στον δρόμο η επιπλέον δύναμη του νέου δικύλινδρου είναι εμφανής παντού, από πολύ νωρίς. Το AC350 έχει το τσαγανό που χρειάζεται από τις χαμηλές στροφές, ξεκολλά γρήγορα από στάση ή σε ρεπρίζ και φορτώνει με γοργό ρυθμό το κοντέρ του φτάνοντας πανεύκολα σε τριψήφιες ενδείξεις.

Βλέπει και διατηρεί χαλαρά ταχύτητες άνω των 130 km/h, ενώ η τελική του ξεπερνά χωρίς δυσκολία τα 155 στο κοντέρ ξεπερνώντας οριακά τα 160 με λίγη επιμονή. Όλα αυτά μάλιστα τα κάνει με εντυπωσιακά χαμηλή κατανάλωση που κυμαίνεται γύρω στα 4 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα σε μέση τιμή.

Η λογική της Voge στη σχεδίαση του δικύλινδρου κινητήρα της δείχνει πως δεν έψαξε για δύναμη σε πενταψήφιους ρυθμούς περιστροφής, μα θέλησε να γεμίσει όλον τον χώρο ως εκεί. Παρότι αποδίδει κάτι παραπάνω από 11 ίππους περισσότερους ονομαστικά, το 350 δεν καταφέρνει μεγαλύτερη τελική από το 300 και αυτή προφανώς είναι μια επιλογή που αντανακλά τον ρεαλισμό, γλυκαίνοντας το πραγματικό πεδίο χρήσης του AC350.

Το μεγάλο κέρδος του δικύλινδρου κινητήρα ως προς τον μονοκύλινδρο προέρχεται από την αυξημένη ευστροφία που προσφέρουν δύο μικρά πιστόνια αντί ενός μεγαλύτερου. Ο δικύλινδρος αισθάνεται πολύ πιο χαλαρός και άνετος στις 7,000 και 8,000 σ.α.λ. με εμφανώς καλύτερη διάρκεια ψηλά, γεγονός που σημαίνει πως μπορεί να ανταπεξέλθει πολύ καλύτερα και οικονομικότερα σε πιο μακρινές βόλτες, στην κίνηση στον ανοικτό δρόμο.

Επίσης δεν κρύβει καθόλου τη διάθεσή του να λυσσάξει στροφάροντας σε πιο απαιτητικό ρυθμό οδήγησης, συνοδεύοντάς τον με ωραίο δικύλινδρο ήχο ψηλά.

DSC 4567 web

Πιέζοντας το AC350 ο αναβάτης θα βρει αρκετούς συμμάχους με τη μορφή των καλών αναρτήσεων και του καλοστημένου πλαισίου. Η αίσθηση της μοτοσυκλέτας είναι ουδέτερη και ελαφριά στην είσοδο της στροφής, το πιρούνι προσφέρει ισορροπημένες αποσβέσεις και το παιχνίδι έρχεται εύκολα και απολαυστικά.

Από τη στιγμή που εξοικειώνεσαι με το AC350 και αρχίζεις να του ζητάς το κάτι παραπάνω βρίσκεις το πρώτο του όριο. Τα ελαστικά της Cordial που φορά ως πρώτη τοποθέτηση δεν αισθάνονται και τόσο καλά στις άκρες του πέλματός τους, με ασαφή αίσθηση των ορίων τους και μικρά γλιστρήματα που εκδηλώνουν την αντιπάθειά τους σε απότομες αλλαγές κατεύθυνσης.

Ένα καλύτερο ζευγάρι λάστιχα είναι μάλλον βέβαιο πως θα το μεταμορφώσει ξεκλειδώνοντας το δυναμικό που φαίνεται πως έχει για σπορτίφ οδήγηση.

Όσον αφορά στα φρένα, ο μοναχικός δίσκος με τη διπίστονη δαγκάνα μπροστά έχει τη δύναμη που χρειάζεται για να ελέγξει τις ικανότητες του AC350. Σαφώς και δύο είναι καλύτεροι από έναν, με τη βασική διαφορά να έγκειται στο πόση δύναμη θα χρειαστεί στη μανέτα για το ίδιο αποτέλεσμα. Αν πάντως κάτι έδειξε η οδηγική γνωριμία με το νέο μοντέλο, είναι πως οι δύο δίσκοι δείχνουν περισσότερο ως πινελιά πολυτέλειας στο 300AC παρά ως φάουλ στο AC350.

DSC 4578 web

Το νέο Voge AC350 συνιστά ένα αρμονικό, καλοδεμένο σύνολο με προσεγμένη ποιότητα που στην πράξη αποδείχθηκε φιλικό και πρακτικό στην καθημερινότητα, όσο και απολαυστικό στην πάσης φύσης βόλτα.

Η εμφάνιση είναι ένα από τα σημαντικά του προσόντα, κάτι που ήταν εμφανές από την προσοχή που λάμβανε στον δρόμο, ενώ και η προσεγμένη του κατασκευή δεν περνά απαρατήρητη. Στα συν του προσμετρά η οικονομικότατη λειτουργία του δικύλινδρου κινητήρα, διαθέτοντας παράλληλα τη δύναμη που χρειάζεται για να εξυπηρετήσει πρόθυμα κάθε παιχνιδιάρικη διάθεση του ιδιοκτήτη του.

Μπαίνει στη μάχη της ελληνικής αγοράς εξοπλισμένο με μια καλή τιμή, παρά ένα δεκάρικο πεντοχίλιαρο, σε μια κατηγορία που δεν έχει και πολλούς άμεσους αντιπάλους στην κλασικής σχεδίασης γωνιά, έχει όμως αρκετό ανταγωνισμό στην ευρύτερη κατηγορία των 300-400 κυβικών.

Ως δικύλινδρο μοιραία τραβά παραλλήλους με το MT-03 της Yamaha, το οποίο επιτηρεί την κατάσταση από απόσταση 1,110 ευρώ, μα έχει και το κάτι παραπάνω από τη μεγάλη πλειοψηφία των υπολοίπων ανταγωνιστών που κατά βάση επιμένουν μονοκύλινδρα. Ούτως ή άλλως, η Voge έχει την πολυτέλεια να διατηρεί και τα μονοκύλινδρα 300AC και 300R στη γκάμα της, έχει δηλαδή μια απάντηση σε κάθε ερώτημα που μπορεί να της θέσει η αγορά.

DSC 4638 web

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: MT Thunder 4 SV Exeo

Τζάκετ: Nordcode Jackal Air

Μπότες: Forma Cooper Camo

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλo Voge AC350
Αντιπρόσωπος Moto Trend
Τιμή €4,990
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4T, 2K σε σειρά, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ, 8 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 322
Συμπίεση 11.2:1
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 68 x 44.3
Τροφοδοσία Ψεκασμός Bosch
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος, μηχανικός
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
Μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος  Ατσάλινο
Μεταξόνιο (mm) 1,410
Κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm) 2,040 x 789 x 1,085
Ύψος σέλας (mm) 785
Απόσταση εδάφους (mm) 165
Βάρος (kg) 158 (κενό)
Ρεζερβουάρ (l) 12.5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 41 mm
Πίσω Ένα αμορτισέρ, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου
   
Ελαστικά Cordial CYR101
Mπροστά 110/70-17
Πίσω 150/60-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 298 mm με δαγκάνα 2 εμβόλων, δικάναλο ABS
Πίσω Δίσκος 240 mm με δαγκάνα 1 εμβόλου, δικάναλο ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm) 40.2 / 8,500
Ροπή εργοστασίου (kgm / rpm) 3.2 / 9,000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2023 09:35

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Voge 125R
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon